Skocz do zawartości

Odrdzewianie napojem coca-cola

maku955

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,wiele razy słyszałem o takiej metodzie,ale nigdy jej nie stosowałem w praktyce, jest może ktoś kto to próbował? jeżeli tak to jakie są skutki?
Napisano
Odrdzewić to nie odrdzewisz, ale miedziane przedmioty to czyści (przynajmniej kiedy ja tak robiłem), a łusek lepiej nie wkładaj, bo cynk się utleni i wyjmiesz je czerwone.

Zdrów.!
Napisano
Coca-cola to mit. Z równym powodzeniem można moczyć w wodzie. Wbrew pozorom moczenie zastanych i zardzewiałych mechanizmów w wodzie czasami pomaga. Zwłaszcza jak delikatnie uszają", wtedy woda wypłukuje rdze zdecydowanie lepiej od ropy.
Wojtek
Napisano
Lepsza do picia bo efektu żadnego, jedynie jak koledzy pisali w przypadku łusek. Ja czasem stosuję rozcieńczony kwas do czyszczenia alu felg i po takiej kąpieli do oliwki.
Napisano
Wracając do tematu odrdzewiana Coca-colą to kiedyś słyszałem właśnie że Cola jest normalnie nie skuteczna do odrdzewiania ale dopiero jak się ją podgrzeje do iluś tam stopni to nieźle odrdzewia.Czy ktoś słyszał coś o takim sposobie?
Pozdrawiam
Napisano
Witam,jako że to mój pierwszy post chciałbym się ze wszystkimi grzecznie przywitać :)
co do tematu takie pytanie-czy kiedykolwiek ktoś z Was stosował coca-colę w elektrolizie?
dziś eksperymentowałem z elektrolizą pierwszy raz-moneta woda z solą i ładowarka od noki plus gruba podkładka,powiem ze wyszło nieźle,zastanawiam się co by było gdyby.. i tu sama coca-cola lub coca-cola z solą?sprawdzał ktoś?
Pozdrawiam Wojtek
Napisano
Jakieś tam właściwości odrdzewiające ma, ponieważ zawiera kwas fosforowy, który jest składnikiem sławetnego fosolu. Dodam jeszcze, że swojego czasu był test odrdzewiaczy w czasopiśmie motoryzacyjnym Motor" (testowali na zapieczonej nakrętce) o dziwo Coca Cola wygrała test i na dodatek pobiła WD40 i inne podobne środki. Spróbujcie z oryginalną Coca Colą, a nie tą z marketu za 60 groszy.
Napisano
Ostatnio próbowałem na łuskach od KBKS i nie robiły się czerwone, wręcz przeciwnie były czyściutkie i śniące.

Ostatnio wypróbowałem też 2 (moją) wersję czyszczenia colą,
do pojemnika wrzuciłem parę moniaków, drobiazgi , zalałem colą , wsypałem 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej następnie 2/3 łyżeczki kwasku cytrynowego , wynik jest zaskakująco dobry ;)
Ps. lepiej duże naczynie ,a mało roztworu ponieważ po wrzuceniu kwasku cytrynowego strasznie buzuje i może się porozlewać )
Zdrów !
  • 2 years later...
Napisano
Ja kiedyś czyściłem bagnet, który poprzedni właściciel trzymał rok w Coca coli (bo zapomniał) - wiecie jaki był efekt - smród i lepkość, jeszcze tak ohydnego zapachu chyba nie czułem, toi toi czy szalety miejskie się chowają. Rzecz jasna bagnet był dalej zardzewiały.
Napisano
Z tego co mi mówiła moja dentystka, to jednym ze składników coca coli jest preparat który używa się w stomatologi i służy do wytrawiania" ścianki zęba aby plomba się lepiej trzymała
Napisano
Maku995- Bezsens.
zalałem colą , wsypałem 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej następnie 2/3 łyżeczki kwasku cytrynowego "
cola(kwas) + soda(zasada)+ kwasek cyt.(kwas)= zredukowałeś kwas i dodałeś kwas...
Nowe łuski są robione z lepszego mosiądzu i tak się nie rumienią.

A cola jest dobra... do psucia zębów.
PZdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie