Skocz do zawartości

Nowy projekt Adama Rudnickiego ?

piokot20

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Hej
Ja tylko w kwestii formalnej:
Nie jest prawdą, że czołg Renault FT 17 – to pierwszy w historii świata pancerny pojazd, który posiadał ruchomą wieżę." Pierwszy CZOŁG - to owszem. Ale w samochodach pancernych i pociągach panc. obrotowe wieże występowały już wcześniej.
  • Odpowiedzi 56
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
  • 4 weeks later...
Napisano
Kolego Hartman twoja uwaga o kopiowaniu Wz 34 jest wielce nie stosowna i czuję się osobiście dotknięty a dowód jest w samym pojeździe bo nie popełniłem wszystkich twoich błędów w konstrukcji co do kopiowania to dokonał tego Frankowski z mojej pancerki z centymetrem w ręku a i tak wyszło mu to co wyszło jak się nie ma tego czegoś to najlepiej się nie zabierać do dzieła. Co do FT to tylko powód do radości że będą oryginalne czołgi choć będąc realistą nie sądzę by można było odbudować i uruchomić w oparciu o oryginalne części a puki co mamy moje dwie repliki FT
Napisano
A co byście powiedzieli na śmiałą teorię, że to co pojawiło się w yło nie minęło" i iezidentyfikowany" FT TSF z Surviving Panzers" ro dokładnie ten sam wrak?
Napisano

Parząc na zdjęcia to jest różnica w dzy" oraz itowaniu" - TSF ma kompletne a w FT Pana Rudnickiego jest sporo braków zastąpionych śrubami ale z drugiej strony może to ten sam ale ktoś go rozkładał?

Napisano

Te elementy mnie zastanawiają - w zwykłym (bojowym) FT-17 tego nie ma, a wyglądają na mocowania pudła" nadbudówki. No a wersja TSF jest na tyle rzadka że pojawienie się w Polsce dwóch w tym samym czasie jest statystycznie mało prawdopodobne

Napisano
Może te pojazdy przyjechały do nas z Afganistanu. Tam odnaleziono po interwencji kilka b. ciekawych pojazdów z czasów I wojny i lat 20 - tych.
Napisano

Powiem tak ...

Gdyby tylko w naszym wojsku więcej było osób przejawiających jakąś inicjatywę to by nie tylko M36B1 przyjechał do Polski.

Napisano

To jeśli jeszcze nie zostały zezłomowane to na tym samym placu zabaw dla dorosłych" były jeszcze dwa drugo wojenne Wheeled India Pattern Mk IV

Napisano
Na razie nie wypłynęły informacje o jakimś ich pojawieniu się w prywatnej kolekcji czy muzeum.
Są to jedyne ocalałe egzemplarze tych pojazdów! Więc jeśli jacyś polscy żołnierze są w okolicach Kabulu to mogli by zrobić sobie taką małą wycieczkę :)
Napisano
Panowie ten ze zdjęcia 17.58.20" FT-17 stoi na naszym Jelczu z Hiabem,nasi żołnierze z Kabulu przywieźli go do bazy,a amerykańce zapakowali do C-17 i poleciał do Fort Patton,chyba.
Problem w tym czym przywieźć do kraju takie coś??
Mamy co prawda Herkulesy ale nikt się nie zgodzi aby coś takiego nielegalnie załadować na pokład.

Pamiętacie wrzawę jaka rozpętała się w naszej prasie jak okazał się że w Babilonie jest tyle zabytków i że my jesteśmy sprawcami dewastacji i zniszczenia stanowisk archeologicznych?!!Było to oczywiście kompletną bzdurą bo bazę zakładali amerykanie ale nic to nie dało i prasa pisała te głupoty wiele miesięcy a nawet światowe media powielały te kłamstwa.
Teraz na pewno nic takiego z żadnej misji do kraju trafi a szkoda.
Napisano
A czy nasi muszą się tłumaczyć ze wszystkiego, co znaleźli i zapakowali do Herkulesa? Przecież tam jest wojna i niezły burdel. Nie takie rzeczy pewnie im giną.
Napisano
Skrzypczak w swoich wspomnieniach napisał że M36 przywiózł do Polski jako oficjalny dar armii Irackiej i zrobił to w konspiracji przed przełożonymi.
Napisano
Mogli by chociaż zabrać tą gąsienice ze zdjęcia 15.33.19" to chyba z FT-17?
Miałby Pan Rudnicki mniej roboty przy swoim czołgu!
Ech....
Napisano
Poza pancernym złomem na tych zdjęciach już na pierwszy rzut oka widać też trochę ciekawej artylerii. A te amfibie to na 100% BAW (DUKW nie ma klapy ładunkowej z tyłu)

Tylko żeby cokolwiek można było zdziałać najpierw musiałby się tam znaleźć ktoś świadomy wartości historycznej tego złomu. Skoro we Francji kretyni szumnie zwani muzealnikami" byli w stanie wysłać na złom czołg stanowiący unikat na skale światową to czego Wy wymagacie od przeciętnego żołnierza? Ja wiem, ze dla pasjonatów jest to rzecz niepojęta, ale nie każdy wie co to jest FT-17 i że on jest coś wart.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie