Skocz do zawartości

Zdewasowano pomnik żołnierzy radzieckich w Głubczycach

kindzal

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 73
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Jeszcze mi się nigdy nie zdarzyło żebym jakiś pomnik czy grób zdewastował i na pewno nie zdarzy !
Jednak uważam że pomniki głoszące chwałę komunizmu powinny zostać rozebrane i jednocześnie potępiam ich chuligańską dewastację
Poglądy mam jakie mam i nie wiem dlaczego maja być napiętnowywane jako gorsze od kolegów liberałów ?

@eastlegion- nie ja tu mam problemy z pojmowaniem rzeczywistości.

wyjaśniam poniżej:

@nadwojciech - to nie jest grób tylko pomnik czerwonoarmiejca, nad grobem nie dalej jak dwa dni temu zmówiłem wieczny odpoczynek" Wspomniany monument ma pewien przekaz, którego nie potraficie wyłapać. Z racji swojego przekazu powinien dawno być zdemontowany i w najlepszym wypadku odstawiony do muzeum otalitaryzmów" [mam nadzieję że takowe kiedyś rzeczywiście powstanie]

@Trooper - oczywiście, że będę miał przeciwko [jestem tylko jeden], ponieważ Cmentarz Orląt ma dla mnie zgoła odmienne znaczenie niż pomnik adzieckiego żołnierza". Chyba nie muszę tego tłumaczyć? Natomiast zrozumiałe dla mnie jest, że nie usłyszę przeprosin z tamtej strony, gdy to się stanie.

@AKMS - nie dewastuję pomników.

Fanatyk; biedny człowieku,jak Ty odmierzasz to i tobie odmierzą /to chyba wiesz skąd to,na religię chodził?/
Co Ty na to jak ukraińcy i litwini to samo pomniki też,okupańci jak tralala,i co ty na to będzie wojna czy jeszcze nie.Chłopie opamiętaj się,i zastanów się co piszesz.
Ps To byli żołnierze radzieccy nie rosyjscy bo ZSRR to było 17 narodów i masa podnarodów.
Dziś też nie ma Armii Angielskiej tylko Brytyjska a pracują w niej przedstawiciele wielu narodów także Polacy chociaż jest warunek 5 latek zamieszkanie w UK.
Chłopie tym ludziom należy się szacunek Oni polegli po to abyś ty mógł żyć.
Jeśli uważasz inaczej to napisz że szkoda ci że wojny nie wygrali chłopcy z SS i innych dzielnych formacji niejakiego AH.Tylko miej jaja podpisz się pod tym z imienia i nazwiska.Chyba że masz 8 lat i hormony Cię rozsadzają,to do mamy i do lekarza.Da tabletkę i po problemie.
Pozdrawiam Jacek Borcz

Niestety nie chcialem ale nie moge wytrzymac. O to bysmy my mogli zyc walczyli zolnierze Polscy. Inni walczyli w interesie wlasnego panstwa i jak wiekszosc zolnierzy, bo im ktos nakazal. A zolnierze sowieccy przyszli jako okupanci dwa razy. Ze po katastrofie pierwszego wystepu moze zauwazyli ze lepiej miec jako bufor Polske miedzy soba i Niemcami niz strefe okupacyjna to zachowywali sie nieco mniej brutalnie i 'pozwolili' Polakom miec nominalnie wlasny kraj aczkolwiek na prawach lennika, to nie zaden powod zeby im hold skladac.

Jesli chodzi o samego poleglego Iwana (i Hansa) to uwazam ze sie im jaknajbardziej naleza jakies pomniki - bo w pewnym sensie byli tak samo ofiarami zbrodniczych systemow za ktore walczyli. A po drugie niech sluza jako przestroga ich potomkom i na moment zadumy nad tym do czego ich te systemy doprowadzily - smierci na obcej ziemi. Tylko nie balwochwalcze wzgledem tych rezymow lecz takie jak ten ktorego zdjecie kiedys widzialem. Wystawiony w ZSSR poleglym zolnierzom wloskim napis mowil: Synowie slonecznej Italii po coscie tu przyszli?"

Ale trzeba myslec o terazniejszosci - i na pewno nie jest to moment politycznie na radykalne rozwiazania czy tez glupie wybryki ktore niepotrzebnie moga utrudniac po raz pierwszy od lat pozytywnie ukladajace sie stosunki Polsko-Rosyjskie.

Potępiam sam czyn jako bezmyślny wandalizm, ale nadal zastanawiam się nad samym przekazem tego napisu.

Nieznany autor to napewno jakiś sfrustrowany poliglota który miał problemy z językiem lokalnym, ale koniecznie coś chiał nam przekazać. Tylko co i po jakiemu?

Czy to miało być po angielsku i miało nas do czegoś sprowokować? Bo jak tak, to może chodzi o słowa:
MURDER PUT IN - Zabij (i) włóż do środka?

Albo to miało być z niemiecka i wręcz obecnego premiera ze wschodu wychwalać?
M(a)U(e)R DER PUTIN - Mur imienia Putina?

Cokolwiek to ma oznaczać, teraz mamy mało estetyczny napis po angielsku na pomniku żołnierzy radzieckich w Polsce. Czyli cholerna globalizacja poraz wtóry pokazuje swoje rogi tym razem nawet w Głupczycach!

Poprostu pewna część społeczeństwa jeszcze nie dorosła do tego by egzystować w normalnym życiu, kraj zabobonny, zacofany, okalany klerem ciemnogród, takich durniów co niszczą nekropolie, czy też pojędyncze pomniki, obojetnie jakiego wyznania i narodowości to powinni na zawsze być odizolowani od społeczeństwa w zakładach psychiatrycznych zamkniętych.

Panowie nie bądżcie dziećmi,kto miał pokonać Niemcy w roku 44 i 45?
Który kraj proponujecie,USA?Wielka Brytania?.
My sami?
Gdzieś przeczytałem że Poznań sam się wyzwolił,wyzwolili go poznaniacy.A jakim cudem i czym,gdyby nie diabeł wcielony czyli ACz to by nas nie było no może nie w tym miejscu i nie tyle.
Panowie albo albo.albo okupacja niemiecka albo radziecka co było lepsze ja jestem za okupacją radziecką bo dzięki niej mamy kraj jaki mamy a mogliśmy go nie mieć.
Prawdziwi Polacy podajcie rozwiązanie co Wy naprawdę chcecie od świata,pieniędzy,przeprosin czy też pomnika ku chwale was/słoń a sprawa polska/
Chłopy nie mamy przyjaciół,wszyscy się od nas odwracają pogadajcie z Czechami,Słowakami Litwini to najchętniej zaorali by nas tylko nie mogą.
Na koniec moja rada dbajcie o pomniki i o cmentarze żołnierzy ACz,jeśli Wy będziecie o nie dbać Ukraińcy,litwini,Rosjanie będą dbać o Nasze jeśli wy ruszycie z pędzlami oni też to zrobią,bo dlaczego nie?
Jedno zdjęcie na rosyjsko języcznym forum i ogień rusza.
Chcecie tego to będziecie to mieli,jak w banku.
Tak jak Was Prawdziwych Polaków nie brakuje,tak i nie brakuje Prawdziwych Czechów,Ukraińców,Rosjan i innych nacji.
Jak i Wy oni tylko czekają na pretekst, a czy jest ktoś winny czy nie to nie ma znaczenia.Bo jak mówili starożytni francuzi ,,jak płonie las to kwiatków się nie ratuje,,
Tyle odemnie w tym temacie,a zrobicie jak zechcecie tyle że potem nie płaczcie że nam coś zamalowali.
Nie maluj a nie będzie Ci zamalowane.

u mnie np: zburzyli pomnik koniewa, ktory manewrem zaszedl krakow i go wyzwolil i odbylo sie bez ani jednego strzalu. rosjanie tak zadecydowali z tego wzgledu, ze sa tam zabytki-wiec nie beda ostrzeliwac artylerią. a niemcy tez juz mieli podłorzone ladunki wybuchowe pos wawel i sukiennice ale nie zdarzyli wysadzic, bo koniew zaszedl ich od drugiej strony;)a nie od tej aod ktorej planowali niemcy ze wejda rosjanie;) jednym słowem zrobili ich w H... ;)

a ja slyszalem ze tak, mieszkam w krakowie. dlatego on stoi w bronowicach. i zaszedl ich od tamtej strony. od strony pasternika, a niemcy wycofali sie na pasternik i tam juz siedzieli z podpietymi zaplanikami zeby wysadzic krakow.a Koniew ich zaszedl i zaskoczył;)

„Przed rozpoczęciem styczniowej ofensywy byłem właśnie w okopach nad Bugiem” opowiadał marszałek Koniew - gdy przez telefon polowy zadzwonił Stalin. „Słuchaj no, Koniew, byłeś ty, kiedy w Krakowie”? Ależ skądże, towarzyszu Stalin, ja nigdy nie byłem nigdzie poza Związkiem Radzieckim... - Aha - mruknął Stalin „to będziesz. Kraków to takie miasto na kierunku twojej ofensywy. Piękne miasto, jedne z najpiękniejszych w Europie. Jest w nim taki Kreml i taki wielki Rynek Główny, a na nim restauracja Hawełka. Pójdziesz sobie do niej i wypijesz wódkę na mój koszt. Tylko warunek: musisz ochronić to miasto od skutków działań wojennych”.
To z jakiejś książki wychwalającej dieduszkę Stalina zamieszczone na blogu Leszka Milera..
http://www.rp.pl/artykul/261082_Czy_agent_NKWD_ocalil_Krakow.html To równie ciekawa historia…
Ale coś tam, kiedyś gdzieś, o AK i kablach pisali, jednak by nie być posądzony o mitomanię narodową i megalomanie nie będę rozwijał tematu. ;)))

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie