Skocz do zawartości

Michał Sumiński nie żyje

brodaamor

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W wieku 97 lat zmarł w Warszawie znany dziennikarz Michał Sumiński - autor telewizyjnego programu programu wierzyniec", podróżnik, autor książek o tematyce żeglarskiej. O śmieci dziennikarza poinformowało Polskie Radio.
Michał Sumiński urodził się 13 grudnia 1915 roku w Warszawie. Z wykształcenia był zoologiem. W czasie okupacji niemieckiej działał w ruchu oporu. Aresztowany w 1943 r. przez Niemców, więziony był na Pawiaku, a potem w obozach koncentracyjnych Auschwitz i Mauthausen-Gusen. Po wojnie wrócił do Polski.
Od sierpnia 1946 do 1949 roku w Zarządzie Głównym Ligi Morskiej w Warszawie pełnił funkcję Głównego Inspektora Wychowania Morskiego. Posiadając stopień jachtowego kapitana morskiego, od 1947 roku przez kilka lat był kapitanem jachtu Ligi Morskiej Generał Zaruski".
W latach 50. zajął się pracą literacką. Od 1958 r. pracował w Polskim Radio, a następnie w Telewizji Polskiej, gdzie był m.in. kierownikiem redakcji reportaży Redakcji Naczelnej Audycji dla Polaków za Granicą. Był autorem popularnego w latach 70. i 80. programu telewizyjnego dla młodzieży wierzyniec", w którym ze swadą opowiadał o przyrodzie.
Był autorem książek: Rejsy bałtyckie" (1950), Wiedza żeglarska" (1951), Żeglarskie zwycięstwo" (współautor Grażyna Wojsznis, 1951), nad jezior" (1954), Przez siedem jezior" (współautor S. Wysocki, 1954), Gawędy o zwierzętach" (2001).
Michał Sumiński był odznaczony Orderem Uśmiechu, miał także tytuł Honorowego Obywatela Warszawy.
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,10870845,Michal_Suminski_nie_zyje.html?lokale=warszawa

Ilu z nas, w poniedziałkowe popołudnia, czekało na spotkanie z tym Panem?
Napisano
Hylę czoło i oddaję część temu człowiekowi , ,,Zwierzyniec,, jego opowieści o przyrodzie która mnie otacza , to moje dzieciństwo , jak idę z wykrywką wiem że mam szanować tą przyrodę,mogę powiedzieć że dzięki niemu.
Napisano
Do mojego miasteczka przyjeżdżał na wypoczynek i kurację, przechadzał się ulicami z charakterystycznie założonymi na plecy, rękami, zamyślony. Ilekroc dopadły" Go dzieciaki, nigdy nie odmówił i zabawił gawędą o zwierzakach. Zawsze będę wspominał Tego wspaniałego gawędziarza, sam uprawiałem łowy na Pana Michała, kiedy tylko rozeszła się informacja, że przyjechał. No cóż, takich postaci już żadna stacja tv nie ma.
A swoją drogą dzieci czasów wierzyńca" ile to my już lat mamy ;)
Napisano
Szacunek dla Pana Michała, pamiętam jego opowieści w Zwierzyńcu, a i miałem okazje posłuchać ich osobiście, gdy dawno temu przybył On do mojej szkoły na pogawędkę ( miał On zdaje się jakoś w wczesnych latach osiemdziesiątych taki cykl pogawędek objazdowych po Polsce).... niesamowita postać .... nie ukrywam ze niezależnie od tradycji rodzinnej, także pod wpływem jego opowiadań zainteresowałem się i leśnictwem i łowiectwem.

R.I.P.
Napisano
Nikt tak nie mówił o zwierzętach jak Pan Michał w wierzyńcu",czasem naśladował odgłosy zwierząt o których opowiadał. zapalam świeczkę
Napisano
i kudłate i laciate,pręgowane i skrzydlate,te co skaczą i fruwają na nasz program zapraszają....tak się zaczynal mój ulubiony program zwierzyńca,....pokoj jego duszy...
Napisano
jako dziecko zawsze czekałem na jego programy,wychowany na zwierzyńcu ,klosie i 4 pancernych ,szkoda że nikt nie powtarza tego zwierzyńca,piękny wiek na odejście ,,+++
Napisano
Michał Sumiński spoczął na Powązkach (ZDJĘCIA)

We wtorek 3 stycznia 2012 r. na warszawskich Powązkach Wojskowych odbył się pogrzeb Michała Sumińskiego, honorowego obywatela Warszawy, uczestnika ruchu oporu, autora programów podróżniczych i przyrodniczych."

Źródło:
http://warszawa.naszemiasto.pl/galeria/zdjecia/1224339,michal-suminski-spoczal-na-powazkach-zdjecia,galeria,1955061,id,t,tm,zid.html#material-artykul

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie