Speedy Napisano 21 Listopad 2011 Napisano 21 Listopad 2011 HejJa tylko w kwestii formalnej:Nie jest prawdą, że czołg Renault FT 17 – to pierwszy w historii świata pancerny pojazd, który posiadał ruchomą wieżę." Pierwszy CZOŁG - to owszem. Ale w samochodach pancernych i pociągach panc. obrotowe wieże występowały już wcześniej.
Jagiellończyk Napisano 21 Listopad 2011 Napisano 21 Listopad 2011 M5 miał wyższy tyłek. Patrząc na wieżę to będzie M3A1.
s_boj Napisano 21 Listopad 2011 Napisano 21 Listopad 2011 Zdaję się na osąd kolegów. Sam tak na oko nie umiem rozpoznać. Sugerowałem się Wikipedią :)
majsterkowicz Napisano 13 Grudzień 2011 Napisano 13 Grudzień 2011 Kolego Hartman twoja uwaga o kopiowaniu Wz 34 jest wielce nie stosowna i czuję się osobiście dotknięty a dowód jest w samym pojeździe bo nie popełniłem wszystkich twoich błędów w konstrukcji co do kopiowania to dokonał tego Frankowski z mojej pancerki z centymetrem w ręku a i tak wyszło mu to co wyszło jak się nie ma tego czegoś to najlepiej się nie zabierać do dzieła. Co do FT to tylko powód do radości że będą oryginalne czołgi choć będąc realistą nie sądzę by można było odbudować i uruchomić w oparciu o oryginalne części a puki co mamy moje dwie repliki FT
Trooper85 Napisano 14 Grudzień 2011 Napisano 14 Grudzień 2011 A co byście powiedzieli na śmiałą teorię, że to co pojawiło się w yło nie minęło" i iezidentyfikowany" FT TSF z Surviving Panzers" ro dokładnie ten sam wrak?
B Napisano 15 Grudzień 2011 Napisano 15 Grudzień 2011 Teoria ciekawa .Czy ktoś może ją obalić lub wesprzeć ?
B Napisano 15 Grudzień 2011 Napisano 15 Grudzień 2011 Parząc na zdjęcia to jest różnica w dzy" oraz itowaniu" - TSF ma kompletne a w FT Pana Rudnickiego jest sporo braków zastąpionych śrubami ale z drugiej strony może to ten sam ale ktoś go rozkładał?
Trooper85 Napisano 15 Grudzień 2011 Napisano 15 Grudzień 2011 Te elementy mnie zastanawiają - w zwykłym (bojowym) FT-17 tego nie ma, a wyglądają na mocowania pudła" nadbudówki. No a wersja TSF jest na tyle rzadka że pojawienie się w Polsce dwóch w tym samym czasie jest statystycznie mało prawdopodobne
pni Napisano 20 Grudzień 2011 Napisano 20 Grudzień 2011 Może te pojazdy przyjechały do nas z Afganistanu. Tam odnaleziono po interwencji kilka b. ciekawych pojazdów z czasów I wojny i lat 20 - tych.
B Napisano 20 Grudzień 2011 Napisano 20 Grudzień 2011 Powiem tak ...Gdyby tylko w naszym wojsku więcej było osób przejawiających jakąś inicjatywę to by nie tylko M36B1 przyjechał do Polski.
B Napisano 20 Grudzień 2011 Napisano 20 Grudzień 2011 Amerykanie i Francuzi wszystkie FT-17 wywieźli.Został tylko jeden podobno w Kabulu.
B Napisano 20 Grudzień 2011 Napisano 20 Grudzień 2011 Jakby w kolejnej zmianie były osoby bardziej przedsiębiorcze" ?
B Napisano 20 Grudzień 2011 Napisano 20 Grudzień 2011 To jeśli jeszcze nie zostały zezłomowane to na tym samym placu zabaw dla dorosłych" były jeszcze dwa drugo wojenne Wheeled India Pattern Mk IV
B Napisano 20 Grudzień 2011 Napisano 20 Grudzień 2011 Na razie nie wypłynęły informacje o jakimś ich pojawieniu się w prywatnej kolekcji czy muzeum.Są to jedyne ocalałe egzemplarze tych pojazdów! Więc jeśli jacyś polscy żołnierze są w okolicach Kabulu to mogli by zrobić sobie taką małą wycieczkę :)
lew_1988 Napisano 20 Grudzień 2011 Napisano 20 Grudzień 2011 Kilka DUKW tam widać ale to chyba populares w sumie, chociaż nie wiem ile ich mamy w kraju ze 2 szt się znajdą ?
lew_1988 Napisano 20 Grudzień 2011 Napisano 20 Grudzień 2011 Chociaz ził-485 tez może być ciężko ocenić to są bliźniacze sprzęty.
erwin1 Napisano 20 Grudzień 2011 Napisano 20 Grudzień 2011 Panowie ten ze zdjęcia 17.58.20" FT-17 stoi na naszym Jelczu z Hiabem,nasi żołnierze z Kabulu przywieźli go do bazy,a amerykańce zapakowali do C-17 i poleciał do Fort Patton,chyba.Problem w tym czym przywieźć do kraju takie coś??Mamy co prawda Herkulesy ale nikt się nie zgodzi aby coś takiego nielegalnie załadować na pokład.Pamiętacie wrzawę jaka rozpętała się w naszej prasie jak okazał się że w Babilonie jest tyle zabytków i że my jesteśmy sprawcami dewastacji i zniszczenia stanowisk archeologicznych?!!Było to oczywiście kompletną bzdurą bo bazę zakładali amerykanie ale nic to nie dało i prasa pisała te głupoty wiele miesięcy a nawet światowe media powielały te kłamstwa.Teraz na pewno nic takiego z żadnej misji do kraju trafi a szkoda.
s_boj Napisano 20 Grudzień 2011 Napisano 20 Grudzień 2011 A czy nasi muszą się tłumaczyć ze wszystkiego, co znaleźli i zapakowali do Herkulesa? Przecież tam jest wojna i niezły burdel. Nie takie rzeczy pewnie im giną.
polsmol Napisano 20 Grudzień 2011 Napisano 20 Grudzień 2011 Nie jesteśmy mocarstwem więc tak. Taki wywóz trzeba by było uzgodnić z władzami w Kabulu. No i po co kraść jeśli można kupić?
jozfig Napisano 20 Grudzień 2011 Napisano 20 Grudzień 2011 Skrzypczak w swoich wspomnieniach napisał że M36 przywiózł do Polski jako oficjalny dar armii Irackiej i zrobił to w konspiracji przed przełożonymi.
erwin1 Napisano 20 Grudzień 2011 Napisano 20 Grudzień 2011 Mogli by chociaż zabrać tą gąsienice ze zdjęcia 15.33.19" to chyba z FT-17?Miałby Pan Rudnicki mniej roboty przy swoim czołgu!Ech....
Trooper85 Napisano 21 Grudzień 2011 Napisano 21 Grudzień 2011 Poza pancernym złomem na tych zdjęciach już na pierwszy rzut oka widać też trochę ciekawej artylerii. A te amfibie to na 100% BAW (DUKW nie ma klapy ładunkowej z tyłu)Tylko żeby cokolwiek można było zdziałać najpierw musiałby się tam znaleźć ktoś świadomy wartości historycznej tego złomu. Skoro we Francji kretyni szumnie zwani muzealnikami" byli w stanie wysłać na złom czołg stanowiący unikat na skale światową to czego Wy wymagacie od przeciętnego żołnierza? Ja wiem, ze dla pasjonatów jest to rzecz niepojęta, ale nie każdy wie co to jest FT-17 i że on jest coś wart.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.