Skocz do zawartości

zbrodnie WP w 1939

Mundurowy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Nie bądź świętszy od papieża", -to powinien wiedzieć przeciętnie inteligentny człowiek. I Niemcy i Papież są świadomi zbrodni, dokonanych w Polsce nie tylko we wrześniu 1939. Mieszkając wiele lat w Niemczech, nigdy nie spotkałem się z rozważaniami Niemców na temat rzekomych polskich zbrodni" dokonanych we wrześniu 1939. Gdybym ja w Niemczech wystąpił z takim jak tutaj oskarżeniami Polaków o zbrodnie dokonane we wrześniu 1939, to mógłbym (w Niemczech) trafić z tego powodu do zakładu lecznictwa zamkniętego. Jaka jest zasadnicza różnica w podejściu do września 1939 w Niemczech i na forum Odkrywca" w Polsce? Tam tematem zajmują się głównie historycy, a tutaj histerycy. Dlatego tu są takie publikacje, okarżające Polaków o rzekome zbrodnie, a w Niemczech czyta i ogląda się rzetelne, pozbawione emocji opracowania, artykuły, książki, wystawy i filmy, w których Niemcy mówią otwarcie o swoich zbrodniach, np. wystawa: Vernichtungskrieg. Verbrechen der Wehrmacht 1941 bis 1944".

A tutaj na tym forum jako dowody" przywołuje się takie cieniutkie tendencyjne i nieprawdziwe teksty jak te:
....ogólna liczba żołnierzy niemieckich, którzy zaginęli walcząc na zachodnim froncie, a najprawdopodobniej zostali rozstrzelani bądź zmarli w jednym z obozów jenieckich zamyka się w granicach 677 tysięcy. Ta liczba obciąża sumienia zachodnich Aliantów w ich "świętym przedsięwzięciu. ..."
...Polakom zarzuca się rozstrzeliwanie jeńców już podczas bitwy nad Bzurą we wrześniu 1939 roku czy rozstrzeliwanie strąconych i wziętych do niewoli niemieckich lotników. Dowodów jednak poza relacjami rzekomych świadków lub osób, które słyszały o tym z drugiej ręki nie ma."

Jeśli ktoś chce, to w Polsce też może poznać prawdę historyczną, np tutaj:
-Niemiecki Instytut Historyczny w Warszawie http://www.dhi.waw.pl/
-Pierwszy polsko-niemiecki film o wrześniu 1939.
http://www.dw-world.de/popups/popup_single_mediaplayer/0,,4612441_type_video_struct_11394_contentId_4637768,00.html
-Muzeum Historii Polski, Instytut Historyczny Uniwersytetu Warszawskiego, Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego, Rada Ochrony Pamięci Walki i Męczeństwa, Narodowe Centrum Kultury, Międzynarodowa Konferencja Naukowa zorganizowana w 70. rocznicę kampanii polskiej 1939 r.Kampania polska 1939 Polityka - Społeczeństwo - Kultura" (Warszawa, 16-17 października 2009 r.)
www.muzhp.pl/pobierz/123/konferencja1939_program_pl.pdf

Ponadto z mojej wiedzy wynika, że we wrześniu 1939 Polak mógł zostać wzięty za szpiega wtedy, gdy się o to postarał.
  • Odpowiedzi 100
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Jeszcze odnośnie zdania:
...ogólna liczba żołnierzy niemieckich, którzy zaginęli walcząc na zachodnim froncie, a najprawdopodobniej zostali rozstrzelani bądź zmarli w jednym z obozów jenieckich zamyka się w granicach 677 tysięcy. Ta liczba obciąża sumienia zachodnich Aliantów w ich "świętym przedsięwzięciu. ..."

Teraz tę liczbę można zmniejszyć o jeden, bo niedawno jednego z tych zaginionych" znaleziono wraz z jego hełmem na polu bitwy koło Utrechtu w Holandii.

Napisano
Statystycznie współcześni Niemcy o wojnie nie dyskutują, a jeżeli coś mówią, to ich wiedza jest na poziomie dziecka z pierwszej klasy podstawówki w Polsce. Oni nie myślą tak swobodnie jak Polacy, a doświadczenia i wiedzę sprzedali za dobrobyt. Szkoły są wielonarodowe, to niby czego mają tam uczyć. Patriotyzm wielonarodowy wygląda trochę inaczej.
Napisano
Może czekają na takie wątki na Odkrywcy i nowatorską literaturę i nie muszą nas oczernia bo zrobimy to sami za nich...;)
Yeti dlaczego akurat do mnie przecież link zapodał vis1939?
Napisano
Martian- tak wyszło :-)
Ale a propos i exilibris dlaczego próba wyjaśnienia i, ewentualnego, udokumentowania przedmiotowych działań WP lub innych funkcjonariuszy Państwa oznacza oczernianie? Musi być lepiej będzie zamiatanie pod dywan, ewentualnie problem nienazwany nie istnieje?
Napisano
Po prostu brednie na podstawie ludowego bajania zaczynają żyć własnym życiem i powtarzane " razy mogą, choć nie muszą, stać się prawdą obowiązującą.
Napisano
Śmiech mnie bierze jak się co niektórzy spinają nad takimi jak rzecze Martian żałosnymi artykułami,te niepotwierdzone pogłoski krążą już po świecie od dawna więc nie musicie się bać że przytaczając je w tym maluczkim anty-polskim" wątku dołożycie oliwy do ognia.
Brednie nie brednie ale ciekawa sprawa,i żałośni są ci co twierdzą że żaden polak się niczym nie splamił.
Pozdro dla spinaczy forumowych.
Napisano
Cytat:
Ja z pytaniem formalnym.
Czy Polak z Twojego wpisu oznacza narodowość czy obywatelstwo?"

Prośba: zechciej proszę sprecyzować, czy chodzi tutaj o Olisabebe?
Napisano
Tia...
Może inaczej- bądź łaskaw rozwinąć kogo miałeś na myśli pisząc Ponadto z mojej wiedzy wynika, że we wrześniu 1939 Polak mógł zostać wzięty za szpiega wtedy, gdy się o to postarał."
Polaka jako obywatela II RP czy też osobę narodowości polskiej ( już nie będziemy się czepiać wg jakich cech rozplątujemy jego narodowość )?
Napisano
Napiszę delikatnie- właśnie w ten żartobliwy" sposób udowadniasz, że albo nie masz pojęcia o meritum wątku i/lub próbujesz odwrócić kota ogonem.
Tak czy inaczej, niewygodny dla Ciebie, z jakiegoś powodu wątek sprowadzasz do parteru. Ale, szczerze pisząc, nie jestem zdziwiony.
Pozdrawiam.
Napisano
Brednie nie brednie ale ciekawa sprawa" to cytat z vis1939 to z takim ozluźnionym" intelektualnie podejściem zajmij się badaniem lądowaniem Talibów w Klewkach lub czymś z ufologii. Polak pisze się z wielkiej litery...
Yeti chyba wiesz ze ja wiem, że to forum...
Ale wydaje mi się, że nie jest to forum do wypisywania bredni nigdzie nie sprawdzonych i nie popartych dowodami.
Poczytajcie może coś z balansem, o wrześniu np Polska broń pancerna w 1939 roku, Polskie eskadry w wojnie obronnej 1939, Siepacze hitlera i wiele innych opracowań . Tam znajdziecie przykłady na zbrodnie niemieckie na żołnierzach polskich dokonanych przez wojska regularne i V kolumnę. Zdziwicie się rozmiarem zjawiska... A cytowany tu przez balansa wielokrotnie na forum przykład pomyłki to chyba, w kontekście badań i rewizji niektórych procesów nowszymi metodami badań zdarzały i będą się zdarzać na całym świecie.
Napisano
Matko i córko...
Tylko widzisz- właśnie o oczywistych-z twardymi dowodami zbrodniach niemieckich nie piszemy. Od wielu wielu lat jest to temat wałkowany i w granicach zdrowego rozsądku opracowany obiektywnie.
I nagle, jak diabeł z pudełka, wyskoczyło lustrzane odbicie- czy w ogóle, a jeśli tak to proszę DOWODY na zbrodnie popełnione przez polskich żołnierzy, policjantów, itd.
I chciałbym, korzystając z Forum i wiedzy Użytkowników sprawdzić czy są to rednie nigdzie nie sprawdzone i nie poparte dowodami." Dodam NAUKOWYMI i OBIEKTYWNYMI dowodami.
Napisano
Martian jedyne co mogę dodać to to że masz bardzo wąskie" intelektualne podeście,wklepali Ci gdzieś,nie wiem gdzie tą durną ukierunkowaną tylko na jedną Twoją prawdę poprawność polityczną i trzymasz się tego jak żuk gnojownik swojej kuli łajna nie dopuszczając żadnej innej możliwości.
Napisano
Yeti jak to nie poparte poparte takimi samymi wypocinami z innych for które to poparte są wypocinami z tego forum;) perpetuum mobile...
Napisano
Martian nie,tak mi się porostu z takimi osobnikami Twojego pokroju skojarzyło...
Yeti kończę tą żałosna debatę bo to jak rozmówki w podstawówce,więc kartek nie trzeba jak by co:)
Napisano
Przypominam wszystkim uczestnikom dyskusji, bez wzgledu na kolor skory, pochodzenie spoleczne i wyznanie ze tamat watku brzmi :zbrodnie WP w 1939.
Od tego momentu kazdy post nie na temat bedzie usuwany a autor nagradzany zoltym medalem.
Mam nadzieje, ze dotarlo do wszystkich to co napisalem?
Napisano
Panowie to najpierw się umówmy, czy to forum ma mieć również ambicje historyczne, czy tylko jedynie ma być poprawne ideologiczne. Historia II Wojny Światowej jaka od lat obowiązywała [a była jeszcze wylansowana przez komunę] czy się to komuś podoba czy nie, odchodzi powoli do lamusa. I żadne patriotyczne zadęcia tego procesu już nie powstrzymają.
Pozostaje chłodne zmierzenie się z przeszłością, a ta wcale nie była taka czarno biała" jak wielu chciałoby ją widzieć.

1. Przypadki szpiegomani" w 1939 roku wcale nie były odosobnione, a i traktowanie ludzi ze spadochronami" jako dywersantów również.

2. Co do rozstrzeliwania jeńców niemieckich w 39 roku to nie mam zdania. Swego czasu czytałem dość dużo na temat Kampanii Wrześniowej, ale akurat o jeńcach było tam dziwnie bardzo mało. I tylko w jednym przypadku spotkałem się z opisem, że kilku takich jeńców zwolniono podczas przekraczania granicy rumuńskiej.

3. Już dość dawno temu pisałem na forum, że mój nieżyjący znajomy, oficer II Korpusu [VM] podczas jednego z wielu wieczorów wspomnień powiedział [co zresztą mnie wtedy trochę zaszokowało]: ponieważ znaleziono zmasakrowane zwłoki jednego z naszych oficerów to w rewanżu nie braliśmy do niewoli niemieckich spadochroniarzy, wszyscy którzy dostali się w nasz ręce byli z automatu" rozstrzeliwani.
Pamiętam, że jak o tym napisałem na Forum Odkrywcy to praktycznie wdeptano mnie wtedy w glebę. A tu proszę bardzo, sprawa się wyjaśniła cyt. naleziono ciała majora Czarneckiego i sierżanta Rzechowskiego. Zostali po wzięciu do niewoli zamordowani: maja poderżnięte gardła, wydłubane oczy, ucięte uszy. Rozkazuje nacierającym moim oddziałom: – nie dawać pardonu jeńcom. Podpisał – dowódca “Grupy Rak”, Rakowski, generał brygady".
Napisano
W bezwzględnym dążeniu do prawdy należy jeszcze napisać, że napis:
ARBEIT MACHT FREI"
(pl: Przez pracę do wolności)
wyprodukowali zbiry Polacy we wrześniu 1939.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie