Skocz do zawartości
  • 0

Pamiątka z kampanii zachodniej

dyr.Dymalla

Pytanie

Napisano

Popielniczka z łuski,(prosiłbym o identyfikację łuski)znaleziona na pozycjach niemieckich.Nie robiłem zdjęć z każdej strony, więc napiszę co tam wygrawerowano; 10,5,1940 HOLLAND,BELGIEN,FRANKREICH.To jest jasne, ale jest też mały napis,zamieszczę go na drugim zdjęciu,ciężki do odczytania.
Według mnie napis brzmi;Vffg.Zone48. Czy komuś mówi to coś?

19 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Tu jest ten mały napis którego nie mogę odszyfrować.Proszę się nie denerwować jeśli go dobrze nie widać, ale nawet z lupą trudno mieć pewność co do niektórych liter.

Napisano
mam pytanie jaką techniką są wykonane napisy ? wybite ? jeżeli tak to czemu takie jasne ? nie starzały sie z popielniczką ? -pozdro
Napisano
Szukałem takiej pozycji z aparatem, żeby był największy kontrast.Nie wiem czemu wyszły takie jasne ale o to mi chodziło.Może dlatego, że tam nie zdołałem wyczyścić i pozostał nalot.
Napisano
Cześć dyr.Dymalla!
Moim zdaniem to co jest tak słabo wybite to uffz-unteroffizier czyli kapral o ile się nie mylę i być może dalej jest nazwisko.
pozdrawiam!
Napisano
10-05-1940 data inwazji na Holandie, a nazwa HOLLAND jest o wiele czesciej uzywana, niz Niederlande".

Tak w nawiasach, bardzo ciekawy okaz sztuki okopowej.
Napisano
Przez chwilę też miałem wątpliwość z tym Holland"
Jeżeli chodzi o unteroffizera", to pomysł mi się podoba, ale czy w skrócie uffz" może być użyte podwójne s" ? Bo tam bez wątpienia jest dłuższa litera.
Napisano
I jeszcze pytanie do czarka".Rozumiem że łuska jest produkcji niemieckiej,(schneider). Miałem taką koncepcję. że jest to francuska 75,która podobno dała się w kość Niemcom podczas I wojny.
Napisano
Schneider" to nic innego jak francuska 75 m/m armata wz. 97
http://pl.wikipedia.org/wiki/Canon_de_75_mod%C3%A8le_1897

łuska raczej prod. francuskiej.
pozdro.
Napisano
...mam pytanie jaką techniką są wykonane napisy ? wybite ? jeżeli tak to czemu takie jasne ? nie starzały sie z popielniczką ?"

Punktak, gwóźdź lub nawet szpic noża/ bagnetu to najczęsciej
używane narzędzia do okopowej grawerki". Zagłębienia są jasne bo taki kolor ma zaschnięty brud, nieusunięty przy pobieżnym czyszczeniu powierzchni. Ale to wygląda nieźle, podkreśla wiek i autentyczność pamiątki.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie