GumShield Napisano 18 Lipiec 2010 Autor Share Napisano 18 Lipiec 2010 Nie do konca moze to stricte impreza rekonstrukcyjna, ale w duzej mierze 'obstawiona' przez grupy rekonstrukcyjne, majace mocne powiazania z Polonia Militaris.Jak widzicie ich wystep? nie chodzi mi o pytanie czy brac udzial w tym wydarzeniu czy nie. Sam uwazam ze to swietny pomysl by GRH biora w nim udzial. Sylwetki zolnierskie zapewne duzo zyskaja w realnosci, wszak rekonstruktor jest o 100% lepszy niz statysta z łapanki".... to zdanie wypowiadalem dopóki nie zobaczylem wielu zdjec temu przeczacemu... ladownice nie z epoki bułgary, repliki wykonane niechlujnie, czeskie chlebaki, polskie kostki z lat 30tych, mialo byc jak najmniej wz.19 a jak najwiecej sortow pozaborczych i wz.17 a jest na odwrot.Te same charakterystyczne twarze- raz jako piechota polska, pozniej sowieci i znow jako polska konnica.Po takiej firmie jak PM spodziewalem sie profesjonalizmu, tym bardziej ze caly czas o tym mowiła i pisala a nie reko jak na poczatku 2000 roku- KBW, i takie tamMam nadzieje ze komputery podciagna te bledy i film napawde bedzie wartosciowy nie tylko dla szerokiej laickiej publicznosci ale takze dla tych ktorzy mocno interesuja sie tym okresem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Berlin Napisano 18 Lipiec 2010 Share Napisano 18 Lipiec 2010 Na kilku forach juz tocza sie żarliwe dyskusje w tym temacie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ubenfurer Napisano 21 Lipiec 2010 Share Napisano 21 Lipiec 2010 obejrzyjcie może najpierw film , fabuła i efekty zatuszują drobiazgi :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tekaes Napisano 24 Lipiec 2010 Share Napisano 24 Lipiec 2010 Z tego co przeczytałem na dobroni, to rekonstruktorów w filmie jest może z 10% i to sceny z ich udziałem są najlepsze: http://1920.dobroni.pl/media/index.php?MediumID=362Wystarczy popatrzeć, poczytać, pomyśleć, a dopiero potem przelewać swoje cenne przemyślenia na ekran. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akagi_FWP Napisano 25 Lipiec 2010 Share Napisano 25 Lipiec 2010 Paweł Rożdżestwieński z Poloni Militaris i Andrzej Skolik z AA7 pełnią obowiązki konsultantów ds. udziału GRH w filmie. Na planie okazało się, że przyszło im po części pełnić rolę konsultantów historycznych, renerów" musztry dla statystów i wiele innych.Fundacja Wojskowości Polskiej w mojej acz nie tylko osobie pełnimy obowiązki konsultanta historycznego i koordynatora udziału pojazdów historycznych, broni ciężkiej i awiacji.Z góry przepraszam za uproszczenia w filmie - nie mamy sowieckich samochodów pancernych w Polsce, a istniejące w Rosji kosztują za dużo i kierownictwo produkcji filmu z nich zrezygnowało. Za to na ekranie będzie można zobaczyć oryginalne zabytkowe samochody osobowe - z kolekcji po raz pierwszy pokazywanej w filmie, pełne zaprzęgi artyleryjskie z armatami w ilości mnogiej czy czołgi FT-17. pozdrawiamJaH -FWP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 25 Lipiec 2010 Share Napisano 25 Lipiec 2010 Mundury Błękitnej Armii, z Hero Collection ?Ci brudni bolszewicy robią bardzo realistyczne wrażenie..Otoczenie też wygląda zacnie, prawie zero szmerów z czasów obecnych, a dwie FT-siedemnastki obok siebie to już coś.miejmy nadzieję że wszystko pójdzie w dobrym kierunku.pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akagi_FWP Napisano 25 Lipiec 2010 Share Napisano 25 Lipiec 2010 Mundury Błękitnej Armii, z Hero Collection ?-------------------------------------------------------A co w tym złego?Ja was bardzo wszystkich przepraszam, to jest jakaś legenda, o tym że Hero robi źle.W tej chwili , np do tego filmu przez pół roku przygotowywania kostiumów wszystkie uwagi były uwzględniane. Do samego szycia ciężko się będzie wam przyczepić - a szczegóły to już nie Hero tylko główny kostimolog ustala. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 25 Lipiec 2010 Share Napisano 25 Lipiec 2010 Akagi, ja nie mówię że są złe.Z ciekawości pytałem, bo póki co widywałem w większości tylko takowe..No stress :)Nie są złe.pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
01dalton Napisano 26 Lipiec 2010 Share Napisano 26 Lipiec 2010 Rosjanie wyglądają bardzo kiepsko , za dużo czapek budionówek ,mośki z paskami drugowojennymi ( lepiej aby ich wcale nie było ) , brak bagnetów , no i praktycznie brak jakiegokolwiek dodatkowego wyposażenia ( kociołek , koc, manierka )- nie piszę że wszyscy powinni je mieć bo to nie wielka wojna ale większośc umundurowania i wyposażenia było po armi Carskiej . Tylko Panowie bez obrazy piszę co widzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klemens Forel Napisano 26 Lipiec 2010 Share Napisano 26 Lipiec 2010 Dalton to kwestia też inwencji rekonstruktorów chcą być bardziej realnym niech poszukają sobie fantów na pchlim targu"(kociołki butelki detale do ubrania) i juz będzie lepiej-my to wszytko mieliśmy o samowarze nie wspomne;).A jak bierzemy w takim ciekawym przedsięwzięciu udział to zadabajmy trochę sami o swoją sylwetkę przeciez na tym polega nasza pasja rekonstruktorska.Trzeba pamiętać że Stainer oraz Paweł i tak zrobili dobra robotę że chcą aby jak najwieksza częśc środowiska rekonstrukcyjnego wzięła w tym filmie udział.Pozatym nie wszystkie decyzje jezeli chodzi o umundurowanie zależy od aszych konsultantów" i nie do nich należy ostatnie słowo....więc trochę wyrozumiałości.Pozdrawiam Forel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
01dalton Napisano 26 Lipiec 2010 Share Napisano 26 Lipiec 2010 Klemens Forel -rozumiem że ostatnie słowo na planie mają filmowcy" i to oni decyduja co i jak ma wyglądać.A kiepsko o rosjanach napisałem po obejrzeniu fotek na portalu Do broni" http://picasaweb.google.com/darda01/BitwaWarszawska1920RokonstruktorzyIStatysciNaPlanieII#5497381121415878834. Nie czepiam się tu konkretnie umundurowania które wygląda naprawdę świetnie , ale trzeba przyznać że pewne detale wyposażenia by się jednak przydały -a nie tylko ładownica i pas :). Pozdrawiam Wojtek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klemens Forel Napisano 26 Lipiec 2010 Share Napisano 26 Lipiec 2010 Dalton wklej kilka tych fotek z jakiegoś wzgledu nie otwieraja sie u mnie a ciekawi mnie do czego masz zastrzeżenia dzieki....Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darda Napisano 26 Lipiec 2010 Share Napisano 26 Lipiec 2010 Klemens Forel - kliknij na Grzegorz`s Gallery", albo na miniaturkę zdjęcia po prawej, a zdjęcia Ci się otworzą :-)Inna rzecz, że planu filmowego w kategoriach rekonstrukcji nie można rozpatrywać. Wartość rekonstruktorów dla filmowców wynika nie tylko ze szczegółowej znajomości elementów umundurowania (i ich posiadania), ale raczej z umiejętności poruszania po polu bitwy" i ogólnie z dyscypliny, znajomości broni oraz żołnierskiego obycia". Przykładowo - w piątek w Piotrkowie Kaniowscy" grali w błękitnych mundurach - co w końcu nie jest ich specjalnością. Jednak ich wyjście do natarcia z czołgami było po prostu tak profesjonalne, że gdyby nie poprawki w innych miejscach oraz zmiany koncepcji artystycznych", żadne duble nie byłyby potrzebne i zdjęcia skończyłyby się w południe :-) Jeszcze jedno - nie bez powodu statyści szli do natarcia ZA czołgami, a rekonstruktorzy Z czołgami. Po prostu rekonstruktorom można bardziej zaufać, że dużych i niebezpiecznych głupot nie zrobią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 26 Lipiec 2010 Share Napisano 26 Lipiec 2010 Ponad 100 fotek od chłopaków z Strzelców Kaniowskich":http://www.28pp.fora.pl/stowarzyszenie-strzelcy-kaniowscy,8/strzelcy-a-film-rok-1920-jerzego-hoffmana,2347.html#36686 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 26 Lipiec 2010 Share Napisano 26 Lipiec 2010 Dorzucę jeszcze w ramach swoich trzech groszy słowa, które wypowiedziałem już na innym forum:Scenografia to masakra. To co zobaczyłem w Piotrkowie niszczy wszelkie dotychczasowe