Skocz do zawartości

Odnaleziony wrzesniowy zolnierz.

Rekomendowane odpowiedzi

witam jakieś 2 lata temu natrafiłem na pół nieśmiertelnika polskiego wojaka. Dziś przeszedłem się na cmentarz do dziadków i na groby żołnierzy z 30 Pułku Strzelców Kaniowskich i czytając nazwiska na grobach poległych natrafiłem na niego..człowieka którego znalazłem pół nieśmiertelnika... [*]

no rozumiemy ze sie pomylki przy wybijaniu a;e tu raczej nie podlega wontpliwoscia ze chodzi o tego samego zolnierza..i wydaje mi sie ze pomylka jest na plycie nagrobnej ...a czy w parafi moga miec zapisane kogo chowali moze sie ktos orjetuje??

Carmelo, błąd w pisowni nazwiska musiał powstać podczas ekshumacji przy spisywaniu nazwiska z tabliczki na krzyżu bądź przy spisywaniu nazwiska z drugiej połówki nieśmiertelnika. Tak więc w dokumentach cmentarza może figurować nazwisko tego żołnierza napisane z błędem.

Helfgot (Helfgott) to b.popularne także obecnie żydowskie nazwisko,natomiast z Izraelitą o nazwisku Helegat się nie spotkałem,nie ma też takowych w sieci.Tak więc na pomniku brzmienie nazwiska zostało zapewne zniekształcone.Może faktycznie chodzi o tego samego gościa.

szczątki na zbiorczy cmentarz zapewne zostały przeniesione w latach 40/50tych z mogił na pobojowiskach ,warto sprawdzić skąd przeniesiony został Abraham Helfgot-Helegat ,PCK pewno posiada jakieś informacje lub protokóły ekschumacyjne bo właśnie oni się tym zajmowali.

Prezentowana kwatera jest na cmentarzu Wawrzyszewskim w W-wie ,spoczywający tam żołnierze polegli w wiąkszości podczas walk w zachodniej części Puszczy Kampinoskiej oraz podczas przebijania się na półn-zach przedpolach Warszawy,jeżeli z tamtych okolic pochodzi twoja blacha jest baardzo prawdopodobne że to ten sam człowiek.

To żadne tworzenie spisków kolego nieśmiertelnika został znaleziony w miejscu przebijania się kaniowszczykow.I nie wierze w taki zbieg okoliczności tym bardziej że było jej pół a niedaleko wyszła cała blaszka innego żołnierza z 69pp błąd został popełniony na grobie.I na blaszce nie ma żadnego R lub P tam jest F lub E bo jest mały wżer i nie widać.Widziałem ze takie osoby były w gecie ale nie ma co mieszać to na pewno chodzi o tego żołnierza.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie