maku955 Napisano 26 Listopad 2009 Autor Share Napisano 26 Listopad 2009 Witam,wiele razy słyszałem o takiej metodzie,ale nigdy jej nie stosowałem w praktyce, jest może ktoś kto to próbował? jeżeli tak to jakie są skutki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skolcio Napisano 26 Listopad 2009 Share Napisano 26 Listopad 2009 Żadne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
obert8 Napisano 26 Listopad 2009 Share Napisano 26 Listopad 2009 e tam zadne łuski robia sie czerwone pzdr ))))))))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maku955 Napisano 26 Listopad 2009 Autor Share Napisano 26 Listopad 2009 Dzięki ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeneralRemek Napisano 26 Listopad 2009 Share Napisano 26 Listopad 2009 Odrdzewić to nie odrdzewisz, ale miedziane przedmioty to czyści (przynajmniej kiedy ja tak robiłem), a łusek lepiej nie wkładaj, bo cynk się utleni i wyjmiesz je czerwone.Zdrów.! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maku955 Napisano 26 Listopad 2009 Autor Share Napisano 26 Listopad 2009 Spoko ;)Dziękii ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cronos Napisano 27 Listopad 2009 Share Napisano 27 Listopad 2009 Wrzucałem do coli zardzewiałe krętliki (stosowane w wędkarstwie) i po całonocnej kąpieli zaczynały się ruszać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 27 Listopad 2009 Share Napisano 27 Listopad 2009 Coca-cola to mit. Z równym powodzeniem można moczyć w wodzie. Wbrew pozorom moczenie zastanych i zardzewiałych mechanizmów w wodzie czasami pomaga. Zwłaszcza jak delikatnie uszają", wtedy woda wypłukuje rdze zdecydowanie lepiej od ropy.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 27 Listopad 2009 Share Napisano 27 Listopad 2009 Murzynek jest całkiem niezły. Fanta gorsza... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RADNORI Napisano 28 Listopad 2009 Share Napisano 28 Listopad 2009 Lepsza do picia bo efektu żadnego, jedynie jak koledzy pisali w przypadku łusek. Ja czasem stosuję rozcieńczony kwas do czyszczenia alu felg i po takiej kąpieli do oliwki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 3 Grudzień 2009 Share Napisano 3 Grudzień 2009 Lepsza do picia" - no nie wiem czy ona jest taka dobra do picia :):) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saperski Napisano 3 Grudzień 2009 Share Napisano 3 Grudzień 2009 Wracając do tematu odrdzewiana Coca-colą to kiedyś słyszałem właśnie że Cola jest normalnie nie skuteczna do odrdzewiania ale dopiero jak się ją podgrzeje do iluś tam stopni to nieźle odrdzewia.Czy ktoś słyszał coś o takim sposobie?Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maku955 Napisano 3 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 3 Grudzień 2009 słyszeć słyszałem ale nie stosowałem w praktyce ;)A czy pepsi ma taki same właściwości? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 3 Grudzień 2009 Share Napisano 3 Grudzień 2009 Tak, Pepsi ma takie same właśiwości, znaczy tak samo nie ma.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
carabus Napisano 3 Grudzień 2009 Share Napisano 3 Grudzień 2009 Podgrzana cola jest idealna...na rozwolnienie serio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeneralRemek Napisano 3 Grudzień 2009 Share Napisano 3 Grudzień 2009 Rozgazowana ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mazic Napisano 3 Grudzień 2009 Share Napisano 3 Grudzień 2009 Witam,jako że to mój pierwszy post chciałbym się ze wszystkimi grzecznie przywitać :)co do tematu takie pytanie-czy kiedykolwiek ktoś z Was stosował coca-colę w elektrolizie?dziś eksperymentowałem z elektrolizą pierwszy raz-moneta woda z solą i ładowarka od noki plus gruba podkładka,powiem ze wyszło nieźle,zastanawiam się co by było gdyby.. i tu sama coca-cola lub coca-cola z solą?sprawdzał ktoś?Pozdrawiam Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samter Napisano 11 Grudzień 2009 Share Napisano 11 Grudzień 2009 Jakieś tam właściwości odrdzewiające ma, ponieważ zawiera kwas fosforowy, który jest składnikiem sławetnego fosolu. Dodam jeszcze, że swojego czasu był test odrdzewiaczy w czasopiśmie motoryzacyjnym Motor" (testowali na zapieczonej nakrętce) o dziwo Coca Cola wygrała test i na dodatek pobiła WD40 i inne podobne środki. Spróbujcie z oryginalną Coca Colą, a nie tą z marketu za 60 groszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maku955 Napisano 12 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 12 Grudzień 2009 Ostatnio próbowałem na łuskach od KBKS i nie robiły się czerwone, wręcz przeciwnie były czyściutkie i śniące.Ostatnio wypróbowałem też 2 (moją) wersję czyszczenia colą,do pojemnika wrzuciłem parę moniaków, drobiazgi , zalałem colą , wsypałem 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej następnie 2/3 łyżeczki kwasku cytrynowego , wynik jest zaskakująco dobry ;)Ps. lepiej duże naczynie ,a mało roztworu ponieważ po wrzuceniu kwasku cytrynowego strasznie buzuje i może się porozlewać )Zdrów ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 10 Październik 2012 Share Napisano 10 Październik 2012 Ja kiedyś czyściłem bagnet, który poprzedni właściciel trzymał rok w Coca coli (bo zapomniał) - wiecie jaki był efekt - smród i lepkość, jeszcze tak ohydnego zapachu chyba nie czułem, toi toi czy szalety miejskie się chowają. Rzecz jasna bagnet był dalej zardzewiały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daro Shadow Napisano 10 Październik 2012 Share Napisano 10 Październik 2012 ja słyszałem że paradoksalnie im tańsza cola tym lepsza do czyszczenia :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dimmu66 Napisano 11 Październik 2012 Share Napisano 11 Październik 2012 Z tego co mi mówiła moja dentystka, to jednym ze składników coca coli jest preparat który używa się w stomatologi i służy do wytrawiania" ścianki zęba aby plomba się lepiej trzymała Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 12 Październik 2012 Share Napisano 12 Październik 2012 Chłopy,nie ośmieszajta się tą coca-colą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mensguth6 Napisano 12 Październik 2012 Share Napisano 12 Październik 2012 koki już nie ma, kwas pozostał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wino1939 Napisano 14 Październik 2012 Share Napisano 14 Październik 2012 Maku995- Bezsens.zalałem colą , wsypałem 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej następnie 2/3 łyżeczki kwasku cytrynowego "cola(kwas) + soda(zasada)+ kwasek cyt.(kwas)= zredukowałeś kwas i dodałeś kwas...Nowe łuski są robione z lepszego mosiądzu i tak się nie rumienią.A cola jest dobra... do psucia zębów.PZdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.