Skocz do zawartości

Kolejny sukces organow scigania

Dawid75

Rekomendowane odpowiedzi

Zatrzymano jednego z naszych kolegow w Szczecinie za handel rupieciami pochodzacymi z wykopkow.
Artykul pochodzi z Glosu Szczecinskiego":

Szczecin: Sprzedawał przez internet wykopane militaria. Grozi mu 8 lat więzienia
Szczecińscy policjanci zatrzymali mężczyznę, który sprzedawał przez internet przedmioty znalezione z pomocą wykrywacza metalu. Za nielegalne wykopaliska grozi mu nawet 8 lat pozbawienia wolności.
- Pod koniec zeszłego tygodnia policjanci zauważyli na jednym z portali internetowych ofertę sprzedaży zapalników do granatów. Sprzedający był mieszkańcem Szczecina - mówi sierż. Mirosława Rudzińska z zachodniopomorskiej policji. - Na sprzedaż takich przedmiotów wymagane jest posiadanie koncesji. Postanowiliśmy więc przyjrzeć się sprawie.

Wczoraj rano policjanci przeszukali mieszkanie amatora militariów. 36-letni mężczyzna przyznał, że sprzedawał przez internet zapalniki do granatów nie posiadając na to wymaganych dokumentów. W jego mieszkniu znaleziono kilkanaście pocisków różnego kalibru pochodzących prawdopodobnie z okresu I i II wojny światowej.

Zabezpieczono także szkielet broni, bagnety, tzw nieśmiertelniki niemieckich żołnierzy, sprzączki od pasów wojskowych oraz niemieckie odznaczenia, m. in. krzyż żelazny z 1813 roku. Mężczyzna przyznał, że przedmioty wykopał przeszukując lasy wykrywaczem metalu.
Zatrzymany szczecinianin został przesłuchany i zwolniony do domu. Może usłyszeć zarzut posiadania amunicji bez wymaganego zezwolenia oraz prowadzenia nilegalnych wykopalisk. Grozi za to nawet 8 lat pozbawienia wolności.

Zrodlo:
http://www.gs24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090929/SZCZECIN/782968785

W miesięczniku POLICJA ukazał się ciekawy artykuł przedstawiający sprawę poszukiwaczy z punktu widzenia wymiaru sprawiedliwości. Na prawdę warto zapoznać się z tym tekstem, oczy otwierają się bardzo szeroko jak się go czyta. Napiszcie co Wy o tym sądzicie.

Artykuł jest do przeczytania tutaj:
http://www.buttonarium.eu/szczeg_literatury.php?id=10

...Należy pamiętać, że odnajdowane dziś i masowo eksplorowane stanowiska z XIX w. i nawet XX mogą za kilka lat stanowić cenny materiał badawczy (2). Przedmioty te, głównie militaria, również zasługują na ochronę prawną i opiekę służb konserwatorskich..."

Już widzę jak archeo pędelkami odkopują" łuski, bądź pieczołowicie i z niezwykłą starannością poddają renowacji wypędzelkowanego " z ziemi Mausera, bądź Mosina.

...Przedmioty wyrwane z warstwy stratygraficznej nieodwracalnie zatracają swoją wartość naukową..."

Jestem ciekaw do jakiego nawiązują kontekstu jeżeli coś zostało wyorane przez pługi i rozciągnięte po całym polu.

fajnie że policja odnosi sukcesy,u mnie we wrocławiu we wrześniu nastąpił następny napad na bank to już będzie około 10 ,policja śpi ,chrapie,zanotowano w centrum morderstwo i kilka zuchwałych napadów w tym na listonosza,i kilku gapowiczów z mpk,nou koment.

świetnie mam wizytę kpiłem od tego użytkownika papier toaletowy,komentarz wystawiony mój nick na allegro gruz1410.pozdrawiam,a tak prywatnie to co widać to nawet pod złom nawet się podłoży co pod,ust o broi i amunicji,policja robi z się totalnym błaznem,myślę że czasz na zmianę rządu i komendanta głównego,myślę że spadną na pysk tak jest ,było i będzie zaznaczam że każda opcja rządząca spada na dno,wiem że nastąpi to za jakiś czasz,wszystkiego najgorszego dla kochanego systemu po i pana niesiołowskiego.z małej mały człowiek mały nick.

Nikt nie miał prawa zabrać z domu nic nie podpadajacego pod ustawe o broni i amunicji. (pozdrowienia dla Shizo, któremu do ekspertyzy zabrano szablę ;/ )

Chocby niewiadomo co, dalej jestesmy obywatelami i przysluguje nam prawo do obrony, tylko trzeba ruszyc głową i zacząć się bronić!

p.s. traper, zdziwil bys sie, bo nie raz, nie dwa były akcje archeologiczne na pobojowiskach z IWŚ czy Wrześniowych.

pozdro.

total to nie takie proste jakby się mogło wydawać. Obaj depczemy ścierzki do komędy dowiedzieć się co i jak ale nadal bezskutecznie. A przy zatrzymaniu tłumaczenia ze to legalne itp.. na nic się nie zdały. Dla policji im wiecej gratów zabranych tym lepiej.

Ale co, mamy go żałować, współczuć? Chyba tylko lekkomyślności, graniczącej z głupotą.
Wykopywać i kolekcjonować przedmioty podlegające Ustawie o broni i amunicji - niezgodne z prawem, ale częste i to jestem w stanie zrozumieć (o ile ktoś nie znosi bomb lotniczych do mieszkania w bloku). Ale wystawiać je na allegro (wbrew prawu, regulaminowi allegro i zdrowemu rozsądkowi) - to proszenie się o kłopoty. Pewnie po zakończeniu aukcji wysyłał to pocztą (jeden plus: może w końcu przestaną rzucać paczkami na poczcie :))

odnosnie artykulu to wypociny nawiedzonego goscia sytuacje najlepiej oddaje sprawa z Torunia gdzie 2 grupy archeologow walcza o jedno stanowisko archeo jedna ktora przegrala przetarg oskarza gruga o niszczenie stanowisk archeo a chodzi im tylko o P I E N I A D Z E ale cele maja szczytne, a dla kasy zakapuja kazdego ciekawe jak by to podsumowal ten ekspert z artykulu

kolego mixxxer wydaje się że masz nikłe i bardzo słabe wiadomości na temat kolekcjonowania i zbierania militariów,mam propozycję abyś częściej odwiedzał muzea i kolekcje w europejskich krajach, kolekcjoner stara się zbierać i kolekcjonować elementy które nie podlegają pod żadną ustawę.ciekaw jestem co widziałeś na tym filmiku co podlega pod naszą i tak chorą ustawę,bagnety klamerki może łuski że złomu.

Kolego Stg1971,
masz rację, militarka to nie jest mój konik (no, nie licząc łusek).
Część mojej wypowiedzi odnośnie kolekcjonowania była natury ogólnej, nie analizowałem, co konkretnie u tego kolegi znaleziono (na pierwszy rzut oka widać, że smutni" zabezpieczyli wszystko jak leci. Choć uznałem, że zapalniki do granatów podlegają pod ustawę; po Twoim poście i dokładniejszej lekturze Ustawy (oczywiście złej, zbyt restrykcyjnej) nabrałem wątpliwości, czy zapalniki pod nią podlegają).
Do tego konkretnie przypadku odnosi się druga część mojej wypowiedzi: kolega sam prosił się o kłopoty. Nie od wczoraj wiemy, że policjanci dość często zamiast trudnej roboty operacyjnej a mieście" udają się na łowy w necie (głównie allegro, choć pewnie i fora tematyczne). Po co rzucać się w oczy, bo chyba nie o dochody z aukcji chodzi?
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie