Skocz do zawartości

Polak z pochodzenia noblistą

coriolan

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 66
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Kolego, widzę że nie dane było ci skończyć żadnych studiów, skoro nie rozumiesz pojęcia NAUKA. Kreacjonizm mógłby być co najwyżej teorią lub hipotezą (i według kilkuset naukowców z całego świata jest). Za to ewolucjonizm nie ma nic wspólnego z nauką i trudno go nawet nazwać eorią" w sensie naukowym. Ty zaś kolego jesteś ciekawym dowodem na pewną cechę zwolenników eorii" ewolucji- dzielą oni ludzi na światłych postępowców (czyli wyznawców ewolucji) i na ciemne moherowe masy (niewierzących w ewolucję). Tymczasem jest przeciwnie- to ewolucjonizm gwałci ludzki rozum i inteligencję. Gdybyś wysilił mózg i zadał sobie na przykład pytanie: gdzie podziały się formy przejściowe", to sam byś się nad tym zastanowił. No bo jeśli gatunki wyłoniły się z form przejściowych, to przecież owe formy powinny zasiedlać Ziemię milionami. A jakoś ich nie widać, ba, nie znaleziono ich nawet w zapisie kopalnym he he. Takich pytań można zadać wiele, a wszystkie one dowodzą, że darwinizm dokonał degradacji statusu ludzkiego rozumu poprzez stosowanie nienaukowych argumentów na swą obronę. Pozdrav.

Naprawde nie zalezy mi iloma karteczkami powiewasz opluwajac sie w podnieceniu obrony kreacjonizmu. To bilet dla zaistnienia wielu niespelnionych manipulatorow- istnieja dzieki podobnym sobie politykom, przewaznie z poludniowych Stanow USA- tych samych ktorzy uraczyli USA Bushem.
A z prawdziwa nauka, rezultatami ocenianymi anonimowo przez innych naukowcow nie maja nic wspolnego.
Nie trzeba wciagac w to kreacjonizmu- inna slawa swiata nauki- astronomii- jak zostala potraktowana przez polski establishment" naukowy? Niczym detektorysci przez konserwatora zabytkow.
Niestety, minie jeszcze kilka dekad zanim cokolwiek w pelni znormalnieje w naszym kraju.

Kol bandolero pisząc : No bo jeśli gatunki wyłoniły się z form przejściowych, to przecież owe formy powinny zasiedlać Ziemię milionami. "
W takiej sytuacji nie były by formami przejściowymi" tylko pełnoprawnymi gatunkami. Acha , sam termin formy przejściowe" tak naprawdę ma w ewolucjoniźmie troszkę inne znaczenie. W dodatku te formy przejściowe żyją w milionach egzemplarzy... tutaj i teraz.

Bandolero- wiem, możesz nas do książek i na wykłady odesłać. Ale bądź tak miły Łaskawco i streść nam co i jak. Przecież to nie wypada, żebyśmy tak w mrokach niewiedzy i błędu żyli. Serio proszę.

Na razie streściłeś ( bardzo lakonicznie ) dlaczego ewolucjonizm jest be i stanowi ( co za czasy ) lewackie opium dla mas. Teraz pora, wg mnie, żebyś przedstawił drugą stronę barykady.

Pozdrawiam.

Rzadko na forum ostatnio bywam ale wpadłem i nie mogę się powstrzymać :)
Cytat ze stronki polecanej przez niezastąpionego bandolero (www.creationism.org.pl):

\"Czy ewolucja jest kłamstwem? - pod takim hasłem przewodnim, 17 października 2006 w zielonogórskim Radiu Zachód o godzinie 21:00 miała miejsce bardzo ciekawa audycja na temat niedawnych wystąpień, jakie miał Maciej Giertych w parlamencie europejskim oraz w Polsce wiceminister edukacji, Mirosław Orzechowski, o teorii ewolucji i o nauczaniu jej w szkołach."

:D

Tu macie wykładnie poglądów Macieja Giertycha. Oceńcie sami :)

To fragmenty sobotniego wykładu dla wszechpolaków z Akademii Orła, ich nieformalnej uczelni". Prof. Giertych obalał teorię ewolucji ponad godzinę . Słuchaczy było niewielu (ok. 50 osób), wśród nich rzeczniczka MEN Kaja Małecka i szef gabinetu politycznego Romana Giertycha Paweł Sulowski.

Na wykład zaproszeni zostali dziennikarze. O ewolucji dużo się mówi, odkąd Maciej Giertych (europoseł LPR) powiedział na konferencji w Brukseli, że teorii Darwina nie powinno wykładać się w szkołach. Wsparł go wiceminister edukacji Mirosław Orzechowski (LPR), nazywając ją kłamstwem".

Maciej Giertych, specjalista od drzewoznawstwa i genetyki roślin, ewolucją zainteresował się po przeczytaniu podręczników swoich dzieci.

- Dowiedziałem się, że moja dziedzina dostarcza dowodów dla teorii ewolucji. Że ewolucja to skutek drobnych mutacji, dzięki którym organizmy wykształcają przydatne cechy - mówił. - A czy ktokolwiek potrafi podać przykład korzystnej mutacji? Nie! Mutacje są zawsze szkodliwe.

Słuchacze notowali, a profesor kontynuował: - Jak ja chodziłem do szkoły, to przedstawiano różne wykopaliska jako dowody na ewolucję. Szukano brakującego ogniwa. I na kongresie w 1980 r. w Chicago paleontolodzy przyznali, że brakujące ogniwa pozostaną brakujące! - opowiadał Giertych.

- No bo co się stało z rączką myszki, zanim stała się skrzydełkiem nietoperza? Jaka może tu być część pośrednia? Mysz ruszała łapką, aż w końcu pofrunęła - ironizował. Dla większego efektu machał przy tym ręką.

Od nietoperzy i myszy przeszedł do uwięzionych w wiecznej zmarzlinie mamutów. - Badania rosyjskie dowiodły, że wszystkie mamuty padły uduszone. I to błyskawicznie - w żołądku jednego z nich znaleziono niestrawione kaczeńce, a - to sprawa trochę wstydliwa - samce miały sztywne członki. Tak zawsze jest w przypadku uduszonych samców.

Uduszone mamuty ze sztywnymi członkami posłużyły jako poszlaka wskazująca, że mamucia katastrofa wydarzyła się nie tak dawno, jak się

ewolucjonistom wydaje. - Bo w czasach gorączki złota na Alasce jadano befsztyki z mamuta. A mięso nie przetrwałoby tak długo - uzasadniał Giertych.

Druga poszlaka wskazująca na słabość teorii ewolucji - zdaniem Giertycha - to dinozaury. - Badania pokazują, że dinozaury były współczesne ludziom. Ze wszystkich kultur docierają informacje, że je pamiętamy. Szkoci - potwora z Loch Ness, my - smoka wawelskiego, a Marco Polo pisał, że smok był zaprzężony do karety cesarskiej w Chinach - przekonywał Giertych.

Potem pokazał słynną planszę pokazującą etapy rozwoju człowieka - od australopiteka do homo sapiens. - To fałszerstwo! Najpierw włochaci i czarni, potem nadzy i biali - a przecież na podstawie szczątków kopalnych nie sposób tego stwierdzić - objaśniał wykładowca.

Zresztą i neandertalczyk, i australopitek to według Giertycha lipa. - Jeden z naukowców pokazał mi zdjęcie amerykańskiego boksera. Miał wszystkie cechy neandertalczyka. Tacy ludzie są wśród nas. To rasa człowieka, kiedyś może bardziej rozpowszechniona, ale wciąż istniejąca - mówił Giertych. Australopitek zaś to po prostu małpa.

- Całe to datowanie jest nieprawdziwe. To, że mówimy o milionach lat, wynika z błędu naukowców z XIX wieku. I to kładzie całą tę ewolucję. Nie było na nią czasu. Jest za to dewolucja, gatunki wymierają, a materiał genetyczny ubożeje - podsumował Giertych. Dodał, że doszedł do tych wniosków jako naukowiec, nie jako czytelnik Biblii.

Przyszedł czas na pytania z sali.

- Czego w takim razie uczyć w szkołach? Skąd się wziął człowiek?

- Mamusia, tatuś, plemnik, komórka jajowa - odparł Giertych.

Pomsee jesteś jakiś lewacki niedowiarek, bo PRAWDZIWI naukowcy-kreacjoniści już bardzo dawno temu udowodnili, że życie [w tym to poczęte], a więc i historia ludzkości to jakieś 4 tyś. lat. A kości dinozaurów to szczątki smoków, z którymi tak dzielnie walczył święty Jerzy. Ale i tak masz dużo szczęścia, bo za takie herezje to jeszcze w stosunkowo nie tak odległej przeszłości byś trafił na stos inkwizycji...

Ale ja tu widzę inny problem, bo skoro tak naprawdę my wszyscy na ziemi pochodzimy od jednej rodziny, która przetrwała potop - czyli od rodziny Żyda Noego, no to tak naprawdę my wszyscy jesteśmy...Żydami!

Jestem bardzo ciekawy opinii Wszechpolaków w tym temacie...

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie