Skocz do zawartości

Polski Lekki Czołg - nadchodzi światowa premiera

bodziu000000

Rekomendowane odpowiedzi

http://technowinki.onet.pl/wiadomosci/polski-lekki-czolg-nadchodzi-swiatowa-premiera,1,3569982,artykul.html

„Polski Lekki Czołg” - nadchodzi światowa premiera

Wóz Wsparcia Ogniowego na bazie platformy bojowej XXI wieku hitem tegorocznych targów obronnych w Kielcach.

Na jednych z największych w Europie targach obronnych, jakimi jest Międzynarodowy Salon Przemysłu Obronnego ( 6 - 9 września) czołowe firmy branży militarnej prezentują swoje najnowsze osiągnięcia.

W tym roku swoją światową premierę będzie miał miedzy innymi „Polski Lekki Czołg” - Wóz Wsparcia Ogniowego na bazie polskiej platformy bojowej XXI wieku. Dzieło to jest efektem ciężkiej pracy kadry naukowo-technicznej i badawczej oraz zdolności sił wytwórczych Polskiego Przemysłu Obronnego. Projekt rozwojowy realizowany jest przez OBRUM, Wojskową Akademię Techniczną i Wojskowe Zakłady Mechaniczne w Siemianowicach Śląskich, a finansuje go Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego.

Jak pisała Rzeczpospolita koncern Bumar, który zbudował pierwszy od lat wóz bojowy, ma nadzieję, że nowoczesny wóz wsparcia ogniowego, budowany zgodnie z najnowszymi trendami w NATO, uwzględniającymi doświadczenia z Iraku i Afganistanu, pozwoli obronnemu holdingowi znów opancerzać armię. Da też szansę na rozkręcenie produkcji w restrukturyzowanych czołgowych Zakładach Mechanicznych w Łabędach.

Wóz Wsparcia Ogniowego

Przyjęte w projekcie czołgu rozwiązania techniczne i dokonany dobór komponentów pozwalają zaliczyć wóz wsparcia ogniowego do generacji rozwojowej III+ wśród światowych rozwiązań głównych pojazdów bojowych (MBT).

Niska masa bojowa oraz osiągnięty wysoki poziom osłonności balistycznej (konstrukcja podstawowa – poziom 3+, z dodatkowym pancerzem 5+, a przeciw minom poziom 3) wg STANAG 4569 oraz wymiary gabarytowe umożliwiające transport lotniczy predysponują jego wykorzystanie w misjach interwencyjnych lub stabilizacyjnych, zarówno w konfliktach klasycznych jak i asymetrycznych, w tym na terenach zurbanizowanych i górzystych w dowolnych miejscach geograficznych. Posiada możliwość przewożenia i szybkiego „spieszenia” czterech żołnierzy desantu.

Konstrukcyjnie przygotowany do szybkiej zabudowy:
dodatkowego pancerza, w tym reaktywnego,
systemu samoobrony przed ppk, rakietami i pociskami najnowszej generacji,
wyposażenia saperskiego na przedniej części podwozia,
systemu wykrywania gniazd strzeleckich,
doposażenia do wersji dowódczej,
i innej zabudowy.
Podwozie o budowie modułowej platformy wielozadaniowej przewidziane jest do wykorzystania do zabudowy wyposażenia specjalistycznego (osprzęt saperski, systemy rozpoznania, wyposażenie medyczne, radiolokacyjne, medyczne i inne) dla uzyskania pojazdów do wyspecjalizowanych zadań pola walki."

Dla mnie i to nie jest fajne.

Wygląda jak klasyka po liftingu a ze zdjęcia modelu widać połączenie z sentymentalnym myśleniem o Loarze.

Jak ktoś chce zobaczyć profesjonalny lekki czołg niech popatrzy na szwedzkie konstrukcje.

Skończy pewnie jak Loara a wcześniej Goryl.

A podobno na topie miały być nowe pociski p-panc Bumaru, rewolucyjne pancerze polietylenowe....

Mi wyglądem przypomina Pzinż 140, pewnie zerżneli projekt. he he he.

A tak na poważnie . Bez zamówień z zagranicy projekt nie ma szans. W Polsce , opierając się na wojsku naszym, nie da się nawet utrzymać produkcji samochodu terenowego , a co dopiero takiej konstrukcji.
Pzdr

• 3 weeks later...
Witam

No i jak był ktoś z was na targach w Kielcach ? Jak sie nasz dzielny wojak prezentuje ?
Ciekawi mnie również nowa wersja Kraba --> Rak. Podobno też mieli pokazać.

Ktokolwiek widział ktokolwiek wie xD

Pozdrawiam

• 1 month later...
Już pisałem, pewnie trafi do Poznania i oby.
Ta cała koncepcja jest chora.
Bo co jest do wszystkiego to jest do niczego.
Inni już to wiedzą my jeszcze nie,szkoda.
I obym się mylił.
33 tony to on lekki jest?
Panowie jaki 39rok.
Polska armia ma się dobrze bo ja mam się dobrze.Ale z roku na rok będzie Nas coraz mniej.Mnie się kończy za 7 lat.
I baj,baj rezerwo.
Rząd niech myśli bo mu za to płacą.
Ja mam propozycję,brytowie łączą się z francuzami to my...Rosja?Chiny?już wiem Gruzja bo to nasz strategiczny sojusznik?
Co nas łączy ? wielki nieobecny co spoczywa w przedsionku...
Już teraz zaczynam rozumieć dlaczego Edward Gierek walczył o pokój,bo mieszkał w przedpokoju.
Więc o co walczył wielki nieobecny, skoro ,,mieszka,, w przedsionku?
I to by było na tyle

Zastanawiam się czy Anders" nie podzieli losu np BWP-2000. To również był pojazd perspektywiczny w którym pokładano spore nadzieje o podobnej masie i również stwarzał duże możliwości w zakresie uzbrojenia /bodaj do 105mm włącznie/. Dziś niewielu o nim pamięta.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie