Skocz do zawartości

Następny kolekcjoner...

Rekomendowane odpowiedzi

Dodała, że w szopie znaleziono też cały arsenał militariów: granaty ręczne i moździerzowe, pociski artyleryjskie, miny, amunicję i bombę lotniczą."

Który z was to znosi do domu - lub jak w tym wypadku szopy. Wiadomo, szkoda człowieka, ale on sam się prosił o tragedię - kolejna przestroga - NIE ZABIERAMY NIEWYPAŁÓW I NIEWYBUCHÓW DO DOMU.

Nie chodzi o rozbrajanie
Saperzy,biorą pakują do głębokiego doła i bum

Nie rozbrajają,ale że mogą być niebiezpieczne nawet tyle lat po wojnie przekonali się niemieccy saperzy jakoś w zeszłym roku..

Mogły pierdnąć,ale wcale nie musiały a dlaczego tak się dzieje? Może za słaba siła działania wybuchu na inne gadżety. Na zrzutowiskach po wysadzeniu dołu też nie wszystki szmelc się niszczy i często walają się całe níewybuchy.

Tak naprawdę może normalnie by nas potraktowali , znajdujemy niewypał zgłaszamy tam gdzie trzeba WSZYSTKO JEST OK. bez zbędnych pytań niepotrzebnych nalotów w domu ku uciesze sąsiadów , pilnuje kumpel kumpla i piszemy cały czas o tym na pewno to daje dużo do myślenia dla początkujących i innych nawiedzonych militariami .

Karabin Twoja wypowiedż ,że coś mu gdzieś jest co najmniej nie na miejscu ( dziwię się ,żę żaden z moderatorów nie zareagował . Człowiek nie żyje i życia nikt mu nie przywróci ,a wy zachowujecie się jak hieny łowiace sensację panowie eksperci . Goscia nie znaliście więć proszę wyluzujcie bo to był kawał dobrego czlowieka , poszukiwacza ,kolekcjonera i społecznika i takim go zapamiętajmy i zapamiętamy !!!! Wstyd mi za Wasze wypowiedzi ,panowie poszukiwacze" obrażanie kolegi po śmierci wstyd . Szczególnie tyczy sie to Karabina .

Słyszałem o kolekcjonerze, który zginął w wyniku pęknięcia tarczy ze szlifierki kątowej przy przecinaniu panzerfausta. Służby twierdziły, ze wybuchło...

A karabin - cóż... Pewne rzeczy po prostu zostawiamy bez komentarza - bo komentarz jest zbędny.

Naloty na mieszkania/domy były i będą,a to dlatego że różne świry napełniają chałupy niewybuchami,magazynują na balkonach w piwnicach,szopach itp.Niewątpliwie jest to zagrożenie dla osób postronnych jeśli delikwent poznaje budowę pocisku rozkręcając go. Policja nie wie kto ma magazyn niewybuchów w domu a kto zbiera tylko bezpieczne rzeczy,dlatego robią takie przeszukania,często z wynikiem pozytywnym. Jeśli zbiera się tylko bezpieczne rzeczy to níe ma obaw przed zgłoszeniem niewybuchu bo nawet jak nalot zrobią to i tak nic nie znajdą. Artefakty które są w domu zawsze można wytłumaczyć zakupem na giełdzie staroci a wykrywkę każdy może mieć.

Jeżeli to był poszukiwacz i łapał zanikająca historie tym bardziej szkoda człowieka , to jest ten smak przygody która ciśnienie podnosi ale nigdy nie starałem się narazić na niebezpieczeństwo otoczenie w okół mnie.

@Molnar,gość który zginął przy rozkręcaniu niewybuchu nie był żadnym moim kolegą i nie utożsamiaj mnie/nas z facetem który rozkręca niewybuchy bo ja/my tego nie robimy. Po wtóre gdyby nie wtykał pazurów tam gdzie wetknął to cieszyłby się nadal życiem. Tacy goścíe są niebezpieczni i przez takich pseudo saperów człowiek z wykrywaczem zawsze będzie kojarzył się ze zbieraczem niewybuchów i magazynami tychże.

Eh, może bardziej świeczkę zapalić dla uczczenia pamięci, albo mała modlitwa - chwila zadumy...
A może ten pechowiec słysząc ze wszystkich stron o zbliżającym się nieuchronnie końcu swiata doszedł do wniosku że i tak niedużo mu życia pozostało i trzeba jego końcówkę odlotowo wykorzystać?
Ale na serio to przestroga i nauczka dla wszystkich jest oczywista.

Która to już taka przestroga na tym forum i który to wątek o tym samym? I co to zmieníło? Nic i nic níe zmieni. Nadal będą ginąć i będą kolejne wątki i kolejne przestrogi. Byłoby mi żal faceta gdyby nieszczęśliwym trafem rozpalił ognisko na niewybuchu i zginął,ale jeśli ktoś na własne życzenie mając świadomość czym to grozi manipuluje przy nie wybuchu i ginie to jakoś trudno mi wzbudzić w sobie uczucie żalu z tego tytułu.

To chyba takie yzyko zawodowe". Jeden zbiera znaczki, guziki, monety a drugiemu to nie wystarcza - potrzebuje do szczęścia trochę więcej adrenaliny. A że przy okazji to jego pasja, cóż - jednak bardzo pechowa pasja, podobnie jak w sporcie i innych różnych dziedzinach życia.

Zgadza się,tylko musimy brać pod uwagę że tacy miłośnicy niewybuchów psują reputację innym a potem pretensje że do jednego wora ładuje się poszukiwaczy niewybuchów i tych którzy zbierają bagnety,łuski czy odznaczenia. Dla osoby postronnej po takich incydentach poszukiwacz boratynek będzie utożsamiony z poszukiwaczem niewybuchów bo o tym się mówi a ludzie nie w temacie tak właśnie myślą. Detektor to dla nich ,,wykrywacz min,, i nie ma znaczenia czy to ACE 250 czy Midas.

woytas ten kolekcjoner co zginął od tarczy szlifierki kątowej(pękła tarcza,odłamki dostał w głowę,brak osłony ) pochodził z krakowa zbierał granaty znałem go osobiście fajny facet ,,,widziałem na allegro nawet jego fanty które posiadał,kiedyś kilka transakcji z nim zrobiłem,szkoda że ludzie dziwnie odchodzą,nie znasz dnia godziny +++++

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie