jotes Napisano 25 Luty 2004 Autor Napisano 25 Luty 2004 Niektóre wyglądają swojsko", inne (np. 3.) zdecydowanie mniej. Powinno byc ich jeszcze kilka, zaraz poszukam. Poproszę o komentarz.
polsmol Napisano 25 Luty 2004 Napisano 25 Luty 2004 Mam pewne wątpliwości czy zdjecie z japońskim" kamuflażem wykonano żeczywiście w czasie kampanii tak jak podawał sprzedający, ale niewątpliwie fotka jest super
Grendel Napisano 25 Luty 2004 Napisano 25 Luty 2004 Ten wagon na trzecim zdjeciu dobrze oberwal - dwa trasienia od przodu, w tym co najmniej jedno penetrujace.W nastepstwie-pozar wewnatrz i eksplozja amunicji.Czy ktorys z pociagow pancernych we wrzesniu (nie siedze" w temacie)zostal zniszczony w bezposredniej walce artyleryjskiej?Procz tego - zarowno wieza, jak i dzialo wygladaja obco, ale moge sie mylic.PozdrowieniaGrendelP.S.To zdjecie tankietki jest rzeczywiscie piekne:)
pomsee Napisano 26 Luty 2004 Napisano 26 Luty 2004 Zastanawia mnie, ze wlasciwie nie trafila sie jeszcze fotka (przynajmniej na forum) wskazujaca na bojowe wykorzystanie 7tp przez Niemcow. Moze ktos posiada takowa?A moze Niemcy wykorzystywali nasze siodemki" jedynie do szkolenia lub w policji? Czy sa Wam znane jakies fotki 7tp z lat np. 41 - 45?
omi30 Napisano 26 Luty 2004 Napisano 26 Luty 2004 w albumie trojcy sa fotki 7 w niemieckich szeregach z wrzesnia39 i pózniejsze na których widac i jest tak zreszta opisane ze słuzyły jako wozy techniczne do kładzenia przewodów
polsmol Napisano 26 Luty 2004 Napisano 26 Luty 2004 Był kiedyś album z niemieckiej jednostki która urzywała 7TP, ale typowo bojowych zdjęć to chyba nie ma nawet w przypadku innych czołgów niemieckich bo wtedy fotoreporterzy raczej za wojskiem nie biegali :) a wojsko na zdjecia czasu nie miało.
Mi.Der Napisano 26 Luty 2004 Napisano 26 Luty 2004 Pociągi - 1 i 2 to najprawdopodobniej Danuta (PP11),3 wygląda mi na radziecki (chociaż takiego typu nie widziałem),4 to niemiecki Panzerzug 21 (czyli wagon Piłsudczyka, http://pibwl.republika.pl/pz21.htm), 6 - ciężko cokolwiek rozeznać, ale jakbym miał strzelać, to radziecki,7 to również Panzerzug 21 (czyli wagon Groźnego), piękne zdjęcie,8 - jak wyżej
Gość Napisano 26 Luty 2004 Napisano 26 Luty 2004 Panowie,Uprzejmie prosze o nie odnoszenie sie do podpisów pod fotografiami w publikacjach Trojcy - są one w wielu przypadkach błędne, w tym także co do typów opisywanych pojazdów. 7TP były wykorzystywane w co najmniej 6 różnych jednostkach niemieckich przez cały okres wojny (w najbardziej licznej z nich służylo co najmniej 17 7TP). Najpóźniejsza z fotografii, z którą się zetknąłem jest datowana na po" listopadzie 1943, natomiast najpóźniejsza relacja z walk - na wiosnę 1944 roku (Francja). Osteczna weryfikacja jednostek i pojazdów najprawdopodobniej nigdy nie nastąpi, gdyż ilość dostepnych dokumentów jest bardzo ograniczona, a podstawowym źródłem informacji są zdjęcia - a i to nie zawsze: widziałem w sumie 18 fotografii z 7TP z jednego i tego samego niemieckiego batalionu, ale w dalszym ciągu nie wiadomo co to był za batalion, bo fotki nie sa wystarczająco dobrze opisane.Jeszcze gorzej jest z C7P i przerobionymi na ciągniki C7P bo z reguły znajdowały sie one w jednostkach oza ewidencją.pozdrawiam,,Trufelhunter
jotes Napisano 26 Luty 2004 Autor Napisano 26 Luty 2004 Mi.Der i Trufelhunter: Dzięki za informacje :-)Pzdr,jotes
pomsee Napisano 26 Luty 2004 Napisano 26 Luty 2004 Czy wiadomo jakie nazwy nadali Niemcy polskim pojazdom pancernym przejetym i uzywanym w ich armii?
Marek Jaszczołt Napisano 26 Luty 2004 Napisano 26 Luty 2004 No, właśnie numery Fremdengeraet nadane polskim pojazdom to dość tajemnicza dla mnie sprawa. Wie ktoś coś pewnego na ten temat?
Forteca Napisano 26 Luty 2004 Napisano 26 Luty 2004 Raczej (choc mogę się mylić) wynika że nie nadali numerów - w albumie w którym prawie wszystkie pojazdy (a więc pojazdy włoskie, francuskie, czeskie) itp. mają takie nazwy - C2P w Wehrmachcie jest podpisany jako C2P, bez żadnego (p).
pomsee Napisano 26 Luty 2004 Napisano 26 Luty 2004 Czyli mozna chyba zalozyc, ze taka nazwa jest nieznana bo watpie aby Niemcy zrobili wyjatek dla polskich pojazdow i nie nadali im swoiego oznaczenia.
Grendel Napisano 28 Luty 2004 Napisano 28 Luty 2004 Na ML znalazlem krotka recenzje ksiazki Wernera Ragenberg'a:Panzerfahzeuge und Panzereinheiten der Ordungspolizei, 1936-45 wydanej przez Padzun-Pallas Verlag w 1999, ISBN: 3-79 09-0593-3.Jest tam ponoc omowiona historia i dzialalnosc w/w pancernych jednostek policyjnych, ktore uzywaly duzych ilosci zdobycznego sprzetu pancernego.I w tym:Ketten-Panzerkraftwagen Polnisch 7TP(p)(maly uklon w strone Marka Jaszczolta)PozdrowieniaGrendel
jotes Napisano 28 Luty 2004 Autor Napisano 28 Luty 2004 Co do niemieckiego oznaczenia 7TP, to parę razy spotkałem się z 731(p). Niestety nie znam faktycznego źródła tej informacji...
Grendel Napisano 28 Luty 2004 Napisano 28 Luty 2004 Jotes,tez sie z takim oznaczeniem spotkalem, tyle, ze nikt nie potrafi podac zrodla.Chamberlain/Doyle/Jentz uzywaja nazwy 7TP.Nie wymieniaja tez zadnego polskiego pojazdu w spisie numerow Fremdgerat.Ta nazwa ktora przytoczylem jest jedyna na ktora sie natknalem i ktorej zrodlo moge podac.Recenzja ksiazki byla dosc entuzjastyczna:)PozdrowieniaG.
jotes Napisano 28 Luty 2004 Autor Napisano 28 Luty 2004 O tej książce pisałem na tym forum ze dwa lata temu, a i tak pewno Ameryki nie odkryłem... Może ktoś ma dostęp i może podzielić się zawartymi tam informacjami. Bo podejrzewam, że o 7TP są ze dwie strony i nie chce mi się tego ściągać...Pzdr,jotes
Gość Napisano 28 Luty 2004 Napisano 28 Luty 2004 Regenberg podaje w książce oficjalne oznaczenie obowiązujące w Wehrmachcie 7TP (p). W tekście używa wyłącznie oryginalnego polskiego oznaczenia 7TP - po prostu przyjął taką konwencję (używanie oryginalnego nazewnictwa wytwórcy).W dokumentach niemieckich (oficjalnych) zetknąłem się albo z oznaczeniem 7TP (p), 7TP z dodatkowym opisem wskazującym na to że jest to pojazd zdobyczny lub ogólnie Vickers 6 to type.I to chyba na ty;e.pozdrawiam,Trufelhunter
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.