losiu2 Napisano 12 Styczeń 2012 Share Napisano 12 Styczeń 2012 Yoony, nie męcz :-) opisz co, skąd, jak:-))Co za sprawiedliwość społeczna, jedni nie mają wcale TK-Sów, inni mają po kilka ;-)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polsmol Napisano 12 Styczeń 2012 Share Napisano 12 Styczeń 2012 To chyba jednak jest replika. Ciekawy ma kamuflaż ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skyluke Napisano 12 Styczeń 2012 Share Napisano 12 Styczeń 2012 Detale pewnie na MWB podczas prezentacji. Dla tych którzy tam zawitają. Osobiście podejrzewam że dużo w nim różnych egzemplarzy, niekoniecznie taki z nkm stanowił bazę odbudowy. Poczekamy się dowiemy, albo i nie ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erwin1 Napisano 12 Styczeń 2012 Share Napisano 12 Styczeń 2012 To może ten z pod Zamościa?Panzerhrabia jak sądzisz??Kiedyś ktoś miał podobno komuś pokazać miejsce zakopania za samochód osobowy i pokazał i wydobyli i ani samochodu ani gości co wydobyli nikt już nie widział.....?Tak kiedyś słyszałem na giełdzie staroci..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
les05 Napisano 12 Styczeń 2012 Share Napisano 12 Styczeń 2012 Pięknie wygląda. Gratulacje i życzenia pancernych sukcesów w nowym roku.les05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B Napisano 21 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 21 Styczeń 2012 Są jakieś wieści na temat drugiego łódzkiego TKSa ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B Napisano 10 Październik 2012 Autor Share Napisano 10 Październik 2012 Otwarcie stałej ekspozycji w Muzeum Armii Krajowej w Krakowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B Napisano 10 Październik 2012 Autor Share Napisano 10 Październik 2012 Warto to w tym miejscu podkreślić również przypomnieć, iż na wystawie znalazło się szereg eksponatów pozyskanych w tracie prac poszukiwawczych, prowadzonych przez grupę eksploracyjno- badawczą PTH. Są to m.in. części z czołgu Vickres E z Kasiny Wielkiej i Wiśnicza stanowiącego wyposażenie 10. Brygady Kawalerii"https://www.facebook.com/media/set/?set=a.286299598142820.57079.183245338448247&type=1Coś więcej o tych częściach wiadomo ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B Napisano 10 Październik 2012 Autor Share Napisano 10 Październik 2012 Czy ta makieta jest ukończona ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B Napisano 7 Styczeń 2013 Autor Share Napisano 7 Styczeń 2013 Coś nowego w temacie Vickersa z Muzeum Armii Krajowej w Krakowie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zeton Napisano 14 Styczeń 2013 Share Napisano 14 Styczeń 2013 Byłem wczoraj. Stan bez zmian. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polsmol Napisano 15 Styczeń 2013 Share Napisano 15 Styczeń 2013 Ta makieta powstała w celu wyeksponowania oryginalnych elementów. Może to jest stan docelowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Landszaft Napisano 15 Styczeń 2013 Share Napisano 15 Styczeń 2013 To jest stan docelowy. Niestety z szerokiej zapowiedzi w programie Było nie minęło" i wyjazdach do Bovington pomiarach i o odbudowie Vickersa zakończyło się to tą rekonstrukcją typu makieta z oryginalnymi detalami słoń urodził mysz".W sumie jeżeli istotnie części i elementów pozyskano tak niewiele to o rekonstrukcji do stanu jezdnego to raczej można pomarzyć a odbudowa pojazdu do stanu zamkniętej bryły z uwagi na koszty i braki, brak zaplecza i finansów osób które zebrały te detale też na razie nie wchodziła w rachubę. Może kiedyś w przyszłości nieodległej ktoś się pokusi zrobić pełnowymiarową makietę statyczną z wykorzystaniem zachowanych detali i pozyskaniem innych od innych kolekcjonerów kasa i pertraktacje", ale to na razie odległa przyszłość i cieszmy się tym co jest a nie jest źle bo można sobie wyobrazić pojazd a cele dydaktyczne spełnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pni Napisano 15 Styczeń 2013 Share Napisano 15 Styczeń 2013 Nie zapominajmy, że jedna osoba odbudowuję vikersa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polsmol Napisano 15 Styczeń 2013 Share Napisano 15 Styczeń 2013 Landszaft Wydaje mi się, że łączymy tu dwie osobne sprawy. W tym wypadku miała być tylko makieta. Natomiast odbudowę Vickersa miał robić Pan Nowosielski ze swoim zespołem z wykorzystaniem oryginalnej wieży i dokumentacji odtworzonej miedzy innymi w oparciu o egzemplarz z Bovington. Tyle, że tam mają chyba inną wersję tego czołgu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Landszaft Napisano 15 Styczeń 2013 Share Napisano 15 Styczeń 2013 Polsmol jak znam fakty to zachowały się 2 wieże, jedna która jest na sławetnym pomniku w Kasinie i druga która jest chyba na tej atrapie modelu w Muzeum chyba że to wieża z tektury, nie miałem przyjemności jeszcze go zobaczyć" i części które miały iść do rekonstrukcji , niestety widać Pan Nowosielski jakoś nie potrafił się dogadać z osobami które zdobyły te detale Vickersa i dlatego w mojej poprzedniej wypowiedzi delikatnie napomknąłem że w przyszłości" może komuś się uda to razem skompletować i złożyć wtedy większą albo makietę albo zrobić restaurację czołgu jako pustaka z wypełnieniem pancerza nowymi blachami których będzie za pewnie sporo brakować. Nie dochodzę tu dlaczego tak się stało bo nie moja rola krytyki jak nie znam faktów. A krytyka i wypowiedzi bez znawstwa faktów to głupota w której nie chcę brać udziału. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sidi Napisano 15 Styczeń 2013 Share Napisano 15 Styczeń 2013 Pomieszaliście wątki - makieta Vickersa z muzeum a Vickers Adama Rudniciego to dwa różne projekty http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=652400#1392534 ten drugi jest już prawie kompletny i skończony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek2407 Napisano 15 Styczeń 2013 Share Napisano 15 Styczeń 2013 Dokładnie sidiLandszaft polecamhttp://www.tvp.pl/historia/magazyny-historyczne/bylo-nie-minelo/wideo/rekonstrukcja-czolgu-vickers-i-katownia-nkwd-w-toporowie/549777?start_rec=24http://www.tvp.pl/vod/audycje/historia/bylo-nie-minelo/wideo/31032012/6708701 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Landszaft Napisano 16 Styczeń 2013 Share Napisano 16 Styczeń 2013 Tak coś mi się ewidentnie pokiełbasiło, ale to po oglądnięciu programu było nie minęło w którym jest opis właśnie makiety z Muzeum AK gdzie dołączono kilka kadrów z pozyskiwania blach które poszły do Pana Adama . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B Napisano 27 Listopad 2013 Autor Share Napisano 27 Listopad 2013 http://4.bp.blogspot.com/-WHT7-WAHuoY/UEScrFQxFGI/AAAAAAAAC9w/U4eXxbMXcG8/s1600/M3.jpghttp://odwaszegofotokorespondenta.blogspot.com/2012/09/miasteczko-historii-gdansk-2012.htmlCzy to już V replika wz. 34 ? - do kogo należy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.