Skocz do zawartości
  • 0

Pamiątka z kampanii zachodniej

dyr.Dymalla

Pytanie

Napisano

Popielniczka z łuski,(prosiłbym o identyfikację łuski)znaleziona na pozycjach niemieckich.Nie robiłem zdjęć z każdej strony, więc napiszę co tam wygrawerowano; 10,5,1940 HOLLAND,BELGIEN,FRANKREICH.To jest jasne, ale jest też mały napis,zamieszczę go na drugim zdjęciu,ciężki do odczytania.
Według mnie napis brzmi;Vffg.Zone48. Czy komuś mówi to coś?

19 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
...mam pytanie jaką techniką są wykonane napisy ? wybite ? jeżeli tak to czemu takie jasne ? nie starzały sie z popielniczką ?"

Punktak, gwóźdź lub nawet szpic noża/ bagnetu to najczęsciej
używane narzędzia do okopowej grawerki". Zagłębienia są jasne bo taki kolor ma zaschnięty brud, nieusunięty przy pobieżnym czyszczeniu powierzchni. Ale to wygląda nieźle, podkreśla wiek i autentyczność pamiątki.

Pozdrawiam
Napisano

Popielniczka z łuski,(prosiłbym o identyfikację łuski)znaleziona na pozycjach niemieckich.Nie robiłem zdjęć z każdej strony, więc napiszę co tam wygrawerowano; 10,5,1940 HOLLAND,BELGIEN,FRANKREICH.To jest jasne, ale jest też mały napis,zamieszczę go na drugim zdjęciu,ciężki do odczytania.
Według mnie napis brzmi;Vffg.Zone48. Czy komuś mówi to coś?

Napisano

Tu jest ten mały napis którego nie mogę odszyfrować.Proszę się nie denerwować jeśli go dobrze nie widać, ale nawet z lupą trudno mieć pewność co do niektórych liter.

Napisano
mam pytanie jaką techniką są wykonane napisy ? wybite ? jeżeli tak to czemu takie jasne ? nie starzały sie z popielniczką ? -pozdro
Napisano
Szukałem takiej pozycji z aparatem, żeby był największy kontrast.Nie wiem czemu wyszły takie jasne ale o to mi chodziło.Może dlatego, że tam nie zdołałem wyczyścić i pozostał nalot.
Napisano
Cześć dyr.Dymalla!
Moim zdaniem to co jest tak słabo wybite to uffz-unteroffizier czyli kapral o ile się nie mylę i być może dalej jest nazwisko.
pozdrawiam!
Napisano
10-05-1940 data inwazji na Holandie, a nazwa HOLLAND jest o wiele czesciej uzywana, niz Niederlande".

Tak w nawiasach, bardzo ciekawy okaz sztuki okopowej.
Napisano
Przez chwilę też miałem wątpliwość z tym Holland"
Jeżeli chodzi o unteroffizera", to pomysł mi się podoba, ale czy w skrócie uffz" może być użyte podwójne s" ? Bo tam bez wątpienia jest dłuższa litera.
Napisano
I jeszcze pytanie do czarka".Rozumiem że łuska jest produkcji niemieckiej,(schneider). Miałem taką koncepcję. że jest to francuska 75,która podobno dała się w kość Niemcom podczas I wojny.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie