piotr916 Napisano 7 Listopad 2009 Share Napisano 7 Listopad 2009 jesteśmy chyba gdzieś w połowie.chyba dotrwamy do końca,bo ciekawość (już nawet pomijając samą fabułę)czym nas jeszcze zaskoczą -wygrywa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kurt Napisano 7 Listopad 2009 Share Napisano 7 Listopad 2009 najlepszym w tym filmiku z yt jest podpis :To pokaz slajdów z jednego z najlepszych polskich serialów o wojnie."I człowiek wymięka na samą myśl o najgorszym :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stedke-Haemorrhage Napisano 8 Listopad 2009 Share Napisano 8 Listopad 2009 a ja jak widze Wesołowskiego czy jak mu tam to noz mi sie w kieszeni otwiera.Polski dzejms bonT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prosty Napisano 10 Listopad 2009 Share Napisano 10 Listopad 2009 W tym odcinku wybuchła wojna z Sowietami. Ciekawe więc o jakim froncie wschodnim mówiono w poprzednich odcinkach ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Teutonic Napisano 16 Listopad 2009 Share Napisano 16 Listopad 2009 Ani motocyklisty, ani zegara, nic dziwnego, że na Odkrywcy cicho zrobiło się nad tą trumną". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
obserwator niezależny Napisano 20 Listopad 2009 Share Napisano 20 Listopad 2009 no i zdechło... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kres Napisano 20 Listopad 2009 Share Napisano 20 Listopad 2009 W przyszłym odcinku będzie się działo;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolfik1 Napisano 20 Listopad 2009 Autor Share Napisano 20 Listopad 2009 a że działo to armata to się będzie armaciło :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamol4 Napisano 20 Listopad 2009 Share Napisano 20 Listopad 2009 Ale też nie będzie motocyklu, ani hajhitla" ale za to się będzie działo i to niemało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irke Napisano 30 Listopad 2009 Share Napisano 30 Listopad 2009 No i mamy wielką rolę zegara" !!! Rozszyfrował cichociemnych". Tylko, że oni wyglądają bardziej na ciemnych" niż cichych" :-))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolfik1 Napisano 30 Listopad 2009 Autor Share Napisano 30 Listopad 2009 ale Turbodymomen zawstydzi ich wszystkich łącznie z zegarem i rozszyfruje Reinera :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 30 Listopad 2009 Share Napisano 30 Listopad 2009 SS-man nimfoman też zaszalał ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TurboDymoMen95 Napisano 3 Grudzień 2009 Share Napisano 3 Grudzień 2009 Widzisz dobry jestem :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piett Napisano 6 Grudzień 2009 Share Napisano 6 Grudzień 2009 Ano faktycznie - dużo się działo, tak jak zapowiadano:).Z takich uwag własnych:1. Jak się wysyła szpicla by kogoś śledził, to najlepiej ubrać go w strój w którym wyglądałby naturalnie co najwyżej w Bawarii.2. Jak mieszka się w Gettcie i głoduje się z rodziną, to zapomina się sprawdzić zwłoki cwaniaka który może mieć pieniądze albo jedzenie.3. To już bardziej w ramach zabawnej ciekawostki - dywizje pancerne zabawiające się z Iwanami na wschodzie wypożyczają dla warszawskiego SS swoje Horchy - patrząc na dywizyjne emblematy pewnej dywizji widoczne na nich:).No ale może twórcy serialu czytali fora na którym nabijano się ostro z I serii. Nagle się okazuje po prawie 2 sezonach że 4 osobowa rodzina zajmująca sama w Gettcie spore mieszkanie to trochę dziwny widok. Ogólnie wrażenia po tym odcinku nawet pozytywne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whatfor Napisano 6 Grudzień 2009 Share Napisano 6 Grudzień 2009 Cyt: 2. Jak mieszka się w Gettcie i głoduje się z rodziną, to..."To nie waży się 130 kg. Globisz jest doskonałym aktorem, ale nawet on nie potrafi zagrać wychudzonego Żyda:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolfik1 Napisano 7 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 7 Grudzień 2009 http://www.dailymotion.pl/video/x9wkti_czas-honoru_shortfilmstak scena ataku na konwój wyglądała z boku, materiał amatorski, któryś tam z kolei dubel... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolfik1 Napisano 7 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 7 Grudzień 2009 http://www.dailymotion.pl/video/x9w3vq_czas-honoru_shortfilmsa tutaj jeszcze jeden dubel, kaskaderom trudno było zsynchronizować wypad z auta bo nie było normalnego dźwięku wybuchu tutaj wykonanego za pomocą sprężonego powietrza i cementu z kawałkami korka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seeteufel Napisano 7 Grudzień 2009 Share Napisano 7 Grudzień 2009 za pomocą sprężonego powietrza i cementu z kawałkami korka..."który śmierdzi niemożebnie. Zwłaszcza jak spada prosto na japę:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolfik1 Napisano 7 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 7 Grudzień 2009 urządzenie do robienia BUM widać na zdjęciach w trakcie użycia:http://www.dailymotion.pl/video/x9vc9e_czas-honoru-konwoj-bankowy_shortfilms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kres Napisano 7 Grudzień 2009 Share Napisano 7 Grudzień 2009 co jak co, ale Krzysztof Globisz dobrym aktorem jest! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whatfor Napisano 7 Grudzień 2009 Share Napisano 7 Grudzień 2009 Globisz jest aktorem świetnym, ale nie po to powstają słono opłacane agencje castingowe" i tzw. eżyserzy castingu", aby pan Krzysztof narażał się na granie chudego Żyda i uzasadnione komentarze... A o urządzeniach do robienia BUM" nie chce mi się pisać. Jak widać powoli doganiamy film bułgarski z lat 70-tych... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whatfor Napisano 7 Grudzień 2009 Share Napisano 7 Grudzień 2009 Casting (reżyseria obsady): Ewa Brodzka. Szkoda, że pani Brodzka nie zadała sobie trudu pooglądania zdjęć ludzi z getta... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kocur Napisano 7 Grudzień 2009 Share Napisano 7 Grudzień 2009 Witam !Pozwólcie moi drodzy, że ja wyrażę swoją opinię o tym serialu. 1. Zauważyłem znaczną poprawę dbałości o wrażliwego widza w tej serii. Przemówiły do mnie głosy usprawiedliwień" ( były to raczej objaśnienia) ze strony przedstawicieli Grup Rekonstrukcyjnych odnośnie małego pola manewru jeśli chodzi o wpływ na scenografów. 2. Dynamikę akcji należy poddać krytyce. Akcja rozgrzebania wielu wątków i spięcia ich w ostatnim odcinku, nawet pozostawiając nadzieję na ich kontynuację ( kulawa dziewczyna z pawiaka ) budzi pewien niesmak, chociaż nie przekreśla całości. 3. Scenarzyści podeszli do zagadnienia nieco zbyt lekko. Trzeba mieć na uwadze fakt, że gros społeczeństwa ( szczególnie młodszego pokolenia ) na podstawie właśnie seriali czy też produkcji TV kształtuje swój obraz historii. Nie można serwować takiego bigosu młodzieży jak takie zawężenie akcji do kilkunastoosobowej grupy konspiratorów, którym cudownie się wszystko udaje - idealizuje to obraz okupacji. Z drugiej strony jednak wątek prof. Sajkowskiego i szmalcownika Moslera oraz typa, który ich szantażował ( zlikwidowany w poprzednim odcinku ) jest doskonałym przykładem na pokazanie młodzieży ( i nie tylko ) jak skomplikowane stosunki były między naszymi nacjami, jak odróżnić punkt widzenia patrząc przez pryzmat jednostkowych przypadków jak i ogólnego spojrzenia.W związku z tym co do scenariusza mam stosunek zbalansowany, krytycznie oceniam zaś spłycanie i uproszczanie historii konspiracji a jak najbardziej pochwalam pokazywanie aktywności konspiratorów i działań dywersyjnych.4. Gra aktorska nie podlega mojej krytyce. Naprawdę jestem pełen uznania. W zasadzie nie mam żadnych zastrzeżeń.Na zakończenie chciałbym wyrazić opinię, że marzy mi się cały czas serial np. pt Kedyw" gdzie jak w serialu Pitbull" o pracy Policji zobaczę prawdę o działaniu konspiry AK w akcji. Reasumując uważam, że powinny powstać dwa seriale. Miłość w czasach okupacji " Cichociemni - ludzie honoru "PS. Wątek zamachu na Igo Syma, potem odbicie Władka z Pawiaka ( Rudego - co prawda odbicie było w 1943 r. ) - w końcu Akcja Reichsbank ( Góral ), daje nadzieję że zobaczymy wkrótce aresztowanie Akowców na ślubie u Janka.Tylko błagam .... Zróbcie to tak, żeby młody widz wiedział co jest rekonstrukcją a co fabularnym bigosikiem.ps. 2 Koledzy z Grup Reko. Więcej zaciętości w kontaktach ze społeczeństwem. ;-) pozdrawiam serdecznie ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario69 Napisano 7 Grudzień 2009 Share Napisano 7 Grudzień 2009 Jeżeli mnie wzrok nie mylił w przejściu podziemnym wisiał plakat o możliwości wstępowania do Waffen SS siedemnastolatków a te plakaty zostały opracowane po klęsce pod Stalingradem w 1943 - to w końcu który mamy rok w tym serialu ??? A jeszcze, po co taki plakat w okupowanej Warszwie?! No i oczywiście znowu straszą się frontem wschodnim, trochę chyba na zapas, a konwój bankowy osłaniają żołnierze dywizji pancernej SS!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kres Napisano 7 Grudzień 2009 Share Napisano 7 Grudzień 2009 Ja tam na Horchu widziałem znak taktyczny, ale 4 Dywizji Pancernej Wehrmachtu a nie SS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.