frytek12 Napisano 24 Grudzień 2010 Autor Napisano 24 Grudzień 2010 A może by tak odpowiadać Pani Steinbach że Berlin zawsze należał do Polskich słowian (oczywiście inne miasta też)tylko rzymianie nam go odebrali a jak uciekali to oddali go germanom , i teraz trzeba zrobić badania DNA żeby tą sprawe wyjaśnić.pozdr
sigis3 Napisano 24 Grudzień 2010 Napisano 24 Grudzień 2010 To baardzo alternatywna wizja historii. Na jakich źródłach ją oparłeś? Życzę miłych (i poważniejszych) lektur na Święta. Tymczasem proponuję:http://pl.wikipedia.org/wiki/S%C5%82owianie_po%C5%82abscy
kopijnik2 Napisano 24 Grudzień 2010 Napisano 24 Grudzień 2010 to jeszcze w ramach ćwiczeń...Krakau ist der Name folgender Orte:Eine polnische Woiwodschaftshauptstadt, siehe KrakauEin Ortsteils der Stadt Coswig im Landkreis Wittenberg in Sachsen-AnhaltEin Ortsteils der Gemeinde Milzau in Sachsen-AnhaltEine ehemalige Ortschaft in Sachsen, siehe Krakau (Sachsen)Siehe auch:Eine Gemeinde im Bezirk Murau (Steiermark / Österreich), siehe KrakaudorfGemeinde Krakov, Okres Rakovník, TschechienEin Stadtteil von Magdeburg, siehe Magdeburg-CracauEin Stadtteil von Krefeld, siehe Krefeld-CracauDie Wurstsorte Krakauer
Czlowieksniegu Napisano 24 Grudzień 2010 Napisano 24 Grudzień 2010 Kopi- jeśli wychodzimy z założenia/pewnika, że Słowianie byli Polakami ( tudież istnieli polscy Słowiane ), to później już wszystko jest łatwiejsze i z górki...To już nawet Daniken i Ditfutrh mieli większe szanse na obronę własnych tez.
sigis3 Napisano 24 Grudzień 2010 Napisano 24 Grudzień 2010 Być może jest zapotrzebowanie na forum Historia alternatywna", takie tam o Smoku, płaskiej Ziemii, krążeniu Słońca wokół Ziemii ,co by było gdyby", itp. Można by uzasadnić polskie pretensje nie tylko do Berlina, ale i do Hamburga!(W końcu dlaczego Moskwa mogła przez stulecia rościć pretensje do zaopiekowania się" całą Słowiańszczyzną, a my nie, nawet na terenach należących do polskich Słowian"?). Oj, chyba Święta przyszły. Póki co, post chyba nadaje się do Dołka". Z życzeniami miłej zabawy świątecznej, pozdrawiam.
8total4 Napisano 25 Grudzień 2010 Napisano 25 Grudzień 2010 Żadne z plemion słowiańskich zamieszkujących tereny w okolicy Berlina, nie było plemieniem prapolskim..http://pl.wikipedia.org/wiki/S%C5%82owianie_po%C5%82abscy
steell Napisano 25 Grudzień 2010 Napisano 25 Grudzień 2010 aż kusi podymić ale odpuszczę sobie, święta są :)
pastuszek Napisano 9 Styczeń 2011 Napisano 9 Styczeń 2011 aczkolwiek etymologicznie, nazwa ''Berlin'' jest pochodzenia słowiańskiego...
Lukas P Napisano 10 Styczeń 2011 Napisano 10 Styczeń 2011 Bo i Berlin założyli Słowianie, stąd nazwa ma taki źródłosłów. Miasto Berlin wyrosło z grodu Kopanica (Köpenick) założonego przez Słowian w IX wieku. Tylko tyle, że byli to Słowianie Połabscy. Czasami warto czegoś więcej się dowiedzieć o Słowianach i o maksymalnym zasięgu limesu reńskiego zanim napisze się bzdury. Warto też poczytać o niejakim Jaksie z Kopanicy i Albrechcie Niedźwiedziu. Swoją drogą okres od X do XII wieku na Połabiu to arcyciekawe czasy.
De Contrabando Napisano 30 Styczeń 2011 Napisano 30 Styczeń 2011 Najśmieszniejsze jest to, że ci sami, którzy oburzają się na samą wzmiankę o dawnej słowiańskości Berlina, mentorskim tonem grzmią, że Żydzi mają prawo do palestyńskiej ziemi, bo przecież... byli tam dwa tysiące lat temu!
