bodziu000000 Napisano 27 Sierpień 2010 Autor Share Napisano 27 Sierpień 2010 http://technowinki.onet.pl/wiadomosci/polski-lekki-czolg-nadchodzi-swiatowa-premiera,1,3569982,artykul.html„Polski Lekki Czołg” - nadchodzi światowa premieraWóz Wsparcia Ogniowego na bazie platformy bojowej XXI wieku hitem tegorocznych targów obronnych w Kielcach. Na jednych z największych w Europie targach obronnych, jakimi jest Międzynarodowy Salon Przemysłu Obronnego ( 6 - 9 września) czołowe firmy branży militarnej prezentują swoje najnowsze osiągnięcia. W tym roku swoją światową premierę będzie miał miedzy innymi „Polski Lekki Czołg” - Wóz Wsparcia Ogniowego na bazie polskiej platformy bojowej XXI wieku. Dzieło to jest efektem ciężkiej pracy kadry naukowo-technicznej i badawczej oraz zdolności sił wytwórczych Polskiego Przemysłu Obronnego. Projekt rozwojowy realizowany jest przez OBRUM, Wojskową Akademię Techniczną i Wojskowe Zakłady Mechaniczne w Siemianowicach Śląskich, a finansuje go Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego. Jak pisała Rzeczpospolita koncern Bumar, który zbudował pierwszy od lat wóz bojowy, ma nadzieję, że nowoczesny wóz wsparcia ogniowego, budowany zgodnie z najnowszymi trendami w NATO, uwzględniającymi doświadczenia z Iraku i Afganistanu, pozwoli obronnemu holdingowi znów opancerzać armię. Da też szansę na rozkręcenie produkcji w restrukturyzowanych czołgowych Zakładach Mechanicznych w Łabędach. Wóz Wsparcia Ogniowego Przyjęte w projekcie czołgu rozwiązania techniczne i dokonany dobór komponentów pozwalają zaliczyć wóz wsparcia ogniowego do generacji rozwojowej III+ wśród światowych rozwiązań głównych pojazdów bojowych (MBT). Niska masa bojowa oraz osiągnięty wysoki poziom osłonności balistycznej (konstrukcja podstawowa – poziom 3+, z dodatkowym pancerzem 5+, a przeciw minom poziom 3) wg STANAG 4569 oraz wymiary gabarytowe umożliwiające transport lotniczy predysponują jego wykorzystanie w misjach interwencyjnych lub stabilizacyjnych, zarówno w konfliktach klasycznych jak i asymetrycznych, w tym na terenach zurbanizowanych i górzystych w dowolnych miejscach geograficznych. Posiada możliwość przewożenia i szybkiego „spieszenia” czterech żołnierzy desantu. Konstrukcyjnie przygotowany do szybkiej zabudowy: dodatkowego pancerza, w tym reaktywnego, systemu samoobrony przed ppk, rakietami i pociskami najnowszej generacji, wyposażenia saperskiego na przedniej części podwozia, systemu wykrywania gniazd strzeleckich, doposażenia do wersji dowódczej, i innej zabudowy. Podwozie o budowie modułowej platformy wielozadaniowej przewidziane jest do wykorzystania do zabudowy wyposażenia specjalistycznego (osprzęt saperski, systemy rozpoznania, wyposażenie medyczne, radiolokacyjne, medyczne i inne) dla uzyskania pojazdów do wyspecjalizowanych zadań pola walki." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zegna85 Napisano 27 Sierpień 2010 Share Napisano 27 Sierpień 2010 No wszystko fajnie, tylko znając nasze realia to wojsko zamówi pare sztuk i na tym się skończy, tak jak było z Loarą. Miejmy nadzieje, że zagranica się zainteresuje i produkcja ruszy pełną parą ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cycor Napisano 27 Sierpień 2010 Share Napisano 27 Sierpień 2010 Daj Bóg żeby im to wyszło a nie było przekrętów jak z Krabem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steell Napisano 27 Sierpień 2010 Share Napisano 27 Sierpień 2010 zapomnijcie o jakichkolwiek zamówieniach w najbliższych 5 latach a potem, no cóż chyba kosy na sztorc wprowadzą, tanie poręczne i na defiladach ładnie wygląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 27 Sierpień 2010 Share Napisano 27 Sierpień 2010 Dla mnie i to nie jest fajne.Wygląda jak klasyka po liftingu a ze zdjęcia modelu widać połączenie z sentymentalnym myśleniem o Loarze. Jak ktoś chce zobaczyć profesjonalny lekki czołg niech popatrzy na szwedzkie konstrukcje.Skończy pewnie jak Loara a wcześniej Goryl.A podobno na topie miały być nowe pociski p-panc Bumaru, rewolucyjne pancerze polietylenowe.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AK77 Napisano 27 Sierpień 2010 Share Napisano 27 Sierpień 2010 Mi wyglądem przypomina Pzinż 140, pewnie zerżneli projekt. he he he.A tak na poważnie . Bez zamówień z zagranicy projekt nie ma szans. W Polsce , opierając się na wojsku naszym, nie da się nawet utrzymać produkcji samochodu terenowego , a co dopiero takiej konstrukcji.Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polsmol Napisano 27 Sierpień 2010 Share Napisano 27 Sierpień 2010 AK77Niestety masz dużo racji. Pozostaje mieć nadzieję, że po wyborach coś się zmieni. wiem wiem, jestem naiwny :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AK77 Napisano 27 Sierpień 2010 Share Napisano 27 Sierpień 2010 No faktycznie polsmol jesteś naiwny. Wybory nie mają tu nic do znaczenia. Po prostu z polską armią dzieje się podobnie jak przed 39 rokiem. A powód jest jeden. Biedne państwo i polityka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 27 Sierpień 2010 Share Napisano 27 Sierpień 2010 Fajne LCD na wieży ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zegna85 Napisano 28 Sierpień 2010 Share Napisano 28 Sierpień 2010 Lepiej żeby to było LCD będzie można konsole podłączyć i pograć :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukas P Napisano 28 Sierpień 2010 Share Napisano 28 Sierpień 2010 Może jakby Bumar reklamował go jako ośnik paneli LCD" miałby większe branie :)? W innym przypadku może być krucho ze sprzedażą raczej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cycor Napisano 13 Wrzesień 2010 Share Napisano 13 Wrzesień 2010 WitamNo i jak był ktoś z was na targach w Kielcach ? Jak sie nasz dzielny wojak prezentuje ? Ciekawi mnie również nowa wersja Kraba --> Rak. Podobno też mieli pokazać.Ktokolwiek widział ktokolwiek wie xD Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nadwojciech Napisano 13 Wrzesień 2010 Share Napisano 13 Wrzesień 2010 Rak" czyli moździerz 120mm to chyba jednak nie jest nowa wersja Kraba" czyli haubicy 155mm. :) Pozd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cycor Napisano 13 Wrzesień 2010 Share Napisano 13 Wrzesień 2010 Widocznie źle przeczytałem, ale gdzie to nie pamiętam. Dzięki za sprostowanie. I wracam do mojego pytania :) Jakies fotki czy coś ?:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
losiu2 Napisano 14 Wrzesień 2010 Share Napisano 14 Wrzesień 2010 Pomylić Kraba z Rakiem mozna ... jeśli czytało się notke o Raku na WP albo Onecie zilustrowaną zdjęciami Kraba ;-)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macvsog Napisano 14 Wrzesień 2010 Share Napisano 14 Wrzesień 2010 BWP Anders" http://www.altair.com.pl/nsp-spec-207Zwraca uwagę system samoobrony asłon". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macvsog Napisano 14 Wrzesień 2010 Share Napisano 14 Wrzesień 2010 I tu:http://www.altair.com.pl/nsp-spec-202 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macvsog Napisano 14 Wrzesień 2010 Share Napisano 14 Wrzesień 2010 A co do Raka" to w wersji prototypowej wygląda tak.A tu nieco więcej:http://www.altair.com.pl/start-5010 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eastlegion Napisano 9 Listopad 2010 Share Napisano 9 Listopad 2010 http://www.youtube.com/watch?v=UJqg1WcZ5wA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek1962 Napisano 9 Listopad 2010 Share Napisano 9 Listopad 2010 Już pisałem, pewnie trafi do Poznania i oby.Ta cała koncepcja jest chora.Bo co jest do wszystkiego to jest do niczego.Inni już to wiedzą my jeszcze nie,szkoda.I obym się mylił.33 tony to on lekki jest?Panowie jaki 39rok.Polska armia ma się dobrze bo ja mam się dobrze.Ale z roku na rok będzie Nas coraz mniej.Mnie się kończy za 7 lat.I baj,baj rezerwo.Rząd niech myśli bo mu za to płacą.Ja mam propozycję,brytowie łączą się z francuzami to my...Rosja?Chiny?już wiem Gruzja bo to nasz strategiczny sojusznik?Co nas łączy ? wielki nieobecny co spoczywa w przedsionku...Już teraz zaczynam rozumieć dlaczego Edward Gierek walczył o pokój,bo mieszkał w przedpokoju.Więc o co walczył wielki nieobecny, skoro ,,mieszka,, w przedsionku?I to by było na tyle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jagiellończyk Napisano 9 Listopad 2010 Share Napisano 9 Listopad 2010 Zastanawiam się czy Anders" nie podzieli losu np BWP-2000. To również był pojazd perspektywiczny w którym pokładano spore nadzieje o podobnej masie i również stwarzał duże możliwości w zakresie uzbrojenia /bodaj do 105mm włącznie/. Dziś niewielu o nim pamięta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macvsog Napisano 9 Listopad 2010 Share Napisano 9 Listopad 2010 A tu link do strony o tym izraelskim systemie:http://defense-update.com/products/t/trophy.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.