bjar_1 Napisano 30 Październik 2011 Share Napisano 30 Październik 2011 Wygląda na to, że z orkiestry. Tylko jakiego pułku i czy w ogóle orkiestry jako takie poszły w pole? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadowN Napisano 31 Październik 2011 Share Napisano 31 Październik 2011 Poszły, nawet czytałem gdzieś wspomnienia z okolic pd. Zgrupowania AP.pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darek033 Napisano 31 Październik 2011 Share Napisano 31 Październik 2011 Orzełek przemyty wodą z szarym mydłem.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darek033 Napisano 31 Październik 2011 Share Napisano 31 Październik 2011 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 31 Październik 2011 Share Napisano 31 Październik 2011 czy w ogóle orkiestry jako takie poszły w pole?"Orkiestra 8-go pułku piechoty ozbroiła" się pod Ostrowcem św,porzucone instrumenty rozeszły się po okolicznych wsiach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 31 Październik 2011 Share Napisano 31 Październik 2011 Ta blacha pochodzi natomiast z któregoś z pułków 19 DP... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadowN Napisano 31 Październik 2011 Share Napisano 31 Październik 2011 gdzieś czytałem właśnie chyba o 19DP, że orkiestra któregoś z pułków zaczynała coś wygrywać aby podnieść morale w trudnych warunkach..Skleroza nie boli jak to mawiają.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 31 Październik 2011 Share Napisano 31 Październik 2011 Myślę, że raczej nie przyporządkujemy blaszki do konkretnego pułku, ale jest dość ciekawa ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadowN Napisano 31 Październik 2011 Share Napisano 31 Październik 2011 jeżeli dostaniemy biogramy orkiestr (a było tych ludzi często stosunkowo mało), to jest szansa.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 31 Październik 2011 Share Napisano 31 Październik 2011 Czy wiesz może, gdzie informacji takowych szukać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abcd Napisano 31 Październik 2011 Share Napisano 31 Październik 2011 Najprędzej CAW,ale obawiam się że sprawa identyfikacji delikwenta jako muzykanta jest beznadziejna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyniek Napisano 1 Listopad 2011 Share Napisano 1 Listopad 2011 Najlepiej to prze PCK załatwiać, oni większość archiwów mają do dyspozycji w tym CAW, co zwiększa szanse na sukces. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 1 Listopad 2011 Share Napisano 1 Listopad 2011 Na szczęście to już nie moja broszka - kumpel poszuka jak zechce. Mnie cieszy to, że miejscówka jest dla mnie nowa i może wyskoczy jeszcze jakiś drobny kolorek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 1 Listopad 2011 Share Napisano 1 Listopad 2011 Ostatnio jeszcze łuska do setki ze złomu: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 1 Listopad 2011 Share Napisano 1 Listopad 2011 .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ksych27 Napisano 4 Listopad 2011 Share Napisano 4 Listopad 2011 niestety nie ma żadnych sygnatur....a możecie mi Panowie powiedzieć o częstości występowania tego przedmiotu??Bo ja sam nie za wiele widziałem..pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek422 Napisano 13 Listopad 2011 Share Napisano 13 Listopad 2011 Z dzisiaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MilKam88 Napisano 13 Listopad 2011 Share Napisano 13 Listopad 2011 Trafienia kolegi z ostatniego wypadu. Zapiaszczacz do Mausera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MilKam88 Napisano 13 Listopad 2011 Share Napisano 13 Listopad 2011 I oliwiarka do Mausera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MilKam88 Napisano 13 Listopad 2011 Share Napisano 13 Listopad 2011 Najlepsze, że w oliwiarce jest smar, który chyba nawet nie był ani razu użyty :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hando_83 Napisano 13 Listopad 2011 Share Napisano 13 Listopad 2011 śliczny, doczekałeś się, gratulacje KOMANDORZE!;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pavlo777 Napisano 14 Listopad 2011 Share Napisano 14 Listopad 2011 MilKam88, oliwiarka do mausera? nie do mosina? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadowN Napisano 14 Listopad 2011 Share Napisano 14 Listopad 2011 a ile było tych mosinów w II RP przerobionych na 7.92 x 57 mauser ?Oliwiarka do KB i KBK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pavlo777 Napisano 14 Listopad 2011 Share Napisano 14 Listopad 2011 a jakie były oliwiarki do tych przerobionch mosinów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stock84 Napisano 14 Listopad 2011 Share Napisano 14 Listopad 2011 Ile było przerobionych mosinów?Dobre pytanie.Na pewno nie przerobiono wszystkich.Panowie Gwóźdź i Zarzycki nie podają liczb, częściowe podaje je www.weu1918-1939.pl, można próbować luźnych kalkulacji ale brakuje jednak danych.W każdym bądź razie praktyka terenowa wskazuje, że we wrześniu trochę jednak było nieprzerobionych sztuk(zapewne z BONów).No chyba, że to wielokrotny zbieg okoliczności... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.