Grzechotnik Napisano 14 Marzec 2004 Share Napisano 14 Marzec 2004 Co do tego Tygrysa, to kamuflaż jesli to rzeczywiście on, widać nie tylko na czołowej płycie ale także na boku, ciemniejszy na tyle pod pętlą liny, nastepnie jasniej i znowu ciemniej w okolicy wiezy pomiędzy tym stojącym za wieżą a pierwszym siedzącym na burcie. Dziwne natomiast że nikt nie prubuje znaleźć śladu po opisie uszkodzeń, jak widzę ma zniszczone błotniki i zniszczone koło napinające z prawej strony, dokładniej jego zewnetrzną cześć.Krajobraz nie wskazuje na Gdańsk, równy teren i gospodarstwo po prawej, co jak co ale znajść teren w okolicach Trójmiasta w którym w tle nie byłoby jakiś pagórków nie nalezy do łatwych rzeczy.Co do Wielkiego Kacka, 21 marca w południe Wielki Kack zajał 70 korpus piechoty ze składu 49 armii, razem z czołgami 3 korpusu pancernego oraz 44 brygady pancernej ze składu armii Katukowa. W pojedynku z czołgami działa przeciwpancerne poniosły klęskę i żołnierze weszli na wzgórza panujące nad szosą do Małego Kacka i Orłowa. Taki tekst jest w raportach korespondentów radzieckich, gdyby były tam Tygrysy na pewno by o nich wspomnieli. Dokładnie wspominają, że były działa 88mm na obrotowych podstawach na górce nad torem kolejowym biegnącym w stronę Gdyni widoczne z daleka, obok było gospodarstwo Józefa Melcera, więc można dośc dokładnie okreslić lokalizację.Wracając do Trójmiasta ciekawa jest i mało znana aktywnośc floty niemieckiej, ogień prowadził Prinz Eugen z działami 203mm, Leipzig z 9 działami 155, stary Schliesen i inne. około 20 marca dołaczyły do nich pancerniki kieszonkowe przemianowane na ciężkie krążowniki Admirał Scher i bliźniaczy Lutzow dawniej Deutschland" (ich trzecim bliźniakiem był sławny Graf Spee zatopiony u ujścia La Platy) oba uzbrojone w 6 dział 280mm i 8 kalibru 150mm. Ciekawostką jest i stąd pytanie czy ktoś wie jakie czołgi i ile prowadziło dość dziwny pojedynek a mianowicie kilka z nich na plazy w okolicy Sopotu zdaje się 23 marca rano prowadziło pojedynek ze znajdującym sie blisko brzegu gdzieś w okolicy Molo Lutzowem w asyscie dwóch niszczycieli Z-32 i Z-34. Ktoś wie coś bliżej jakie wozy i jak ów pojedynek się skończył? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mac Napisano 14 Marzec 2004 Share Napisano 14 Marzec 2004 Pojedynek skończył się szybko, kilka rosyjskich czołgów wyszło na plażę i otworzyło ogień do niszczycieli, gdy te plunęły w kierunku czołgów, te czmychnęły z powrotem. Ot i cała walka. Co do Wielkiego Kacka całkiem możliwa jest obecność czołgów z 503 bat. Taktyka zapewne zakładała wykorzystanie czołgów do walki na większą odległość, tak że czołgi w porę mogły się wycofać. Z tym czołgiem w stodole byłbym jednak ostrożny.pozdr.mac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 Marzec 2004 Share Napisano 14 Marzec 2004 Gross Katz = Wielkie Kacko? Jeżeli tak, to 503 ss zajmował tam pozycję blokującą. Polskie nazwy miejscowości : Gross - Mischau, Ramkau, Bastenhagen, Weisshof, Bohnsack, Schievenhorst -moze pozwoli to coś wyjaśnić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zelig Napisano 14 Marzec 2004 Share Napisano 14 Marzec 2004 Mówiłem o uszkodzeniach: (jak katarynka) że są b. podobne do uszk. tego spod Staszowa/Szydłowa. :) Może panowie przeoczyliście tę fot. z batelfilda.ru (?). Brak kapturka na lufie, ale - wg. mojej bajki - nasi (na podstawowym zdjęciu) są już po zebraniu gadżetów od miejscowych i tłumik wrócił na miejsce... Zresztą pewnie dlatego tak się cieszą :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@ndrew Napisano 15 Marzec 2004 Autor Share Napisano 15 Marzec 2004 >>> zelig Pytanie 1:Co do tych fotek z 102 z kubinki nie zdziwiłbym się gdybyś znalazł je w ros. literaturze ,bo co jak co ale Rosjanie ostatnio (tzn od pieriestrojki) piszą całkiem fajne książki min. o walkach na terenie Polski w 45..........[mała dygresja w moim posiadaniu jest b.fajna książeczka pt.'Frontowa ilustracja' ze zdjęciami z Babich dołów z 45:ople maultier z nebelwerferami sdkfz 251/22 sdkfz 251/3 z radiostacją plus trochę samochodów i innego ustrojstwa;zdjęcia z Elbląga z jakieś fabryki bądź zakładów remontowych z pz IV, sdkfz 234 z krótkim 75<-mogę wrzucić na rzyczenie :D].... i tam należałoby szukać polecam księgarnie Pelta w W-awie lub www.armybooks.com poza tym bibliografia na www.russianbattlefield.comPytanie 2:Wyboldować czcionkę tzn.chodzi Ci o tą jedynkę:otworzyłem obrazek w xnview,następnie z górnego menu wybrałem kolejno:obraz>ustaw>{jasność,kontrast,gamma,balans} i dalej była tylko zabawa suwakami a szczególnie korekcją jasności :)>>>generał w. Prośba jeżeli znajdzieś te fotki z su...ami to wrzuć je na post -temat jest dla mnie b.interesujący.>>>RupertZ tym stalinem to ciekawa-sprawa osobiście nie znam faktu używania Is-2 przez Niemców.Temat uważam za ciekawy,zobaczymy czy cos dalej da się odkryć..... :DCiekaw jestem skąd masz info apropos tego stalina czyżby z niedawno wydanej monografi 276 stug brigade która walczyła w Gdańsku a po walce jej żołnierze zostali internowani w Szwecji (chyba zwiali tam na statkach?)>>> beaviso Osobiście to od dłuższego czasu wybieram się do P.Krzyżanowskiego po te zdjęcia, jak jesteś chętny to możnaby ten temat podrążyć-czekam na szczegóły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zelig Napisano 15 Marzec 2004 Share Napisano 15 Marzec 2004 Dzięki @ndrew, ale bardziej liczyłem na fot. w sieci. Unikam chodzenia na Świętokrzyską, bo taka wycieczka za bardzo daje po kieszeni... :)Odn. 2, to - (bardzo) hehehe - chodziło mi o TEN rodzaj boldu... [wyboldowanie= użycie czcionki pogrubionej - przyp. tłum.](a może znowu tylko ja to widzę?)pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beaviso Napisano 15 Marzec 2004 Share Napisano 15 Marzec 2004 Ja tam NIE widzę żadnego [b]boldu[/b]! Hmmmmmmm... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zelig Napisano 15 Marzec 2004 Share Napisano 15 Marzec 2004 Przyznaję - dosyć idiotyczne stwierdzenie: kup se Macintosha. Wtedy zobaczysz.Swoją drogą, takie boldy byłyby ekstra. A tak - żeby coś wyróżnić - trzeba albo WRZESZCZEĆ, albo wstawiać te cudzysłowia". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zelig Napisano 15 Marzec 2004 Share Napisano 15 Marzec 2004 O kurde! Właśnie sam się zboldowałem... Naprawdę! :)Widać to w txtcie?! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beaviso Napisano 15 Marzec 2004 Share Napisano 15 Marzec 2004 O, teraz widzę!!! I to na zwykłym PC ;-P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zelig Napisano 15 Marzec 2004 Share Napisano 15 Marzec 2004 Ja też Cięwidzę na obesranym maku! LUUUUDZIEEEE... Wreszcie jakieś odkrycie! (i to ponadplatformowe) Można boldować!he he he... :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beaviso Napisano 16 Marzec 2004 Share Napisano 16 Marzec 2004 Przepraszamy za wynurzenia nie w temacie.Już więcej nie będziemy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zelig Napisano 16 Marzec 2004 Share Napisano 16 Marzec 2004 Tak.(ciekawe czy działa też ? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zelig Napisano 16 Marzec 2004 Share Napisano 16 Marzec 2004 miałem na myśli blink Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zelig Napisano 16 Marzec 2004 Share Napisano 16 Marzec 2004 Nie działa. Ja również serdecznie przepraszam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 16 Marzec 2004 Share Napisano 16 Marzec 2004 Nie pamiętam żródła z którego pochodzi informacja o Stalinie", ale z pewnością nie z histori Sturmgeschutz- Brigade 276. Sprawdzę i napiszę. Właściwy trop to raczej historia Stg. Brigade 190, z której w/w została stworzona, a która działa w rejonie Gdańska lub historia 503 SS. Nie znam opracowania o 190. Wspomniałem o 276 dlatego że to nie ta jednostka walczyła w okolicy używając ciężkiego sprzętu pancernego. Żołnierze brygady 276 trafili drogą morską do Szwecji i zostali przekazani Sowietom. Jeszcze jedna książka może dać odpowiedż - historia III korpusu pancernego ss (germańskiego). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beaviso Napisano 16 Marzec 2004 Share Napisano 16 Marzec 2004 A nie przypadkiem stąd?Historia 503. ze strony http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Gliederungen/schwPzAbtSS/sSSPzAbt103-R.htmum Einsatz kam auch ein von der Sturmgeschütz-Brigade 190 erbeuteter Josef Stalin Panzer. Nach seinem Ausfall wurde er später im Hafen versenkt." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 16 Marzec 2004 Share Napisano 16 Marzec 2004 Dobre! Jak wy to robicie to oldowanie"? :)pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 16 Marzec 2004 Share Napisano 16 Marzec 2004 W rzeczy samej. Historia 503 SS z Tigers in combat" tom II. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mac Napisano 16 Marzec 2004 Share Napisano 16 Marzec 2004 Michał, jeśli znasz niemiecki mógłbyś z tego tekstu wyciągnąć temat tygrysów i W. Kacka ??pozdrawiammac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beaviso Napisano 16 Marzec 2004 Share Napisano 16 Marzec 2004 Es folgen unterbrochen Einsätze mit Gefechten bis zum 22. März 1945 im Raum Groß Katz."Nie umiem tego właściwie przetłumaczyć.Generalnie chodzi o to, że jakieś oderwane siły 503. zaangażowane zostały bojowo 22.03. pod WK.pozdr,M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 16 Marzec 2004 Share Napisano 16 Marzec 2004 Panowie zerknijcie do poprzednich postów. Przetłumaczyłem tam treść tych informacji. Podajcie proszę polskie nazwy miejscowości, które wymieniłem powyżej i byc może znajdę coś więcej dla was. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 16 Marzec 2004 Share Napisano 16 Marzec 2004 Panowie zerknijcie do poprzednich postów. Przetłumaczyłem tam treść tych informacji. Podajcie proszę polskie nazwy miejscowości, które wymieniłem powyżej i byc może znajdę coś więcej dla was. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beaviso Napisano 16 Marzec 2004 Share Napisano 16 Marzec 2004 Gross-Mischau --> MiszewoRamkau --> RębiechowoBastenhagen --> ?Weisshof --> Biały Dwór (nie znajdziecie dziś, to na gdańskim Przymorzu)Bohnsack --> SobieszewoSchievenhorst --> Świbno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 16 Marzec 2004 Share Napisano 16 Marzec 2004 Autor informacji pochodzącej z linka zamieszczonego przez Beaviso powołuje się na Schneidera, autora Tigers i combat" tom II. Stamtąd pochodzą nazwy miejscowości, których polskie nazwy poznałem dzięki uprzejmości Beaviso. Szczegóły wkrótce. Informacja o Kacku to wszystko co udało się znależć u Schneidera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.