Skocz do zawartości

Karabin wyborowy Mosin Nagant M1891/30

leonard17

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam.
Mieszkam za granicą i mam możliwość zakupu oryginalnego karabinu snajperskiego M1891/30 z oryginalnym celownikiem optycznym PU, broń jak nowa w pięknym stanie ,obecny właściciel ma pozwolenie i strzela sobie od czasu do czasu.
Zawsze chciałem mieć karabin snajperski z okresu II wojny, mogę ten karabin zalegalizować i też sobie strzelać jak poprzednik.
Pytania do znawców tematu
1.Czy to dobra i celna broń
2.Czy 2300zł to nie zbyt wygórowana cena
3.Jak wygląda sprawa zakupu amunicji do tego karabinu
Napisano
mogę ten karabin zalegalizować i też sobie strzelać jak poprzednik"

Jak jesteś myśliwym i masz odpowiednie pozwolenie na broń, to i owszem.
Napisano
Faktycznie Janek miał Mauserka z optyką, zmylił mnie pierwszy odcinek gdy przyjmowali go do załogi, wtedy był Mosin bez optyki za to z załozonym bagnetem ;)
Napisano
1.Z celnością nie powineś mieć problemu (długa linia celowania i do tego jeszcze luneta). Ponadto karabin jest w ciągłym użytku.
2.Porónaj cenę z tym co oferują na egun'ie.Cena chyba ok.
3.Po zarejestrowaniu broni amunicję kupić w każdym sklepie z mysliwskim, w końcu to mosin.
No i zawsze chciałeś mieć karabin snajperski z okresu II wojny

pozdrawiam

Maku
Napisano
2010-09-21 00:02:46
Z karabinu Mosin korzystał najwybitniejszy snajper w historii wojskowości – Fin Simo Häyhä.----wyczytałem w internecie

Dokładnie i nie używał w dodatku optyki
Napisano
Zajcew nie mógł strzelać z dragunowa bo pierwsze strzelania próbne z dragunowa odbyły się dopiero w 1961 r. Znaczy mógł, ale już grubo po wojnie.
Napisano
Wiadomo, że kbks przyjemniejszy ;)

Mosin ma swoje miejsce w historii, w końcu przeszedł w żołnierskich rękach od Moskwy do Berlina - jak ktoś chce - czemu nie.
Napisano
Dość sympatyczna broń, lecz nie jest łatwo o oryginalną doń amunicję.
Z tej rurki nie strzela się byle czym, lecz specjalną, wyselekcjonowaną amunicją oznakowaną o ile się nie mylę srebrną barwą pocisku. Dopiero ta para da ci pełnię zadowolenia z celnej broni.
Sprawdź tyko czy nie jest to mocno przechodzona broń ładnie odświeżona w rusznikarni.
Napisano
może ktoś poleci coś innego z karabinów wyborowych, bo opinie są jak widzę różne, poniżej zdjęcia mosina
http://www.guloggratis.dk/samlerobjekter/andre-samlinger/militaria/annonce/8860096?imagepos=1#images

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie