skyluke Napisano 24 Styczeń 2015 Napisano 24 Styczeń 2015 Nie wir a potrójna linia fos i wałów. Sprawdź czy w okolicy nie ma w literaturze (wczesno?) średniowiecznego grodziska.
R51 Napisano 25 Styczeń 2015 Napisano 25 Styczeń 2015 Panowie pytanie lekko offtop- jak kopiujecie te obrazki LIDARowe z geoportalu żeby były plikami graficznymi? Wszystko mi się udaje z wyjątkiem tego małego drobiazgu ;)
darbar75 Napisano 25 Styczeń 2015 Napisano 25 Styczeń 2015 @skyluke - dzięki za sugestię :-) Muszę zrobić pomiary w terenie. Będę informował@R51 - zrób to najprościej, jak można: Printscreen i wklej do Painta. Tam sobie zapisz w odpowiedniej jakości i już jest :-)
czarek100 Napisano 31 Styczeń 2015 Napisano 31 Styczeń 2015 http://mapy.geoportal.gov.pl/imap/?locale=pl&gui=new&sessionID=1649486Nie dałem rady zrobić zdjęcia więc zapodaję link do mapy,myślę że to nie jest problemem
sonicsquad Napisano 31 Styczeń 2015 Napisano 31 Styczeń 2015 Kolego. CTRL + PRTSC Wklejasz w paincie i masz. A tak dałeś info o miejscówce ( znana czy nie) innym ;)
Gniewkos Napisano 1 Luty 2015 Napisano 1 Luty 2015 w dzisiejszych czasach chyba już nie ma nie znanych okopów, więc luzik... :-)pozdro!
bjar_1 Napisano 1 Luty 2015 Napisano 1 Luty 2015 Dokładnie, wszystkie dziury widoczne gołym okiem to już dawno zostały przewalone. No chyba, żeby robić je na pełny profil do dna, to może by coś wyszło... W ogóle dziwne jest rozumowanie, że skoro są okopy, to są i fanty. W centralnej Polsce na ten przykład jest masa niemieckich okopów z 44/45 r. a weź i znajdź w nich choć łuskę...
bjar_1 Napisano 1 Luty 2015 Napisano 1 Luty 2015 No wiadomo, że gdzieś tam w środku lasu jakieś kawałki mogły ocaleć. No ale wszelkie dziury blisko wsi zostały na samym początku przewalone przez miejscowych szukających gratów, a później przeszły nimi hordy wykrywaczowców.
Thomson. Napisano 1 Luty 2015 Napisano 1 Luty 2015 Z tym się zgodzę. Ziemianki transzeje były na samym wstępie penetrowane i rozbierane na pozyskanie drewna przez miejscową ludność. Dodatkowo gdy zaczęto gospodarować lasy, zanim zaczęto jakiekolwiek prace w teren wchodziły jednostki saperów, aby uprzątnąć ten cały bajzel.
sonicsquad Napisano 1 Luty 2015 Napisano 1 Luty 2015 Bardziej mi chodziło o młodych z manią niezasypywania dołków...
Vantar Napisano 4 Luty 2015 Napisano 4 Luty 2015 pytanie co to może być w prawym górnym rogu, kwadrat o podanych wymiarach na zdjęciu i czy po prawej stronie to są okopy / ziemianki?
diggerek Napisano 4 Luty 2015 Napisano 4 Luty 2015 W moim rejonie transzeji i okopów jest daaardzo dużo.Ta z fotki jest jedną z najdłuższych i ma ok.1,5 km.Ciekawe ile czasu ją kopali.
Vantar Napisano 5 Luty 2015 Napisano 5 Luty 2015 inne miejsce, także proszę o podpowiedź co to może być :)(wiadomo, jak się nie przejadę to się nie dowiem, ale obecnie znajduje się ponad 100km od domu a ciekawość męczy)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.