carmelo1 Posted April 11, 2010 Author Share Posted April 11, 2010 witam jakieś 2 lata temu natrafiłem na pół nieśmiertelnika polskiego wojaka. Dziś przeszedłem się na cmentarz do dziadków i na groby żołnierzy z 30 Pułku Strzelców Kaniowskich i czytając nazwiska na grobach poległych natrafiłem na niego..człowieka którego znalazłem pół nieśmiertelnika... [*] Link to comment Share on other sites More sharing options...
carmelo1 Posted April 11, 2010 Author Share Posted April 11, 2010 płyta na której widnieje jego nazwisko.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
carmelo1 Posted April 11, 2010 Author Share Posted April 11, 2010 blaszka... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czlowieksniegu Posted April 11, 2010 Share Posted April 11, 2010 Fajna" literówka- ciekawe, jak często zdarzały się pomyłki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
carmelo1 Posted April 11, 2010 Author Share Posted April 11, 2010 to nie jest literowka na niesmiertelniku odprysk zaslonil w literce E nuszke dolna i widac jak by bylo F Link to comment Share on other sites More sharing options...
carmelo1 Posted April 11, 2010 Author Share Posted April 11, 2010 no i tak literka A z O Link to comment Share on other sites More sharing options...
carmelo1 Posted April 11, 2010 Author Share Posted April 11, 2010 bylo by to zbierznosc nazwisk a inne osoby raczej nie chodzi o tego samego czlowieka blaszka wyszla w miejscu w ktorym sie 30 polk przebijal.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
borsuk leśno-polny Posted April 11, 2010 Share Posted April 11, 2010 Człowiekuśniegu - na znalezionej przeze mnie połówce nieśmiertelnika też popełniono pomyłkę, zapomniano nabić W" i dobito je później na literze O", lub odwrotnie. Jak więc prawidłowo brzmiało nazwisko żołnierza? Są 4 warianty: Góroski, Goroski, Górowski lub Gorowski. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bjar_1 Posted April 12, 2010 Share Posted April 12, 2010 Pomyłki popełnione przy wybijaniu polskich znaków tożsamości zdarzały się dość często... Link to comment Share on other sites More sharing options...
carmelo1 Posted April 12, 2010 Author Share Posted April 12, 2010 no rozumiemy ze sie pomylki przy wybijaniu a;e tu raczej nie podlega wontpliwoscia ze chodzi o tego samego zolnierza..i wydaje mi sie ze pomylka jest na plycie nagrobnej ...a czy w parafi moga miec zapisane kogo chowali moze sie ktos orjetuje?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
carmelo1 Posted April 12, 2010 Author Share Posted April 12, 2010 a co do niesmiertelnika borsuk leśno-polny to wydawac sie powino ze jesli litera O jest naniesiona na W to O jest prawidlowa litera..biorac to na logike.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
profos Posted April 12, 2010 Share Posted April 12, 2010 Carmelo, błąd w pisowni nazwiska musiał powstać podczas ekshumacji przy spisywaniu nazwiska z tabliczki na krzyżu bądź przy spisywaniu nazwiska z drugiej połówki nieśmiertelnika. Tak więc w dokumentach cmentarza może figurować nazwisko tego żołnierza napisane z błędem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martian Posted April 12, 2010 Share Posted April 12, 2010 Żołnierz nazywał się z niemiecka ABRAM HELFGOT i był wyznania mojżeszowego... Link to comment Share on other sites More sharing options...
getton Posted April 13, 2010 Share Posted April 13, 2010 Ale tu jest wszystko jasne. Nieśmiertelnik jest autentyczny a na płycie ktoś powywijał w pośpiechu farmazony nawet dodając i inni" Link to comment Share on other sites More sharing options...
pavlo777 Posted April 13, 2010 Share Posted April 13, 2010 getton, jakie farmazony, gdzie widzisz to i inni"? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kiler Posted April 20, 2010 Share Posted April 20, 2010 Na nieśmiertelniku jest HELFGOT a na nagrobku HELEGAT.Jak często bywa, tym razem znów tworzenie nowych teorii spiskowych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
abcd Posted April 20, 2010 Share Posted April 20, 2010 Helfgot (Helfgott) to b.popularne także obecnie żydowskie nazwisko,natomiast z Izraelitą o nazwisku Helegat się nie spotkałem,nie ma też takowych w sieci.Tak więc na pomniku brzmienie nazwiska zostało zapewne zniekształcone.Może faktycznie chodzi o tego samego gościa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
abcd Posted April 20, 2010 Share Posted April 20, 2010 szczątki na zbiorczy cmentarz zapewne zostały przeniesione w latach 40/50tych z mogił na pobojowiskach ,warto sprawdzić skąd przeniesiony został Abraham Helfgot-Helegat ,PCK pewno posiada jakieś informacje lub protokóły ekschumacyjne bo właśnie oni się tym zajmowali. Link to comment Share on other sites More sharing options...
abcd Posted April 20, 2010 Share Posted April 20, 2010 Prezentowana kwatera jest na cmentarzu Wawrzyszewskim w W-wie ,spoczywający tam żołnierze polegli w wiąkszości podczas walk w zachodniej części Puszczy Kampinoskiej oraz podczas przebijania się na półn-zach przedpolach Warszawy,jeżeli z tamtych okolic pochodzi twoja blacha jest baardzo prawdopodobne że to ten sam człowiek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
abcd Posted April 20, 2010 Share Posted April 20, 2010 http://www.chomiczowka.iq.pl/index.php?menu=chomipedia&submenu=termopile Link to comment Share on other sites More sharing options...
abcd Posted April 20, 2010 Share Posted April 20, 2010 Twoja połówka mogła zostać odłamana od blachy poległego A.Helfgota przez innego żołnierza i wkrótce zagubiona . Link to comment Share on other sites More sharing options...
kokesh Posted April 20, 2010 Share Posted April 20, 2010 Według mnie to ,,R '' a nie ,, F ''ewentualnie ,,P''.Pozdro.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
abcd Posted April 20, 2010 Share Posted April 20, 2010 Na pewno -F- , stawiam na to litra i pół pieczonej gęsi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
abcd Posted April 20, 2010 Share Posted April 20, 2010 Nawet w warszawskim gettcie przebywało kilka osób o tym nazwisku w tym jeden Abraham http://warszawa.getto.pl/index.php?mod=view_record&rid=21111997104536000003&tid=osoby Link to comment Share on other sites More sharing options...
carmelo1 Posted April 21, 2010 Author Share Posted April 21, 2010 To żadne tworzenie spisków kolego nieśmiertelnika został znaleziony w miejscu przebijania się kaniowszczykow.I nie wierze w taki zbieg okoliczności tym bardziej że było jej pół a niedaleko wyszła cała blaszka innego żołnierza z 69pp błąd został popełniony na grobie.I na blaszce nie ma żadnego R lub P tam jest F lub E bo jest mały wżer i nie widać.Widziałem ze takie osoby były w gecie ale nie ma co mieszać to na pewno chodzi o tego żołnierza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.