Skocz do zawartości

kb. sp. M" - Było nie minęło

Rekomendowane odpowiedzi

http://www.tvp.pl/historia/magazyny-historyczne/bylo-nie-minelo/wideo/29012011-1500/3778854

dokumentacja kb. sp. M"

ale - fragment dokumentacji pokazujący lufę pm. Mors" (?)

------------------
pewien bałagan - temat kb. sp. M" ilustrowany zdjęciami kb. ppanc
i o zgrozo - rozłożonym pm. Mors"

Pan Sikorski ma problemy z ogarnianiem ;) Ostatnio, ze 2 tygodnie temu, był odcinek w którym pokazywali jakieś gadżety z dawnego muzeum diecezjalnego (?) w Chełmie, które ewakuowane zostało w 1914 r. No i pokazywali taki tam kawałek blaszki z dwugłowym orłem i napisami 'Vienna coś tam', zastanawiając się przy tym co to za orzeł - Romanowów czy Habsburgów ;)

Ma problemy z ogarnianiem , oj ma, pamietam szopke jak pokazywał znalezione u jakiegos dziadka w szopce maski p-gaz luftschutzu ( czarna guma w tekturowym pudełku), jako pochodzace w wyposazenia rozbitego w okolicy Canta ;-))))))

O ile pokazywanie Ura w kontekscie konstrukcji p. Maroszka jest usprawiedliwione, o tyle ilustrowanie reportażu o tym konstruktorze, rysunkami Morsa jest dość żenujace .... a swoja droga ciekawe na ile jest ta dokumentacja kompletna/przydatna i czy byloby na jej podstawie mozliwe odtworzenie tego karabinu w kontekscie niegdysiejszej dyskusji o broni kompani reprezentacyjnej WP i pomyslach wymiarowania oryginału.

szczotka druciana na wiertarkę i jazda "-no to skopałeś po jajach wysoki licznik ;}

Panowie,nie znam człowieka który ma w małym palcu {ogarnia} starożytność , średniowiecze i historię nowożytną.

Sikorski łapie wszystkie tematy i to jego błąd,w TV robi show i jest na to zapotrzebowanie.Czasami coś palnie na żywo z głowy,każdemu się zdarza.

Miałem okazję gaworzyć z wysokimi licznikami z tego forum przy ognisku, ale bez pomocy wujka google to tylko wyuczone formułki: Nigdy się nad tym nie zastanawiałem,ciekawy temat-muszę to przemyśleć,trzeba nad tym popracować itp.

Poszperać w archiwum to każdy ma zaliczone błędne ID,włącznie ze mną.

pzdr.

• 3 weeks later...
tja ... ma prawo się pomylić" ...

ma nawet prawo, jako osoba medialna, nazwać poszukiwaczy - takich jak większość z nas - bandziorami ... jak to zrobił w jednym z odcinków ... ale spoko, przecież to nic takiego - prawdziwa prawda jak masło maślane ...

Mnie osobiście ten cały Sikorski wkurza,wcina się jak ktoś mówi i nie daje dokończyć zdania.Kolo od tego georadaru też podobno nie ma pojęcia o obsłudze bo dostają go tylko do testów.A największe jaja są po nakręceniu programu wpada anda" na miejscówkę i czyszczą do zera.Więc jak ktoś chce oczyścić teren to niech zaprosi do siebie Sikorskiego.Pozdrawiam

sam program jest OK - nawet go lubię.
to prowadzący kiepści sprawę - ma parcie na szkło i lansik medialny, a nie na sprawę poszukiwań.

sam jest oczywiście cacy - reszta to banda. to jemu, nie nam karczują lasy do programu i rozkładają czerwone dywany - nam jedynie prokurator, za free, może dać prezencik.

Pan S. nic nie robił, nie robi i nie będzie robił dla takich jak my.

ale co tam gadać ... szkoda słów ...

Oecnie jest to jedyny program mowiacy o historii z bardziej lub mniej ale jednak naszego punktu widzenia, nie dziwcie sie ze pojawiaja sie negatywne opinie na temat srodowiska, pokazcie, ze gdzies na polu ze robi sie jakies prace a na pewno zaraz po beda tam turysci z lopatami, zlomiarze i ludze ktorzy wlasnie testuja wykrywke (najczesciej kupiona dzien wczesniej). Kopanie w ziemi i zwiazane z tym fanty zawsze pobudzaja wyobraznie (kazdy widzi oczami swego tygrysa).
Wedlug mnie ten program wnosi wiele dobrego -pokazuje historie,zadziej slabe, czesciej mocniejsze strony polskiej mysli technicznej, a to ze na potrzeby programu czasem ktos cos zrobi nie w pelni profesionalnie to widzmy to tylko my i nech tak pozostanie.

Moim zdaniem jest zapotrzebowanie na taki program, choć wyrywkowo pokazuje zakręty historii od powstań po kształtowanie się PRL.
To zlepek komunikatów od ludzi- pasjonatów-zainteresowanych lokalnymi dziejami i co ciekawsze rzeczy są potem przetwarzane na program w tv.
Sikorski jest historykiem i hobbystą poszukiwaczem- detektorystą(nie wiem skąd takie określenie-moim zdaniem błędne, bo poszukiwacz to jakieś zrozumiałe określenie).
W swoich programach często używa wykrywacza (ma na to pozwolenia, pracuje razem z konserwatorem).
W swych programach potępia nielegalne odkrywki-wykopki.
I tutaj dochodzi do paradoksu-bo pokazując w swych programach zabawy z detektorami, następnie zdobycze i zostawiając otwarte tematy, sam pobudza wyobraźnie u widzów, którzy zaaferowani tym co zobaczyli, na własną rekę zaczynają odkrywcać to co ziemia skrywa a tym samym stają się przestepcami w/g ustawy o zabytkach. (Inna sprawa, ze o ludziach, którzy pozostawiają po swoich poszukiwaniach istny syf, nie można wyrazić się inaczej jak palanty-za sprawą takich xxxxx reszta hobbystów ma oponię jaką prezentuje p. Sikorski )-inni nie powinni się obrażać, to sprawa indywidualna i własnego sumienia.
Zamiast pisać,że się pomylił, czy czegoś nie znał, lepiej zaprosić go na forum i jako osobie medialnej zaproponować pomoc przy zweryfikowaniu ustawy w sprawie możliwości uzywania wszelakiej maści detektorów i potraktowania poszukiwań jako hobby takiego samego jak ryby i grzyby(chociażby dlatego, ze sam biegał i biega z wykrywaczem).

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 22:41 16-02-2011

Miałem wątpliwą" przyjemnośc uczestniczenia w programach p. Sikorskiego jako poszukiwacz. Jednak po tym co zobaczyłem, szybko się wyleczyłem z sympatii do tego Pana oraz jego programu.

Podrzucanie fantów i inne machlojki, byleby tylko uatrakcyjnić program i nagiąć teorię do rzeczywistości, to norma.

O pozakulisowym trzepaniu miejsc wskazanych przez naiwnych widzów już nie wspominam...

Jak już objechaliście program i redaktora Sikorskiego to ja pragnę wtrącić swoje trzy grosze.
Otóż:
Nikt z Was nie raczył wspomnieć o tym co P. Sikorski zrobił, i co ma zamiar zrobić. Ile rzeczy wydobył, w czym pomagał i przy czym ma zamiar pomagać.
Jedna osoba wspomniała że jest to jedyny program w calutkim rozkładzie telewizji polskiej mówiący o historii, nie tej powszechnie znanej i powielanej, ale o tej mniej znanej, zapomnianej.
Proszę, niech chociaż jedna osoba wypowiadająca się w tym temacie zrobi tyle co P. Sikorski.Jak na razie nie widać aby ktokolwiek z Was wychodził z takimi inicjatywami.

