RYBEK Napisano 10 Lipiec 2009 Autor Napisano 10 Lipiec 2009 Witam wszystkich ,niedawno dowiedziałem się od mojego dziadka że brat mojej bobci po zakończeniu działań wojennych w Polsce został skazany na kare dożywotniego więzienia.Karę odsiadywał w Wołowskim więzieniu gdzie zmarł. Moje pytanie to: 1 czy wie ktoś zaco można było dostać karę dożywocia po zakończeniu wojny,2 gdzie można znaleść listy więżniów tegoż więzienia.Z góry dziękuje i pozdrawiam
woytas Napisano 10 Lipiec 2009 Napisano 10 Lipiec 2009 Bardzo czesto dozywocie bylo zlagodzona czapa" czyli kara smierci - a ten wyrok po wojnie byl np dzialalnosc podziemna
RYBEK Napisano 10 Lipiec 2009 Autor Napisano 10 Lipiec 2009 Niewiem nic na temat tego człowieka,raz tylko się dziadek wygadał.Bardzo by pomogła lista więżniów z lat 1945-1985 ,prawde mówiąc to ta część rodziny jest mi bardzo mało znana. Znam tylko nazwisko fonetycznie ,niewiem natomiast jak było pisane
marecki. Napisano 10 Lipiec 2009 Napisano 10 Lipiec 2009 wszystkie odpowiedzi na swoje pytania znajdziesz w IPN
RYBEK Napisano 10 Lipiec 2009 Autor Napisano 10 Lipiec 2009 Niewiem zabardzo jak szukać szukałem informacji na stronie IPN ale nic nie znalazłem.
stg1971 Napisano 10 Lipiec 2009 Napisano 10 Lipiec 2009 po zakończeniu wojny tak wysoki wyrok można było dostać za walkę z okupantem faszystowskim,sowieckim,za inne poglądy,najlepiej zapytaj w IPN,kilkanaście tysięcy podobnych wyroków,za kradzież nawet kara śmierci w latach 60 ,islam w nowej polsce ludowej.
mowglyn Napisano 11 Lipiec 2009 Napisano 11 Lipiec 2009 Za co? Za wszystko!Sprawdź przedwojenny KK, powojenny KKWP oraz serię dekretów PKWN. Postaraj się też ustalić, jaki sąd sądził brata Twojej babci. To drugie powinno ułatwić poszukiwania...Pozdro!
pomsee Napisano 11 Lipiec 2009 Napisano 11 Lipiec 2009 Rybek: Z tej strony pobierasz wniosek:http://www.ipn.gov.pl/portal/pl/10/7708/Wniosek_o_udostepnienie_do_wgladu_niezanonimizowanych_kopii_lub_oryginalow_dokum.html Wypełniasz go dokładnie i idziesz do najbliższego oddziału IPN aby go tam złożyć. Możesz to zrobić poprzez pocztę ale wtedy Twój podpis pod wnioskiem musi być potwierdzony przez notariusza.Musisz też udowodnić swoje pokrewieństwo z osobą w sprawie której składasz wniosek za pomocą dokumentów.Potem czekasz i jeśli IPN znajdzie dokumenty zapraszają Cię, czytasz sobie oryginały a kopie dostajesz do domu.Ja czekałem kilka miesięcy i materiały, które dostałem w sprawie mojego dziadka były rewelacyjne.
RYBEK Napisano 11 Lipiec 2009 Autor Napisano 11 Lipiec 2009 Dziękuje wszystkim za zainteresowanie się sprawą i szybkie odpowiedzi.Jeśli uda mi się tą sprawe wyjaśnić napewno dam znać, jeszcze raz Wielkie Dzięki.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.