Czlowieksniegu Napisano 30 Styczeń 2011 Napisano 30 Styczeń 2011 Różne pomysły* miałem a propos i exilibris Twojej osoby, ale miałem nadzieję, że czytanie ze zrozumieniem nie jest problemem:Autor wątku napisał Polskich słowian"- teraz rozumiesz, w czym problem?PS * nie tam, że spać po nocy nie mogę i śnisz mi się, jako podmiot liryczny koszmarów :-)
De Contrabando Napisano 30 Styczeń 2011 Napisano 30 Styczeń 2011 Yeti, za przeproszeniem por favor- nie istnieje/ło coś takiego jak polscy Słowianie".
Czlowieksniegu Napisano 30 Styczeń 2011 Napisano 30 Styczeń 2011 Czyli jednak, przy pomocy moda, doszedłeś samodzielnie w czym problem :-)My nie dyskutujemy, czy Berlin założyli Czukcze, Słowianie, ufoki czy krasnoludki ( nie mylić z krasnoludami ). My staram się wytłumaczyć, że zbitka polscy+słowianie jest nie-hallo.
De Contrabando Napisano 30 Styczeń 2011 Napisano 30 Styczeń 2011 Jedyne, czego nie rozumiem, to to, o co się mnie czepiasz. Napisałem: Najśmieszniejsze jest to, że ci sami, którzy oburzają się na samą wzmiankę o dawnej słowiańskości Berlina, mentorskim tonem grzmią, że Żydzi mają prawo do palestyńskiej ziemi, bo przecież... byli tam dwa tysiące lat temu!"To taka dygresja, że pewne środowiska wybiórczo uzasadniają prawa niektórych narodów do ziemi argumentami natury archeologiczno- mitycznej. Świetnie skomentował to palestyński pisarz Emil Habibi:Żyd mówi do Palestyńczyka: Popatrz, to nasza ziemia, wróciliśmy tu po dwóch tysiącach lat!Na co Palestyńczyk: O k***, ale macie pamięć!
De Contrabando Napisano 30 Styczeń 2011 Napisano 30 Styczeń 2011 Przepraszam za błąd, winno być o tego, o co...itd."
Czlowieksniegu Napisano 30 Styczeń 2011 Napisano 30 Styczeń 2011 Gdzie się czepiam :-)Wg mnie, wyskoczyłeś jak Filip z konopi, ze swym standardowym tekstem o starszych braciach w wierze ( choć przyznam, że nic o komunistach nie wspomniałeś ) nie starając się odnieść do stwierdzenia autora wątków ( który, na marginesie, rzucił tekst od czapy i uciekł :-(PS Kończę, ze zrozumieniem mam nadzieję, miłą lekturę o Wojnie Domowej w Hiszpanii- będzie temat do dyskusji. Rezerwuję sobie prawa autorskie" do takowego wpisu lub ciągu dalszego do Twojego o rocznicy.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Czlowieksniegu 10:15 30-01-2011
De Contrabando Napisano 30 Styczeń 2011 Napisano 30 Styczeń 2011 Jeśli czytasz lewackiego Beevora, to nie wydaje mi się, by dyskusja była celowa.
Czlowieksniegu Napisano 30 Styczeń 2011 Napisano 30 Styczeń 2011 Beevora już kiedyś ( parę pozycji ) zmęczyłem.A co teraz jest lekturą- pożyjemy, zobaczymy.
De Contrabando Napisano 30 Styczeń 2011 Napisano 30 Styczeń 2011 Zapewne Walka o Hiszpanię 1936- 1939" Beevora. Ostrzegam Cię życzliwie przed poważnym traktowaniem tej pracy- powiela ona lewicowe mity, zwłaszcza dotyczące liczby ofiar.
macbaton Napisano 19 Listopad 2011 Napisano 19 Listopad 2011 zdziwiła mnie ta informacja o korzeniach słowiańskich Berlina. Zawsze czułem, że coś mnie z nim łączy, ale nie wiedziałem, że więzy krwi :)
piotrek81 Napisano 4 Luty 2018 Napisano 4 Luty 2018 Berlin pochodzi od słowiańskigo - berloO tym piszą sami niemcy. www.schoene- kiezmomente.de/lokalgeschichte/die-slawen-in-berlin/Jesli znasz niemiecki to ciekawych rzeczy się tam dowiesz
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.