oldsoul Napisano 29 Wrzesień 2011 Autor Share Napisano 29 Wrzesień 2011 Witam, muszę kupić buty do rekonstrukcji. Wiem że KRWP podkute są ogólnie jednym z lepszych wyborów jednak ich cena jest na prawdę spora i dostępność tez znikoma.Jakie inne trzewiki podkute lub nadające się do podkucia można kupić ? Jakich butów używacie ? Ile takowe kosztują i gdzie je nabyć ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oldsoul Napisano 29 Wrzesień 2011 Autor Share Napisano 29 Wrzesień 2011 zapomniałem dodać, że chodzi oczywiście o Polskie buty :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
links76 Napisano 29 Wrzesień 2011 Share Napisano 29 Wrzesień 2011 Zbyt dużego wyboru nie ma. Można albo pokusić się o buty kompanii reprezentacyjnej w cenie 150 zł i wyżej, albo zamówić sobie replikę w cenie jakichś 700zł. Na zakup butów w niższej cenie raczej nie ma szans. No chyba że używane, ale w tym wypadku to zrozumiałe ryzyko. Z opinaczami kompanii reprezentacyjnej jest jeszcze tak że są wykonane na różnym poziomie, co niestety ujawnia się w czasie użytkowania. Ja na przykład mam problemy z podeszwami i wypadaniem ćwieków. Co prawda niektórzy używają jeszcze zwykłych opinaczy na gumowej podeszwie, ale to już pewne niedomówienie. Ciekawy materiał o butach znajduje się na tym forum:http://odkrywca.pl/buty-w-wojsku-polskim-przed-1939,431365.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadowN Napisano 30 Wrzesień 2011 Share Napisano 30 Wrzesień 2011 z butami KRWP z miesiąca na miesiąc będzie jak w walce o ogień", ponieważ wiele przerobiono na gumowe podeszwy, dwa - od czasu kiedy jest zawodowe wojsko, obcięto etaty i zmieniono zasady w sprawie sortów mundurowych.jeśli nic się długo nie trafi - spróbuj ewentualnie schnurschue m43, podobno sturm daje na nowe dwa lata gwarancji, ale nie wiem ile kosztują i jakie są w realu.pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziadkus Napisano 1 Październik 2011 Share Napisano 1 Październik 2011 jeżeli chcesz robić rekonstrukcję na dobrym poziomie (a nei widze sensu inaczej :) ) to KRWP lub szyte od podstaw repliki, jak już wspomniano Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oldsoul Napisano 1 Październik 2011 Autor Share Napisano 1 Październik 2011 To jest czyste szaleństwo, na allegro są jedna może dwie pary KRWP, i to w takich cenach że prawie za to kupisz drugi mundur drelichowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadowN Napisano 1 Październik 2011 Share Napisano 1 Październik 2011 wykonanie butów tego typu jest obecnie bardzo drogie, ponieważ brakuje technologii do produkcji podeszwy (skóra i kołki), którą trzeba by sprowadzać z Austrii i mało kto jeszcze pamięta jak to się robiło.Dziadkus - KRWP to nie jest rekonstrukcja na dobrym poziomie, a najwyżej na średnim.. Nie mniej jednak nie każdy ma na start 650 zł na repliki, które wcale nie tak łatwo było dostać do niedawna.oldsoul, zadzwoń do kogokolwiek z miejscowości Pławno i zapytaj o tego typu rzeczy (jechać nie ma sensu jeśli się okaże że już nie mają), tam ludzie po domach mają sporo demobilu, nam udało się zakupić 10 par podkutych opinaczy KRWP, cena była około 150 zł.Co drugi dom jest demobil.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadowN Napisano 1 Październik 2011 Share Napisano 1 Październik 2011 ps. Pławno niedaleko Radomska, woj. Łódzkie.pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oldsoul Napisano 1 Październik 2011 Autor Share Napisano 1 Październik 2011 http://allegro.pl/trzewiki-skorzane-na-rekonstrukcje-i1835401839.htmlCo powiecie o tych butach, nadawały by sie oczywiście po ich podkuciu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziadkus Napisano 2 Październik 2011 Share Napisano 2 Październik 2011 rozumiwem,ze zaraz dostanę wykład lepiej zorientowanego" na temat przedwojennych trzewików wojskowych, kóry udowodni mi jakiż to ogromny zakres niewiedzy pokazałem pisząc o butach KRWP w nawiazaniu do dobrego poziomu rekonstrukcji" Zartem wyraże się precyzyjniej (choc zapewne znajda się i teraz malkontenci) : buty KRP to w tej chwili - zważywszy na cenę replik trzewików przedwojennych oraz tempo ich robienia (produkcja ręczna wymaga czasu, a nie słyszałem jeszcze, żeby jakaś firma ruszyła z produkcją na skalę przemysłową) - najlepszy dostępny zamiennik. I chyba nie ma sensu szukac innego - może za jakiś czas repliki trzewików staną się powszechniej dostepne (chodzi o ilośc i tempo produkcji) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
por.pil.020 Napisano 2 Październik 2011 Share Napisano 2 Październik 2011 Oczywiście że tak. W chwili obecnej podkute buty KRWP to najlepsze, najszybsze i najtańsze rozwiązanie. A jeżeli dla kogoś 200zł za buty które posłuża kilka lat to za dużo to niech się lepiej nie bierze za rekonstrukcje i tyle :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziadkus Napisano 2 Październik 2011 Share Napisano 2 Październik 2011 przy cenie replik rzędu 700 pln i więcej, a także, jak pisałem, trudnodostępności na razie profesjonalnych replik, podkute buty KRP długo jeszcze będą najlepszym zamiennikiem (aczkolwiek sam chętnie bym stał się posiadaczem profesjonalnych replik :) ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stadler Napisano 3 Październik 2011 Share Napisano 3 Październik 2011 A czemu sobie nie kupicie trzewików produkcji Sturma? Są na pewno bardziej podobne do polskich przedwojennych trzewików, niż te z Komp. Reprez.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadowN Napisano 7 Październik 2011 Share Napisano 7 Październik 2011 Toć mówię, ale wiedzą lepiej ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 10 Październik 2011 Share Napisano 10 Październik 2011 Trzewiki Sturma/niemieckie wyglądają podobnie ... tylko róznica w praktyce jest taka, że ja mam swoje KRWP od 2004 roku i tyram je regularnie i buty nadal są w świetnym stanie. Jeden z kolegów zaś zakupił sobie te niemiekcie - bo cena atrakcyjna i ogólnie ładna i po circa roku używania na ostatnich wspólnych zajęciach podczas forsowania bagienka odpadły mu całe podeszwy ... jak w jakichś chińskich sofixach. Trwałość w butach to jednak fundament. Zwłaszcza w piechocie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadowN Napisano 10 Październik 2011 Share Napisano 10 Październik 2011 bolas - podobno te nowe sturmy są poprawione i mają 2 lata gwarancji, przynajmniej tak mówił Yanik w 2010 r. jak byłem w Bydzi.Wiadomo że buty wykonywane teraz nie będą tak trwałe jak te, których kroje były latami doświadczenia wypracowywane do perfekcji.Technologii w kraju nie ma, jest np. w Austrii ale droga i trudno osiągalna..co do butów KRWP - myśmy kupili hurtem kilka par w Pławnie i od tej pory jest tam susza, a zawsze były pełne półki.Na allezło - no cóż.. wyścig i dziwne ceny, ale czasem warto.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 10 Październik 2011 Share Napisano 10 Październik 2011 Witam!Panowie.....tekst Nie każdy na start ma 650 zł " .... nikt nie mówił że rekonstrukcja jest zabawą tanią . Zbieraj i kup porządną replikę za te zbolałe 700 zł. Dla mnie cena tez jak z kosmosu no ale co począć ? Ja np buty kawaleryjskie II RP do jazdy konnej szyte na miarę,wysokiej jakości skóra itp itd (ców miód i maliny ) dałem prawie 2000 zł . Bo idąc po najniższej lini oporu kupując buty z gumową podeszwą raczej furory nie zrobisz ( i będziesz wyglądał jak REKONSTRUKCYJNY PAJAC ) . Będąc na rekonstrukcji walk nad Bzurą (2006/7 rok - nie pamiętam już dokładnie ) - byłem fotografem . Uwieczniłem paru agentów z gumową podeszwą - raczej mierni się to prezentuje a raczej nijak . Albo coś się robi porządnie albo wcale. Oczywiście można kupić te bez gumowej podeszwy ale to już raczej licz chłopie na szczęście .... POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stadler Napisano 10 Październik 2011 Share Napisano 10 Październik 2011 Ja swoje trzewiki Sturma używam już ponad 4 lata i jak dotąd (odpukać) nic nie odpadło.Nie zmienia to faktu, że są na bieżąco naprawiane, jeśli zaistnieje taka potrzeba.Od czasu, gdy je zeszyłem i podzelowałem dwa lata temu nie ma już konieczności ciągłych napraw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaes Napisano 10 Październik 2011 Share Napisano 10 Październik 2011 panowie a co powiecie na takie butki?? polskie? francuskie? niemieckie?!?! chyba nie , nie maja haczyków ...Chetnie posłucham sugestiipozdr kaes. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaes Napisano 10 Październik 2011 Share Napisano 10 Październik 2011 i jeszcze taka fota: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stadler Napisano 10 Październik 2011 Share Napisano 10 Październik 2011 Wyglądają mi na polskie. Powojenne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadowN Napisano 10 Październik 2011 Share Napisano 10 Październik 2011 wczesne LWP, albo coś typu Niemcy, Czechy, Austria..Mizdrowy nosek mają. Fajne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowalinho Napisano 10 Październik 2011 Share Napisano 10 Październik 2011 Barson1 - 2 tysie to chyba dałeś nie za juchtówki, a za oficerskie z prawidłami, nie? ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturSz Napisano 11 Październik 2011 Share Napisano 11 Październik 2011 Na dzień dzisiejszy mamy trzy zasadnicze rodzaje obuwia do rekonstrukcji piechoty WP1) Repliki trzewików wz 31 wykonywane na zamowienie przez dwa krajowe warsztaty szewskie.Obie produkcje cechuje bardzo dobra jakosc wykonania - dobre odwzorowanie wyglądu butów historycznych i wysoka trwałość, wygoda w noszeniu nawet na kilkudniowych marszach - słowem piękne i niezawodne.Jedyny minus - na buty te porpstu trzeba odłożyc określoną sumę pieniedzy,co moze potrwać.Niemniej angazujac się w rekonstrukcję czesciej niz 1/ rok oraz zakladajac iz pasja potrwa wiele lat - warto.2) Trzewiki Sturma. Buty te przypominają wygladem trzewiki polskie znacznie lepiej niz buty KRWP, lepszą wiarygodnosc ich wygladu osiąga sie poprzez zaczernienie- praktykowane przed wojna w naszym wojsku.Buty te są dosc wygodne, jednak jesli nasze uzytkowanie wybiega znacznie poza ealia placu inscenizacji i dioramy" i raczej nie siedzimy na pupie, lecz eksplaotujemy buty na długich marszach czy intensywnych cwiczeniach, grach wojennych itp, potrafia zrobic niezłe kuku" - byc moze to sprawa indywidulana i jednostkowa- trzeba by tu wiecej opinii, Natomiast w trudnym terenie gdzie jest mokro, bagniescie - lubią się ozdziawić". Sprawdzona metoda zaradcza na te przyapdsłosc- warto mieć ze sobą mała tubke super kleju" -skutecznie ratuje to sytuację w przyapdku odziawienia".Wyglad butow Sturma po zaczernieniu jest dosc zadowalajacy, jednak poza realiami dioram i inscenizacji ( gdzie są swietnei wystarczajace!) - w terenie niezbyt wysoko ocenialbym ich niezawodność. Przystępna cena jest zaletą pozwalajaca na stosunkowo szybkie zebranie potrzebnej sumy pieniedzy na ich zakup. 3) Trzewiki KRWP - przed kilku laty praktycznie jedyne nadajace sie do rekonstrukcji buty, nadal mimo istnienia wyżewj wymienionych alternatywnych mozliwosci - są niezle do tego celu.Atutem jesli idzie o wygląd butów jest skórzana, okuta podeszwa. Poza tym wyglad ich miesci sie w kanonie klasycznego trzewika wojskowego, mimo istnienia zasadniczych roznic w porownaniu z obuwiem historycznym Byty te sa niezwykle solidnie wykonane, co zapewnia wysoka trwałość na lata użytkowania. Wadą butów jest ich duża niewygoda powodujaca ogromną liczbę odparzeń, otrać.Wygląd buta jest akceptowalny, fajna podeszwa, bardzo solidne wykonanie zapewnie trwalosc na wiele lat , Uzytkowo w terenie pod wzgledem wygody noszenia -wyjatkowo wredene" - szczególnie gdy duzo chodzimy i maszerujemy.Jest to jedna z najtańszych opcji zaopatrznia sie w obuwie nadajace się do rekonstrukcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dunczyk Napisano 11 Październik 2011 Share Napisano 11 Październik 2011 Oj tak wredności" butów KRWP sam doświadczyłem, musiałem sobie zamówic wysyłkowo nowe stopy ;) Natomiast pozwolę sobie na refleksję nt. butów szytych na miarę. Wydaje się takie czy inne pieniądze, ale zakładasz i czujesz się jak w domowych bamboszach, mozna maszerowac ile dusza zapragnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.