mowglyn Napisano 9 Kwiecień 2009 Napisano 9 Kwiecień 2009 Jawor 1956!Wprawdzie zakładam, że BŚSK=PBŚ, niestety jednak równocześnie odnoszę wrażenie, że z dostępnego zestawu słów: atalion", kresy", strzelcy", Podlasie" oraz śmierć" (kolejność alfabetyczna!) można stworzyć kilka ładnie brzmiących nazw organizacji. Fantazja wsparta składnią niezna granic! Problem w tym, że dokumentów jest praktycznie zero (kwity" NKWD są jednak mocno specyficznym typem źródła, prawda?), a relacji jak na lekarstwo... . Połączenie tego wszystkiego nie tworzy jednak spójnego obrazu tej (tych?) organizacji. Dla przykładu, wg ustaleń prof. Strzembosza (w oparciu o protokoły przesłuchań) komendantem powiatowym" jednej z nich był iejaki "Tadek, były polski lotnik" (sorry, cytuję z pamięci). Jak dla mnie, to chodzi o Westfala! Jednak Rafał Wnuk (w oparciu o jeszcze większą liczbę tego typu dokumentów!) w swojej, znakomitej skądinąd, książce zupełnie tego nie zauważa!Przyznaję, z prawdziwą skruchą, że o Żelaznym Krzyżu Śmierci nawet nie słyszałem. Powiat Zabużański KOP kojarzę z Kuchcińskim. Czarny Orzeł" tyle, co meldował Iglewski... .Już kilkakrotnie natrafiłem natomiast na twór o nazwie Organizacja Wojskowa". Wiedząc, że miała profil narodowy zakładałem, że chodzi o NOW. Ale w latach 1940-1941? Nad Bugiem? (np. Głuszec" i okolice). Niektórzy badacze bez ociągania wskazują na OW ZJ! Terra incognita!Pozdro! WiN czuwa!
kopijnik2 Napisano 10 Kwiecień 2009 Napisano 10 Kwiecień 2009 Pytanie - Naspiuk i Rekin - znane miejsca pochówku?Milczek - pseudonim, występuje w literaturze tematu?
jawor1956 Napisano 10 Kwiecień 2009 Napisano 10 Kwiecień 2009 Naspiuk ", Mars" to st.sierż. Antoni Żukowski zginął 30.V.51 r. k. Wyliny-Ruś. Ranny, słaniał uciekającego kolegę. Rekin" to sierż. St. Gontarczuk został w tej walce ciężko ranny k. wsi Wyliny -Ruś.Wtedy został rozbity cały patrol plut. Eugeniusza Tymińskiego Ryś", który wchodził w skład grupy Huzara. Rannego Rekin " i wszystkich zabitych w tym i Naspiuka" zabrało KBW z UB. Nie wiem gdzie są pochowani, mimo moich poszukiwań.Może ktoś wie?M.in.w tej sprawie rozmawiałem z rodziną Rekina" mieszkającą k. Ciechanowca.Nic. Tyle na gorąco" pamiętam. Milczka " poszukam.Teraz nie pamiętam.
mowglyn Napisano 10 Kwiecień 2009 Napisano 10 Kwiecień 2009 Jawor 1956!ŻOCHOWSKI, a nie Żukowski!Pozdro! WiN czuwa!PS. Jeśli chodzi o miejsca pochówku, to odsyłam do literatury przedmiotu... . Wbrew pozorom, jest co czytać.
jawor1956 Napisano 11 Kwiecień 2009 Napisano 11 Kwiecień 2009 mowglyn!Oczywiście, że Żochowski!!!Wszystko przez te babki... świąteczne :-)Wesołych Świąt.Ps.Bądź tak dobry i napisz gdzie jest pochowany Rekin. Pewnie coś mi zaginęło w pamięci!Wiek .... robi swoje.Pozdrawiam.
mowglyn Napisano 11 Kwiecień 2009 Napisano 11 Kwiecień 2009 Jawor 1956!Coś mi tu nie pasuje. Z jednej strony Wiek .... robi swoje" a z drugiej te abki... świąteczne" ;) OK, żarty na bok!Sprawa pochówków jest bardzo poważna. W zasadzie od lata 1952 r. sprawa jest jasna. Teren przywięzienny" w Białymstoku. A wcześniej? W tym przypadku tropy wskazują na PUBP w Wysokiem Mazowieckiem. Szczegóły podam po póżniej.Życzę Wesołych Świąt! WiN czuwa!
bossmann1 Napisano 21 Kwiecień 2009 Napisano 21 Kwiecień 2009 czy mowicie o tych ludziach ktozy byli nazywani bandytami przez wladze po 45 roku
bossmann1 Napisano 21 Kwiecień 2009 Napisano 21 Kwiecień 2009 http://odkrywca.pl/kosciulek-pniewska-leszczyna-bagno-kobielnie,650906.html#650906
bossmann1 Napisano 21 Kwiecień 2009 Napisano 21 Kwiecień 2009 czy to nietam przesiadywali wspomiani zolnieze
mowglyn Napisano 22 Kwiecień 2009 Napisano 22 Kwiecień 2009 Bossmann1!Nie wiem, gdzie mieszkasz, ile masz lat i jaką dysponujesz wiedzą, ale dlatego właśnie postaram się w kilku słowach powiedzieć to i owo.Tak się składa, że żołnierze polskiego podziemia niepodległościowego po 1944 r. byli nazywani przez komunistyczne władze bandytami. Dzięki wieloletnim, usilnym zabiegom propagandy co nieco z tej frazeologii pozostało i dzisiaj nawet można spotkac się z takimi określeniami wobec ówczesnego podziemia. Poważny wpływ na wspomniany stan rzeczy miała też działalność bezpieki, która po 1956 r. wprawdzie już ylko" czuwała nad byłymi członkami podziemia oraz pamięcią o nich, ale jednak robiła swoje... . Kolejna przyczyna, takiego a nie innego stanu rzeczy, to świadomość społeczna. Długo by pisać i wyjaśniać. Spotykane tu i ówdzie określenia podziemie=bandyci" wynikają z całkowitej nieznajomości faktycznego stanu rzeczy, bądź osobistych (=rodzinnych) doświadczeń. Jako przykład podam kwestię powstania styczniowego. Wystarczy poczytać jak wyglądało. Powstańcy wykonywali wówczas wyroki śmierci, karali chłostą, nakładali kontrybucje, dokonywali rekwizycji. Jak widać były to sprawy o takim samym ciężarze gatunkowym, jak działność podziemia antykomunistycznego po 1944 r. (zreszta nie tylko tego). NIKT dzisiaj nie nazywa powstańców 1863 r. bandytami! Komuna zdechła, a jej propaganda żyje nadal.Wracając do tych władz po 45 roku". Otóż nie tylko one! Po raz pierwszy określenie andyci" pojawia się w 1939 r.! Tak władze sowieckie, Armia Czerwona i NKWD nazywają grupy tzw. partyzantki powrześniowej! WSZYSCY OKUPANCI (sowieccy w latach 1939-1941 i niemieccy w latach 1939-1945) nazywali tak polskie podziemie niepodległościowe! Pozdo! WiN czuwa!PS. Twoje kolejne posty dosłownie mnie powalają. Gdzie Krym, a gdzie Rzym? Powiat Wysokie Mazowieckie, o którym dyskutujemy w tym watku, dzieli kilka" kilometrów od Kobielnego, Kosciółka. Nie ten teren i nie ci ludzie! Dla elementarnej orientacji proponuję pierwszą lepszę mapę...
mowglyn Napisano 22 Kwiecień 2009 Napisano 22 Kwiecień 2009 Sorry! Skoro Kobielno, to winno się pisać Kobielna!
bossmann1 Napisano 22 Kwiecień 2009 Napisano 22 Kwiecień 2009 mylisz sie.niezycze sobie bys wiecej wydawal mi opinie o mojej wiedzy lub niewiedzy ,bo to wynika samo z tego ze pisze i pytam,ale ty piszac takie bzdury sam sie wystawiasz na posmiewisko.
bossmann1 Napisano 22 Kwiecień 2009 Napisano 22 Kwiecień 2009 co do pisowni to niejestes zadnym autorytetem dlamie co by mie poprawiac i zebym cie sluchal jak sie winno lub nie.
bossmann1 Napisano 22 Kwiecień 2009 Napisano 22 Kwiecień 2009 zazwyczaj jest tak ze jak sie ktos pojawi z oddmiennym zdaniem to niemajac argumetow pisze sie o jego bledach.... poco to ?
jawor1956 Napisano 22 Kwiecień 2009 Napisano 22 Kwiecień 2009 bossmann1 !Odmienne zdanie" oparte na wiedzy - godne szacunku, ale te bez wiedzy to szkoda gadać ".
AK Kmicic Napisano 23 Kwiecień 2009 Autor Napisano 23 Kwiecień 2009 Heh, nie pozwólmy żeby tak owocna i wciągająca dyskusja w naszym temacie nagle przerodziła się w nic nie znaczącą wymianę pustych zdań. I już w temacie chciałbym napisać, że czytam wspomnienia Jana Płońskiego ps. Dąbek, Bartnik z Płonki. Był dowódcą II kompanii pierwszego 76 pułku piechoty AK, obwód wysokie mazowieckie.
woytas Napisano 23 Kwiecień 2009 Napisano 23 Kwiecień 2009 Tak jak pisze kolega AK Kmicic - Panowie wroccie do tematu i darujcie sobie osobiste wycieczki - dotyczy to szczegolnie k. bossman1
mowglyn Napisano 23 Kwiecień 2009 Napisano 23 Kwiecień 2009 Niniejszym oświadczam:1) Moje wypowiedzi w niniejszym wątku dotyczyły tematu, były rzeczowymi odpowiedziami na postawione pytania oraz w zadnym wypadku nie miały charakteru osobistej wycieczki",2) Wypowiedź moderatora skierowana m.in. pod moim adresem(Panowie wroccie do tematu i darujcie sobie osobiste wycieczki") jest w związku z powyższym krzywdzącym uogólnieniem nie mającym odzwierciedlenia w rzeczywistości,3) Do czasu usunięcia postów niejakiego ossmanna1" z niniejszego wątku nie będę więcej zabierał głosu.Pozdro! WiN czuwa!
bossmann1 Napisano 23 Kwiecień 2009 Napisano 23 Kwiecień 2009 ja sugerowalem sie ksiazka HUZAR . jest do pobrania z netu z friko
Czlowieksniegu Napisano 23 Kwiecień 2009 Napisano 23 Kwiecień 2009 Mowglyn- szczęście Forum polega na tym, że w granicach zdrowego rozsądku nie ma na nim cenzury. A na 101 % nie ma czystek przeprowadzanych przez poszczególnych Użytkowników. Stąd nie na miejscu jest Twoja deklaracja Ty lub bossmann1. Jeśli chcesz dzielić się swą wiedzą- zapraszam z otwartymi ramionami.Inna sprawa, że bossmann w ten czy inny sposób spamuje, kalecząc jednocześnie mowę ojczystą. Ale życie na bakier z pisownią powoli staje standardem.Pozdrawiam.
SZUKAM. Napisano 23 Kwiecień 2009 Napisano 23 Kwiecień 2009 może nie w temacie bezpośrednio, ale tyczy się powiatu Wysokie Mazowieckie, może kolegom coś podpowie, a może podsunie nowy ślad. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.