pomsee Napisano 28 Luty 2004 Autor Napisano 28 Luty 2004 Koledzy moze poradzicie mi gdzie szukac sladow przedwojennego oficera. Jest to ppor. rez., Jerzy Zdzislaw Lotys sluzacy w 1939 r.w 78 p.p. Jest on wymieniony na Liscie Zaginionych jako wieziony w obozie Kozielskim. Chodzi mi o jego losy zwiazane z wojskiem do wybuchu wojny 1 wrzesnia. Moze tez ktos zna przebieg walk 78 p.p. w kampanii wrzesniowej?
SLAW 100 Napisano 29 Luty 2004 Napisano 29 Luty 2004 Cześć Znalazłem takie informacje na temat 78 pp (stacjonował w Baranowiczach) Pułk wchodził w skład 20 D.P(78,79,80 p.p).Dywizja ta została przydzielona do armii Modlin". Pułk na początku lipca 39 został przerzucony w rejon Mława i Rzęgnowa gdzie wykonywał fortyfikacje i umocnienia polowe. 1.09.1939 bronił odcinka Uniszki Zawadzkie -Lewiczyn nad rzeką Mławką (okolice Mławy). Jeżeli coś jeszcze znajde to dopisze. poz Sławek
Leuthen Napisano 1 Marzec 2004 Napisano 1 Marzec 2004 Od 1 do 3 września 1939 r. 20 DP - w skład której wchodził 78 pp - broniła ufortyfikowanych pozycji nadgranicznych pod Mławą. W trakcie wycofywania się 4 września została rozbita. Odtworzona w Modlinie, walczyła nad Bugonarwią. 14 wrzesnia wycofała się na Pragę i walczyła w obronie Warszawy do kapitulacji. PozdrawiamLeuthen
pomsee Napisano 1 Marzec 2004 Autor Napisano 1 Marzec 2004 Hm, w takim razie jak poszukiwany" przeze mnie oficer 78 p.p. dostal sie do sowieckiej niewoli? A moze zostal zmobilizowany do uzupelnien pulku, ktory jak pisze Slaw stacjonowal w Baranowiczach?
SLAW 100 Napisano 1 Marzec 2004 Napisano 1 Marzec 2004 Doczytałem że : W dniach 22-23 .03.1939 nastąpiła mobilizacja alarmowa i od 25 marca przerzucanie transportami kolejowymi w okolice Płońska i Nasielska a od lipca w rej .Mławy.Hm ,jakby nie patrzeć mobilizacja odbyła się szybko i krótko.Myśle ze poszukiwana przez Ciebie osoba musiała być zmobilizowana w okresie zdecydowanie póżniejszym .A masz może informacje gdzie mieszkała.
kolekcj Napisano 1 Marzec 2004 Napisano 1 Marzec 2004 Moję pomóc o tyle, że ppor. rez. Jerzy Zdzislaw Lotys nie jest wymieniony w Roczniku Oficerskim Rezerwy z 1934 roku. Wniosek więc, że do tego roku w wojsku się nie pojawił. Może to przybliży Ci jego wiek.
pomsee Napisano 1 Marzec 2004 Autor Napisano 1 Marzec 2004 No wlasnie nic oprocz podanych wyzej informacji na temat tego oficera nie wiem. Odnalazlem go na liscie katynskiej bo tam skierowaly mnie rodzinne opowiesci i chcialbym sie o ppor. Lotysie dowiedziec jak najwiecej.
pomsee Napisano 1 Marzec 2004 Autor Napisano 1 Marzec 2004 Kolekcj - czy w Twoim roczniku jest wymieniony jakis inny oficer o nazwisku Lotys?
pomsee Napisano 29 Luty 2008 Autor Napisano 29 Luty 2008 Wreszcie znalazłe slad po poszukiwanym p.por Zdzisławie Lotysie. Na Liscie osób zamordowanych w Katyniu, Charkowie, Twerze i Miednoje mianowanych posmiertnie na kolejne stopnie" znalazłem pod nr 6062 p.por Zdzisława Lotysa s. Gotlieba ur. w 1914 r. Czy ktos z kolegów komu nieobce sa sprawy związane z oficerami WP II RP mógłby mnie pokierować gdzie można szukać jego sladów z lat przedwojennych?Jaki był szlak bojowy 78 pp, w którym służył we wrzesniu 1939 r.?
kopijnik2 Napisano 29 Luty 2008 Napisano 29 Luty 2008 8507. Ppor. Jerzy LOTYS, ur.1914-07-10,miejsce urodzenia: Bechcice pow. łaski,ekonomista, 78 pp, zm. 1940, Katyńten?
dudzin Napisano 29 Luty 2008 Napisano 29 Luty 2008 Jeżeli faktycznie zginął w Katyniu, to jest szansa, ze został wymieniony w jednym z tomów wydanej przez Radę Ochrony Pamięci Walk i Męczeństwa w 2006 r. publikacji pt. Katyń. Księga Cmentarna Polskiego Cmentarza Wojennego". Analogiczne publikacje ukazały się odnośnie Charkowa i Miednoje. Wpis tam dot. konkretnej osoby wygląda, tak jak na załączonym obrazku. Pod spodem podane są źródła, z których korzystano - automatycznie będziesz wiedział, gdzie szukać dalej. Najlepiej gdyby była to teczka personalna w Centralnym Archiwum Wojskowym w Rembertowie. Jeżeli wpisu takiego nie będzie, to nadal można spróbować przez CAW, jest szans, że ma tam swoją teczkę personalną - jeżeli jednak nie jesteś rodziną to szanse dotarcia do niej są bliskie 0. Ponieważ od 4 do 7 będę w CAW-ie mogę spróbować sprawdzić, czy mają w zbiorach jego teczkę. Nie uzyskasz informacji, co do udziału w kampanii IX 1939 r., ale wcześniejszy przebieg służby da się odtworzyć.
pomsee Napisano 29 Luty 2008 Autor Napisano 29 Luty 2008 Dudzin naprawdę wielkie dzięki!Jesli możesz sprawdzić w CAW czy jest tam teczka tego oficera to byłobym Ci ogromnie wdzięczny. Czy mozliwe by było abys stwierdził czy są tam inne teczki oficerów WP o nazwisku Lotys?Od lat próbuję wyjasnic pewną zagadkę na razie bezskutecznie.
coriolan Napisano 1 Marzec 2008 Napisano 1 Marzec 2008 Pełny zapis z Katyń.Księga Cmentarna" str 353Ppor.rez.Jerzy Zdzisław LOTYS,s.Gotlieba i Władysławy z Krzemińskich,ur.10.VII.1914 w Bechcicach,pow.łaski.Absolwent gimnazjum w Baranowiczach i dywizyjnego kursu pchor.rez. przy 79 pp/1935/.Student uczelni ekonomicznej.Ppor. od 1938,przydzielony do 78 pp,bdd.CAW,AP 2450,MiD WIH,L.W.025/3 z 9.IV.1940.Na L.W.syn Bogumiła"W Księdze Cmentarnej brak zdjęcia.Objaśnienie skrótów:CAW=Centralne Archiwum WojskoweAP 2450=akta personalne o tym numerze w CAWMiD WIH = Materiały i Dokumenty Wojskowego Instytutu HistorycznegoLW=lista wysyłkowa w j.rosyjskim z 9.IV.1940Listy wysyłkowe sporządzane były w Moskwie w I Oddziale /specjalnym"/NKWD.Jeden egzemmplarz listy,podpisany przez Piotra Soprunienkę- szefa Zarządu NKWD d/s Jeńców Wojennych - otrzymywał komendant 0bozu w Kozielsku Wasilij Korolow z poleceniem wysłania figurujących na niej jeńców do Obwodowego Zarządu NKWD w Smoleńsku Jemielijana Kuprjanowa.Drugi egzemplarz z poleceniem rozstrzelania jeńców z podpisem Wsiewołoda Mierkułowa,zastępcy ludowego komisarza spraw wewnętrznych trafiał do tegoż Obwodowego Zarządu w Smoleńsku.Dokumenty rozwozili z Moskwy kurierzy w zalakowanych opięczetowanych kopertach.Biorąc pod uwagę procedurę wyczytywania listy w obozie w Kozielsku,załadunku i podróży pociągiem do stacji Gniezdowo - ppor Lotys zamordowany został około 11 kwietnia 1940.Kserokopie całej zawartości teczki personalnej ppor.Lotysa może uzyskać pomsee po złożeniu wniosku i uiszczeniu opłaty.Regulamin,wniosek,cennik na stronie CAW.Może uda się załatwić bez potrzeby wyjazdu do CAW - są tam ludzie na ogół życzliwi.Listaami wysyłkowymi dysponuje także Rodzina Katyńska
Szarubek Napisano 1 Marzec 2008 Napisano 1 Marzec 2008 Witam!Pomsee, mój śp. Dziadek też miał przydział mobilizacyjny do 78 pp w Baranowiczach, ale został zmobilizowany w mobilizacji powszechnej i gdy dotarł do koszar, pułku tam już nie było. W efekcie znalazł się w składzie SGO Polesie" i walczył pod Kockiem (tak głosi tradycja rodzinna, nie miałem niestety okazji do rozmowy z Dziadkiem, gdyż zginął w 1946).Być może poszukiwany przez Ciebie oficer również nie znalazł się w składzie głównych sił 78 pp, tylko w którymś z pododdziałów marszowych tego pułku i w ten sposób dostał się do niewoli sowieckiej.Pozdrawiam - Szarubek
elpasys Napisano 1 Marzec 2008 Napisano 1 Marzec 2008 Odnośnie szlaków żołnierzy 20. DP. Główne siły dywizji zakończyły wojnę na Pradze (W-wa), gdzie zadały poważne straty Niemcom. Szczególnie artyleria, która ostrzeliwała też poprzez Wisłę Niemców atakujących W-wę ulicami Grójecką i Wolską. Ale proszę pamiętać, że żołnierzem 20. DP był też gen. Anders, któryn miał inny szlak po odejściu spod Mławy, który to szlak prowadził go do sowieckiej niewoli.
cnapora Napisano 7 Marzec 2008 Napisano 7 Marzec 2008 Mój ojciec służył 78 pp w Baranowiczach, został powołany 21 marca 1939r. Został skierowany na szkołę Podoficerską 1 maja 1939r. szkoły nie ukończył z powodu wybuchu wojny. Pułk piechoty kierował się raz na Kołomyje raz na Kłajpede i w końcu 25 września został okrążony i internowany prez armię czerwoną. 14 listopada 1939r. tato został wymieniony i dostał się do niewoli niemieckiej stalag 4A. Było to w okolicach Drezna i tam przebywał do końca wojny. Pan ppor Lotys mógł pozostać w niewoli rosyjskiej gdyż oficerów armia czerwona nie wymieniała. To jest częśc wiadomości uzyskanych od śp mojego taty będąc chłopcem.pozdrawiamcnapora
pomsee Napisano 8 Marzec 2008 Autor Napisano 8 Marzec 2008 Koledzy dziękuję Wam bardzo za wszystkie te bardzo cenne dla mnie informacje.
szmajser38 Napisano 9 Marzec 2008 Napisano 9 Marzec 2008 Czy ktos ma zdjecia odznaki pulkowej 78pp oraz naszywek na kolnierzu kurtki podoficerskiej ?
urszulabogumila3 Napisano 1 Lipiec 2008 Napisano 1 Lipiec 2008 Czesc!Jestem zaskoczona ze jest taka ciekawosc o moim Wujku ze strony pomsee. Dziekuje Ci. Dowiedzialam sie o kilka szczegolow o czym nie wiedzialam. Pomsee, czy moge poprosic Ciebie, dlaczego o Wujka Jurka szukasz wiadomosci? Pozdrawiam
Ostaszyn Napisano 30 Lipiec 2008 Napisano 30 Lipiec 2008 Odznake mozesz znależć w Wikipeddii pod haslem 78 pp
Korowiow Napisano 6 Październik 2011 Napisano 6 Październik 2011 Szukam wciąż śladów ppor. Zdzisława Lotysa, materiały z CAW mam już za sobą, powstanie z tego artykuł o Niemcu, kapitanie WP, który ukochał Polskę i o jego synu zamordowanego przez bolszewików w katyńskim lesie. W dalszym ciągu próbuje jakoś dojść gdzie dostał się do niewoli ale to już jest chyba niemożliwe do ustalenia.
shadowN Napisano 7 Październik 2011 Napisano 7 Październik 2011 straty.pl notuje tylko Lotys Mieczysław, ur. 1917-02-24, Niżny Nowogród, stopień wojskowy podporucznik.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.