Skocz do zawartości

Posłowie dadzą nam broń, bo boją się wojny

Rekomendowane odpowiedzi

Projekt Ministara Czumy to ja znam prawie na pamięć, chciał bym zobaczyc natomiast projekt autorstwa Fundacji Rozwoju Strzelectwa, który przeszedł własnie przez Komisję Sejmową Przyjazne Państwo". Chyba, że to ten sam projekt.
Pozdrawiam !!!

• Odpowiedzi 243
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
no i jak w poprzednim temacie głosy za (za dużo oglądania Pitbulla) jak i przeciw posiadaniu broni. Pracownik przyzakładówki" jak zawsze się burzy i wyzywa od PZPR, no ale jak ktoś tyle w wojsku siedzi to na beret bije i zapomina się w jakich to czasach się zaczynało pracę w przyzakładówce" i co wpajano na szkoleniach. Przykład ze 120stoma pestkami jest jasny. Właśnie takie postawy sprawiają, że zawsze będe gorącym przeciwnikiem jakiejkolwiek liberalizacji przepisów pozwalających na posiadanie broni.
Co do tego prostego zakupu broni na bazarkach no to można sobie te opowieści wsadzić pomiędzy bajki.
Jasno określone przepisy...jak najbardziej jestem za.
Ale przepisy bardzo restrykcyjne, bo nie chcę żyć w kraju gdzie na chodniku mijam ludzi, którzy prawdopodobnie mają broń. liha

Zara zara panowie co to za bzdury ?
To może zakażemy posiadania noży do chleba bo to jest podstawowe narzędzie zbrodni w afekcie ?
I proszę mi nie pisać że użyć pistoletu jest w takiej sytuacji łatwiej- jest dokładnie w 100% odwrotnie !!!
Znam JEDEN przypadek PRÓBY użycia legalnie posiadanej broni palnej w awanturze domowej. Próba skończyła się ... XII księgą Pana Tadeusza ( pewnie i XIII ale to już moja gdybologia;). Natomiast co do osobników dla których klamka" jest przedłużeniem penisa to wraz z likwidacją uznaniowości będą mieli paradoksalnie trudniej.
Co do przepisów nie do przejścia.. ostatnio moja żona uparła się załatwić właśnie taką sprawę lege artis. Wszyscy święci przekonywali że sprawa jest nie do ruszenia (WKZ)... Tymczasem rzecz została załatwiona dwiema wizytami i trzema mejlami do właściwego kompetencyjnie urzędu.
JEŻELI JEST PODSTAWA PRAWNA TO DA SIĘ WSZYSTKO tylko trzeba najpierw doczytać jak ;)

Erih, wytłumacz mi: po co ci (albo innemu Kowalskiemu) broń. Żeby postrzelać na strzelnicy? Są kluby. Żeby się bronić przed potencjalnymi bandytami? Są inne sposoby-bezpieczniejsze dla Ciebie. Żeby mieć? No chyba właśnie tylko po to...
Broń jako przedłużenie penisa-dobrze to zostało ujęte.

Ty AKMS-ie kiedys wspomniales ze jestes instruktorem strzeleckim. Skoro ty masz (zapewne) pozwolenie na bron dlaczego inny milosnik broni nie moze jej dostac ? Czeemu chcesz innym tego zabronic ? Konkurencja ?
A ze beda ofiary to pewne ze beda. Jednak chyba wiecej ludzi ginie od banalnego pchniecia nozem w tym kraju...

AKMS nie masz potrzeby posiadania broni i OK. Dlaczego jednak odmawiasz prawa jej posiadania innym ludziom?
Człowiek jest bardzo zróżnicowaną istotą i różne kierują nim motywy. Niestety nie da się ich zgodnie z Twoją intencją sprowadzić do przedłużenia penisa".
Jednak mam świadomość, że są osoby, które w ten sposób tłumaczą sobie różne zbyt zawiłe dla nich zjawiska.