inscenizacje i rekonstrukcje. Plan filmowy był zrobiony tak szczegółowo, że przez 3 dni czułem się jak te 90 lat temu non-stop, z małymi przerwami na obiad/spanie ... miasto było zamaskowane doskonale, a miejsca wybrane wręcz rewelacyjnie. Ulice posypane piaskiem, wszędzie reklamy z epoki, współczesność starannie przysłonięta/zamaskowana sprytnie. Do tego doskonale dobrany plener z przedwojenną trakcją i słupami. Konie bolszewickie zostawiły masę bobków na ulicy,które doskonale budowały klimat. Całość wyglądała fantastycznie, takiej ilości przeżyć i klimatu nie poczułem nigdy do tej pory. To była autentyczna podróż w czasie, z małymi współczesnymi wstawkami a'la ktoś z produkcji, czy czasem widoczna kamera ... w necie sporo znajdziecie opinii ludzi podnoszących lament o jakiś zły guzik, czy plecak nie taki ... gwarantuje, że przy jakości odbioru całych scen, te drobne detale nie mają najmniejszego znaczenia, a obiór całości jest tak silny, że komentarze te brzmią wręcz zabawnie.Pierwszy dzień zdjęciowy to były sceny uderzenia bolszewików na Radzymin. Kawaleria wpada w słabą polską obronę i wlewa sie do miasta zajmując je. Niesamowite wrażenie, ale zniszczyły mnie sceny z 3 dnia, gdzie odtwarzaliśmy Armię Hallera wypierającą Sowietów. Scena pokazywała odwrót Bolszewików z miasta wypieranych przez silny oddział polski z dwoma FT-17 i piechota. FT-17 strzelały, przewracały płoty ... wyjąc, sapiąc i skrzypiąc. Piechota w rzędach za nimi, rozwijąła się po przełamaniu barykady. Wąska uliczka, czołgi ryczą idziesz obok nich. Z budynków zaraz nad głową padaja strzały, kupa dymu wybuchy - ziemia sypie się na głowę, a obok płonie 3 piętrowa kamienica. I to płonie tak intensywnie, że zastanawiałem się czy to nadal jest pod kontrolą. Finalnie wypadasz na podwórze z którego wieją Bolszewicy, padasz, strzelasz ... pada okrzyk koniec sceny" i ... okazuję się że leżysz na trupie innego zołnierza prosto w filmowych zwłokach. To było naprawdę kosmiczne przeżycie. Na żadnej dotychczasowej inscenizacji, marszu czy czymkolwiek nie czułem się tak realistycznie jak na tym planie zdjęciowym.Tutaj filmik, który nagrał ktoś z bramy, zza ochrony - to jedna z prób, ale i tak widać jakieś 20-30% efektów:http://www.youtube.com/watch?v=ZHHavu5h9EY&feature=player_embeddedNiezapomniane były też sceny walk na bagnety. Grupa kaskaderów która to robiła ponoć ćwiczyła szermierkę ponad rok do tej sceny, ale dynamika zwarcia i szybkość pchnięć i uderzeń po prostu mnie zniszczyła. Oni stanowili część sceny w której w pełnym biegu zwierają się grupy polska i rosyjska na jednej z wąskich uliczek. To była prawdziwa masarka. W próbach były trenażery, później zaś prawdziwa broń z bagnetami (lub atrapami bagnetów).Próby walki:http://www.youtube.com/watch?v=1weEec_pem4Zdjęcia z aparatów cyfrowych nie oddają tego klimatu zupełnie, ale zrobiłem 1,5 rolki filmu aparatem z 1938 roku ... na nim już to widać ... tutaj przykład jednej klatki, całość opublikuję jak się tylko z tym uporamTo był mój pierwszy kontakt i okazja to sprawdzenia w polu oporządzenia francuskiego i francuskiej broni. Ciekawe doświadczenie. Mundury były z Hero Collection, do tego czasu uważałem je raczej za pajacowate, okazuję się jednak że w odpowiednim plenerze wyglądają bardzo bojowo, a śmieszne" rogate czapki bardziej przypominają diabielskie rogi ... oporządzeie jest dość wygodne, odniosłem wrażenie, że było ciut wygodniej niż w naszym. Co do chłopaków to poza scenami z Hallerczykami występowaliśmy w swoim sprzęcie - mix mundurów wz.19, maciejówek, mundurów US itp ... sami widzicie po fotkach. Ciekawostką była również duża ilość karabinów Berthier i Mannlicher na planie i możliwość sprawdzenia ich w oju".Rewelacyjnie moim zdaniem zrobieni byli równiez Czerwonoarmiści. Wyglądali dla mnie bardzo przekonywująco. Brudni, obdarci, z czerwonymi gębami, twarze raczej też takie wychudzone i lekko bandyckie. Umorusani i smierdzący, często bez butów tylko w jakichś szmatach. Prawie zero oporządzenia a jedynie bagnety i karabiny. Ich ataki robiły na mnie wielkie wrażenie - ten pęd wielkiej krzyczącej kupy. Podobnie sowiecka kawaleria - widok pędzących na Ciebie koni i błyszczących w słońcu szaszek i naganów pacyfikuje niemalże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 26 Lipiec 2010 Share Napisano 26 Lipiec 2010 Dodam jeszcze, że oceniając zdjęcia z planu trzeba mieć świadomość, że wsród aktorów, statystów i epizodystów widzimy ludzi z pierwszego, drugiego i setnego planu. Nie można oceniać szczegółów, nie znając kontekstu wydarzeń. To jest przecież film i to co może wyrwane z kontekstu razić mocno po oczach w filmie nie zostanie nawet zauważone. Pamiętajcie o tym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 26 Lipiec 2010 Share Napisano 26 Lipiec 2010 Odpowiadam na raty, ale coś mi się wypowiedź nie chcę kleić :)Finalnie oczywiście chciałbym podziękować w imieniu naszego stowarzyszenia p. Pawłowi Rożdzestwieńskiemu i Andrzejowi Skolikowi za zaproszenie nas do udziału w kręceniu tego filmu, współpracę i opiekę nad nami przez te 3 dni. To były bardzo przyjemne dni i na pewno pozostaną niezapomniane. Podziękowania również dla wszystkich z którymi bardzo miło pracowało się na planie: dla ekipy, organizatorów, asystentów, kolegów z innych GRH i grup oraz sporej grupy statystów. Warunki do pracy były świetne i taką współpracę można tylko czysto polecić. Chętnie pomożemy ponownie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trooper85 Napisano 26 Lipiec 2010 Share Napisano 26 Lipiec 2010 Jak się patrzy na to wszystko to można dojść do wniosku, że finalnie zobaczymy zupełnie nową jakość scen batalistycznych w polskim kinie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 26 Lipiec 2010 Share Napisano 26 Lipiec 2010 ... w stereo/3d. Kamery stereoskopowe było widać przy każdej scenie w ilości sztuk przynajmniej kilku. Zdjęcia robiono z ręki, kamery pakowano w przeróżne sprytne maski - np. pudło po granatach, owijano w szmaty i mocowano do burty FT-17, czy dostawał je czerwonoarmiejski ułan. Widziałem parę scen na monitorach w jednym z namiotów montażowych, sceny robią wielkie wrażenie. Pytanie tylko ile z tego materiału finalnie zostanie użyte w filmie ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jhaken Napisano 27 Lipiec 2010 Share Napisano 27 Lipiec 2010 Moze zostanie jeszcze stworzony mini serial tak jak było w przypadku Ogniem i Mieczem ? Wtedy pewnie więcej scen by weszło na ekran. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swojak Napisano 27 Lipiec 2010 Share Napisano 27 Lipiec 2010 Coś tam miało ponoć być, tak jakoś gdzieś czytałem. Skoro już jestem, to pogratuluję Strzelcom Kaniowskim" wspaniałych ujęć, oraz Batalionowi Tomaszów" i kolegom ze Skarżyska za wspaniałe zdjęcia. Zazdroszczę wam niezmiernie. Pozdrawiam. Strzelec Kresowy na emigracji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klemens Forel Napisano 28 Lipiec 2010 Share Napisano 28 Lipiec 2010 http://picasaweb.google.com/darda01/BitwaWarszawska1920RekonstruktorzyIStatysciNaPlanieII#5497381201766841922ledwo poznałem:);););) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klemens Forel Napisano 28 Lipiec 2010 Share Napisano 28 Lipiec 2010 Jednym słowem zostało czekać na premiere w kinie;)Fantastyczny klimat na tych zdjęciach od Kaniowskich chłopaków..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek-26 Napisano 28 Lipiec 2010 Share Napisano 28 Lipiec 2010 Czasami mała zmiana w umundurowaniu i jest problem z rozpoznaniem forel, moja córka też mnie nie poznała. Pozdro dla Anglii swojak będziesz 22 w Iłży???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek-26 Napisano 28 Lipiec 2010 Share Napisano 28 Lipiec 2010 tutaj jest trochę portretów http://picasaweb.google.com/TJLuczynski/BitwaWarszawska1920#, może ktoś się rozpozna. I te grupowe też fajne z renua Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.