Kazik.S Napisano 9 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 9 Styczeń 2012 Witam. Okazało się, że mój brat zbierał broń z II wojny i wpadł, głośna ostatnio sprawa z Koszalina. Jak się okazuje miał ładny arsenał, ale wszystko z IIw., część wyczyszczona i nasmarowana, reszta w glinie. Miał też wykopane granaty ćwiczebne i puste skorupy pocisków. Pytanie czy ma się poddać dobrowolie karzę, czy ma walczyć? Proszę o tylko merytoryczne uwagi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kazik.S Napisano 9 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 9 Styczeń 2012 PS. Bardzo mili panowie odwiedzili i mnie, choć nie ma z bratem konytaktyów od miesięcy ( mieszkamy odzielnie, mamy inne poglągy itp.). Jednak przyszli do mnie bo kiedyś sprzegałem coś na Allegro (chyba celownik). Uważajcie, bo każda aukcja jest monitorowana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 9 Styczeń 2012 Share Napisano 9 Styczeń 2012 Dobrze, że ostrzegłeś, bo nikt o tym nie wie ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karabin Napisano 9 Styczeń 2012 Share Napisano 9 Styczeń 2012 http://www.forumprawne.org/prawo-karne/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karabin Napisano 9 Styczeń 2012 Share Napisano 9 Styczeń 2012 Na forum z linku obowiązkowo trzeba się zarejestrować,pytanie zadać w odpowiednim dziale.Jeśli pytanie umieści się w nieodpowiednim dziale,bądź napisze z bykami,można zostać olanym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 9 Styczeń 2012 Share Napisano 9 Styczeń 2012 A jeszcze prościej (to musztarda po obiedzie jest) iść z walizką mamony do papugi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karabin Napisano 10 Styczeń 2012 Share Napisano 10 Styczeń 2012 Szkoda pieniędzy,jak został nakryty z ,,opuszczonymi spodniami,, jedynym rozsądnym wyjściem jest poddanie się karze. Jakiekolwiek podrygi pogrążą jeszcze bardziej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dunczyk Napisano 10 Styczeń 2012 Share Napisano 10 Styczeń 2012 Szczerze doradzam zwrócenie się do Pana Włodzimierza Rapkiewicza z BTS (Bydgoskie Towarzystwo Strzeleckie) Kaliber, kontakt do znalezienia w necie, jest to Pan od lat boksujący się z organami ścigania i wymiarem sprawiedliwości (skutecznie), w sprawach związanych z szeroko pojętą bronią. Występuje w sprawach jako biegły, staje w obronie kolekcjonerów, tych co wykopali złom na polu etc. Ogromna wiedza i szereg odbytych spraw i postępowań. Sam bym się oparł o jego rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
upierzonywaz Napisano 10 Styczeń 2012 Share Napisano 10 Styczeń 2012 hmmm jesli chcesz zeby brat nieco zaoszczedził to niech wejdzie tu i sprawdzi czy mu odpowiada, https://e-prawnik.pl/zamow-opinie/to portal prawniczy e-prawnik.pl udzielaja pomocy prawnej rpzez interent, skoro ty sprzedałes cos z tego co brat wykopal to tobie tez sie przyda pomoc rpawna sądze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacollo Napisano 10 Styczeń 2012 Share Napisano 10 Styczeń 2012 nie polecam tego serwisu co wkleił upierzonywaz, jak dla mnie naciągacze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kazik.S Napisano 10 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 10 Styczeń 2012 Jan na szczęście z jego wykopkami nie mam nic wspólnego. Wielkie dzięki za cenne informacje prawna, na pewno przekażę mu je. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karabin Napisano 10 Styczeń 2012 Share Napisano 10 Styczeń 2012 @Dunczyk,tu masz rację,jeśli chodzi o broń z wykopków Pan Włodzimierz jak i Krzysztof obalają opinie biegłych bardzo skutecznie,tylko problem może być jeśli broń była pełnowartościowa,gotowa do użycia.Nie mamy informacji o tej broni,jej stanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slajmi130 Napisano 11 Styczeń 2012 Share Napisano 11 Styczeń 2012 Też jestem za tym Do Włodka lecieć po rade. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stg1971 Napisano 12 Styczeń 2012 Share Napisano 12 Styczeń 2012 najlepiej poradzić się jak inni radzą pana włodka,chyba z federacji strzeleckiej z bydgoszczy,są to kozacy wybronili mojego kolegę z 6 sztukami i do zwrotu kolekcja,a tak to nie wiemy nic o tym że niby arsenale.przedstaw stan faktyczny jaki miał miejsce,pismaki piszą to co im powie rzecznik policji nie zawsze mówi prawdę,mój znajomy wyłapał wyrok za szkolne naboje tt 7,62 saperzy wysadzili,więc ja bym się bronił.jak go ukarzą to jeszcze może zapłacić za koszty ewakuacji straż,gaz,energetyka itp.ja bym się bronił.tak jak podali w linku wyżej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kazik.S Napisano 12 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 12 Styczeń 2012 Witam Kolegów. Dzięki za wiele dobrych rad. Co miał mój brat trudno mi powiedzieć. Widziałem na tablecie policjanta, że posiadał sporo wykopanej broni i tej maszynowej (m.in MG 131 i MG 15 - wiem to od policjanta)i krótkiej. Na zdjęciach widziałem też wykopane ale nie czyszczone jeszcze granaty. Brat powiedział mi, że były ćwiczebne. Miał też niestety jakąś wykopaną amunicję. Wszystko, za wyjątkiem broni od razu wysadzono, nawet pustego panzerfausta, z dziurawą gruchą wypełnioną pianką montażową. Bratu postawiono zarzuty posiadania broni i amunicji oraz stworzenia zagrożenia dla życia i mienia o dużej wartości. Jedna z prawniczek namawia go do dobrowolnego poddania się karze, żeby sprawę szybko zakończyć. Jak myślicie, jest to dobre rozwiązanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinP Napisano 12 Styczeń 2012 Share Napisano 12 Styczeń 2012 Wysadzili od razu - poprawnie, bo to ta część iewypałowa". Będzie protokół, będą materiały niebezpieczne". Reszta pójdzie do ekspertyzy, tak czy inaczej przed wydaniem opinii biegłego sprawa nie zostanie zakończona.O ile w kwestii samej roni kopalnej"można się, nomen omen, bronić (i istnieją szanse, i to spore - patrz pomoc pana Włodka), to wysadzone materiały niebezpieczne" i amunicja i tak doprowadzą do skazania. Symbolicznego zapewne, ale skazania. Moim subiektywnym zdaniem dobrowolne poddanie karze jest jak najbardziej rozsądnym wyjściem z sytuacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steell Napisano 12 Styczeń 2012 Share Napisano 12 Styczeń 2012 Dobrowolne poddanie się karze hehe to przyznanie się do wszystkich zarzutów, mogą wcisnąć ze miałeś bombę atomową w piwnicy a ty sie do tego przyznasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erwin1 Napisano 12 Styczeń 2012 Share Napisano 12 Styczeń 2012 Zapytaj kolegę panzerhrabia miał taką samą sytuację, prorok chciał wysadzić puste skorupy ale szybko złożył zażalenie na tą decyzje i udało się!Z wielkiej sprawy został tylko zarzut :posiadania prochu CZARNEGO do legalnie posiadanej broni!!Parodia ale cóż robić w takim kraju żyjemy :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dunczyk Napisano 12 Styczeń 2012 Share Napisano 12 Styczeń 2012 ja bym się karze dobrowolnie nie poddał, a już na pewno bez rady Pana Rapkiewicza, kolego zamiast pisac na forum, na którym raczej o konkretach mówic się nie da zadzwoń do Bydgoszczy i działaj, omawianie sprawy w tym miejscu, mówiąc kolokwialnie, jest psu na budę" i bez sensu. Jedyną rozsądną radę już od użytkowników otrzymałeś. Howgh ! ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadowN Napisano 12 Styczeń 2012 Share Napisano 12 Styczeń 2012 Domagajcie się protokołu z wysadzenia i opinii biegłego co wysadzono, jeżeli wysadzono coś co nie zawierało materiałów to zrobiono to można powiedzieć bezprawnie.Mało tego - zniszczono materiał dowodowy, pasowało by się w tej kwestii odwołać od opinii biegłego (masz do tego prawo) i jeżeli powiedzą że nie ma możliwości zbadania po raz kolejny bo coś wysadzono to można zarzucić im nieprawidłowe działanie co działa na szkodę oskarżonego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinP Napisano 12 Styczeń 2012 Share Napisano 12 Styczeń 2012 I sprawa ciągnie się dwa lata, chłopaki ponoszą koszta, a i tak symbolicznych zawiasów organa" nie odpuszczą... Dobrowolne poddanie się karze nie jest czynnością bezmyślną. Miał amunicję - jest amunicja znaleziona - to po co kopać się z koniem? Niech rozstrzygnie najpierw we własnym sumieniu, jak miał coś trefnego, no to o czym mowa...Fajnie udziela się rad z oddali ie poddawaj się, walcz", ale nieco gorzej, jak się płaci za papugę i wszelkie możliwe instancje. Sprawa Dunczyka to było coś innego, bo chciano na siłę, i wbrew prawu skazać za posiadanie legalnego czarnego, ale tutaj - sam podejrzany wie najlepiej co miał, a czego nie miał... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Dąbrowski Napisano 12 Styczeń 2012 Share Napisano 12 Styczeń 2012 Czy mi coś umknęło , czy może jednak kolekcja" wyszła przy okazji sprawy o włam?A może wpadli po kolekcję" a włam dożucili?Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dunczyk Napisano 12 Styczeń 2012 Share Napisano 12 Styczeń 2012 Przepraszam, ale sprawa o czarny proch to nie ja ;) to kolega powyżej ;););) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadowN Napisano 12 Styczeń 2012 Share Napisano 12 Styczeń 2012 MarcinPJeżeli amunicja i broń jest niesprawna to nie jest żadne kopanie się z koniem..Żadnego dobrowolnego poddawania się karze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karabin Napisano 12 Styczeń 2012 Share Napisano 12 Styczeń 2012 ,,Jeżeli amunicja i broń jest niesprawnato nie jest żadne kopanie się z koniem..,, A właśnie że jest:) bo w łuskach jest proch strzelniczy i bez znaczenia jest czy amunicja jest sprawna czy też nie. Granaty,jeśli zawierały materiał,to nawet nie podlega dyskusji że jest to kopanie się z koniem.Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.