arci Napisano 16 Grudzień 2010 Autor Share Napisano 16 Grudzień 2010 Niemcy nadal oczarowane dyktatorem?Po II wojnie światowej aż 4 tys. niemieckichmiast uznawało Adolfa Hitlera za honorowego obywatela. Tego tytułu zaczęto pozbawiać dyktatora dopiero po 1990 roku. Do roku 2000 Hitler był np. honorowym obywatelem Düsseldorfu - podkreśla thelocal.de.Tytułu nie odebrało mu m.in. Bad Doberan, gdzie w 2007 roku odbył się szczyt G8.Dopiero teraz pozbawiły go honorowego obywatelstwa miastaDülmen i Gladbeck. W wielu miastach honorowi obywatele powinni tracić tytuł w chwili śmierci. Nikt jednak nie przestrzega tej zasady - tłumaczy portal .Jednak wiele miast celowo pozostawiło Hitlerowi ten tytuł. Ich władze podkreslają, że to przez pamiętać o dawnym oczarowaniu dyktatorem".http://www.sfora.pl/W-tych-miastach-nadal-kochaja-Hitlera-Jest-honorowym-obywatelem-a27282 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nadwojciech Napisano 16 Grudzień 2010 Share Napisano 16 Grudzień 2010 Co tam Niemcy.W Polsce są takie miasta gdzie wódz i jego ekipa jest tak honorowana.Czytałem kiedyś jakiś artykuł na ten temat.Niestety nie pamiętam jakie to miasta a nie chcę nikogo wprowadzać w błąd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nadwojciech Napisano 16 Grudzień 2010 Share Napisano 16 Grudzień 2010 Chociaż jak by się zastanowić to Polska nie jest spadkobierczynią po III rzeszy więc nie byłoby chyba prawnej możliwości żeby obywatelstwo odebrać. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 16 Grudzień 2010 Share Napisano 16 Grudzień 2010 Zabrze i stadion Gornika :)Oczywiscie imieniem Adolfa H. (ochrona danych osobowych) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobiepan Napisano 16 Grudzień 2010 Share Napisano 16 Grudzień 2010 Pamiętam, że kilka lat temu wydali w Gdańsku kalendarz z honorowymi obywatelami :) Znalazł się tam podobno taki jeden koleżka, którego wąsik przeszedł już do popkultury. I nie mam na myśli Freddiego Mercury'ego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 16 Grudzień 2010 Share Napisano 16 Grudzień 2010 Nie chwaląc się był ( a i chyba jeszcze jest ) honorowym obywatelem stolycy zDolnego Śląska.Podobnie jak był Gdańska ( ale zszedł z piedestału w listopadzie 2008, razem z Bierutem ), Szczecina, Legnica, Kołobrzeg, Gorzowa Wlkp., Bolkowa, Wałbrzycha, Koszalina...Był pomysł ustawy denazyfikacyjnej + dekomunizującej, które z definicji na skalę przemysłową miały tytuły anulować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steell Napisano 16 Grudzień 2010 Share Napisano 16 Grudzień 2010 No właśnie wujek adi był honorowym obywatelem miast Hindenburg. Danzig itd a nie Zabrze, Gdańsk itd, przy okazji jeżeli to prawda z tym kalendarzem to ktoś ktoś powinien mieć sprawę karna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trooper85 Napisano 16 Grudzień 2010 Share Napisano 16 Grudzień 2010 Yeti, nie zapominaj o stadionie imienia puszystego Hermana :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zomo Napisano 16 Grudzień 2010 Share Napisano 16 Grudzień 2010 Jeśli już mówicie o Zabrzu... To stadion Górnika Zabrze do 2005r. nosił imię Adolfa Hitlera... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steell Napisano 17 Grudzień 2010 Share Napisano 17 Grudzień 2010 I tu się kolego mylisz od 1946 do 2005 roku był to po prostu stadion Górnika Zabrze bez nazwy przy ulicy Roosevelta 81. , obecnie jest to stadion im. Ernesta Pohla. Stadion imienia A.H. funkcjonował w mieście Hindenburg do 1946r.A dlaczego do 1946r. bo w 1945 teren stadionu zaanektowali sowieci na swoje potrzeby i stadionem nie był ale to odrębna historia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steell Napisano 17 Grudzień 2010 Share Napisano 17 Grudzień 2010 Nie mogę spokojnie czytać takich bredni, proszę zaakceptować w końcu ze w 1945r. część wschodnich ziem Niemieckich została przez Aliantów przyznana Polsce /dlaczego to też oddzielny temat/ wprawdzie domy fabryki i czasami mieszkańcy pozostali na swoich miejscach ale zmienił się kraj, rząd, władze miejskie, ludność i nazwy miast. Między innymi dlatego jestem przeciwnikiem podwójnego nazewnictwa miejscowości bo w ten sposób sankcjonujemy i przywracamy pewne schematy myślowe, fakty i skojarzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 17 Grudzień 2010 Share Napisano 17 Grudzień 2010 Steell- nie irytuj się, złość piękności szkodzi.Już nie patrząc na sporą sprzeczność- czasami mieszkańcy pozostali na swoich miejscach" kontra zmienił się kraj, rząd, władze miejskie, ludność" racz zauważyć, że:- Niemcy/osiedleńcy wojenni zamieszkujący te tereny zostali skutecznie spakowani i wysłani za Odrę ( np )- przez ostatnie pięćdziesiąt z okładem lat ( w tym prawie 20 lat demokracji ) było wystarczająco dużo czasu, aby księgi miejskie wyprostować i zbrodniarzy z nich wymazać ( i/lub zostawić tylko jako chłodną informację historyczną ).Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
infamis Napisano 17 Grudzień 2010 Share Napisano 17 Grudzień 2010 Oczywiście, Yeti, ma rację. Te sprawy (bardzo ważne) należało uregulować przed podpisaniem lojalki z Brukselą. Nie zrobiono tego i teraz mamy takie kwiatki" jak wspomniane przez Was, czy np. sprawa Frau Trawny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiluś Napisano 17 Grudzień 2010 Share Napisano 17 Grudzień 2010 W niemieckich miastach doszli do wniosku, że ponieważ Hitler, Goering i reszta została uznana zbrodniarzami, odebrano im odznaczenia, honory i prawa obywatelskie, to automatycznie anuluje się honorowe obywatelstwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 17 Grudzień 2010 Share Napisano 17 Grudzień 2010 Infamis- nie mylmy pojęć.Zwłaszcza, że masz w swoim przykładzie przesunięcie o 30-40 lat.Ja piszę o sprawach, które można było wyjaśnić w latach czterdziestych czy pięćdziesiątych ( choć wiele innych było ważniejszych ). I tak, jak udowadniano piastowskie dzieje Ziem nibyOdzyskanych, tak ogromnej ilości formalności czy zmian czysto tytularnych nie dokonano.Trawny i inne popłuczyny ( będę delikatny i ich pseudo volksdeutschami nie nazwę ) zostawmy w spokoju- kto chciał/myślał/pamiętał mógł starać się KW wyjaśnić lub wymusić na Państwie zmiany. Ja miło ugościłem w ubiegłym roku córkę poprzedniego właściciela mojego domu :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
infamis Napisano 17 Grudzień 2010 Share Napisano 17 Grudzień 2010 Yeti, ok, zgoda, ale czy uważasz że państwo polskie stanęło na wysokości zadania, informując dostatecznie społeczeństwo, jakie hmm.. zagrożenia są związane z tytułem prawa własności po wejściu do UE? I czy udzieliło wystarczającej pomocy by temu zaradzić? Moim zdaniem nie. I dla obu tych wydarzeń widzę wspólny mianownik. Wtedy, w PRLu skupiono się na propagandzie odzyskiwania Ziem Piastowskich, a nie na formalno prawnym uregulowaniu tej własności. Podobnie teraz, skupiono się na hurra optymistycznym powrocie" na łono Europy, również nie wykonując sporej części oboty" związanej z wpisami do ksiąg wieczystych.I wtedy i teraz sprawę mówiąc kolokwialnie spartaczono, a ja partactwa nie znoszę. Szczególnie w wymiarze państwa. Skądinąd odzywające się tu i ówdzie głosy o dziadowskim państwie", znajdują czasem u mnie zrozumienie. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steell Napisano 17 Grudzień 2010 Share Napisano 17 Grudzień 2010 Sprostowanie :)cytat postu Cz.Ś. Już nie patrząc na sporą sprzeczność- "czasami mieszkańcy pozostali na swoich miejscach kontra "zmienił się kraj, rząd, władze miejskie, ludność moim zdaniem nie ma sprzeczności, dobrze wiem że Niemcy byli wysiedlani - napisałem o tym. Jednak jak się okazuje sporo ich zostało, widać to w zwłaszcza w województwie Opolskim, masowe zmiany nazw miejscowości na Niemieckie, w samym powiecie strzeleckim zmian dokonano już we wszystkim miejscowościach za wyjątkiem Strzelec Opolskich i Zawadzkiego a i tu są spore naciski żeby to zmienić, do tego Starostwo powiatowe obsadzone jest w 70% przez Mniejszość Niemiecką, tak więc nie wszystkich wysiedlono a wręcz sporo ich zostało pomimo wysiedleń. Proszę tylko nie mówić że to Ślązacy a nie Niemcy nazwa ugrupowania z którego kandydowano jest jednoznacznaKOMITET WYBORCZY MNIEJSZOŚĆ NIEMIECKAdo wyboru była też KW WYBORCÓW RAZEM DLA ŚLĄSKAKW STOWARZYSZENIE ZIEMIA STRZELECKAKWW SPÓŁDZIELCÓW "MAŁA OJCZYZNAPO i SLD ale to już inna historiahttp://wybory2010.pkw.gov.pl/geo/pl/160000/161100-k-2c9682222b5dd418012b616b387b02d5.html?komitet=2c9682222b5dd418012b616b387b02d5&wyniki=1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobiepan Napisano 9 Marzec 2011 Share Napisano 9 Marzec 2011 Kto jest lokalnym bohaterem" Poznania? Obersturmbannführer Arthur Liebehenschel - komendant Auschwitz i Majdanka, feldmarszałek Günther von Kluge, czy as u-bootów, wiceadmirał Lothar von Arnauld de La Periere. Ludzie ci pojawili się w broszurce promującej Poznań razem z Janem A.P Kaczmarkiem, Maciejem Żurawskim, czy Małgorzatą Dydek - ujawnia TVN 24.W temacie:http://wiadomosci.dziennik.pl/wydarzenia/artykuly/325366,as-u-bootow-i-komendant-auschwitz-wsrod-bohaterow-poznania.htmlMiasto wykupiło bowiem reklamę za 18 tysięcy złotych w wydawnictwie, które przygotowało specjalną broszurkę o Poznaniu. Tyle, że nikt jej przed publikacją nie przejrzał. Miasto nie jest cenzorem tego, co pojawia się w wydawnictwach, w których kupuje reklamę. Mnie zależy na dotarciu do odpowiedniej grupy docelowej. Dla mnie ważne jest, że to wydawnictwo dociera do obcojęzycznych turystów, którzy tu przyjeżdżają" - mówi w TVN 24 Włodzimierz Groblewski, dyrektor biura kształtowania relacji społecznych Urzędu Miasta.Wydawnictwo poprawiło już błąd, ale tylko w internecie. W drukowanych egzemplarzach przewodnika In your pocket", które już trafiły do sklepów, zmian nie da się jednak wprowadzić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobiepan Napisano 9 Marzec 2011 Share Napisano 9 Marzec 2011 Wciął mi się mój tekst z linkiem w treść artykułu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek1962 Napisano 20 Marzec 2011 Share Napisano 20 Marzec 2011 Panowie ja tam nie bardzo kumam o co Wam chodzi.Przecież nasz kraj uzyskał ziemie wyzyskane jako rekompensatę za utracone ziemie i miasta na rzecz wiadomego państwa,i o jakiejkolwiek ciągłości/prawnej lub historycznej/ mowy być nie może.Oczywiście, można spekulować w tym temacie czy powinno się czy też nie coś zrobić w tym temacie.Ja myślę że szkoda czasu i atłasu,te miasta do 1945r były niemieckie,po zakończeniu wojny weszły w skład państwa polskiego,na co są kwity./oczywiście w archiwach/Przedwojenny Wrocław był miastem niemieckim powojenny polskim,i jakiekolwiek analogie są śmieszne.Ja pamiętam jeszcze rejestracje ,,S,, dla Katowic jako grodu Stalina, dziś niewielu o tym pamięta a jeszcze mniej tym się interesuje.Inne czasy ,inni bohaterowie oraz inne problemy a dla wielu inicjały AH lub IS niewiele znaczą.No może w naszym języku JS/ha,ha/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.