VanWorden Napisano 5 Czerwiec 2013 Share Napisano 5 Czerwiec 2013 sza.man ma o tyle rację, że faktycznie strumienie są usiane drobnym metalowym śmieciem i faktycznie jest w nich niesamowicie ciężko szukać wykrywaczem. Nie ma jednak racji pisząc, że w Polsce samorodki nie występują (kłania się znajomość definicji piasku i samorodka), choć oczywiście są to rzeczy naprawdę malutkie. Nie ma też racji pisząc o tym, że strumienie są wyeksplotawane, bo to są rzeczy odnawialne - każda większa ulewa, powódź itd., powoduje znaczne zmiany ilości kruszcu. W Szkocji i Walii np., panuje takie samo zaśmiecenie i również wykrywacze nie są z tego powodu popularne, ale to nie zmienia postaci rzeczy, że samorodki w Europejskich potokach są czasami znajdowane. Jak w każdym rodzaju poszukiwań bardzo pomocna jest wiedza - gdzie złoto lubi się gromadzić, jak rozpoznać dobry teren itd. Warto też pamiętać, że mało który wykrywacz jest w stanie sobie poradzić z tak drobnym złotem. Dlatego faktycznie najpierw w teren należy wyruszyć z miską i zidentyfikować potencjalnie najlepsze miejsca. Pozdrawiam VW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelec Napisano 9 Wrzesień 2013 Share Napisano 9 Wrzesień 2013 Witam kolegów czytam ten wątek z zainteresowaniem , są legendy na ten temat dosyc ciekawe prawie jak z bajki . Ale przeciez są informacje na temat znalezionych w przeszłości samorodków i to dosyć sporych , a tu koledzy piszą ze zdziwieniem samorodki w polsce nie możliwe" to jest trochę zniechęcanie poszukiwacza do dalszych działań . I tutaj nasuwa sie myśl być może o naszej niewiedzy . Teoretycznie znajduje taki samorodek przypadkowo i nie jestem świadomy lecz mam podejzenie że jest to jakiś szlachetny metal , a potem złotnik stwierdza że faktycznie jest to wyrób ze złota i proponuje kupno po obecnym kursie ja złużmy sie zgadzam ilegenda o samorodku gaśnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek9559 Napisano 9 Wrzesień 2013 Share Napisano 9 Wrzesień 2013 Jest wielu ciekawych ludzi z ciekawymi opowieściami, z racji tego że kiedyś racowałem w górnictwie jako osoba dozoru górniczego nie tylko węglowym ale też rud cynku i ołowiu jak i rud miedzi w KGHM stwierdzam że Polska to cała tablica Mendelejewa oprócz diamentów, tak więc złoto i srebro jest w dużych ilościach. Jesteśmy największym producentem srebra w europie. Wracając do tematu stworzyć taką ekipę to nie głupi pomysł, zwłaszcza że ma się zawsze wolny czas jak się jest emerytem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelec Napisano 11 Wrzesień 2013 Share Napisano 11 Wrzesień 2013 Witam ja będę dalej o tych samorodkach poszukałem w necie znalazłem tylko wzmianke o znalezonej bryłce o wadze 4,47 grama , czy to jest obecny rekord w polsce ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek9559 Napisano 11 Wrzesień 2013 Share Napisano 11 Wrzesień 2013 Polska jest na czwartej pozycji w wydobywaniu złota w europie, warto nad tym pomyśleć, większa ilość zalega pod ziemią głęboko, ale są miejsca gdzie można systemem wypłukiwania go pozyskać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek9559 Napisano 11 Wrzesień 2013 Share Napisano 11 Wrzesień 2013 W sudetach zlokalizowano około 120 miejsc gdzie szacuje się na 100 ton (sto) złota, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek9559 Napisano 11 Wrzesień 2013 Share Napisano 11 Wrzesień 2013 W historii Polski, największe znalezione samorodki złota to: 1,387 i 1,787 kg kruszcu, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alex_2013 Napisano 12 Wrzesień 2013 Share Napisano 12 Wrzesień 2013 historia....ech...mógł monete doić na miejscu, odkrył żyłę złota i wyjechał do francji...cos mi sie nie chce wierzyc w te bajki.Nagłasnia, podaje baszty, nie baszty zamiast kilka lat codziennie po trochu zbierac dla siebie towar. Pachnie naciagarstwem:)Niech pokaze ten swój szlam:)Prosze o fotkę chocby jednego samorodka z Polski widocznego gołym okiem:) o ile jest tu u Nas jedna osoba która sie tym zajmuje.Ciekawe ile drobin zlota da sie pozyskac w Polsce jednym czlowiekiem szukajacym sezon lub tymbardziej w wolnym czasie...Poszukiwania złota u nas to wg mnie utopia wieksza niż poszukiwanie skarbów" bo w przeciwieństwie do złota skarby sie trafiaja nam co jakis czas:)Moze sie myle, nie mam monopolu na wiedze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek9559 Napisano 12 Wrzesień 2013 Share Napisano 12 Wrzesień 2013 Witaj Alex.... nie jest to utopia, ale weź pod uwagę to że Polska jest na 4 tym miejscu w europie gdzie występuje złoto w takich ilościach, wiem że to nie jest prosta sprawa w jego pozyskiwaniu z nanosów rzek, trzeba mieć odpowiedni sprzęt, ubiór, cierpliwość, mapy i niesamowitą ilość wolnego czasu, to nie jest wypad jednodniowy z wykrywką na namierzone cele, do tego trzeba się przygotowywać tygodniami, samo rozpoznanie terenu i miejsc gdzie można się skupić na poszukiwaniach od razu odstrasza taka procedura przygodnego poszukiwacza, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelec Napisano 12 Wrzesień 2013 Share Napisano 12 Wrzesień 2013 Dla niedowiarków ....:] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek9559 Napisano 14 Wrzesień 2013 Share Napisano 14 Wrzesień 2013 Witam.Nic nie pozostało jak już kompletowac sprzęt, mapy itp na sezon 2014. :-) :-) :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelec Napisano 14 Wrzesień 2013 Share Napisano 14 Wrzesień 2013 Witam ja od ciebie krzysiu troszke daleko , ale po tym znalezisku kto to wie . :............ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek9559 Napisano 22 Wrzesień 2013 Share Napisano 22 Wrzesień 2013 Jakieś nowości lokalizacji miejsc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sadek717 Napisano 13 Październik 2013 Share Napisano 13 Październik 2013 witam wszystkich od jakiegoś czasu bawię się w poszukiwacza złota i muszę powiedzieć wszystkim niedowiarkom że ta zabawa ma naprawdę sens bowiem mam naprawdę obiecujące wyniki. Aczkolwiek nie trace czasu na mieszanie miską godzinami z bólem pleców tylko używam Suction Dredge" to taka mała pogłębiarka ssąca która połączona z korytem na którym przepłukuje się osad z rzeki. Uzyskany poprzez te płukanie szlich wiozę do domu a tam segreguję ten szlich na stole koncentracyjnym. Metoda ta pozwala dość szybko i bez wysiłku wydrzeć trochę złota matce naturze, jesli chodzi o to ile tego złota jest to powiem że nawet 3 gramy dziennie jeśli trafię dobre miejsce koncentracji owego minerału w rzece. Więc gorąco polecam zabawę w górnika złota na terenie dolnego śląska bo radocha niesamowita a przy okazji można zarobić ładny grosz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek9559 Napisano 13 Październik 2013 Share Napisano 13 Październik 2013 A jednak są odważni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VanWorden Napisano 21 Październik 2013 Share Napisano 21 Październik 2013 sadek717 - czy możesz wstawić jakieś fotki swojego zestawu?PozdrawiamVW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipek Napisano 22 Październik 2013 Share Napisano 22 Październik 2013 Sadek nie bądź głupi :) Wymyśliłeś fajny patent, to trzymaj go dla siebie i nie daj zarobić cwaniakom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarzabek Napisano 22 Październik 2013 Share Napisano 22 Październik 2013 Lipek nie trzeba zdradzac. wszystko w sieci mozna znaleźćhttp://www.google.pl/search?q=mini+suction+dredge+mining&hl=pl&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=VkFmUrrFAdOThQeIjoCgCg&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1392&bih=935 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipek Napisano 22 Październik 2013 Share Napisano 22 Październik 2013 Czyli sprzęt z filmów z Discovery" :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VanWorden Napisano 22 Październik 2013 Share Napisano 22 Październik 2013 Tu nie chodzi o zdradzenie czegokolwiek bo wszyscy, którzy zajmują/interesują się tym tematem wiedzą dokładnie o co chodzi, ale zawsze jest ciekawie zobaczyć czyjś zestaw i porównać ze swoim itd. Pompy ssące są wszelakich rodzajów i rozmiarów, podobnie jak stół koncentracyjny", więc sam opis nie do końca wystarczy.PozdrawiamVW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sadek717 Napisano 23 Październik 2013 Share Napisano 23 Październik 2013 witam VanWorden to prawda tu nie ma czego zdradzać to żadna tajemnica małą pogłębiarkę ssącą bez problemu można wykonać samemu wedle zachcianki co do rozmiaru i mocy kwestia tylko tego jakie ma sie mozliwosci transportu tego ustrojstwa nad rzekę Mój zestaw to pompa 2calowa o wydajności 36tyś litrów na godz wąż ssący 2 cale koryto wyłożone gumowa matą z odpowiedniego kształtu rowkami po miedzy którymi bardzo ładnie pracuje materiał przyznaje ze taka mate nie łatwo wykonać samemu trochę gumy poszło do kosza zanim udało sie uzyskać odpowiedniego kształtu rowki A jak tam z waszymi maszynami może ktoś coś napisze bo z tego co widze to te środowisko poszukiwaczy złota w Polsce trochę hermetyczne jest jestem ciekawy jak inni sobie radzą jakie maja wyniki itd. Pozdrawiam wszystkich poszukiwaczy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sadek717 Napisano 23 Październik 2013 Share Napisano 23 Październik 2013 Co do zdjęć mojego zestawu to muszę przyznać że nie wiem jak tu wstawić te zdj gdyż obsługa kompa to nie jest moja mocna strona może jakieś wskazówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sadek717 Napisano 26 Październik 2013 Share Napisano 26 Październik 2013 nie wiem co jest grane ale nie pokazują się moje posty które ostatnio dodałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 26 Październik 2013 Share Napisano 26 Październik 2013 kłania się znajomość regulaminu Forum. Polecam się z nim zapoznać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VanWorden Napisano 27 Październik 2013 Share Napisano 27 Październik 2013 sadek717 - w razie problemów pisz na maila: belenus@interia.plNa moich terenach akcja z mechaniczną pompą ssącą niestety odpada..PozdrawiamVW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi