bruner0 Napisano 3 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 3 Grudzień 2009 http://fakty.interia.pl/prasa/news/zaskoczenie-patrioty-od-usa-beda-nieuzbrojone,1405831 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Speedy Napisano 3 Grudzień 2009 Share Napisano 3 Grudzień 2009 HejGwoli ścisłości - nie można chyba powiedzieć że dostaniemy rakiety". Jest plan by w ramach NATO amerykańska jednostka rakiet plot. stacjonowała w Polsce. Jak się okazało, Amerykanie przewidują że będzie to jednostka szkolna, bez rakiet bojowych. Chyba należałoby bardziej precyzyjnie powiedzieć, że Amerykanie stacjonujący we Polsce dostaną rakiety ale nieuzbrojone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hOOpOe Napisano 4 Grudzień 2009 Share Napisano 4 Grudzień 2009 Aha, to za ten dodatkowy tysiąc żołnierzy dostaniemy wydmuszki? Do Świąt Wielkanocnych jeszcze daleko... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bruner0 Napisano 4 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 4 Grudzień 2009 to może my zróbmy tak jak napisano w poniższych komentarzach,wyślijmy ołowianych żołnierzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edgar Napisano 5 Grudzień 2009 Share Napisano 5 Grudzień 2009 Rakiety musimy sobie kupić nikt nie rozdaje za free zestawów rakietowych wartości kilku mln dolarów.Polski rząd wymyślił że zamiast kupować rakiety sprowadzi ze stanów taką baterię rakiet przeciwlotniczych,rakiety będą amerykańskie żołnierze też a Polska zapłaci za to.Tyle tylko jak się okazało amerykanie zabiorą rakiety szkolne.Oni nie przyjadą do Polski żeby bronić naszego kraju ponieważ nasz kraj nie posiada żadnych środków do zwalczania nieprzyjacielskich środków latających poza WKM-ami,co było dobra przed II wojną światową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edgar Napisano 5 Grudzień 2009 Share Napisano 5 Grudzień 2009 Ewenementem w skali światowej jest kraj którego armia wydaje z kieszeni podatników 27 mln zł rocznie, na kościoły i księża a nie posiada własnej obrony przeciwlotniczej.Potem się oburzamy jak za granicą opowiadają kawały o polakach..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 5 Grudzień 2009 Share Napisano 5 Grudzień 2009 Zdecydowanie taniej wychodzi wiara w cuda i Opatrzność... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majros Napisano 5 Grudzień 2009 Share Napisano 5 Grudzień 2009 Edgar naprawdę nie posiadamy żadnej obrony przeciwlotniczej? stwierdzasz to z pewnością? Zauważyłem że na forum odkrywcy są kategoryczni znawcy polskiej wojskowości. Jak już coś napiszą to tylko kategorycznie: nie ma, nie dadzą rady, latający złom, 3 dni i wszyscy się poddadzą i tak dalej. Rozbraja mnie ten czarny światopogląd.A jeśli chodzi o kościół to poczytaj jak długą tradycję mają chrześcijańskie symbole w polskiej wojskowości. Sprawdź co one znaczyły, zacznij np. od ryngrafów z Matką Boską żołnierzy Ak.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cpt.Nemo Napisano 5 Grudzień 2009 Share Napisano 5 Grudzień 2009 A jeśli chodzi o kościół to poczytaj jak długą tradycję mają chrześcijańskie symbole w polskiej wojskowości. Sprawdź co one znaczyły, zacznij np. od ryngrafów z Matką Boską żołnierzy Ak."A nie lepiej od przedwojny gdy mulla, rabin i kapelan mieli tyle samo do powiedzenia ?Albo jak Pilsudski sie rozstal z ordynariuszem wojskowym, to znaczy wstrzymal pensje az ów sam zrezygnowal ?Roznie i roznych rzeczy uczy nasza historia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majros Napisano 5 Grudzień 2009 Share Napisano 5 Grudzień 2009 No i jest remis... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majros Napisano 5 Grudzień 2009 Share Napisano 5 Grudzień 2009 Za szybko nacisnąłem dodaj. Mi bynajmniej nie chodzi o hierarchów kościoła tylko o czystą wiarę. Nikt z Akowców nie nosił ryngrafów z biskupami. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cpt.Nemo Napisano 5 Grudzień 2009 Share Napisano 5 Grudzień 2009 Ale w AK bywali tez chyba polscy zydzi i polscy tatarzy?:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 5 Grudzień 2009 Share Napisano 5 Grudzień 2009 Więcej- zapewne nawet afroamerykanie.Ale co to ma wspólnego w tytułem wątku, że się po raz kolejny zapytam?Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Czlowieksniegu 21:58 05-12-2009 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 5 Grudzień 2009 Share Napisano 5 Grudzień 2009 Osobiście wolałbym , żeby tą kasę wydano na modernizację tego co mamy. A mamy nie tylko WKM.Poza tym WKM też nie można lekceważyć DZISIAJ. To nie lata 60-70 kiedy latało się na granicy stratosfery. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edgar Napisano 5 Grudzień 2009 Share Napisano 5 Grudzień 2009 Fakt może się nie znam pracowałem 17 lat w wojskach rakietowych,ale cóż zawsze można czegoś nowego się dowiedzieć z netu.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 5 Grudzień 2009 Share Napisano 5 Grudzień 2009 Za moich czasów w wojsku się służyło , nie pracowało , ale ja stary jestem... jak nie mam przed sobą konkretnych danych porównawczych to , choroba , trudno trybię..Pytanie pomocnicze : ile zestrzeleń statków powietrznych ( nie mylić ze środkami napadu powietrznego) ma na swoim koncie system Patriot ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edgar Napisano 5 Grudzień 2009 Share Napisano 5 Grudzień 2009 Może znawcy polskiej wojskowości obecni na forum odpowiedzą jakimi systemami rakietowym dysponuje nasza armia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bruner0 Napisano 6 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 6 Grudzień 2009 Erih napisał:Pytanie pomocnicze : ile zestrzeleń statków powietrznych ( nie mylić ze środkami napadu powietrznego) ma na swoim koncie system Patriot ?i druga część do tego pytania:dlaczego to bodajże Grecja zakupiła podobny system od Rosjan? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 6 Grudzień 2009 Share Napisano 6 Grudzień 2009 Kol. Edgar zadał pytanie: Może znawcy polskiej wojskowości obecni na forum odpowiedzą jakimi systemami rakietowym dysponuje nasza armia".Aktualnych danych nie mam pod ręką, ale w 2004 roku było to:12 wyrzutni S-200 Wega WE/C27 wyrzutni Krug54 wyrzutnie Newa-SC [mobilne] 8 wyrzutni S-125M [te miały być zmodernizowane do standardu Newa-SC].Ale należy pamiętać o tym, że nasza ówczesna armia po wszystkich redukcjach liczyła jeszcze 150 tyś. żołnierzy.Obecnie to ledwie 80-tysięcy, z tego połowa to generalicja, korpus oficerski i kapelani. Zresztą już wtedy mówiło się o redukcji rakietowej obrony plot. [Krugi?]. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 6 Grudzień 2009 Share Napisano 6 Grudzień 2009 Odpowiedź do drugiej części pytania : Grecja nie kupiła systemu podobnego" tylko dużo nowocześniejszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steell Napisano 7 Grudzień 2009 Share Napisano 7 Grudzień 2009 gwoli ścisłości z S-200 kolega przesadził i to sporo co do S-125 jest to zestaw krótkiego zasięgu /coś około 20km/ co do mobilności /chodzi o SC/ to bajka, i jeszcze jedno 1 zestaw strzelający naraz do jednego celu to 4 wyrzutnie, więc resztę sobie dopowiedzcie. Przypomnę że rakiety przeciwradiolokacyjne mają zasięg ok 80 km. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steell Napisano 7 Grudzień 2009 Share Napisano 7 Grudzień 2009 co do radarów tojuż lepiej ale wykrycie nie równa sie zniszczenie, czy technologia stelth jest przez nas wykrywalna tego nie wie nikt trzeba by to sprawdzić w realu a na to Amerykanie się nigdy nie zgodzą, o Rosjanach mogę powiedzieć to samoTak naprawdę nie mamy skutecznej obrony przeciwlotniczej od końca lat 90 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 7 Grudzień 2009 Share Napisano 7 Grudzień 2009 Z tego co wiem to Grecy kupili Toczkę. A to jest system nowocześniejszy od Patriota , zwłaszcza pociski. O jakieś 20 lat , nawet nie biorąc pod uwagę że w technologiach rakietowych Sowieci a obecnie Rosjanie zawsze byli mocni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 7 Grudzień 2009 Share Napisano 7 Grudzień 2009 Erich!Toczka to nie bajka patriotowa :)http://www.militarium.net/viewart.php?aid=326Grecy chyba Tor-a kupili albo Buk-a. (chyba bardziej te 1) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 7 Grudzień 2009 Share Napisano 7 Grudzień 2009 Przepraszam , mój błąd , Tory nie Toczki.Za to z -podobno- francuską elektroniką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.