fanatyk Napisano 10 Maj 2011 Share Napisano 10 Maj 2011 kurde jakoś mam wrażenie że z alu był lepszy postęp. może słabo się zmasowało ... Ale ilość syfu" nie do zniesienia. wszystko mam już czarne :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 10 Maj 2011 Share Napisano 10 Maj 2011 Czy na pewno jest to parapet cynkowy, a nie stalowy ocynkowany?Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 13 Maj 2011 Share Napisano 13 Maj 2011 Oczyść ten parapet z najwiekszego syfu szczotką na wiertarce i bedzie zdecydowanie lepiej czyściło jak alu. Tlenki cynku utrudniają elektrolize.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dani Napisano 13 Maj 2011 Share Napisano 13 Maj 2011 Owijanie paskami z blachy cynkowej jednak bardziej pracochłonne, aluminium łatwiej się obwija i lepiej przylega.W sieci znalazłem drut cynkowy 99,9 Zn nie trzeba by było ciąć blachy na paski .pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 14 Maj 2011 Share Napisano 14 Maj 2011 Drut wygodniejszy, parapet tańszy. Mam dostęp do gilotny i tne parapet na paski szerokości 5mm, bardzo wygodnie się tym owija.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gudek82 Napisano 20 Maj 2011 Share Napisano 20 Maj 2011 Witamja od siebie dorzucę, że problem z pojemnikiem można rozwiązać kupując doniczkę balkonową, rozmiar według potrzeb, cena niska 10-12 zeta, no i najważniejsze sprawdzone i działapozdrawiam gudek82 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mecenas12 Napisano 21 Maj 2011 Share Napisano 21 Maj 2011 Kolego Marcin 1984: odnośnie drutu aluminiowego (piszesz skąd go wziąć) -to poradził bym pójść do skupu złomu metali kolorowych tam na pewno coś znajdziesz. Nawet jeśli sprzedawca nie będzie miał na stanie od ręki to porozmawiać a na pewno coś odłoży. pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebo_sek Napisano 21 Maj 2011 Share Napisano 21 Maj 2011 znalazłem taki filmik. Mam pytanie, czy czyścić można w plastikowej misce i czy wodę można wylać do toalety, czy raczej zniszczy kibelek? www.youtube.com/watch?v=3XkV9s-sWCwPzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin 1984 Napisano 22 Maj 2011 Share Napisano 22 Maj 2011 Dzięki mecenas12. W sumie ostatnio robię raczej elektrolizę a i troche alu wpadło ze starego karnisza ale info zawsze się może przydać ;) Sebo_sek - plastikowe pojemniki jak najbardziej ok, kibelka nie zniszczy :)pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 28 Maj 2011 Share Napisano 28 Maj 2011 czy nie za mocno się pieni - to tak ma być ?? może kreta za dużo? U was tez tak?pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mensguth6 Napisano 29 Maj 2011 Share Napisano 29 Maj 2011 tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oldsoul Napisano 31 Maj 2011 Share Napisano 31 Maj 2011 No i jak długo ma trwać autoliza ? Do ustania tego procesu gotowania " czy jeszcze ma sobie przedmiot tam leżeć ?Czy po ustaniu przygotować wszystko od nowa wymienić roztwór i robić dalej do uzyskania efektu ?Jaki ma być stosunek kreta do wody ? 150g na litr wody ?Jakiej grubości ma być drut którym owijamy przedmiot ?Jakie przedmioty możemy poddać autolizie ? tylko stalowe czy łuski i np. pociski również ? Jednym słowem z jakiego materiału wykonane przedmioty poddajemy autolizie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 31 Maj 2011 Share Napisano 31 Maj 2011 Czyści się do skutku. Roztwór około 15%. Grubość drutu taka aby łatwo było nim owijać. Metoda najlepiej sprawdza się do stali węglowych.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
strazak502 Napisano 31 Maj 2011 Share Napisano 31 Maj 2011 witam mam pytanie. W jakim roztworze i w jaki sposób zrobić roztwór, żeby wymoczyć bagnet, który posiada grubą warstwe rdzy na sobie. Z góry dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oldsoul Napisano 31 Maj 2011 Share Napisano 31 Maj 2011 Jaki ma być procentowy skład roztworu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saperfts Napisano 31 Maj 2011 Share Napisano 31 Maj 2011 no przeciez kolega cyrograf15 napisal ze to okolo 15 % Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
strazak502 Napisano 1 Czerwiec 2011 Share Napisano 1 Czerwiec 2011 Witam mam pytanie ile roztworu mogę zrobić maksymalnie z całego kreta, żeby był skuteczny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oldsoul Napisano 1 Czerwiec 2011 Share Napisano 1 Czerwiec 2011 Możesz zrobić 15 % roztwór ( teoretycznie ) wiec kret 500g. to musi być 15 % całego roztworu.Mniej więcej to obliczając na szybko możesz zrobić roztwór z 500 gram kreta i i 2850 gram wody.Tłumacząc łopatologicznie bierzesz 2,8 litra wody i wsypujesz tam opakowanie pół kilograma kreta. I powstaje roztwór około 15 % Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
strazak502 Napisano 1 Czerwiec 2011 Share Napisano 1 Czerwiec 2011 Dzięki bardzo za podpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trzcinax Napisano 8 Czerwiec 2011 Share Napisano 8 Czerwiec 2011 WitamCzy próbował ktoś z Was drodzy koledzy cynku w sprayu bądź aluminium. Jak myślicie czy to mogłoby zadziałać?Mam na myśli naniesienie kilku warstw i autoliza.Cynk http://www.technika.krakow.pl/index.php?p384,cynk-w-sprayu-srebrno-jasny-400ml-opnAluminium http://www.technika.krakow.pl/index.php?p513,aluminium-w-sprayu-400ml-opn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 8 Czerwiec 2011 Share Napisano 8 Czerwiec 2011 To jest lakier, raczej nic z tego w tym zastosowaniu nie będzie. Jako lakier stosowałem go do malowania kolanek wydechowych w motocyklu, nie wytrzymuje takiej temperatury, na tłumiki OK.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aro75 Napisano 10 Czerwiec 2011 Autor Share Napisano 10 Czerwiec 2011 Hełm po próbach czyszczenia kwasem szczawiowym efekt był mierny.Po autolizie wyszło tak ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukasz0093 Napisano 14 Lipiec 2011 Share Napisano 14 Lipiec 2011 witam. znalazłem ostatnio dość spora łuskę, prawdopodobnie ppanc.40mm?? nie znam się ... i urzyłem autolizy do jej wyczyszczenia. wszystko ładnie , 2 dni się moczyła... grudki rdzy schodziły nawet po przejechaniu ręką... ale został na łusce czarny osad. potraktowałem ją szczotką drucianą na wiertarce, ale za dużo to nie dało bo nadal ma czarną barwę, troche mniej intensywną jak przed czyszczeniem wiertarką ale jednak ma. można to usunąc jakimiś preparatami? czy może jeszcze raz do autolizy??? proszę o odp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 14 Lipiec 2011 Share Napisano 14 Lipiec 2011 Jeszcze raz szczotką na wiertarce :)Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dani Napisano 26 Lipiec 2011 Share Napisano 26 Lipiec 2011 Mieliście do czynienia z takim białym osadem przy autolizie?Jak najlepiej sobie poradzić z pozbyciem się tego osadu?pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.