kindzal Napisano 19 Sierpień 2010 Share Napisano 19 Sierpień 2010 Ja nie bede taki zlosliwy jak Yeti i udziele Ci drobnej wskazowki gdzie szukac: skrót GW cos Ci mówi ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martian Napisano 19 Sierpień 2010 Share Napisano 19 Sierpień 2010 władza lokalna jak każda inna ma w d... znaczy w głębokim poważaniu władanych, więc czasu tracić nie zamierzam. Ale z chęcią bym się zapytał tych co przeżyli tamte straszne czasy.. Choć niedługo już to będzie niemożliwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 19 Sierpień 2010 Share Napisano 19 Sierpień 2010 Prrrrrrrr... Jak rozumiem a/ nie przeczytałeś b/ nie wierzysz c/ nie znalazłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martian Napisano 19 Sierpień 2010 Share Napisano 19 Sierpień 2010 d/ mam w d...;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 19 Sierpień 2010 Share Napisano 19 Sierpień 2010 Eee...- nie wierzę. Przecież skoro masz w rzyci, to byś się od paru dni nie produkował" po próżnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martian Napisano 19 Sierpień 2010 Share Napisano 19 Sierpień 2010 o opinie tej władzy mi szło z tym podpunktem d/, Szum medialny a w perspektywie lepsze stołeczki itp itd... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 19 Sierpień 2010 Share Napisano 19 Sierpień 2010 Masz rację- jeśli rzeczywistość nie pasuje do Twojej filozofii, tym gorzej dla rzeczywistości :-( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martian Napisano 19 Sierpień 2010 Share Napisano 19 Sierpień 2010 ale to jest jakiś matrix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 19 Sierpień 2010 Share Napisano 19 Sierpień 2010 A jaka jest ta rzeczywistosc ? Z tego co zauwazylem, to kazde medium" kreuje dowolnie ta rzeczywistosc (wedlug wlasnych zapatrzen i zapotrzebowan politycznych). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 19 Sierpień 2010 Share Napisano 19 Sierpień 2010 Martian ma własny matrix- z rozmów wnioskuję, że niejeden z nas chętnie by się zamienił :-))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 19 Sierpień 2010 Share Napisano 19 Sierpień 2010 To odznaka pamiątkowa ochotnika artylerii, którą mój dziadek otrzymał jeszcze w grudniu 1920 roku. Jest to o tyle istotne, bo jak mój dziadek wspominał to im dalej od końca tamtej batalii, to przybywało wtedy tych ochotników, jeszcze parę lat a byłyby ich miliony". Czyli trochę tak jak obecnie - im dalej od końca wojny, to przybywa nam kombatantów... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 19 Sierpień 2010 Share Napisano 19 Sierpień 2010 Martian napisał Możesz rozwinąć swe głębokie myśli o bojownikach zbyt późno urodzonych, słuchaczach radyja. O kim mówisz i o jakim radyju?"Na pewno nie o słuchaczach RWE [a ja się ta tym radyju wychowałem], bo z całym szacunkiem, ale Ciebie to nie było wtedy nawet w planach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 19 Sierpień 2010 Share Napisano 19 Sierpień 2010 Z rodzinnego albumu: 6 PAC - sierpień lub wrzesień 1920 roku, mój dziadek pierwszy z prawej [ten z bagnetem przy boku]. Stoją: po lewej dowódca a obok niego żołnierz rekonwalescent [zwolniony z działo-czynów].--------------------------------------------------------------Ja swoje racje/poglądy przedstawiłem w kilku punktach, z którymi można się zgadzać lub nie, ale liczyłem na konkretne odniesie się do nich. A co mnie spotkało? Ano zarobiłem od sympatyka Stalina, Dzierżyńskiego i Hitlera"... A weźcie się wszyscy fanatyczni głupole wypałujcie własną pięścią, ewentualnie udajcie się do najbliższego ornitologa z moczem, bo na rozum już za późno... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmf1 Napisano 19 Sierpień 2010 Share Napisano 19 Sierpień 2010 kol Balans napisał:1. Od tamtych czasów minęło już 90 [słownie dziewięćdziesiąt] lat - to chyba wystarczający okres czasu, aby ten temat traktować z pewnym historycznym dystansem?!2. My sami posiadamy pewnie setki cmentarzy naszych żołnierzy rozsianych gdzieś na wschodzie [o Katyniu, czy Lwowie nie wspominając], no i domagamy się [i słusznie]ich odpowiedniego uszanowania i wyeksponowania.3. Ten pomnik" nie jest ani monumentalny, ani nie ma na nim sowieckich odnośników" - no więc w czym Wam przeszkadza?Ad 2 to co zauważyłem trochę wcześniej, zastanowiłeś się co ty zestawiasz? kim są ludzie spoczywający we Lwowie, Katyniu a kim ci... a może wszyscy równi ? towarzysze?Ad 1 to ile czasu liczymy historię?Ad 3 http://pl.wikipedia.org/wiki/Pomnik i tu proszę zwrócić uwagę na akapit iektóre polskie pomniki" teraz może dopiszemy nowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmf1 Napisano 19 Sierpień 2010 Share Napisano 19 Sierpień 2010 Słyszałem ostatnio w jakimś radyju (chyba RMF)że jakiś burmistrz - czubek we fracyji postawił pomnik tu były szumy nie dosłyszałem kogo ale chyba lenina, ale potem podano że zamierza jeszcze wystawić stalinowi. Ludność miasta się zbuntowała... i to we francyji takim liberalnym kraju, widać nawa moda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmf1 Napisano 19 Sierpień 2010 Share Napisano 19 Sierpień 2010 to chyba to http://www.tvn24.pl/12691,1669814,0,2,bitwa-o-lenina-we-francji,wiadomosc.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 19 Sierpień 2010 Share Napisano 19 Sierpień 2010 Ad 2 to co zauważyłem trochę wcześniej, zastanowiłeś się co ty zestawiasz? kim są ludzie spoczywający we Lwowie, Katyniu a kim ci... a może wszyscy równi ? towarzysze?"Jest jeden wspólny mianownik - my tu na tej naszej ziemi uważamy Niemców i Sowietów za najeźdźców, a na wschód od Buga to nas uważają za takich. I czy nam się to podoba czy nie, już tego nie zmienimy. Pozostaje więc albo śmiertelna wrogość, albo jakiś obopólny kompromis. P.S.Ci co leżą już w grobach są w jakiś tam sposób sobie ówni", ale to problem bardziej filozoficzny jest... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 19 Sierpień 2010 Share Napisano 19 Sierpień 2010 Nie bardzo wiem po kiego licha wstawiasz tu Lenina we Francji", ale jeżeli już, to gdyby nie ten niemiecki agent i gdyby nie wywołana przez niego rewolucja, to Rosja [ta carska/biała] byłaby w gronie zwycięzców Wielkiej Wojny. A to oznaczałoby dla nas, a i to tylko w najlepszym przypadku, Księstwo Warszawskie" jako protektorat rosyjski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmf1 Napisano 19 Sierpień 2010 Share Napisano 19 Sierpień 2010 a cha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AKMS Napisano 19 Sierpień 2010 Share Napisano 19 Sierpień 2010 http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,8272831,Smutny_Ossow_kreci_film_o__haniebnej_prowokacji_.htmlWiem, wiem - wcześniej TVN a teraz Gazeta.pl... Sami zdrajcy, ubecy, żydzi i inne komuchy :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cairo1 Napisano 19 Sierpień 2010 Share Napisano 19 Sierpień 2010 Martian, Yety to jednak sadysta, ja Ci pomoge, http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,8272831,Smutny_Ossow_kreci_film_o__haniebnej_prowokacji_.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martian Napisano 20 Sierpień 2010 Share Napisano 20 Sierpień 2010 @balansRozumiem,że stosowałeś na sobie własne porady w stylu A weźcie się wszyscy fanatyczni głupole wypałujcie własną pięścią, ewentualnie udajcie się do najbliższego ornitologa z moczem, bo na rozum już za późno..." ale jak widać nic to nie dało... A wręcz przeciwnie- pogorszyło... Wiec nie zdziw się, że nikt nie skorzysta... Piszesz, że żeby nie lenin to Księstwo Warszawskie... a ja napiszę, że żeby nie twój dziadek i jemu podobni to i tego by nie było. Musi się w grobie przewracać. Życzę zdrowia psychicznego! Tylko nie stosuj już swych domowych metod, tym bardziej nie polecaj innym, ale udaj się do specjalisty! Jak już będziesz miał jakieś wyniki to radzę poczytać historię choćby i na poziomie podstawówki i dopiero wypisywać złote myśli na forum...Jeszcze raz życzę powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 20 Sierpień 2010 Share Napisano 20 Sierpień 2010 Spójzmy na sprawe troche inaczej. Może warto było postawić pomnik rosyjskim sojusznikom Polski z 1920 roku – Sawinkowowi i jego ludziom? A może wystarczyło choćby odnowić grób jego zastępcy Dymitra Fiłosofowa, duchowego przywódcy tych antybolszewickich przyjaciół Moskali, a zarazem wielkiej postaci rosyjskiej kultury, pochowanego na wolskim cmentarzu prawosławnym w Warszawie? Od 1989 roku prosił o to Jerzy Giedroyc. Na ten grób warto było zaprosić rosyjskiego ambasadora może bardziej niż na grób-pomnik żołnierzy Lenina i Trockiego. Nie byłby może to gest polityczny tak wygodny dla Rosji Putina. Ale byłby gest dobry dla pamięci o tamtej wojnie, o jej sensie. Gest dobry dla polskiej i rosyjskiej pamięci. Pozatym nadal bede powtarzal ze krzyz prawoslawny jest tam nie na miejscu. Skąd wiemy, że to byli Rosjanie, i to prawosławni? Dlaczego nie mogło wśród nich być Żyda, Polaka – syna katolickich rodziców, Łotysza – z luterańskiej rodziny, Buriata, Kałmuka, muzułmanina, buddysty? Powtórzmy ten elementarny fakt: to nie była narodowa armia rosyjska. Dlaczego więc wtłoczono ich pośmiertnie do jednej tylko kategorii? Dlaczego ten krzyż nie oburza strażników świeckości publicznej pamięci jako nieuprawniony wytrych ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martian Napisano 20 Sierpień 2010 Share Napisano 20 Sierpień 2010 Kto na ziemie ojczysta, choćby grzeszna i zła, wroga odwiecznego naprowadził, zdeptał ja, stratował, splądrował, spalił, złupił rękoma cudzoziemskiego żołdactwa, ten się wyzuł z Ojczyzny. Na ziemi polskiej nie ma dla tych ludzi już ani tyle miejsca, ile zajmą stopy człowieka, ani tyle, ile zajmie mogiła" – pewnie jakiś fanatyk zaciekły napisał;)Jeśli już nie dbacie o ofiary polskie tamtej wojny i uważacie, że trzeba im pomników to może zakonotujecie sobie, że przemarsz sowieckiej I Armii Konnej marszałka Budionnego przez wschodnia Małopolskę po Lwów i Zamość był największym pogromem Żydów. Palono, grabiono wsie, kościoły, synagogi. Mordowano, gwałcono ludność cywilną, mordowano w przeokrutny sposób żołnierzy, ziemiaństwo, księży i rabinów. Tu jakoś nie widać , w was „obrońcach” pomnika takiej troski o intelektualną tkankę narodu jak w wątku o Powstaniu Warszawskim. Równie dobrze można dla pojednania wystawić pomnik bandytom Kamińskiego z rona . A i bardziej poprawnie politycznie by było, wszak Rosjia znów Biała. Skala okrucieństw i w 1920 roku i 1944 była identyczna. Ukraina doświadczyła dobrodziejstwa" niesionego przez sowietów w podobnym stopniu i w 1920 i jeszcze w latach 1932 -33.Dzięki Bogu za ludzi takich jak dziadek balansa… Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martian Napisano 20 Sierpień 2010 Share Napisano 20 Sierpień 2010 A najśmieszniejsze, że my o upamiętnienie, ba: nawet o rehabilitację, naszych ofiar tych dwóch straszliwych systemów musimy się prosić i walczyć" a sami ni z tego ni z owego bęc i pomniki stawiamy.To tak w stronę, Yetiego, w ramach tłumaczenia matrix-u... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.