pinio203 Napisano 26 Sierpień 2011 Autor Share Napisano 26 Sierpień 2011 Taki oto widok napotkałem jadąc na nową miejscówke. Stoi u jednego gospodarza na końcu świata :) Dzieli los jeszcze paru innych ciekawych eksponatów", głownie pojazów, w większości ciężarówek, wydaje mi się, że rosyjskich. Zdjęcie zrobione z komórki, nie podchodziłem bliżej, nie było właściciela, a lepiej zapytać o zgodę. Gdy następnym razem będe w tamtych stronach wezmę aparat i zrobie więcej zdjęć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lina_90 Napisano 28 Sierpień 2011 Share Napisano 28 Sierpień 2011 o Kolego grubo, to grzej tam i pstrykaj te foty :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 28 Sierpień 2011 Share Napisano 28 Sierpień 2011 http://pl.wikipedia.org/wiki/37_mm_armata_przeciwlotnicza_wz._1939_(61-K)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rs77 Napisano 28 Sierpień 2011 Share Napisano 28 Sierpień 2011 no bez przesady to jest znacznie wiekszy kaliber niz 37mm no i hamulec wylotowy przeciez widac w maire wyrazniejakies ruskie 122mm ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pinio203 Napisano 28 Sierpień 2011 Autor Share Napisano 28 Sierpień 2011 Myślę, że to ta: 85 mm armata ppanc wz 1944 D-44 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PAK36 Napisano 28 Sierpień 2011 Share Napisano 28 Sierpień 2011 pinio203 masz rację jest to 85mm armata dywizyjna ppanc.Przez dwa lata służby w LWP-to wystarczy aby się nie mylić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek1962 Napisano 29 Sierpień 2011 Share Napisano 29 Sierpień 2011 Pak ty byłeś w LWP?.Sprawdż sobie w książeczce wojskowej.Co do meritum chyba masz rację,piszę chyba bo w sumie widać tylko lufę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PAK36 Napisano 29 Sierpień 2011 Share Napisano 29 Sierpień 2011 jacek62 a co cię tak dziwi i co mam sprawdzić w książecce wojskowej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek1962 Napisano 29 Sierpień 2011 Share Napisano 29 Sierpień 2011 Gdzie masz tam napisane Ludowe Wojsko Polskie.Bo w mojej tego nie ma, a mam w domu książeczki wojskowe od lat 50-tych do 80-tych i w nich nie ma słowa ,,Ludowe,, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pinio203 Napisano 30 Sierpień 2011 Autor Share Napisano 30 Sierpień 2011 A powinno :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarekA Napisano 30 Sierpień 2011 Share Napisano 30 Sierpień 2011 Dlaczego powinno być ludowe? LWP to nazwa potoczna, a nie oficjalna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek1962 Napisano 30 Sierpień 2011 Share Napisano 30 Sierpień 2011 Koledzy od dłuższego czasu walczę z tym propagandowym sloganem.Dlaczego? Bo czytają nas ludzie młodzi którzy tych czasów nie pamiętają.Wystarczająco dużo złego zrobiło Wydawnictwo MON wydając książkę o mylącym tytule,,Wozy Bojowe Ludowego Wojska Polskiego,,Chcecie połączyć wojsko z PRL możecie pisać /Siły Zbrojne Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej/ bo tak nazywało się nasze Państwo/Było to już omawiane i szkoda tego mielonego odgrzewać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polsmol Napisano 30 Sierpień 2011 Share Napisano 30 Sierpień 2011 Ludowe czy nie, na pewno nie było polskie. Po co więc walczyć ze słowem Ludowe" skoro faktycznie było takie i ta nazwa była powszechnie stosowana w epoce?A że nie było na to jakiegoś kwitka, ot niedopatrzenie władzy ludowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
s_boj Napisano 30 Sierpień 2011 Share Napisano 30 Sierpień 2011 http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/wiersze_alfabetycznie/kaczmarskiego/m/mlodych_niemcow_sen.php Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek1962 Napisano 30 Sierpień 2011 Share Napisano 30 Sierpień 2011 polsmol-Przyjacielu bzdety piszesz.Było jak najbardziej Polskie.Jeśli Ty uważasz że nie było Polskie, to pewnie nie jesteś Polakiem.Wedle stawu grobla.Gdybyś koleś był to byś widział i głupot byś nie pisał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WST 1939 Napisano 30 Sierpień 2011 Share Napisano 30 Sierpień 2011 Naprawdę nie można tego czasem