ammuratow Napisano 18 Luty 2010 Share Napisano 18 Luty 2010 Witam,Robiłem ostatnio porządki i wśród starych fotografii znalazłem coś takiego.Podpis pod zdjęciem: Major Borys Rabinowicz dowódca jednostki" 1945 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 18 Luty 2010 Share Napisano 18 Luty 2010 Vorax, to jest klamra z lat 60-ych.ammuratow - oficer na zdjęciu ma ażurową klamrę, o której już pisaliśmy w tym wątku, może ona być jak najbardziej wojenna i przedwojenna, noszona chyba od 1935 roku. Wątpliwości budzi klamra pełna", z tą na Twoim zdjeciu sprawa jest jasna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ammuratow Napisano 18 Luty 2010 Share Napisano 18 Luty 2010 Wiem,wiem. Tak mnie podkusiło żeby wrzucić tę fotkę. Nie wiem skąd, jak i gdzie robiona i pewnie już się nie dowiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Surkan Boris Napisano 18 Luty 2010 Share Napisano 18 Luty 2010 klamry z gwiazda (jesli były w czasie 2 wojny ) to używali ich oficerowie, co innego klamry z gwiazdą używanie przez flotę czarnomorska . Powoód jest Bardzo prosty - oszczędność . tak samo gimastiorki Były bez kieszeni na piersiach (damskie miały i oficerskie ) ta sama przyczyna - oszczędność , Rosja straciła największa liczbę żołnierzy w czasie wojnny , a częsć z nich była wysyłana na pewna śmierć ( ani kroku wstecz) więc bo jakiego grzyba tracić cenny metal na klamrę do pasa ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kobieras39 Napisano 31 Marzec 2010 Share Napisano 31 Marzec 2010 http://www.odkrywca.pl/forum_pics/picsforum24/2_copy496.jpgi znou tym razem trafienie Kopacz1i co nie było takich w 45 r?mam nadzieje że kopacz mi wybaczysz że tak samowlonie wlepiłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 23 Październik 2011 Share Napisano 23 Październik 2011 Coś nowego do tematu, z książki 1000 mundurów Klaus-Ulrich Keubke, książka to raczej historyjka obrazkowa z mundurami i krótkimi opisami, ale w tym przypadku porusza intrygujący temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borsuk leśno-polny Napisano 24 Październik 2011 Autor Share Napisano 24 Październik 2011 Fantazja. Nigdy nie widziałem wojennego zdjęcia czerwonoarmisty z taką klamrą, chyba, że w Czterech pancernych...". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szwejk4 Napisano 24 Październik 2011 Share Napisano 24 Październik 2011 Moja wyciągnięta w sierpniu z ziemi myślałem że standard armii czerwonej ale wnioskuję z opisów że jednak frontowa wymiary 7cm długa na 5cm szeroka metal mosiądz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szwejk4 Napisano 24 Październik 2011 Share Napisano 24 Październik 2011 Druha strona jest jakieś bicie na zaczepie ale ni jak nie wiem o co chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szwejk4 Napisano 24 Październik 2011 Share Napisano 24 Październik 2011 Miało byc druga;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
honker Napisano 24 Październik 2011 Share Napisano 24 Październik 2011 witam,rozumiem że dowód jest marny ale-wiosna oglądałem na rosyjskiej stronie http://www.ipvod.ru/ film tankisty z 1939r i co najmniej dwóch oficerów miało na 99% takie klamry i teraz(skleroza)które ażurowa czy tłoczona sprawdzić nie mogę bo od kwietnia nawet oglądanie zrobili płatne pozd,marek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kobieras39 Napisano 24 Październik 2011 Share Napisano 24 Październik 2011 może dlatego że większość gości z fot to oficerowie dlatego nie widziałeś na zdjęciu z wojny takowej;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciekszprotawa Napisano 24 Listopad 2011 Share Napisano 24 Listopad 2011 Ja znalazłem jedno jakby to nazwać...wypracowanie Walerii Korwelis 1) Mundur pułkownika brygady czołgów Armii Czerwonej (Styczeń 1940) Pułkownik ma pas skórzany z metalową klamrą w kolorze złotym z godłem Armii Czerwonej-pięcioramienną gwiazdą z sierpem i młotem w środku. Odrębna barwa na patkach kołnierza, wypustkach i naszyciach na płaszczu i kurtce świadczy o dystynkcjach." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 24 Listopad 2011 Share Napisano 24 Listopad 2011 http://sammler.ru/index.php?act=Attach&type=post&id=1065811 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 24 Listopad 2011 Share Napisano 24 Listopad 2011 http://sammler.ru/index.php?act=Attach&type=post&id=1066222 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maro20 Napisano 24 Listopad 2011 Share Napisano 24 Listopad 2011 pełna klamrę wykopałem kiedyś w transzejach niemieckich z 1944r.Swiadczy o tym że jednak istniały w tym okresie /może w ograniczonych ilościach jednostek/Nie sądzę ze ktos w 1945-46 wykopał dół głębokosci 2-3m. i wrzucił tam swoją klamrę:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kopacz1 Napisano 24 Listopad 2011 Share Napisano 24 Listopad 2011 klamra stalowa radzieckiej marynarki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kopacz1 Napisano 24 Listopad 2011 Share Napisano 24 Listopad 2011 na rewersie widać wyraźnie kotwice Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kopacz1 Napisano 24 Listopad 2011 Share Napisano 24 Listopad 2011 klamra stalowa radzieckiej piechoty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kopacz1 Napisano 24 Listopad 2011 Share Napisano 24 Listopad 2011 rewers Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 24 Listopad 2011 Share Napisano 24 Listopad 2011 http://sammler.ru/index.php?act=Attach&type=post&id=852986фото курсанта 1940г. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 24 Listopad 2011 Share Napisano 24 Listopad 2011 i wszystko w temaciehttp://sammler.ru/index.php?showtopic=7706&st=140 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 25 Listopad 2011 Share Napisano 25 Listopad 2011 Jedyną starą radziecką klamrą w tym wątku jest ta, o której Huk powiedział, że wygląda jak carska. Stare klamry ZSRR mają identycznie rozmieszczone zapięcia jak w armii carskiej. Reszta to klamry od lat 50. po rozpad ZSRR. To, że jest wykopana, znaleziona z resztkami pasa WH o niczym naprawdę nie świadczy... Pozdrawiam serdecznie, Łukasz :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vorax Napisano 25 Listopad 2011 Share Napisano 25 Listopad 2011 Łukasz a widziales chociaz link Kopijnika?http://sammler.ru/index.php?showtopic=7706&st=140PozdrawiamVorax Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 25 Listopad 2011 Share Napisano 25 Listopad 2011 Łukasz przeżyj jeszcze raz linki od Kopiego tak jak napisał Vorax i zweryfikuj swoje wiadomości :) co do klamer to pewnie były często pokazywane na propagandowych filmach i imprezach nie wypadało pokazywać żołnierza radzieckiego ze zwykłym paskiem , co się tyczy wojny kiedy wszystkiego brakowało nikt nie troszczył się o klamry kogo to obchodziło żołnierz giną szybko na froncie ale taniej , a jak chciał zamienić parciany pasek lub sznurek to wchodził do lepszej chałupy zabierał gospodarzowi to co znalazł albo ciął lejce od kunia na kawałki albo ograbiła trupy Niemców lub trupy swoich kolegów w takich sytuacjach nikt się nie zastanawiał chodziło o to coby idąc do ataku lub uciekając przed nim nie przewrócić się w wyniku opadnięcia gaci na kostki :):) a te klamry które wychodzą z gleby to pewnie pozostałości jakiś zapasów , a stalówki myślę że to produkcja kiedy mieli już trochę czasu na produkcję tego typu gadżetu dla armii ale mosiądzu jeszcze było szkoda .to tyle ,może ktoś ma inne zdanie to niech coś doda -pozdro ps. Kopacz1 - nie miałem czasu jeszcze się zabrać się za nią boję się że sie rozpadnie -pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.