Pik
Właśnie dlatego, że jestem instruktorem i z bronia mam kontakt od bardzo dawna - jestem przeciwnikiem jej powszechności. Zbyt wiele się już naoglądałem. Uważam, że obecnie w niektórych przypadkach faktycznie, zbyt ostro podchodzi się do tematu wydawania pozwoleń na broń krótką (vide członkowie klubów strzeleckich). Jednak prawda jest taka, że jeśli ktoś naprawdę potrzebuję broni palnej i potrafi tę potrzebę umotywować, to pozwolenie otrzyma.
A ze beda ofiary to pewne ze beda. Jednak chyba wiecej ludzi ginie od banalnego pchniecia nozem w tym kraju..."
Proszę Cię, nie porównuj noża do broni palnej...

Pomsee
No to mnie oświeć, bo strasznie ciekawią mnie te różne motywy kierujące istotami ludzkimi.

zreszta po co sie w tym temacie udzielam...Siedzialem za bron ,i tak jak ktos tu napisal kto chce miec bron ten bedzie ja mial...Nie ma sensu polemizowac z policjantem ,to jest jeden punkt widzenia ,te same przykalady uzasadniajace restrykcje. Zawsze padaja przyklady kiboli ,dresow ,awantur domowych...Tylko czemu tylu policjantow ginie rocznie od przypadkowych postrzalow w trakcie obchodzenia sie z bronia" ? Czyzby slabi instruktorzy ich szkolili...

Masz właśnie przykład. WP, Policja, ABW, CBA, Straż Leśna, SOK, agencje ochrony itp. Kilkaset tysięcy ludzi z bronią, lecz nie zawsze wystarczająco wyszkolonych w jej obsłudze, co czasem kończy się tragicznie. A i tak są to ludzie, którzy mimo wszystko maja większe pojęcie o obsłudze broni niż przeciętny Kowalski.

z druiej strony mozna teka na to spojrzec. Czyz mozna miec pretensje do policji ze sie zwyczajnie boji o zycie swych podwladnych ? Wiadome sa braki w szkoleniu ,wyposazeniu i umiejetnosciach naszych strózow prawa. W starciu z ewentualnym uzbrojonym zwyczajnym kowalskim troche kraweznikow mogloby plec. taki kowalski" traktojac bron jak rozrywke ,chodzilby regularnie na strzelniec ,wywalal setki pestek ,a policjant co ? 1 magazynek z W99 raz na jakis czas...
Moze i dobrze ze nie ma tyle broni ,co np w USA u nas. Prosciej bedac policjantem interweniowac ,majac swiadomosc ,ze jakby co to ma sie ten dodatkowy ,ostateczny argument...Glocka 19 (albo P99) w kaburze...

Z druiej strony mozna tez inaczej na to spojrzec. Czyz mozna miec pretensje do policji ,ze sie zwyczajnie boji o zycie swych podwladnych ? Wiadome są braki w wyszkoleniu ,wyposazeniu i umiejetnosciach naszych strózow prawa. W starciu z ewentualnym uzbrojonym zwyczajnym Kowalskim" troche kraweznikow mogloby zginąć. Taki Kowalski" traktujac bron jak rozrywke ,chodzilby regularnie na strzelniec ,wywalal setki pestek ,a policjant co ? 1 magazynek z P99 raz na jakis czas...
Moze i dobrze ,że nie ma takiego nasycenia narodem bronia jak np w USA.
Prosciej bedac policjantem interweniowac ,majac swiadomosc ,ze zawsze ,jakby co to ma sie ten dodatkowy ,ostateczny argument...Glocka 19 (albo P99) w kaburze...

Sorry za tamten wczesniejszy post ,zero edycji z mej strony ;D

U mnie w domu broń byla zawsze (ojciec byl myśliwym).
Z wlasnego doświadczenia wiem jaką kreatywnością może wykazać się dzieciak aby się dopaść do ojcowej giwery.
Na szczęście zanim doroslem nie udalo mi się nikogo zastrzelić.
Tak ku refleksji amatorom broni w domu.

