wolff Napisano 29 Luty 2004 Autor Share Napisano 29 Luty 2004 W książkach spotykam jednolite malowanie panzerschreck.Ale na nie których stronach i zdjęciach morzna spotkać kamuflarz tak jak na załączonym zdjęciu.Czy była jakaś reguła?poz.wolff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Romel79 Napisano 29 Luty 2004 Share Napisano 29 Luty 2004 Z tego co ja wiem to były malowane w plamy zielono-brązowe takie jak na pojazdach , ale większość pewnie była tylko piaskowa . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolff Napisano 2 Marzec 2004 Autor Share Napisano 2 Marzec 2004 Marku bardzo dziękuję i innym terz za pomoc.poz.wolff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 29 Luty 2004 Share Napisano 29 Luty 2004 Możliwe. Ja jestem za malowaniem na jednolity piaskowy kolor.pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalczewski Napisano 1 Marzec 2004 Share Napisano 1 Marzec 2004 whatfor na fotce widac ury" pomalowane w podobny schemat jak pojazd... No Panowie nie mozna powiedziec ze wszystkie byly piaskoweNp. Pantery tez byly i piaskowe i w ciapki"Ja widzialem rurke(z kremem :) ) wytargana z piasku i byla malowana w schemacie wloskiego kamuflazu ( ten z ktorego ss szylo np. gatki maskujace) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Jaszczołt Napisano 1 Marzec 2004 Share Napisano 1 Marzec 2004 Fabrycznie niewątpliwie był malowany w RAL7028.Jeżeli chcesz ten kolor uzyskać domowym sposobem (uwaga obecna paleta RAL ma się nijak do tego numeru) to użyj farbek modelarskich HUMBROLA i wymieszaj po koleji:1 cześć HU831 cześć HU841 cześć HU1101 cześć HU34I będziesz miał wzorcowy odcień DG. To tyle z modelarskiego obowiązku. BTW ten mix jest optymalizowany do oryginalnych próbek farby i najlepiej wychodzi na obiektach 1:1, a nie na modelach :-)HTHMarek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gudek82 Napisano 31 Marzec 2004 Share Napisano 31 Marzec 2004 jeeli chodzi o to cacko to mój kumpel wytargał piękną sztuke wykop ale są nawet wszystkie zapasowe szkła stan bayer ja też mam tylko rure bez tarczy ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolff Napisano 1 Marzec 2004 Autor Share Napisano 1 Marzec 2004 Marku jak bys mógł troszkę jaśniej na temat tej farby.Ja nie jestem obeznany z farbami modelarskimi.poz.wolff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whatfor Napisano 1 Marzec 2004 Share Napisano 1 Marzec 2004 Michalczewski: masz rację - kamuflaż urek" i Wanze" jest niemal identyczny. Dziwne, że załogi też nie ryśnięto" w identyczny wzorek :) Może nie mieli na sobie piaskowych mundurów ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zelig Napisano 28 Marzec 2004 Share Napisano 28 Marzec 2004 A teraz coś z zupełnie innej beczki >>>(a właściwie z tej samej :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zelig Napisano 29 Marzec 2004 Share Napisano 29 Marzec 2004 No dobrze... Widzę, że nikomu nawet nie drgnęła powieka na widok Terry Jonesa z Pythonów z tą zabawką w rękach.W takim razie - w ramach uzupełnienia - dołączam kilka pancerszrekowych kadrów. :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zelig Napisano 29 Marzec 2004 Share Napisano 29 Marzec 2004 W ezkamuflażowym" malowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zelig Napisano 29 Marzec 2004 Share Napisano 29 Marzec 2004 Na Kole leży od kilku tygodni, w miarę kompletny, destrukt Panzerschrecka. I jakoś nikt się na niego nie chce skusić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 29 Marzec 2004 Share Napisano 29 Marzec 2004 ja bym sie skusil na sama tarcze :)))a na poprzednim zdjeciu tarcza jest zalozona w poprzek :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolff Napisano 29 Luty 2004 Autor Share Napisano 29 Luty 2004 Powiem tak ja jak czyściłem swoją to znalazłem fragmęt farby piaskowej.Ale zastanawia mnie czy nie było w kamuflarz (z tego co wiem to niemcy kochali plamki),bijar email doszedł z książeczką?poz.wolff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesio Napisano 29 Marzec 2004 Share Napisano 29 Marzec 2004 Bo tarczę można było założyć poprzecznie, np. do strzelania z okopu, żeby nie zawadzała o przedpiersie - tyle, że trzeba było ją założyć tył do przodu, coby okienko wyszło z dobrej strony rury. :-)PzdrGrzesiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MTC Napisano 29 Luty 2004 Share Napisano 29 Luty 2004 Witam -- ja rownież spotkalem sie z jednolitym kolorem (na 100% byl oryginalny).Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 29 Luty 2004 Share Napisano 29 Luty 2004 Skoro malowali helmy to i pancerschreki mogli, tyle ze nie fabrycznie a w oddzialach. W kazdym razie jest on na tyle duzy ze warto malowac. W St. Petersburgu w muzeum widzialem malowanego, niestety nie mam skanera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalczewski Napisano 29 Marzec 2004 Share Napisano 29 Marzec 2004 Ta rurka na kole jest wyceniona na 2000 a za taki szrot dac tyle kasy... wiec jeszcze dlugo nie znajdzie amatora. Frozer moge spytac ale pewnie bedzie chcial z 500zl minimum :(. Byla ostatnio na allegro sama tarcza. Jak jestes pewny zakupu to moge sie popytac w warszawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K.Abt. Napisano 5 Kwiecień 2004 Share Napisano 5 Kwiecień 2004 Panzerschreck podsumowujący. (w dwóch kawałkach - bo więcej widać) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K.Abt. Napisano 5 Kwiecień 2004 Share Napisano 5 Kwiecień 2004 2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 5 Kwiecień 2004 Share Napisano 5 Kwiecień 2004 michalczewski, juz nie trzeba, mam tarcze, bez szkielka tylko, a dostalem ja praktycznie za darmo :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Jaszczołt Napisano 1 Marzec 2004 Share Napisano 1 Marzec 2004 wolff te farbki możesz nabyć w większości sklepów modelarskich sprzedających plastikowe modele. Są to farby olejne, matowe. BTW oryginalny fabryczny DG był połmatem, ale to już inna sprawa. Ten mix został opacowany przez fińskich modelarzy woluntariuszy w Parola, na bazie próbek farby z pojazdów, a dokładniej z miejsc gdzie farba była nienaruszona przez czynniki zewnętrzne. Ponieważ DG została wprowadzona jako uniwersalna farba do malowania nie tylko pojazdów, ale i wyposażenia wojskowego, więc ten odcień pasuje i na wyrzutnie, skrzynki, hełmy, etc. Oczywiście jeżeli potrzebujesz więcej tej farby to najlepiej zrobić ją w mieszalni na bazie wzornika wymalowanego z tego miksu. Np Lufcik jest pomalowany wg farby zrobionej na wzór tego mixu. HTHMarek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szefo Napisano 1 Marzec 2004 Share Napisano 1 Marzec 2004 też jestem za kolorem jednolitym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whatfor Napisano 1 Marzec 2004 Share Napisano 1 Marzec 2004 Z całą pewnością Panzerschrecki były malowane w kamuflaż. Na dowód dołączam zdjęcie wojenne: na wyposażeniu wozu Wanze są m.in. 2 Panzerschrecki w camo:) Każdy żołnierz chce być na polu walki jak najmniej widoczny - to normalne. W przypadku Panzerschrecka, wtopienie się w teren utrudniała wielka tarcza... Receptą był właśnie kamuflaż - prawdopodonie wykonywany już na froncie, przez natryśnięcie na fabryczną farbę piaskową plam zielono-brązowych. I jeszcze jedno. Z poważnymi muzeami nie jest tak, jak tu ktoś napisał, że pewnie sobie sami to pomalowali w ciapki żeby lepiej wyglądało". Muzea wydają majątek na ekspertyzy dotyczące np. składu oryginalnych farb, potrzebnych do wiernego odtworzenia malowania danego czołgu, samolotu czy choćby..Panzerschrecka. To kolekcjoner-amator może sobie dla fantazji pomalować coś w ciapki" - bo taką ma fantazję - lub wiedzę :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Romel79 Napisano 1 Marzec 2004 Share Napisano 1 Marzec 2004 Popieram whatfora , mam to samo zdanie na ten temat .pzdrRomel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
wolff
W książkach spotykam jednolite malowanie panzerschreck.
Ale na nie których stronach i zdjęciach morzna spotkać kamuflarz tak jak na załączonym zdjęciu.Czy była jakaś reguła?
poz.wolff
30 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.