woytas Napisano 3 Styczeń 2009 Autor Share Napisano 3 Styczeń 2009 Izraelskie siły lądowe wkroczyły do Strefy Gazy - informuje Reuters powołując się na źródła palestyńskie. Informację potwierdziły izraelskie władze wojskowe.http://wiadomosci.onet.pl/1890173,12,item.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
latający holender Napisano 3 Styczeń 2009 Share Napisano 3 Styczeń 2009 No to skończy się wojna z wysokości 3 km bez strat... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anty-szkodnik przysypywacz Napisano 3 Styczeń 2009 Share Napisano 3 Styczeń 2009 Naprawdę żal ofiar, nie związanych w żaden sposób z tymi fanatykami. Zło znowu otwiera swój parszywy ryj i szczerzy kły, zabiera swoje zdobycze. Odwieczna walka dobra ze złem...tylko właśnie kto tam , w tym konflikcie występuje jako mniej zły !!! Wg. mnie niech sobie ten Izrael, wjeżdża robi porządek z Hamasem i zostawi zwykłych ludzi w spokoju.Bądźmy dobrej myśli.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 3 Styczeń 2009 Share Napisano 3 Styczeń 2009 Też mi zal cywili ALE Hamas uważany za organizację terrorystyczną (znaczy przez Izrael i sojuszników) cieszy się ogromnym poparciem wśród Palestyńczyków , ze wzgledu na swoją działalność na rzecz tamtejszego społeczeństwa . Szkoły , ochrona zdrowia..No i być tu mądry pisz wersze ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mic112 Napisano 3 Styczeń 2009 Share Napisano 3 Styczeń 2009 Moim zdaniem Izrael po prostu się broni i ma do tego prawo a nawet obowiązek, wiem że wojna to piekło jednak nie zawsze pokój osiąga się drogą mediacji. Z poparciem dla hamasu to różnie bywa wśród Palestyńczyków z reguły ludzie po prostu nie mają wyboru, są zastraszani a nierzadko mordowani przez terrorystów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trooper85 Napisano 4 Styczeń 2009 Share Napisano 4 Styczeń 2009 Z konfliktami na bliskim wschodzie które wybuchały w ciągu kilkudziesięciu ostatnich lat i w których brał udział Izrael problem polega na tym, że nie można jednoznacznie stwierdzić kto jest stroną odpowiedzialną za eskalację przemocy. No chyba, ze ktoś jest zajadłym antysemitą, dla którego winę za wszystkie nieszczęścia świata ponoszą Żydzi.Izrael konsekwentnie odpowiada na ataki na swoje terytorium i obywateli, do czego oczywiscie ma pełne prawo. To czy odpowiedź jest adekwatna do zagrożenia to już osobna kwestia. Jak dla mnie reakcja Izraelczyków jest często zupełnie niewspółmierna i często ziększa tylko poparcie ludności arabskiej dla skrajnych organizacji.Z drugiej strony trzeba brać pod uwagę, że walcząc o swoje państwo, Zydzi wkroczyli na terytorium od dawna zamieszkałe przez inne narody, które nie posiadając potęgi militarnej porównywalnej z Izraelską, próbują walczyć o swoja ziemię i prawa takimi środkami jakie sa w ich zasięgu.Warto jeszcze przypomnieć, że walka Żydów o własne, niepodległe państwo nie różniła się wiele, jeśli chodzi o stosowane metody, od tego co w tej chwili robią Palestyńczycy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
100icki Napisano 4 Styczeń 2009 Share Napisano 4 Styczeń 2009 59% Europy: Izrael zagrozeniem dla pokoju http://pl.indymedia.org/pl//2003/11/2958.shtml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kurt Napisano 4 Styczeń 2009 Share Napisano 4 Styczeń 2009 panowie wojna to najlepszy biznes a panowie z pejami biznes mają we krwi :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rem Napisano 4 Styczeń 2009 Share Napisano 4 Styczeń 2009 Ciekawe ile teraz wymordują dzieciaków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mic112 Napisano 4 Styczeń 2009 Share Napisano 4 Styczeń 2009 Zaraz, zaraz bo nie rozumiem, znaczy co jak mają peje i biznes we krwi to można ich mordować bezkarnie bo są podludźmi bez praw w cywilizowanym świecie a wszelkie przejawy samoobrony z ich strony to barbarzyństwo...??? Czy jak?Teraz zaszokuje was bardzo i powiem że moja żona jest żydówką wbrew temu co myślą tu niektórzy nie jesteśmy przez to jakoś szczególnie zamożni:( i nie atakujemy swoich sąsiadów nie okradamy ich i nie uprawiamy czarów:)Czy dla tego że jest żydówką powinienem ją poniżać, znienawidzić może zabić??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kurt Napisano 4 Styczeń 2009 Share Napisano 4 Styczeń 2009 nikt nie jest doskonały a umierają zazwyczaj niewinni i to jest owy cud wojny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zimmermann Napisano 4 Styczeń 2009 Share Napisano 4 Styczeń 2009 A o czym to szanowny przedmówca mówi? O jakim bezkarnym mordowaniu? o jakich podludziac bez praw w cywilizowanym świecie? no i w szczególnosci o jakich przejawach samoobrony??????????????????? Ja chyba w kanałach telewizyjnych oglądam relacje z innej wojny???? Bo tam widzę uzbrojonych po zęby żołnierzy, nowoczesne czołgi w osłonie helikopterów itd. wdzierających się na terytorium Palestyny, często widac też tych zabitych :barbarzyńców: - najczęściej kobiety i dzieci i krzyczących nad nimi facetów z kałachami.A może mówisz o stosunku strat???????????pewnie to tak Cię zbulwersowało.I żeby była jasnosc nie jestem jakim obrońcą arabów bo to ani moje swaty ani kuzynostwo ale w tym przypadku warunki obrony koniecznej zostały przekroczone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek1976 Napisano 4 Styczeń 2009 Share Napisano 4 Styczeń 2009 Mic zrobisz jak będziesz uważał. Jednego nie rozumiem -z tego co wiem to Izrael jest agresorem( na tę chwilę)w Strefie Gazy, a nie jednostką przejawiającą samoobronę. Mam nadzieję ,że po każdym udanym" ataku Izraelskim, nie otwierasz butelki z szampanem!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kurt Napisano 4 Styczeń 2009 Share Napisano 4 Styczeń 2009 Panowie spokojnie wszak nie zapominajcie że od wieków to naród Dawida jest ciemiężony, tylko ktoś zapomniał dodać że uczeń z czasem przerasta mistrza... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek1976 Napisano 4 Styczeń 2009 Share Napisano 4 Styczeń 2009 Tradycją narodową Żydów jest pretensjonalność do wszystkich i wszystkiego, to już się nie zmieni. Polska ,która dla Żydów zrobiła w dziejach, chyba najwięcej, jest postrzegana w Izraelu jako kraj antysemicki-szkoda gadać!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mic112 Napisano 4 Styczeń 2009 Share Napisano 4 Styczeń 2009 kol zimmermann to ja właśnie pytam o czym lub o kim mowa?Wyrabianie sobie światopoglądu na podstawie kilku wiadomości telewizyjnych to ślepa uliczka.Polskich żołnierzy którzy w osłonie czołgów i helikopterów, wkroczyli na terytorium okupowanego Iraku czy Afganistanu a następnie mordowali niewinnych cywilów w tym kobiety i dzieci też obsmarowujecie? Wszak środki użyte przez naszą armię były także niewspółmierne do zagrożenia, jak to się mówi, przekroczenie środków obrony koniecznej...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rem Napisano 4 Styczeń 2009 Share Napisano 4 Styczeń 2009 Do Mic - z tego co czytałem, to Izrael nie Palestyna została oskarzona przez Amnesty International o zbrodnie wojenne. Wybacz, ale nie trafia do mnie tłumaczenie, że zasadnym jest rozwalenie rakietą całego bloku, w którym napewno mieszkają kobiety i dzieci, tylko dlatego że prawdopodobnie przebywa tam ktoś podejrzany o terroryzm.Mam też takie pytanie, do kogos kto zna dobrze historię Europy. Czy ktos zrobił już statystykę tzw. pogromów żydowskich które miały miejsce w Europie z podziałem na kraje?I którą pozycję w tym niechlubnym rankingu zajmuje tu Polska?Bo, jak to się mawia, z cyframi się nie dyskutuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mic112 Napisano 4 Styczeń 2009 Share Napisano 4 Styczeń 2009 zasadnym jest rozwalenie rakietą całego bloku, w którym napewno mieszkają kobiety i dzieci, tylko dlatego że prawdopodobnie przebywa tam ktoś podejrzany o terroryzmKol rem, gdzie ja coś takiego napisałem??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek1976 Napisano 4 Styczeń 2009 Share Napisano 4 Styczeń 2009 Dla rozluźnienia, fajny kawałek pasujący do sytuacjihttp://pl.youtube.com/watch?v=XiLI8SfkX0I Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rem Napisano 4 Styczeń 2009 Share Napisano 4 Styczeń 2009 Mic - napisałes, że Izrael poprostu się broni. To co napisałem wchodzi w zakres Ich pakietu obronnego" (ostatnie 2-3lata), sądziłem że wiesz o tym. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mic112 Napisano 4 Styczeń 2009 Share Napisano 4 Styczeń 2009 rem - Ja takich akcji nie usprawiedliwiam, jednak proszę weź pod uwagę jak trudno zwalczyć jest terrorystów, którzy stoją za żywą tarczą własnych żon, sióstr, matek czy dzieci. Jakie można zastosować środki w przypadku gdy nasz wróg nie chce pertraktować a wojna to jego sposób na życie,bez niej nie istniał by? Wiem że śmierć niewinnych (cokolwiek to znaczy) jest zawsze szokiem i bolesną stratą, jednak to wojna a która wojna jest humanitarna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
puchaś Napisano 4 Styczeń 2009 Share Napisano 4 Styczeń 2009 Hamas walczy o swoją palestyńską ziemie która została zabrana przez Żydów w 1967, kiedy to nie palestyńczycy ich zaatakowali a Egipt,Syria, chcą tylko swojej części ziemi która do nich należy, chyba mają do tego prawo? Noo i oczywiście wszech wielka i waleczna armia izraelska ostrzeliwująca cywili z artylerii i powietrza. Nie każdy palestyńczyk jest z Hamasu. Dziwi mnie jedynie to dlaczego Żydzi i Amerykanie mogą po swojemu urządzać porządek na świecie, inni jak kogoś zaatakują to zaraz grożą sankcjami a tutaj tylko krzyczą prosimy o pokój. Kim oni są że wszystko mogą? Zachowują się jak hitlerowcy, otoczyli Strefę Gazy jak getto(oczywiście jakby Żydów tak otoczono, to wielkie aj-waj by było) bombardują i ostrzeliwują między innymi cywili. Nie wspomne o strzelaniu do bezbronnych cywili jak to było ukazane na niektórych zdjęciach i filmach. Chyba Żydzi dosyć się odegrali zabijając bezpodstawnie prawie 400 cywili, kiedy ich zginęło może z 15. Post został zmieniony ostatnio przez moderatora pomsee 14:16 04-01-2009 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 4 Styczeń 2009 Share Napisano 4 Styczeń 2009 Panowie przestrzegam przed zbytnio emocjonalnymi postami a w szczególności przed tymi, które wzywają lub pochwalają do eksterminację narodów.I proszę trzymać się tematu a nie użalać nad pogwałconą wolnością słowa".Jak już piszecie to róbcie to merytorycznie.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora pomsee 14:22 04-01-2009 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 4 Styczeń 2009 Share Napisano 4 Styczeń 2009 Izraelska kontrola strefy Gazy zapewni temu rejonowi wiekszą stabilność niż rządy Hamasu. Nie jest dobrze, że przy okazji giną cywile, ale w sytuacji ataków terrorystycznych ktoś musi tam zrobić porządek. W wyniku ataków Hamasu izraelscy cywile też giną. Miałem jednak nadzieję na precyzyjniejsze działania IDF. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
puchaś Napisano 4 Styczeń 2009 Share Napisano 4 Styczeń 2009 faktycznie nie warto bo posty są ucinane, dodam jeszcze, że walka o swoją ziemie kiedy jest sie traktowanym jak nie człowiek to terroryzm? Oni walcza w taki sposób jaki mogą, przynajmniej nie wjeżdzają czołgami w cywilów itp.Walka Żydów o własne, niepodległe państwo nie różniła się wiele, jeśli chodzi o stosowane metody, od tego co w tej chwili Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.