Pzdro

AKMS jestem ciekawy czy masz dostęp do broni (prywatnej, służbowej)? Bo zauważyłem że ludzie którzy posiadają broń są za tym aby tej broni było jak najmniej. Skoro tak to niech dadzą przykład i pozbędą się swojej.

Biorąc pod uwagę nasz kraj to wcale nie byłby głupi pomysł. Armi praktycznie nie mamy. W porównaniu z Białorusią jesteśmy przedszkolakami. Policja i tak nie używa broni bo więcej pozniej problemów niż to warte. A jak już użyje to zamiast zastrzelić tygrysa strzela do weterynarza :) więc o czym tu rozmawiamy. AKMS jesteś przeciwny aby w Polsce był normalny (czyli bez uznaniowości Policji) dostęp do broni? Odpowiedz też czy posiadasz broń prywatną lub służbową? Skoro Ty posiadasz to dlaczego ktoś inny miałby nie posiadać?

Ja też jestem przeciwny powszechnemu dostępowi do broni. Jestem tylko za tym aby ten dostęp był w miarę normalny. Czyli skoro przechodzę badania psychologiczne i jestem zdrowy umysłowo i mam potrzebę kupić sobie broń chociażby dlatego że tak mi się podoba to powinno mi się to umożliwić. A to nie jest powszechny dostęp do broni.

Marcin887 jest taka cecha charakterystyczna dla Polaków.
Otóż w swoim czasie obserwowałem jak w pewnym bogatym kraju starali się oni o legalne prawo pracy i pobytu. Do momentu, w którym byli nielegalnymi emigrantami wszystko było OK.
Jednak kiedy już wymarzone papiery" dostawali stawali się największymi przeciwnikami nielegalnych emigrantów w tym i swoich rodaków.
pozdr,

Dobra kol. Marcin887, może Ty mi wytłumaczysz: po co Ci ta broń? Tylko tyle. Bo Pomsee, poza komunałem o óżnych motywach" jakoś nie potrafił mi na takie pytanie odpowiedzieć. Tekst mam potrzebę kupić sobie broń chociażby dlatego że tak mi się podoba to powinno mi się to umożliwić" zupełnie do mnie nie przemawia, jako typowo dziecinny. Chcesz postrzelać na strzelnicy to idziesz do klubu. Masz kase-strzelasz do znudzenia. Chcesz pracować jako pracownik ochrony - złóż wniosek a dostaniesz takie pozwolenie nawet teraz. Co, czujesz się zagrożony i chcesz mieć broń do obrony osobistej? No po co Ci ta broń? Płaczecie, że rudno dostać pozwolenie". Owszem, są trudności, ale jeśli ktos ma POWODY aby taka broń posiadać, to takie pozwolenie OTRZYMA. Znam ludzi, z pozwoleniami na broń sportową, do ochrony osobistej albo mienia, do celów szkoleniowych i na broń łowiecką. Wszyscy ci ludzie mieli wspólny mianownik: broń była im potrzebna w KONKRETNYM celu. I potrafili to uargumentować. A tu widzę ludzi nagrzanych na manie klamki" ale zupełnie nie potrafiących sprecyzować: po cholerę im ta broń. Ilu z tych, co tak pieją za prawdziwym pistoletem", miało wcześniej kontakt z bronią? Ilu zna je tylko z GTA czy CoD? Widywałem wielu takich komputerowych komandosów" na strzelnicy, jak im w stresie nachy falowały. Broń to nie zabawka. W naszym pięknym kraju, nawet na wiatrówki powinny być pozwolenia. Nie ma tygodnia, żeby media nie podały, iż jakiś debil postrzelił ze śrutu inna osobę. Snajperzy z dupy wzięci. A teraz wyobraźmy sobie, że taki debil ma ostra broń...

Pomsee, cecha charakterystyczną dla Polaków jest ich przekonanie o własnej nieomylności, wszechwiedzy i doskonałości. Oraz to, że ich prawda jest prawdziwsza od prawdy oponentów.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie