s_boj Napisano 27 Luty 2011 Autor Share Napisano 27 Luty 2011 Zaczęłem się ostatnio interesować wspomnieniami polskich lotników, na razie tymi wydanymi w PRL, na które mnie obecnie stać :). Mam w związku z tym pytanie - które książki Bohdana Arcta są w małym stopniu fabularyzowanymi, faktycznymi wspomnieniami lotnika? Szukam czegoś w rodzaju Czarnych krzyzy nad Polską" Skalskiego. Interesują mnie także książki Mariana Krzyżana (kupiłem niedawno jego Samoloty w muzeach polskich"). Ogólnie - podawajcie dobre tytuły i autorów do kupienia za parę złotych :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
s_boj Napisano 27 Luty 2011 Autor Share Napisano 27 Luty 2011 *zacząłem :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 27 Luty 2011 Share Napisano 27 Luty 2011 oh,Arct bardzo dobry wybór!Jeśli szukasz czegoś na kształt S.Skalskiego to:(defakto Arct i Skalski latali wspólnie w PFT)-Niebo w ogniu-Alarm w St.Omer-W pogoni za luftwaffe (pamiętnik z Cyrku Skalskiego)-Śladem samolotu (tej szukam,ciężko trafić)-Pomoc musi nadejść (książka o lotniczym pogotowiu ratunkowym,czasy powojenne ale jest też o ratowaniu rannych po zabawie z urwiłapami)jako perełkę polecam Powietrze pełne śmiechu"-zbiór zabawnych do łez anegdot lotniczych na faktach.te ww wymienione pozycję są naprawdę fascynujące,pierwsze dwie opisują niemal całe losy wojenne Arcta.Z innych ciekawych to jeszcze Kamikadze boski wiatr"Wszystkie ww to ksiązki B.Arctapolecam Ci jeszczeMieczysława Wyszkowskiego(też z nimi latał w PFT!!)Taki sam język książki jak Arct,Skalski,tylko piloci myśliwscy umieją tak pisać,tak żywo,jakby wczorajZ wyszkowskiego to-Ostatni lot-Pod obcym niebemPrzeczytaj je koniecznie:Dzdrów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 27 Luty 2011 Share Napisano 27 Luty 2011 A Janusz Meissner?Nie piszę o Wrakach, czy Janie Martenie ( choć ta trylogia, akurat, w dziecięctwie mi się podobała ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martian Napisano 27 Luty 2011 Share Napisano 27 Luty 2011 Wacław Król Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erich Honecker Napisano 27 Luty 2011 Share Napisano 27 Luty 2011 Tadeusz H. Rolski - Uwaga , wszystkie samoloty ! " . Trafiły mi się dwie książki z makulatury . Jak dla mnie bardzo ciekawe wspomnienia autora ( od 2 września 1939 roku dowódcy toruńskiego dywizjonu myśliwskiego ) od 1939 do końca wojny . Autor lewicujący więc może to komuś przeszkadzać ( mi absolutnie nie ) , krytycznie wypowiadający się o naszym przedwojennym lotnictwie , samolotach na , których przyszło walczyć i wyższym dowództwie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 27 Luty 2011 Share Napisano 27 Luty 2011 a ja Krola bardzo lubie. Oczywiscie Meissner to podstawa (jego trylogia to juz sam miod...) - Żądło Genowefy i L-for Lucy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Weteran-39 Napisano 27 Luty 2011 Share Napisano 27 Luty 2011 J.Meissner pisał,nowele i książki już przed wojną,nie koniecznie o lotnictwie.Jako ciekawostkę mogę przytoczyć moją przygodę z autorem w latach 60tych. Ale od początku .W jednym tomiku przedwojennym autor opisuje walkę polskiej załogi czołgu ,Robaczek' z bolszewikami w 1920r.Ta samą historię znalazłem w wydaniu za komunę w tomiku 'Nocne sygnały'.Załoga ;Robaczka w 1945r walczy z hitlerowcami. Na moje zapytanie do autora podczas spotkania że obie te historie są idętyczne tylko lata i wróg się zmienił p.Meissner odpowiedział ;Młody człowieku dla chleba robi się dużo' Po oficjalnym spotkaniu już przy kielichu dowiedziałem się wiele ciekawych innych przygód autora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 27 Luty 2011 Share Napisano 27 Luty 2011 mam 1 powojene wydanie Żądla Genowefy" z autografem - kupione w antykwariacie za piwo :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samgnus Napisano 27 Luty 2011 Share Napisano 27 Luty 2011 Ja mam Walczyłem pod niebem Francji" Wacława Króla z dedykacją dla mnie i też się nie chwalę :)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Weteran-39 Napisano 27 Luty 2011 Share Napisano 27 Luty 2011 Moja najstarsza książka p.Meissnera to 'Licznik z czerwoną strzałką'-nowele lotnicze wydana 1931r.Książnica-Atlas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Weteran-39 Napisano 27 Luty 2011 Share Napisano 27 Luty 2011 Może odbiegam od tematu .Najstarszą książkę związaną z lotnictwem mam z 1922r ;ŻEGLUGA POWIETRZNA'-Rozwój jej techniki i naukowe zasady lotu. Wydana w Warszawie przez Główną księgarnie wojskową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Weteran-39 Napisano 27 Luty 2011 Share Napisano 27 Luty 2011 Poszperałem.i znalazłem w bibloteczce starszego Meissnera -tytuł ;Eskadra' wa-wa. Towarzystwo Wydawnicze Rój.rok1928. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
s_boj Napisano 27 Luty 2011 Autor Share Napisano 27 Luty 2011 piękne zbiory, ja dopiero zaczynam moją kolekcję :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek1962 Napisano 1 Marzec 2011 Share Napisano 1 Marzec 2011 Kamikadze Boski Wiatr -to takie trochę ha,ha.Tam znajdziesz sprzęt który naprawdę nie miał szansy latać np:Tigercat.Tytułów jest morze bo za komuny tego ukazywało się pełno.Wpisuj w wyszukarce nazwiska pilotów których znasz a powinieneś coś znależć jeśli oczywiście coś napisali.Lub szukaj wykazów serii/Miniatury Lotnicze,Tygrysy.Biblioteczka Skrzydlatej Polski,/Do tego przeglądaj roczniki Skrzydlatej Polski ale te stare /duży format/bo ta nowa to .../ha,ha,ha/nie mogę napisać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ammuratow Napisano 1 Marzec 2011 Share Napisano 1 Marzec 2011 Polecam książkę Mieczysława Pruszyńskiego pt.:W Narwiku, Tobruku i Moskicie". Trzy w jednym. Autor zaczął wojaczkę w Narwiku, potem Tobruk a zakończył wojnę jako pilot Mosquito".Bardzo przyjemnie się czyta.Masa ciekawostek i anegdot. Naprawdę warto!Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakadam Napisano 20 Marzec 2011 Share Napisano 20 Marzec 2011 Tytułem uzupełnienia do postu WETERANA na temat Janusza Meissnera, dodam że przed wojną wydał 27 tytułów z czego 23 o lotnictwie. Najstarsza to HANGAR NR 7 z 1927 roku. Co do różnych historycznie zakończeń, trzeba dodać że w wypadku najpopularniejszej przed wojną książki JM, SZKOŁY ORLĄT, jest jeszcze lepiej" a minowicie 6 wydań miało jedno zakończenie, wydanie wojenne (Londyńskie) z1944 miało inne, a oczywiście wydania w PRL-u (6) miało znowu inne. Takie to były czasy, że albo zmieniłeś fragment książki, albo zrobiła to za ciebie CENZURA, czytaj władza, która nie mogła przecież dopuścić do pisania o walkach z Bratnim Narodem Radzieckim, tym bardziej o walkach zwycięskich... Penie to młodszym kolegom trudno zrozumieć, ale tak było. Pozdrawiam zainteresowanych, jak ktoś chciał wiedzieć więcej służę info:jakadam@poczta.onet.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Weteran-39 Napisano 23 Marzec 2011 Share Napisano 23 Marzec 2011 Zrobiło się ciekawie.Podaję tytuły książek przedwojennych które mam 'Licznik z czerwoną strzałką'1931.'Pierwsze kroki' 1936.'Eskadra'1928.Hańbiący czyn porucznika Herberta'.1937.Skok przez Atlantyk'1930.'Żwirko i Wigura'1938 .Wydań powojennych nie podaję a mam ich trochę . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gebhardt Napisano 24 Marzec 2011 Share Napisano 24 Marzec 2011 Odziedziczylem sporo tego typu literatury, na ogol w dupli i wiecej katach. Dajcie znac na priva jezeli kogos to interesuje. Jesli tak to zrobie podam liste. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damian. Napisano 24 Marzec 2011 Share Napisano 24 Marzec 2011 Matka Artca miała majątek w Dobrzance k.Siedlec. A czy wie ktoś, czy mieszkał i Bohdan? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 24 Marzec 2011 Share Napisano 24 Marzec 2011 Po powrocie do kraju w tymże majątkupotem w Siedlcach razem z żoną Beryl(kilka lat temu jeszcze żyła)W necie jest pełno informacji na ten tamat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.