czytać, Wojsko Polskie nie było w pełni suwerenne, było zależne nie tylko politycznie ale również od dostaw, i niemożności kupna sprzętu na zachodzie. Dziś nazywamy ten okres LWP i WP dla podkreślenia tej różnicy. To normalne, i oczywiste. To wojsko było nasze, jednak musiało być kierowane przez UW, a co za tym idzie ZSRR, więc stąd indywidualne myślenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 30 Sierpień 2011 Share Napisano 30 Sierpień 2011 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WST 1939 Napisano 30 Sierpień 2011 Share Napisano 30 Sierpień 2011 A co do działa, cóż dziś działa ezpieczne", dywizyjne zaczynają się od sumy 3500 złotych, myślę że to piękny artefakt dla własnej mini kolekcji, pozdrawiam !. O ile pamięć mnie nie myli, ta armata obraca się w sumach 4000-5000 tysięcy złotych, coś pięknego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Speedy Napisano 30 Sierpień 2011 Share Napisano 30 Sierpień 2011 Jacek1962: wiem, że formalnie nie nazywało się to Ludowe" Wojsko Polskie. Niemniej nazwa ta - LWP - była w powszechnym użyciu, także w oficjalnych dokumentach i publikacjach. Pod ręką mam np. takie coś jak M.Anusiewicz, Cz.Czarnogórski Ludowe Wojsko Polskie - historia i dzień dzisiejszy" wyd. MON 1973. Albo H.Latoś Technika wojskowa LWP - XXX lat rozwoju 1943-1973" wyd. MON 1973. Albo S.Torecki Broń i amunicja LWP" wyd. MON 1985. Albo C.Krzemiński Pułki Ludowego Lotnictwa Polskiego 1943-1945" wyd. WKiŁ 1981. Skoro w książkach publikowanych przez MON było Ludowe" no to chyba kolesie wiedzieli, czym kierują :)?A serio, proponowałbym nie czepiać się tej nazwy, bo ona jest bardzo wygodna, dzięki temu jak ktoś napisze LWP to od razu wiadomo, że chodzi o armię Polski Ludowej czyli z okresu 1943-1989. A jakby napisał wojsko polskie, armia polska toby trzeba doprecyzować jakie wojsko i jaka armia i z jakiego okresu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
s_boj Napisano 30 Sierpień 2011 Share Napisano 30 Sierpień 2011 Mnie bawią takie rozważania. Podobnie jak teksty o tym, że Jaruzelski wprowadzając stan wojenny uchronił PRL przed wkroczeniem Armii Czerwonej. Po co oni mieli tu wkraczać, jak już tu byli w ilościach hurtowych, a w każdej jednostce siedział sztab konfidentów odpowiedzialnych za prawidłowe" lewomyślne kształtowanie żołnierzy. Sami rekruci byli Polakami, służyli jak mogli najlepiej, wierząc że służą Polsce, tyle że, cytując innego barda:przebacz mi smutna BratysławoHradcu Kralovy Zlata Praho...za śmierć jaskółki tamtej wiosnyi polskie tanki nad Wełtawą...przyjaciół nikt nie będzie mi wybierałwrogów poszukam sobie samdlaczego kurwa mać bez przerwypoucza ktoś w co wierzyć mam...?"http://teksty.org/andrzej-garczarek,przyjaciol-nikt-nie-bedzie-mi-wybieral,tekst-piosenki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WST 1939 Napisano 30 Sierpień 2011 Share Napisano 30 Sierpień 2011 Otóż to, rozumiem że boli kogoś kto służył w latach LWP, służył i był gotowy umierać za Polski kraj, i to nic dziwnego że dla niego jest to Wojsko Polskie. Należy wyrazić jedynie szacunek ludzią, prawdopodobnie ostatniego póki co prawdziwego wojska, do roku 89'. Speedy, widzę że książki mamy podobne :). Ile to siedziałem nad tymi mapami dotyczącymi ludowych asów niebios. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
s_boj Napisano 30 Sierpień 2011 Share Napisano 30 Sierpień 2011 ze swej strony dodam jeszcze (parafrazując frapujący tytuł wątku), iż posiadam własne działo w krzakach - kaliber 20 cm :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pinio203 Napisano 30 Sierpień 2011 Autor Share Napisano 30 Sierpień 2011 Ale to juz nie na temat :) Za mały kaliber heheheWróćmy jednak do wątku ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WST 1939 Napisano 30 Sierpień 2011 Share Napisano 30 Sierpień 2011 Obok jakiego większego miasta to działo jest ?. Obstawiam że to D-44 albo Dora, oczywiście ironia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pinio203 Napisano 30 Sierpień 2011 Autor Share Napisano 30 Sierpień 2011 Powiedzmy większe okolice Chojnic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.