Jak się mylę- proszę przedstawcie, pochwalcie się tym co zrobiliście i co zamierzacie. Jeżeli nie macie nic do dodania to prosił bym abyście odpuścili sobie i oszczędzili innych w czytaniu tych jakże światłych wypowiedzi.
<pozdro

pawle888, chyba nie dokońca zrozumiałes mój komentarz skoro twierdzisz, ze wszyscy tu nadają na Sikorskiego, a z mojego wtrącenia wynika coś zupełnie innego, a nawet jeszcze wiecej bo moderatorowi puściły nerwy(jego sprawa-niech się gryzie).
To prawda, ma możliwości przeskakiwania po całym kraju z tematami i jako osoba medialna może namieszać przy poprawce do ustawy o ochronie zabytków.
Z mojego doświadczenie tylko tyle zamieszczę- historia jest trudnym tematem do zainteresowania władz lokalnych- z kamerą łatwiej trafić do urzędniczych biurek, łatwiej coś wyegzekwować:
przykład 1:
w latach 90tych w okolicach miejscowości Annopol niedaleko mostu dowiedziałem się o jakimś zelastwie w wodzie- pojechałem, pogadałem z autochtonami, kijem popukałem i jest, ruski czołg bez wieży-jaki nie wiem bo troszkę pod wodą-skontaktowałem się z Muzeum Wojska Polskiego- niestety bezskutecznie, nie byli zainteresowani- niemiecki to co innego, więc odpuściłem sobie-teraz tylko patrzę na fora i czasem zapytuję czy go jeszce nie wywlekli-niech czeka na lepsze czasy,
przykład 2:
od jakiegoś czasu przebywam na terenie powiatu przysuskiego-jest taki dworek w miejscowości Zbożenna właścicielem jest SPOŁEM, przed tym dworkiem stała figurka, ktoś ja zabrał sobie na pamiatkę-właściciel nie jest zainteresowany odzyskaniem- ja wiem prawdopodobnie kto ją przywłaszczył i pewnie nadal ma.
przykład 3:
niedaleko Przysuchy jest miejscowość Skrzyńsko- jest tam wielki pięknie utrzymany kościół- niedawno remontowany-wyeksponowano podmurówkę kamienną z XIII wieku(lub starszą ), a obok na świeżym powietrzu leży sobie kamienna chrzscielnica baaardzo stara- kustosz tego sanktuarium był bardzo zdziwiony i oburzony, gdy wspomiałem mu o tym niezabezpieczonym zabytku.
Można tak pisać dużo i dużo.
A co do planów to raczej od moderatorów będzie zalezeć, aby założyli specjalny watek o projekcie poprawek do Ustawy o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami.
Bo to w końcu i dla nas jest ta ustawa i my jako pasjonaci historii aktywni w terenie i bibliotekach, powinnismy mieć prawo do wolnego poszukiwania.

Programy Sikorskiego są dosyć dobre i klimatyczne, ale on sam to kawał cwaniaka, kolega Lipek ma 100% racji, ale to i tak jest nic przy innych przewałach jakie zrobił starym poszukiwaczom w lubelskim. Poza tym teraz wszędzie by stawiał pomniczki krzyżyki, upamiętniał AK, ale o tym że za komuny pisał artykuły że Akowcy to POLSCY FASZYŚCI to już się nie pochwali, człowiek chorągiewka, jak zawieje tak się ułoży, lepiej się nie mieszać z nim a tym bardziej nie pokazywać się w jego programach

Obejrzałem kilka programów tego pana i muszę przyznać , że nie było w nich nic ciekawego co mogłoby mnie zainteresować . Napewno dla wielu osób jest on propagatorem historii jednak dla mnie jest zwykłym politykierem i propagandzistą antykomunistycznym i antyradzieckim .

No tak, teraz kiedy komuna się skończyła to oczywiście wielki antykomunista, ale już wspominałem co za komuny wypisywał w swoich artykułach, mój znajomy ma jego artykuł z lat bodajże 80 - tych, postaram się go sfotografować i wkleję fotke.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie