Skocz do zawartości

Nowa ofiara niewybuchu

blackdog68

Rekomendowane odpowiedzi

To , że u kolekcjonerów puste skorupy - to bajka , wcześniej to opróżnili, wypiaskowali , zrobili w elektrolizie itd - zachowując się tak samo bezmyślnie ! Nie zdawając sobie sprawy ze skutków - JAK CIERPI RODZINA - zapewne nie ostatnia . Panowie , czy nie czas wziąść sobie to do serca i zapanować nad emocjami ??? Tutaj takich jest dużo więcej .

Św. Piotrze nie kłamię było tak:
Szedłem do lasu na grzyby, że zbieracz jestem niby
Tam też napotkałem maślaki, kozaki a nawet rydzyka
Wiem, wiem nic z tego nie wynika

Chwilę później na polanie siedząc
Jem swe pierwsze śniadanie
Widok przepiękny rozpościera się w, około więc kładę się na boku i jak coś dzibło w boczek mnie

Patrzę a to coś metalowe, myślę sobie wezmę a co wszak to żadne zło

Poszedłem do domu zaniosłem grzyby, żona jeszcze z krzykiem, że może teraz pójdę na ryby
Szepnąłem tylko idę do kolegi
I pobiegłem do szopy by zobaczyć swój skarb

Młotek, brzeszczot, szczotka druciana zaraz będę miał tu zabawy do rana

Oczyściłem cudo z ziemi
Oczom mym ukazał się pocisk ładny, bo duży, choć pordzewiały trochę
Ale co tam wyczyszczę, rozbroję i lans na 102

Jak boga kocham zacząłem szczotą, ale coś mnie podkusiło, więc i młotkiem trzasnąć trzeba było.

Później pamiętam już tylko światło w tunelu………………
Tak to było św. Piotrze

Teraz wniosek nasuwa mi się mały
GDYBY NIE MŁOTEK A TELEFON BYŁBYM DZIŚ CAŁY!!!

ps. Współczucie to jedno a głupota to drugie.
pozdrawiam Kurt

Wanda ma niestety trochę racji ,bo czym w istocie jest zbieranie militariów, zwłaszcza przy pomocy wykrywacza,? Skąd wiemy co odkryjemy, i na ile jest to niebezpieczne ? Nasza ignorancja ,niewiedza , a wręcz głupota ,o czym świadczą jakże częste posty z ,,urwiłapkami '' (określenie jakże trafne ,użyte-wymyślone pierwszy raz na tym forum chyba przez Pika ,jeśli się nie mylę ).Więc nie ściemniajmy że poszukiwanie i kolekcjonowanie militariów nie niesie żadnego zagrożenia .Pozyskanie ,,przysposobienie ''fantu aby ładnie się prezentował na półce wymaga poświęceń ,o czym świadczą niestety ,dość częste doniesienia prasowe .Pozdro...

uważam że gdyby czytał gość te forum na pewno by nie zabierał się za rozbrajanie jakiegoś tam g... czy warto dla kilku złotych,może chciał jakąś tam małą adrenalinkę,polecam skok ze spadochronu.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora woytas 00:06 27-09-2009

Więc nie ściemniajmy że poszukiwanie i kolekcjonowanie militariów nie niesie żadnego zagrożenia .Pozyskanie ,,przysposobienie ''fantu aby ładnie się prezentował na półce wymaga poświęceń ,o czym świadczą niestety ,dość częste doniesienia prasowe"

Z policji jesteś czy naćpany???
Jesli kolekcjonuje militaria to odrazu musze rozbrajać wszystko co popadnie??
Kupić an allegro pustej skorupy nie można???
A zdaża się i znaleźć pustą skorupe w lesie(sam 2 znalazłem) i bez grama mat. wybuchowych i zapalnika.
Niestety w Polsce kto kolekcjonuje militaria to odrazu terrorysta i sprzedawca mat. wybuchowych

Z policji nie jestem i do nocha nic nie brałem ,ale mam do Ciebie Ravale pytanie .Jak myślisz skąd się wzięły te piękne puste skorupy i łuski z pociskami (pozbawione mat. wybuch.jak piszą )na alleeedrogo? Jak rozwikłasz tą zagadkę to koniecznie napisz . A skorupy o których wspominasz, są pustymi nie rozerwanymi opakowaniami od szrapneli, i są równie bezpieczne co popularne, ale o tym taki rasowy kolekcjoner militariów pewnie dobrze wie ,więc nie będę się rozpisywał .Pozdro...

kokesh otóż mylisz się,poza skorupami z których ktoś niezbyt rozgarnięty wyciągnął materiał wybuchowy trafiają się też dosyć często puste na wykopkach po wiejskim" sposobie neutralizacji,czyli wypalaniu trotylu z różnistych rozrywek w ognisku co było stosowane na masową skale w pierwszych latach powojennych jako najprostsza metoda pozbycia się tego badziewia.

co ja tu jeszcze mogę powiedzieć,ostatnio rozbroiłem 17 wieczny granat,leżał na polu ,był okrągły średnica około 9 cm,otwór jakieś 1-2 cm,i ze zdumieniem zobaczyłem że jest pusty,nie napełniony żadnym trotylem,nie posiadał detonatora,ani mechanizmu detonującego(zapalnik)wypłukałem go wodą(nie używałem żadnych młotków,pił,wiertarki)okazał się pięknym i ciekawym eksponatem,na milion procent bezpiecznym w myśl mojego bezpieczeństwa i chorej ustawy o broni i amunicji,fotki chętnie wkleję ale nie dziś.(podam lokalizację miejsca lutynia)

AKMS doczekałeś się ,są i fachowcy .Pozdro... PS.Po tym ,,wiejskim'' sposobie neutralizacji,pojawiło się w ówczesnych mediach określenie ,,zardzewiała śmierć '' to za sprawą wielu (najczęściej bardzo młodych) istnień ludzkich które zabrała .

Catadero trochę szacunku zginął człowiek.Jeśli tobie na wykopkach urwie kiedyś łapy i nazwie cię ktoś starym kretynem będzie ci miło?I nie wszyscy mają takie wszechstronne mózgi jak ty a rodzina zmarłego pewnie płacze.Ogarnij się,internetowe pieniactwo nie zna granic...

Wszak nie od dzisiaj wiadomo że najwięcej piany na takie tematy biją ludzie tzw społecznicy/poszukiwacze teoretycy,i chociaż gówno wiedzą o temacie to pałają głęboką potrzebą uświadamiania innych i jak łatwo przychodzi im zgnojenie kogoś...
A skorupy o których wspominasz, są pustymi nie rozerwanymi opakowaniami od szrapneli, i są równie bezpieczne co popularne, ale o tym taki rasowy kolekcjoner militariów pewnie dobrze wie ,więc nie będę się rozpisywał"
kokesh z całym szacunkiem,nie rozpisuj się,tak będzie lepiej dla ciebie...
Pozdro.

K.O.P.-nie widzę powodów do szacunku wobec starego kretyna. Tak jak nie mam szacunku do durniów, którzy giną w wypadkach samochodowych jadąc po pijaku. To ta sama półka bezmyślności.
A o swojej rodzinie to on sam powinien byl pomysleć wcześniej.
ENDE.
C.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie