miroslav Napisano 12 Grudzień 2024 Napisano 12 Grudzień 2024 Jak zapewne zauważyło kilka Osób - Składowisko Mokra III obok krzyżówki . Co nowego na ujęciu ? Więcej informacji o uszkodzeniach czołgu po prawej oraz kontur lasu w zachodniej części polany Mokra . Sądzę przyda się do rozpoznania kolejnych fotografii . Cytuj
miroslav Napisano 8 Styczeń Napisano 8 Styczeń 5 Działo... Poszukuję innych ujęć z podobnym maskowaniem . Założenie banalne - grupa podobnie wyszkolonych Żołnierzy, zwłaszcza 1 dnia wojny powiela schemat wielokrotnie ćwiczony na poligonie . Ze względu na oświetlenie i inne aspekty ujęcie nr.1- może być (choć nie musi )elementem 1 Baterii skierowanym na Mokrą 1 Ach i poproszę bez uwag o kosmitach ,skoro poprzednio pomogła mi wydeptana trawa może i tym razem się uda . Wystarczy byście sprawdzili swoje zbiory pod kontem gałązek :) Proste chyba ...choć pracochłonne . Cytuj
miroslav Napisano 11 Styczeń Napisano 11 Styczeń Co dla mnie oznaczają "gałązki ". Uważam że każde z tych dział stało wcześniej w pełni zamaskowane w innym miejscu . Po nagłej zmianie pozycji zabrakło czasu na odtworzenie kamuflażu . Pozostały gałązki osłaniające celowniczego które prawdopodobnie należały do wzoru maskowania charakterystycznego dla tego oddziału . Brak odpowiedzi na moje pytanie oraz innych fotek oznacza że podobne ujęcia są rzadkie i zdają się potwierdzać związek z 2DAK. ale też niestety nie daje 100 % pewności pochodzenia ostatniego . Cytuj
miroslav Napisano %s o %s Napisano %s o %s Jak w kilku zdaniach opisać to co Innym zajęło całe rozdziały książek ? Może moja opinia jest tworzeniem rzeczywistości alternatywnej ale spróbuję :) W relacjach i późniejszych opisach 3 działa 1 Baterii zostały wycofane za tory . W zasadzie niemożliwe bo z czterech dwa mamy pewne na zdjęciach . Łatwiej udało się zabrać działka p.panc . W takim przypadku powodem pozostania Rtm Hollaka na pozycjach była osłona pozostawionych dział do momentu w którym istniała jakakolwiek szansa ich odzyskania . 2 ? i 3 Bateria utraciły po dwa działa . Jedynka walcząc od rana a potem w okrążeniu zgodnie z opisami jedno ?. Pomimo że była w centrum placu boju . Przy czym aby czołgi mogły swobodnie operować w kolejnych atakach i nie narażać się na ostrzał z tyłu ,działa z zachodniej części Mokrej II musiały zostać "uciszone " Być może zostały zniszczone , uległy awariom lub zabrakło amunicji . Na ile zdjęcia pozwalają zerknąłem na usterki . Działo z sadu Kocębów uszkodzona część tarczy i koło Działo 3 Bat uszkodzone koło . Prawdopodobnie musieli mieć zapas i możliwość wymiany bo to wrażliwa drewniana konstrukcja . Czyli brakło możliwości pracy pod ostrzałem i dogodnego czasu/możliwości ewakuacji. W zasadzie to druga Bateria miała największą szansę wycofania bez utraty wyposażenia . Nawet jeśli było częściowo uszkodzone . Na zapleczu las i możliwe 2 lub 3 drogi odwrotu . Cytuj
miroslav Napisano 31 minut temu Napisano 31 minut temu Baza zdjęć którą stworzyliście zawiera odpowiedź na "kosmiczne " wątpliwości . Kilka postów wcześniej wspomniałem o budowie drogi z podkładów ... Na zdjęciu ukończona podobna konstrukcja i chyba dało się strzelać . Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi