Skocz do zawartości
  • 0

Zapalnik?

jacko33

Pytanie

Napisano

Witam. Trafiło się dziś takie oto cudeńko i w związku z tym dwa pytania.
1. Bezpieczny??????
2. Od czego?
Wymiary (mogą być niedokładne-różnica 2-3mm): Średnica od dołu 67mm; Wysokość 80mm; Średnica na górze 34mm. (przy pierwszym pierścieniu). Z góry dziękuję za pomoc. Za chwilę fot. 2 i 3.J"

• Odpowiedzi 69
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
tu kolego masz komplet fotka z naszego forum

https://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum24/dsc07684.jpg
Napisano

A tutaj tyłu zapalnika dla pewności że nie czają się tam żadne diabelskie urządzenia i proszki..hehe. Ave Danzig dzięki z fotki Twojego zapału, podesłał bym zdjęcia swoich ale niestety przebywam obecnie w Londynie

Napisano
Na stronie podanej przez kolegę
panadam12 masz zapalnik M8 ze spłonką wiec sobie porównaj czego w twoim brakowało, szkoda go bo mógł być początkiem ładnej kolekcji
Napisano
Podeślę linka do konkurencyjnego forum(mam nadzieję że mod nie będzie miał nic przeciwko)cała masa zapalników mojego kolegi jak i parę moich:)http://poszukiwanieskarbow.com/forum/viewtopic.php?f=52&t=82172&start=0
Napisano
każdy link, który może pomóc jest jak najbardziej wskazany - nawet z konkurencyjnego forum :)

oni robią podobnie - problem z tym, że z PS linki nie banglają - trzeba być tam zarejestrowanym ...
Napisano
Zapalnik wraca do domu. Nie chcę przez to powiedzieć, że ktoś miał a ktoś nie miał racji ale skoro szorowałem go szczotą i wydłubywałem ziemię dość agresywnie to jeśli miało by się coś stać to wtedy a nie gdy będzie stał sobie na półce. A czy jest możliwość po ustawieniach zapalnika sprawdzenie z jakiej odległości był wystrzelony? Można by armaty poszukać:) albo choć miejsca po niej.
Panowie jeszcze raz wielkie podziękowania-dla wszystkich. Pozdro.J"
Napisano
Po pierwsze pokazujesz inny zapalnik, ale to nie istotne
Po drugie jeżeli jeszcze nie zrozumiałeś tego że NIE DOTYKA SIĘ ZAPALNIKÓW ANI AMUNICJI wiekowej z ziemi to znaczy się że nie dojrzałeś do eksploracji. Zasady postępowania rozsądni ludzie znają, tobie to obce jak widać.
Napisano

Kolego mac nie podniecaj się bo jeżeli nie znasz zasady działanie w/w zapalników to nie wciskaj komuś ciemnoty że są niebezpieczne.Takich zapałów znalazłem kilkadziesiąt i wszystkie powtarzam wszystkie były zużyte w epoce.Pozostaje tylko miedziana obudowa.Zresztą nawet jak by był cały to i tak by nie wybuchł z tego powodu że tam szedł czarny proch który by do tej pory dawno szlag trafił.Więc trochę pokory kolego mac.

P.s Pytanie do kolegi mac, czy przedmiot ze zdjęcia jest niebezpieczny ?

Pozdrawiam

Napisano
Kolego Steell na zdjęciu do którego podesłałeś linka jest zapalnik M5. M 8 wyglądał tak http://www.odkrywca.pl/forum_pics/picsforum25/img_7871.jpg. Jacko na dolnym elemencie zapału maz nacięcie na jakiej cyfrze jest ustawiony odpowiada to odległości w metrach razy 100.Pozdrawiam
Napisano
Panowie!
Jak widać nikt nikogo nie przekona do własnych racji.
Każdy może robić co tylko uważa za stosowne.
Proponuję zakończyć tę dyskusję.
Napisano
Jest niebezpieczny tylko kiedy robi drrrrr;)mac wyluzuj ten zapalnik nikomu nic nie może zrobić:)Panie Jacku jadę właśnie po płyn do browaru,Twój zapał niedługo będzie błyszczeć:)
Napisano
Powiem tylko że jestem ogólnie zdziwiony, od ponad 10 lat klepiemy tu zgodnie że wszystko co zawiera materiały wybuchowe jest NIEBEZPIECZNE ze szczególnym uwzjędnieniem jakichkolwiek zapalników, aż tu nagle ze zdziwieniem - bezpieczne. Uważam że spada pośród forumowiczów poziom świadomości. Znalazłem, nie wybuchło, FAJNIE, do czasu. Ten zapalnik skoro nie eksplodował to znaczy że miał usterkę, nie wiadomo co się dzieje wewnątrz co się odblokowało a co zaśniedziało, nie wiadomo jakie reakcje chemiczne zachodzą, w jakim stanie jest urządzenie przytrzymujące iglicę i czy ona sama nie buja się już luzem. Ale skoro wiecie lepiej i jesteście mądrzejsi od papieża proszę bardzo, kopcie amunicję i zapalniki, przyjemnej zabawy. Tylko jedna prośba, skoro wasze życie to pryszcz to uważajcie tylko na innych.

Na koniec pkt. 5 kodeksu poszukiwacza z Odkrywcy
Jeżeli znalazłeś jakikolwiek przedmiot, co do którego masz przypuszczenia, że zawiera ładunek wybuchowy, to zabezpiecz w możliwy dla ciebie sposób i zawiadom odpowiednie służby."
http://www.odkrywca.pl/kodeks_poszukiwacza.php

Miłej zabawy.
Napisano
Woytas masz rację ja kończę tą dyskusję, kolega Mac to światowej ekspert od zapalników wszelakiej maści i typów... widać to po rzeczowych odpowiedziach i uzasadnieniach swojej racji.
Pozdrawiam Tomasz

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie