CzarnyPoznań Napisano 23 Czerwiec 2011 Autor Napisano 23 Czerwiec 2011 Związek Radziecki w znacznej mierze pomógł Adolfowi Hitlerowi przygotować się do II wojny światowej - tak wynika z filmu dokumentalnego zaprezentowanego przez rosyjską telewizję TeVe Tri. Obraz pod tytułem Druga wojna Stalina" odsłonił kulisy współpracy Moskwy z Berlinem oraz sugerował, że tragiczne wydarzenia z lat 30 tych i 40 tych XX wieku sprowokował Józef Stalin dla zrealizowania swojej idei podboju całej Europy.http://wiadomosci.onet.pl/swiat/kulisy-wspolpracy-hitlera-i-stalina-ostra-krytyka,1,4641108,wiadomosc.html
ktos451 Napisano 23 Czerwiec 2011 Napisano 23 Czerwiec 2011 Nie bardzo wiem, gdzie tu szukać sensacji, o pomocy ZSRR dla III Rzeszy wiadomo od dawna, i o planach Stalina też. A to że starzy historycy i kombatanci, którzy wciąż żyją w ideologii oskiego" Stalina się z tym nie zgadzają to też nie nowina. Ktoś kiedyś mi powiedział, że ZSRR upadnie i przekształci się w Rosję dopiero wtedy, gdy umrą zwolennicy dyktatury i stalinizmu.
Weteran-39 Napisano 23 Czerwiec 2011 Napisano 23 Czerwiec 2011 W tej lekturze trochę nowego światła na temat strategi Wani.
jacek1962 Napisano 25 Czerwiec 2011 Napisano 25 Czerwiec 2011 Och Ziuta nie ma dziewcząt brzydkich tylko czasem wina brak.To nie moje to tegohttp://www.youtube.com/watch?v=5bFxfm8_JhsPolecam przed snem.
VanWorden Napisano 26 Czerwiec 2011 Napisano 26 Czerwiec 2011 Ta książka w znacznie większym stopniu odsłania modus operandi Stalina:http://www.polityka.pl/kultura/ksiazki/recenzjeksiazek/304520,1,recenzja-ksiazki-laurence-rees-za-zamknietymi-drzwiami-kulisy-ii-wojny-swiatowej.readPozdrawiamVW
grba Napisano 26 Czerwiec 2011 Napisano 26 Czerwiec 2011 Dzieckiem będąc dostałem od kuzyna taką broszurkę.
grba Napisano 26 Czerwiec 2011 Napisano 26 Czerwiec 2011 Referat wydrukowany ez wiedzy i zgody autora". Taki chwyt.
grba Napisano 26 Czerwiec 2011 Napisano 26 Czerwiec 2011 Pierwszym i nadal aktualnym dziełem na temat współpracy Josifa Wissarionowicza z Adolfem Alojzowiczem jest praca Aleksandra Bregmana - wydana po raz pierwszy w 1957 roku w Londynie.
grba Napisano 26 Czerwiec 2011 Napisano 26 Czerwiec 2011 W 1991 roku ukazała się książka Djakowa i Buszujewej z mocnym tytułem Faszystowski miecz wykuwał się w ZSRR" (Ю.Л. Дьякoв и Т.С. Бyшyевa «Фaшиcтcкий меч кoвaлcя в СССР» М., 1991).
grba Napisano 26 Czerwiec 2011 Napisano 26 Czerwiec 2011 http://echo.msk.ru/programs/smoke/596006-echo/
jacek1962 Napisano 3 Lipiec 2011 Napisano 3 Lipiec 2011 Och koledzy a to on jeden? takich było więcej.A to Zaolzie to my tak po cichu i z zaskoczenia.A remilitaryzacja Niemiec to też Stalin?Hitlerowi pomagało wielu-teraz się mówi tylko o jednym winnym.Zanim rzucicie kamieniem oglądnijcie mankiety pradziadkom.Trudno sezon ,,ogórkowy,,nic się nie dzieje to reanimacja Stalina najgorszego oprawcy i mordercy w dziejach ludzkości.Hitler był lepszy, On chciał dobrze tylko Stalin mu spieprzył zamiar.Gdyby Stali pozwolił zrealizować plany Hitlerowi żylibyśmy/jak/w Raju?.A teraz poważnie Koledzy poczytajcie w tym temacie,bo to takie proste nie było.A że Stalin nie bronił interesów Czechosłowacji i Polski to dziwi?Mnie nie.On był,, Carem,,Rosji.A Car jak to Car robi dobrze dla swojego imperium.Czy Nam się to podoba czy nie.A innych miał w,,głębokim poważaniu,,
DOMILUD PL Napisano 3 Lipiec 2011 Napisano 3 Lipiec 2011 @grbaWe wrześniu lub październiku 1939 roku naczelnik Centralnego Departamentu Europejskiego Ludowego Komisariatu Spraw Zagranicznych towarzysz Aleksandrow spotkał się z grupą czeskich emigrantów antyfaszystów, którym wyjaśnił, dlaczego ZSRR podpisał pakt z Ribbentrop-Mołotow, mówiąc otwartym tekstem: żeby Hitler nie przestraszył się i rzeczywiście wywołał europejską wojnę"Niesamowite, pierwszy raz usłyszałem takie słowa, choć oczywiście dotąd nie miałem watpliwości że Stalin na równi z Hitlerem odpowiada za wybuch IIWŚ.Pozycje źródłowe I klasa, przypuszczam, że nie do zdobycia, zwłaszcza ta z 57r.Wielkie ukłony kolego grba.
grba Napisano 3 Lipiec 2011 Napisano 3 Lipiec 2011 Brefman został po raz kolejny wydany 2009http://www.multibook.pl/1394,aleksander-bregman-najlepszy-sojusznik-hitlera.-studium-o-wspolpracy-niemiecko-sowieckiej-%281939-1941%29.html
jacek1962 Napisano 7 Lipiec 2011 Napisano 7 Lipiec 2011 Fajny tytuł Zdrada,więc Stalin nie tylko nas zdradził.Tylko jest pewien problem ,,podobno,,Stalin oferował Czechosłowacji i Polsce sojusz.I podobno obydwa kraje tą propozycję odzuciły.Piszę podobno,bo ja gdzieś to czytałem tylko nie pamiętam gdzie.Ostatnia moja uwaga-Odwracanie kota ogonem,bardzo mi się podoba wspomnienie tego dysydenta na etacie niemieckim.Tylko dla mnie to bzdura.I fajne jest ostatnie zdanie że to Hitler i Stalin odpowiadają za Wojnę.Ja już Wam to pisałem mam taką książkę o operacjach pancernych podczas II WŚ i tam wojna zaczyna się 17 września1939r.Ja myślę że za dziesięć lat dysydent,, Polski,,za niemieckie pieniądze napisze że tak naprawdę to Hitler musiał rozpocząć wojnę bo on się bronił przed,,Żydami,Komuną ,UFO,Marsjanami.To się nazywa odwracanie kota ogonem bo czym kot robi kupę to każdy wie.Tylko nie każdy daje forsę,Niemcy dadzą dla tego dysydenta lub konferencję o ,,Wyzwolicielach ludności niemieckiej,,a forsa jak forsa nie śmierdzi.,,Pecunia non olet,,-to powiedział pewien człowiek co lubił forsę.
sebo_sek Napisano 7 Lipiec 2011 Napisano 7 Lipiec 2011 Suworow w cyklu Lodołamacz w znacznej mierze obala tezy Bregmana, który pisze o zlęknionym Stalinie rzucającym w Hitlera wszystkim co miał, żeby tylko wojny uniknąć. Wojny, do której się zbroił od 10 lat kosztem milionów istnień ludzkich.Radziecki przemysł zbrojeniowy działał na 3 zmiany, urlop macierzyński trwał 2 miesiące! i potem do roboty. Ludzie żarli buty i paski. Sowieci mieli najbardziej zaawansowany sprzęt na świecie, zarówno lotniczy jak i pancerny. Była to armia stricte ofensywna, więc niech nikt mi nie wciska bajek o tym, że Stalin się bał Hitlera, który miał 1/8 czołgów ZSRR, z czego większość to były tankietki szkoleniowe PzKW I i II. Sołonin podaje hipotezę, w której Stalin nie wierzył w atak 22 czerwca ponieważ sam chciał uderzyć 23 czerwca.Stalin znał specyfikacje każdego sprzętu jakim dysponowała Rzesza, ponieważ Niemcy mu sprzedawali swoją technologię. Jak w 1939 do Niemiec przyjechała delegacja radziecka i oglądała czolgi byli przekonani, że Niemcy ukrywaja najlepszą broń, bo nie wierzyli, że PzKW IV to ich najcięższy czołg.Hitler, jak powiedział sam Stalin, przegrał wojnę bo był głupi - nie wziął po swoje skrzydła MILIONÓW dezerterów radzieckich. Zamiast tego zaczął ich wsadzać do obozów, a ludność cywilną mordować.
grba Napisano 8 Lipiec 2011 Napisano 8 Lipiec 2011 Договор о дружбе и ненападении между СССР и Королевством Югославия...
grba Napisano 8 Lipiec 2011 Napisano 8 Lipiec 2011 (Москва, 5 апреля 1941 года)Президиум Верховного Совета Союза Советских Социалистических Республик и Его Величество Король Югославии, движимые существующей между обеими странами дружбой и убежденные в том, что их общими интересами является сохранение мира, решили заключить Договор о дружбе и ненападении и для этой цели назначили своими уполномоченными -Президиум Верховного Совета Союза ССР - В.М. Молотова, Председателя Совета Народных Комиссаров Союза ССР и Народного Комиссара Иностранных Дел,Его Величество Король Югославии - Милана Гавриловича, Чрезвычайного Посланника и Полномочного Министра Югославии, Божина Симича и Драгутина Савича, полковника, каковые уполномоченные, после обмена своими полномочиями, найденными в должной форме и надлежащем порядке, согласились о нижеследующем:Статья 1Обе Договаривающиеся Стороны взаимно обязуются воздерживаться от всякого нападения в отношении друг друга и уважать независимость, суверенные права и территориальную целостность СССР и Югославии.Статья 2В случае, если одна из Договаривающихся Сторон подвергнется нападению со Стороны третьего государства, другая Договаривающаяся Сторона обязуется соблюдать политику дружественных отношений к ней.Статья 3Настоящий Договор заключается сроком на пять лет. Если одна из Договаривающихся Сторон не признает необходимым денонсировать настоящий Договор за год до истечения установленного срока, этот Договор автоматически продолжит свое действие на следующие пять лет.Статья 4Настоящий Договор вступает в силу с момента его подписания. Договор подлежит ратификации в возможно короткий срок. Обмен ратификационными грамотами должен произойти в Белграде.Статья 5Договор составлен в двух оригиналах на русском и сербо - хорватском языках, причем оба текста имеют одинаковую силу.(Подписи)Дипломатический вестник. 1998. N 6. С. 76 - 77.Artkuł 2... ZSRR nic nie zrobił...
41pp Napisano 8 Lipiec 2011 Napisano 8 Lipiec 2011 Troszkę OT, ale chyba w temacie.W połowie lat 60-tych, ubiegłego wieku, egzystowało takie powiedzenie; zapytany N.S. Chruszczow, czy będzie wojna, ponoć odpowiedział.....wojny nie będzie ale, walka o Pokój, taka, że kamień na kamieniu nie zostanie"..gw
jacek1962 Napisano 8 Lipiec 2011 Napisano 8 Lipiec 2011 Panowie w tym miejscu aż się prosi o nowy wątek,kto skorzystał Hitler czy Stalin.AQ Suworow bajki pisze a pisze.Bo on był oficerem GRU on sprzęt wroga znał ,swojego nie a dlaczego.?Pan Suworow gdyby cokolwiek wiedział już dawno gryzłby ziemię.Ja pewności nie mam ale dla mnie on to został wysłany przez swoich na zachód.By robić za eksperta.Może nie mam racji,a może mam.
ktos451 Napisano 9 Lipiec 2011 Napisano 9 Lipiec 2011 Do dziś wisi nad nim kara śmierci, ale gdyby wykonano wyrok demokratyczna" Rosja przez nagonkę mediów znów w oczach ludzi stała by się państwem totalitarnym, a nie sądzę aby Putin, czy Miedwiediew chciał teraz czegoś takiego.
jacek1962 Napisano 9 Lipiec 2011 Napisano 9 Lipiec 2011 Kochany poprzedniku był oficerem GRU wywiadu zewnętrznego.On o swojej armii nic nie wiedział bo mógł wpaść w ręce przeciwnika.Ja Ci napiszę tak o ile o NATO nas uczono to o swoim sprzęcie nic.Nasz wykładowca z Lotnictwa emerytowany pilot wojskowy przyniósł nam na zajęcia egz ,,Skrzydlatej Polski,,i podał nam dane z tej gazety.Potem powiedział ,,Gdybym Wam powiedział prawdziwe dane to by mnie zapi... .To pamiętam do dziś.Przypatrzcie się strukturze szkolnictwa wojskowego za komuny i myślcie.Każdy wiedział tylko tyle ile musiał i ani grama więcej.Stąd tyle różnych szkół i wąska specjalizacja.Kiedy w 1993 roku byłem na kursie w Toruniu wypożyczyłem sobie instrukcję GoZdzika,Dany,BeMki.Dlaczego chyba wiecie?Bo As ukradł instrukcję do T-72.Panowie ja się na tym nie znam dla mnie to instrukcja samochodu/punkty smarowania/Ale ja się na tym nie znam.Zdzichu Najder też czapę dostał a okazało się że to agent/prawda czy nie?/Ot ruskie poczucie humoru.Do trucia prawdziwych wrogów używają ,,Polonu,,-tego co odkryła Pani Curie-Skłodowska./ostatnio Londyn/Dla Rosjanina zdrajca to gadzina,dla nas to patriota.Tym się różnią rosjanie od nas.
grba Napisano 19 Lipiec 2012 Napisano 19 Lipiec 2012 Obrazek z epoki, wydrukowany w tygodniku Illustrierter Beobachter (Obserwator Ilustrowany)Z lewej: ropa naftowa dla Niemiec z Rosjiz prawej: ropa naftowa dla Anglii z Mosulu rysunek Stroda/Delke
steell Napisano 19 Lipiec 2012 Napisano 19 Lipiec 2012 A wracając do tematu, współpraca kwitła aż do 1941 gdy to stosunki trochę się popsuły. Ciekawą jest kwestia zamierzeń Stalina. O ofensywnym charakterze może świadczyć wyposażenie Armii Czerwonej która wg. niektórych źródeł w czerwcu 1941 roku posiadała już 1100 T-34 i 500 KW-1. Uzupełnienie uzbrojenia radzieckich brygad pancernych stanowiły czołgi T-37, T-38, T-50, T-28, T-35, BT-5A, BT-7A, T-26A, KW-2.Czyli mamy sporą ilość czołgów szybkich oraz nowych cięższych konstrukcji górujących nad potencjalnym przeciwnikiem.Do tego lotnictwo powoli przezbrajane na nowoczesne konstrukcje i artyleria, a także wyrzutnie pocisków rakietowych BM 13 (Katiusze").Inna strona medalu to tzw Linia Mołotowa, czyli pas umocnień różnych typów zinwentaryzowano ponad 1900 obiektów na całej linii w tym duża liczba schronów żelbetowych. Po co Stalinowi ta linia umocnień jeżeli zamierzał zaatakować Europę w najbliższym czasie? Nie neguje tezy, że Stalin zamierzał zaatakować a Niemcy go po prostu ubiegli, przecież po stronie niemieckiej też były budowane umocnienia na tej linii, ale skala prac była nieporównywalna. Wracając do linii Mołotowa to oczywiście pomimo włożonego nakładu pracy i środków zaangażowanych w jej budowę w czerwcu 1941 roku, nie była gotowa i nie spełniła swojej roli. Jako ciekawostkę chciałbym podać plotkę która krążyła kiedyś, że Stalin nakazał demontowanie kopuł pancernych z ukończonych schronów celem odzyskania stali potrzebnej do produkcji czołgów, miało to niby świadczyć o agresywnych zamiarach. Myślę jednak ze plotka wzięła się raczej z decyzji Stalina, przeniesienia uzbrojenia z Linii Stalina na linię Mołotowa, oraz z niedokończonej części schronów w dniu 22.06. Podsumowując, co świadczy o tym, ze Hitler uprzedził zamiar Stalina atakując ZSSR w 1941 roku? Wszak realizacja Planu Barbarossa była dla Niemców tym czego się bali najbardziej, to znaczy walką na dwa fronty.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.