Skocz do zawartości

�dewastowany" pomnik komunistyczny

Piett

Rekomendowane odpowiedzi

http://warszawa.gazeta.pl/.../1,95190,8674036,Zdewastowany_radziecki_cmentarz___Tusk_chcemy_prawdy_.html

Chociaż z tego co wiem o tej okolicy i zestawiając ze zdjęciami to chyba chodzi o sam komunistyczny pomnik przy Żwirki i Wigury, a nie cmentarz zaczynający się za nim.

Zdewastowany cmentarz, zniszczone cokoły z porowatego marmuru, szkody na kilkanaście tys zł. !!!, potrzebny stały monitoring itp. brednie. - a powodem wszystkiego huligański wybryk jakich co dzień setki w kraju. News na pierwsze strony tabloidów. Ktoś tu robi politykę w jakim celu i przeciwko komu - chyba wiadomo.

widzisz Piett pomnik znajduje sie po środku cmentarza a nie przed nim /to tak w zakresie topografii/Jakiekolwiek mazanie po pomnikach poległych to zbydlęcenie.wyobraż sobie jaka była by reakcja Polaków po pomazaniu cmentarza np. Orląt?
Nagłaśnianie tego zdarzenia wg, mnie słuzy m.in. temu by bydło wskazac palcem i sie od tego odciąć.Niezależnie od polityki.Pzdrw

Dlaczego w cudzysłowiu? Bo po prostu jacyś goście/gość nabazgrali jakieś hasło (jakby nie było słuszne - najwyraźniej w wyniku nagłośnienia tej akcji przez różne media wiadomość trafiła do adresatów:P). Po nagłówku spodziewałem się że może wysadzono ten bolszewicki wykrzyknik w powietrze, albo zdewastowano mogiły żołnierskie - a tu widziałem na zdjęciu że nabazgrano hasło na bolszewickim pomniku, jego samego nie naruszjąc w sposób trwały.

Ja ich nie potępiam. To ten pomnik (stojący u wejścia na plac od strony Żwirki i Wigury a nie pośrodku jak ktoś kłamał zapewne z niewiedzy) razem z resztą tego syfu powinien być już rozebrany po 1989 jako symbol zbrodniczego reżimu. W 1944 ruskie soldaty nad Bugiem zgwałciły kilka polskich kobiet w okolicach wsi z których pochodzili moi dziadkowie i td. Nie powiem żebym czuł wielki żal z tego powodu że być może część gwałcicieli dostała kule w łeb gdzieś po drodze. Niezależnie od tego ilu z nich było tam gnanych przysłowiowym batem komisarzy. Powinien w miejsce tego syfu być postawiony np. krzyż prawosławny, a nie ta sztuka" której miejsce jest co najwyżej w Kozłówce. Co innego praktyczne budowle jak PKiN, MDM i siedziba partii na Rondzie De Gaule'a a co innego sztuka" na poziomie pomników Lenina i Dzierżyńskiego.

No i oczywiście piszący tu z góry wiedzą kto to napisał, jakie miał preferencje polityczne i są pewni że to nie była np. zwyczajna prowokacja ludzi popierających np. środowiska starające się przykryć prawdę o Smoleńsku.

Ot - tyle w tej kwestii.

Pożyjesz, wydoroslejesz a nie wszystko bedzie Ci sie wydawało takie oczywiste.Mimo iz pewne rzeczy wywołują natychmiastowa reakcję należy podchodzic do nich z dystansem.A pomnik oblukam bo po tym co napisałeś sam nie jestem pewny czy znajduje sie z przodu czy na środku.Nie byłem tam kope lat chos czesto przejeżdżam.Pozdrawiam

No i oczywiście piszący tu z góry wiedzą kto to napisał, jakie miał preferencje polityczne i są pewni że to nie była np. zwyczajna prowokacja ludzi popierających np. środowiska starające się przykryć prawdę o Smoleńsku."

Tak, z cała pewnością jest to prowokacja PO, SLD, masonów i cyklistów. Idąc tym tokiem rozumowania można dojść do wniosku, ze obrońcy krzyża" to w rzeczywistości byli przebrani prowokatorzy wysłani przez Palikota, mający na celu zdyskredytowanie środowiska katolickiego"

Z resztą pomijając już zupełnie opcje polityczną, każdy ohater" który jedyne co potrafi to pod osłoną nocy walczyć farbą z pomnikami i nieboszczykami jest zwykłym śmieciem.

Piett jaki Ty madry jestes jak Ty wszystko wiesz.
A co wiesz o polskich zolnierzach gwalcacych rosjanki czy niemki ?
A taka scenka dotyczaca polskiego oreza w Rosji :
Tymczasem w jednym z owych listów czytamy, iż Polacy musieli Moskalom krwią się odpłacić za zdradę „i tak się stało, że nie tylkośmy bojar, chłopów, niewiast wysiekali, ale nawet niemowlątka u piersi matek wpół przecinali”."

A na tym cmentarzu leza ludzie ktorzy sami we wlasnym kraju byli niewolnikami. Ludzie ktorych czasami gnano na wroga ogniem w plecy. Ludzie ktorych rodziny w ojczyznie przymieraly glodem a jak sie zolnierz dostal do niewoli byly pozbawiane kartek zywnosciowych co czesto rownalo sie wyrokowi smierci.
Mi szkoda tych lezacych tam zolnierzy. Kiedys myslalem ze to dobrze iz u nas znalezli wreszcie przytulisko i spokoj.
No ale Ty kolego mi otworzyles oczy...

No nie wiem czy niemcom nie niszczy sie pomnikow troszke sie mylisz Kol.Nadwojciech. We wrocławiu istnialo mase ogromnych nekropolii ktore po 1945 roku zrownano z ziemia a cale cmentarze zamieniano w parki itp skwerki spacerowe a o ich wczesniejszej historii swiadcza jedynie liczne wystajace z pod ziemi reszty fundamentow" od plyt nagrobnych czesto przecinajace dzisiejsze sciezki spacerowe wytyczone w dowolnych kierunkach. Az strach pomyslec ile ku..w i h.ji musialo tam poleciec bo czlowiek doslownie potyka sie o to czesto bez swiadomosci ze potyka sie na czyjejs mogile.
Przy okazji jak bedziesz we Wrocku to polecam :
-Park zachodni (byly cmentarz)
-Park na ul.Borowskiej (byly cmentarz)
-Park wschodni (park z zalozenia przy czym ciekawy przyklad uzycia niemieckich plyt nagrobnych jako budulec schodow nad brzegiem Oławki)
- Setki innych podobnych miejsc na terenie samego Wroclawia miejsc pochowku ktore wywrocono do gory nogami.

Poza tym o czym my wogole piszemy nie wiem ile w Kol.Nadwojciecha jest ironi a ile szczerej wypowiedzi. Dla mnie istnym kretynizmem jest niszczenie pomnikow a tymbardziej miejsc pochowkow bez wzgledu czyje sa. Bez sensu targowanie sie komu sie niszczy i czemu sie nie niszczy tym a nie innym.

W Polsce czesto sa jeszcze jakies dziwne zachowania typu Ja moge ale od mojego wara" ciekawi mnie reakcja niektorych gdyby tak kretynsko zabawiono" sie na Cmentarzu Orlat Lwowskich ....

Molke- nie mylmy pojęć.

Chęć zniszczenia wszystkiego, co po teutonach zostało i przy okazji udowodnienie słuszności powrotu piastowskich Ziem niby-Odzyskanych to jedno.

Debilne-chuligańskie-pseudo światopoglądowe niszczenie cmentarzy czy też ich wyposażenia ( również smarowanie g...ych napisów na pomnikach wdzięczności" to drugie ).

I tak, jak z pierwszym można dyskutować ( i sporo argumentów za znaleźć ), to drugie to daleko posunięta żenada z próbami dorobienia ideologii.

PS Nie klnij ( ku..w i h.ji" ) a jak już to popracuj nad ortografią- męskie przyrodzenie zaczyna" się od CH :-)

Yeti dokładnie tak jak piszesz.
Wrocław troszkę znam,w tym cmentarze.
A o niemieckich grobach o których wspomniałem to oczywiście
chodziło mi o takie niszczenie jak w Warszawie,w ramach zemsty za Smoleńsk czy coś w tym stylu.To że np jakiś pan ksiądz równa z ziemią cmentarz ewangelicki żeby zrobić miejsce dla swoich owieczek przynajmniej do niedawna nie robiło na nikim wrażenia.I nie mówię o latach komuny.
Chodziło mi o to że często (szczególnie ostatnio ) nawet na tym Forum słyszymy o dewastacji czegoś co ma związek z ZSRR.
A że chyba tylko cmentarze i pomniki nam po nich zostały to o tych dokładnie.
Natomiast nie słyszałem o niszczeniu grobów np na niemieckich cmentarzach wojskowych.I tyle.Oczywiście mogę się mylić i są takie przypadki ale ja nie słyszałem.

Pozdrawiam Wrocław gdzie odbyłem rok służby chwalebniej dla Ojczyzny. :)

• 2 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie