brodaamor Napisano 25 Grudzień 2011 Autor Napisano 25 Grudzień 2011 W wieku 97 lat zmarł w Warszawie znany dziennikarz Michał Sumiński - autor telewizyjnego programu programu wierzyniec", podróżnik, autor książek o tematyce żeglarskiej. O śmieci dziennikarza poinformowało Polskie Radio.Michał Sumiński urodził się 13 grudnia 1915 roku w Warszawie. Z wykształcenia był zoologiem. W czasie okupacji niemieckiej działał w ruchu oporu. Aresztowany w 1943 r. przez Niemców, więziony był na Pawiaku, a potem w obozach koncentracyjnych Auschwitz i Mauthausen-Gusen. Po wojnie wrócił do Polski.Od sierpnia 1946 do 1949 roku w Zarządzie Głównym Ligi Morskiej w Warszawie pełnił funkcję Głównego Inspektora Wychowania Morskiego. Posiadając stopień jachtowego kapitana morskiego, od 1947 roku przez kilka lat był kapitanem jachtu Ligi Morskiej Generał Zaruski".W latach 50. zajął się pracą literacką. Od 1958 r. pracował w Polskim Radio, a następnie w Telewizji Polskiej, gdzie był m.in. kierownikiem redakcji reportaży Redakcji Naczelnej Audycji dla Polaków za Granicą. Był autorem popularnego w latach 70. i 80. programu telewizyjnego dla młodzieży wierzyniec", w którym ze swadą opowiadał o przyrodzie.Był autorem książek: Rejsy bałtyckie" (1950), Wiedza żeglarska" (1951), Żeglarskie zwycięstwo" (współautor Grażyna Wojsznis, 1951), nad jezior" (1954), Przez siedem jezior" (współautor S. Wysocki, 1954), Gawędy o zwierzętach" (2001).Michał Sumiński był odznaczony Orderem Uśmiechu, miał także tytuł Honorowego Obywatela Warszawy.http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,10870845,Michal_Suminski_nie_zyje.html?lokale=warszawaIlu z nas, w poniedziałkowe popołudnia, czekało na spotkanie z tym Panem?
Czlowieksniegu Napisano 25 Grudzień 2011 Napisano 25 Grudzień 2011 http://www.odkrywca.pl/zmarl-znany-dziennikarz-michal-suminski,698013.html#698013
josek69 Napisano 26 Grudzień 2011 Napisano 26 Grudzień 2011 Cześć jego pamięci.Pamiętam,oglądałem.Zapalam światełko.
rotsen5 Napisano 26 Grudzień 2011 Napisano 26 Grudzień 2011 Hylę czoło i oddaję część temu człowiekowi , ,,Zwierzyniec,, jego opowieści o przyrodzie która mnie otacza , to moje dzieciństwo , jak idę z wykrywką wiem że mam szanować tą przyrodę,mogę powiedzieć że dzięki niemu.
DOMILUD PL Napisano 27 Grudzień 2011 Napisano 27 Grudzień 2011 wierzyniec" to również moje dzieciństwo. Wspaniały program, wspaniały człowiek. Jedna z tych nielicznych iskierek w mroku PRL-u.Spoczywaj w pokoju.
Dunczyk Napisano 27 Grudzień 2011 Napisano 27 Grudzień 2011 Do mojego miasteczka przyjeżdżał na wypoczynek i kurację, przechadzał się ulicami z charakterystycznie założonymi na plecy, rękami, zamyślony. Ilekroc dopadły" Go dzieciaki, nigdy nie odmówił i zabawił gawędą o zwierzakach. Zawsze będę wspominał Tego wspaniałego gawędziarza, sam uprawiałem łowy na Pana Michała, kiedy tylko rozeszła się informacja, że przyjechał. No cóż, takich postaci już żadna stacja tv nie ma. A swoją drogą dzieci czasów wierzyńca" ile to my już lat mamy ;)
Czlowieksniegu Napisano 27 Grudzień 2011 Napisano 27 Grudzień 2011 Dzieci Zwierzyńca" mają na tyle dużo lat, że spokojnie mogłyby być rodzicami ( biologicznymi w dodatku ) sporej części Użytkowników Forum...
Argonauta Napisano 27 Grudzień 2011 Napisano 27 Grudzień 2011 Szacunek dla Pana Michała, pamiętam jego opowieści w Zwierzyńcu, a i miałem okazje posłuchać ich osobiście, gdy dawno temu przybył On do mojej szkoły na pogawędkę ( miał On zdaje się jakoś w wczesnych latach osiemdziesiątych taki cykl pogawędek objazdowych po Polsce).... niesamowita postać .... nie ukrywam ze niezależnie od tradycji rodzinnej, także pod wpływem jego opowiadań zainteresowałem się i leśnictwem i łowiectwem.R.I.P.
braun Napisano 28 Grudzień 2011 Napisano 28 Grudzień 2011 Nikt tak nie mówił o zwierzętach jak Pan Michał w wierzyńcu",czasem naśladował odgłosy zwierząt o których opowiadał. zapalam świeczkę
fidzir Napisano 28 Grudzień 2011 Napisano 28 Grudzień 2011 i kudłate i laciate,pręgowane i skrzydlate,te co skaczą i fruwają na nasz program zapraszają....tak się zaczynal mój ulubiony program zwierzyńca,....pokoj jego duszy...
stg1971 Napisano 2 Styczeń 2012 Napisano 2 Styczeń 2012 jako dziecko zawsze czekałem na jego programy,wychowany na zwierzyńcu ,klosie i 4 pancernych ,szkoda że nikt nie powtarza tego zwierzyńca,piękny wiek na odejście ,,+++
HURRICANE Napisano 4 Styczeń 2012 Napisano 4 Styczeń 2012 Michał Sumiński spoczął na Powązkach (ZDJĘCIA)We wtorek 3 stycznia 2012 r. na warszawskich Powązkach Wojskowych odbył się pogrzeb Michała Sumińskiego, honorowego obywatela Warszawy, uczestnika ruchu oporu, autora programów podróżniczych i przyrodniczych."Źródło:http://warszawa.naszemiasto.pl/galeria/zdjecia/1224339,michal-suminski-spoczal-na-powazkach-zdjecia,galeria,1955061,id,t,tm,zid.html#material-artykul
heniek1978 Napisano 6 Styczeń 2012 Napisano 6 Styczeń 2012 Pamiętajmy o takich ludziach uczmy się kochać ludzi tak szybko odchodzą.Niech spoczywa w pokoju.
HUBERTS Napisano 6 Styczeń 2012 Napisano 6 Styczeń 2012 Pamiętam Jego programy,na pewno ich nie zapomnę.Spoczywaj w pokoju
staregraty Napisano 6 Styczeń 2012 Napisano 6 Styczeń 2012 Facet był niewątpliwie sympatyczny, urodzony gawędziarz a dziką zwierzynę uwielbiał ale na talerzu.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.