Landszaft Napisano 29 Styczeń 2012 Share Napisano 29 Styczeń 2012 woytas -a gdzie się ktoś tu kłóci hę.... pokaż palcem w którym miejscu dyskusji jakaś kłótnia wystąpiła?? Dyskusja chyba dotyczy PzkpF IV jak mniemam i nie widzę aby zboczyła na inne czołgi więc nie groź palcem jak stary belfer przed uczniami. IV z Kluczewa na razie jest wypiaskowana i częściowo podkładem zakonserwowana i okazuje się że to kupa miału . Dyskusja co dalej bo z tego to może da się rozbity czołg stworzyć a jak ktoś ładnie by to poskładał bez prostowania blach to istotnie w sali Kołobrzeskiego muzeum może stać efektowna diorama rozbitej IV i to było by chyba najrozsądniejsza rekonstrukcja. No chyba że... i tu można dyskutować jak część podzespołów można by wykorzystać przy rekonstrukcji IV nie rozbitej a statycznie kompletnej. tylko wtedy trzeba aby dwie placówki się dogadały co nie jest tajemnicą że jest to możliwe , obie placówki są budżetowe i obie mają prawnie takie same prawa, tylko chęci naczalstwa muszą być zdecydowanie bardziej konstruktywne. I nie trzeba tu dużego dywagowania. Tyle że przeczuwam że żadne muzeum nie chce być tylko współwłaścicielem, a właścicielem i dwa trudno tu będzie dywagować kto jaki procent czołgu dał do wspólnej rekonstrukcji, więc oczywiście uważam dyskusję w tym kierunku za utopijną ,ale nie niemożliwą. Najlepiej istotnie jak IV Kołobrzeska zostanie zrekonstruowana jako rozbity czołg który będzie eksponowany nie na dworze a w sali z plenerem pola walki rozbitego czołgu i była by to chyba pierwsza tego typu ekspozycja w polskich muzeach w dodatku dla widza bardzo poruszająca niż wyklepany ponaciągany wrak którego i tak nie będzie się dało uruchomić bo koszty remontu przekroczą zakup podobnego w idealnym stanie. A MOB będzie czekał cierpliwie aż zdobędzie resztę elementów i poskłada albo wydmuszkę albo pełnosprawny pojazd co jest możliwe bo tamten pojazd został częściowo powycinany ale nie rozsadzony. Jak zauważysz woytas , nikt nikogo w tej dyskusji nie obraża, nie wyklina i nie oczernia chyba że ja nie umiem czytać" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rawicz Napisano 4 Czerwiec 2012 Share Napisano 4 Czerwiec 2012 Co nowego w temacie? Czy prowadzone są prace przy tym czołgu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbigniew Okuniewski (TPS) Napisano 4 Czerwiec 2012 Share Napisano 4 Czerwiec 2012 IV-ka jest wypiaskowana i zakonserwowana. Co do dalszych prac to czekają na decyzje MOP jako właściciela wraku.pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rawicz Napisano 6 Czerwiec 2012 Share Napisano 6 Czerwiec 2012 W przypadku gdyby zapadła decyzja z MOP o odrestaurowaniu czołgu. Czy opcja remontu wraku do stanu jezdnego" jest brana pod uwagę, czy tylko diorama? Jakie jest stanowisko Poznania"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojo44 Napisano 7 Czerwiec 2012 Share Napisano 7 Czerwiec 2012 Ja podejrzewam, że z tego nie da się zbrobić nic poza wydmuszką" stojącą w muzeum. Co do roli Poznania: na razie ze względu na obecny(SdKfz 6) i przyszły(TKS - ?) projekt mają oni dużo roboty i mogą co najwyżej przedstawić swoje sugestie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbigniew Okuniewski (TPS) Napisano 7 Czerwiec 2012 Share Napisano 7 Czerwiec 2012 Stan jezdny jest raczej nie możliwy ze względu na koszta.Bardziej prawdopodobna jest raczej wersja dioramy.Poznań realizuje teraz dwa projekty i przygotowuje się do następnych. Decyzja o wyborze sposobu ekspozycji jest w gestii MOP.pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lew_1988 Napisano 8 Czerwiec 2012 Share Napisano 8 Czerwiec 2012 Były w ogóle jakieś próby nawiązania kontaktu MOB Z MOP, albo odwrotnie w tym temacie ???? Przy współpracy można by to zrealizować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbigniew Okuniewski (TPS) Napisano 9 Czerwiec 2012 Share Napisano 9 Czerwiec 2012 Wrak jest własnością MOP i to on decyduje.Magazynowany jest u Firmie Artura Zysa nie w MBP.POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lew_1988 Napisano 9 Czerwiec 2012 Share Napisano 9 Czerwiec 2012 Nie pytałem kto decyduje. To akurat wiem. Ponawiam pytanie czy były jakieś rozmowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbigniew Okuniewski (TPS) Napisano 9 Czerwiec 2012 Share Napisano 9 Czerwiec 2012 Nic mi na ten temat nie wiadomo. Zapewne wpierw będzie ustalona koncepcja wystawy.Za jakiś czas będę w Kołobrzegu to się dowiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sidi Napisano 9 Czerwiec 2012 Share Napisano 9 Czerwiec 2012 Najśmieszniejsze jest w tym wszystkim to że muzeum o tak chlubnej nazwie jak Muzeum Oręża Polskiego będzie teraz prezentować w swojej ekspozycji jako główny eksponat wrak niemieckiego czołgu jestem tylko ciekawy co ten czołg ma tak naprawdę wspólnego z Orężem Polskim ? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil66 Napisano 9 Czerwiec 2012 Share Napisano 9 Czerwiec 2012 Przykład rozpierduchy dokonanej Orężem Polskim ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sidi Napisano 10 Czerwiec 2012 Share Napisano 10 Czerwiec 2012 W takiej wersji wydarzeń to będzie naciąganie prawdy historycznej : ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin 112 Napisano 10 Czerwiec 2012 Share Napisano 10 Czerwiec 2012 Może tyle że takie czołgi na swojej drodze Żołnierz Polski napotykał i na Wschodzie i na Zachodzie? I , podobno , nawet je niszczył? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sidi Napisano 10 Czerwiec 2012 Share Napisano 10 Czerwiec 2012 Trochę mnie tylko dziwi że placówki muzealne z nazwą która bezpośrednio wiąże się polską i polską armią walczą z taką zawziętością o pozyskiwanie wszelkich niemieckich wraków etc. A jakoś nikt się nigdy stara i nie starał zdobyć polskiego wrześniowego sprzętu pancernego - chodzi mi konkretnie o Muzeum Orła Białego a teraz Muzeum Oręża Polskiego chyba się priorytety wszystkim już pomyliły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sidi Napisano 10 Czerwiec 2012 Share Napisano 10 Czerwiec 2012 w mojej wcześniejszej wypowiedzi chodziło mi że dany egzemplarz niemieckiego czołgu nie został zniszczony przez wojsko polskie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin 112 Napisano 10 Czerwiec 2012 Share Napisano 10 Czerwiec 2012 No tak , to jest argument.Wywalmy ze zbiorów muzealnych i Rosi , i Lufcika , i Sztuga IV . A także Spita , Me-109 , oraz wiele innych , mniejszych , eksponatów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sidi Napisano 10 Czerwiec 2012 Share Napisano 10 Czerwiec 2012 Rosi i Lufcik są w muzeach regionalnych np. Muzeum Rzeki Pilicy Lufcik został z niej wyciągnięty i wiąże się z historią tej rzeki i tego regionu Rosi podobnie , Stug IV jest w Muzeum Broni Pancernej czyli ta placówka w swoich zbiorach powinna właśnie go mieć tak samo jak i inne pojazdy zarówno polskie , niemieckie , radzieckie i wszystko co tylko jest do zdobycia bo taka właśnie jest specyfikacja tego muzeum ale po jakie licho Muzeum Oręża Polskiego niemiecki wrak czołgu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 10 Czerwiec 2012 Share Napisano 10 Czerwiec 2012 Czyli z MWP dobrze by było wyrzucić całą niemiecką broń? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek.s Napisano 10 Czerwiec 2012 Share Napisano 10 Czerwiec 2012 W muzeach na całym świecie jest eksponowany sprzęt wszystkich stron uczestniczących w 2 wojny tylko u nas zawsze kogoś boli głowa z powodu pozyskania nowego eksponatu bo ruski bo niemiecki , nawet jak jest polski to zaczyna się bicie piany ,że jeździ i jest niszczony albo ,ze jest niewłaściwie odnowiony lub nie tak jak trzeb eksponowany- Co do pytania dlaczego muzeum nie starało się pozyskać określonych eksponatów najlepiej zadać to pytanie dyrektorowi tej placówki .Można też założyć własne muzeum i na własną rękę pozyskać /kupić i odrestaurować pojazdy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jozfig Napisano 10 Czerwiec 2012 Share Napisano 10 Czerwiec 2012 A najlepiej wywalić z nazw muzeum ostatnie słowo (Polskiego) i wszyscy będą usatysfakcjonowani ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Siwy_x Napisano 10 Czerwiec 2012 Share Napisano 10 Czerwiec 2012 Albo przestawić je na początek;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin 112 Napisano 10 Czerwiec 2012 Share Napisano 10 Czerwiec 2012 Ja tam jestem za tym aby wszystko co nie polskie wypieprzyc z Muzeów. Mogę podac adres gdzie to zwozic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbigniew Okuniewski (TPS) Napisano 10 Czerwiec 2012 Share Napisano 10 Czerwiec 2012 Marcin piszesz poważnie ? czy czas na zmianę dilera lub lekarza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin 112 Napisano 11 Czerwiec 2012 Share Napisano 11 Czerwiec 2012 Zbigniew Okuniewski , piszę jak najbardziej poważnie. Plac mam duży , jakiś chlewik na drobniejsze eksponaty też się znajdzie. Wywalac niemczyznę i rusczyznę z Muzeów , ja przechowam -). Zapewniam , że nie sprzedam i będę o nią dbał (w końcu wszystkie Tankietki , czy Nasze Działa z 39 też pod niemczyznę należy podciągac) a i mogę wziąśc pod opiekę Nasze Sztandary co to w berlinie na wystawie były. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.