miroslav Napisano 11 Marzec Napisano 11 Marzec Powiem delikatnie - Jesteśmy gronem Osób o wspólnych zainteresowaniach . Pamiętam jak w przeszłości moje udostępnione w necie fotki wrzucały ponownie Osoby bez dodatkowej informacji o pochodzeniu ujęcia . Taak - byłem i bywam niezbyt szczęśliwy :) Owszem w trakcie aukcji wygląda to nieco inaczej lub w trakcie rozważań tematycznych gdy fotografie Kolegów pozwalają na postęp. Niemniej jednak staram się dokonywać zakupów i udostępniać by zachować poziom wspólnego dobrostanu :) I oczywiście osiągać postęp w temacie :)))Jednocześnie podbijam koszt - trochę nieładnie. Wpis słodkokwaśny bo fotki są potrzebne jednak "Ktoś " miał serce i gest by się nimi dzielić .Więc zgodnie z zasadami Koleżeństwa miło by było opatrzyć choć inicjałami .
formoza58 Napisano 12 Marzec Napisano 12 Marzec Przepatrz wątek i znajdź choćby kilka swoich wrzutek, gdzie "zgodnie z zasadami Koleżeństwa" byłeś tak miły i opatrzyłeś choć inicjałami właściciela. Oj, sorki , raz w grudniu 2017 roku zamieściłes zdjęcie właściciela, prosząc go o wybaczenie, jako że "...pasja wspólna,ale są rzeczy ważniejsze i nie powinny trafiać do szuflady". No to, chyba masz monopol do interpretacji wypowiedzi. Tylko jak widzisz, Twoje " złote myśli", mobilizacje, zachęty do współpracy nie trafiają Kolegów z grona Osób o podobnych zainteresowaniach. I jeszcze jedno, w 2017 zniechęciłeś mnie do współpracy, mimo to kilkakrotnie próbowałem, zresztą jest to w postach, a nie moje wymyślanie. kiedy zapytałem odnośnie jakiś zdjęć odpowiedziałeś ni mniej ni więcej " ...Jeśli chcesz zobaczyć je, dzisiaj zapewne są gdzieś w Forum", podobnie jak wszystkie moje fotki. Czym innym jest dać, to równie przyjemnie jak dostać :-)" 3 godziny temu, miroslav napisał: Więc zgodnie z zasadami Koleżeństwa miło by było opatrzyć choć inicjałami To nie Twoje słowa , Miroslav, że ... " można zdjęcie widzieć, a nie wiedzieć"? Podsumowując, nie " męcz kota", bo ostatnio zapomniałeś chyba, czego dotyczy ten wątek.
miroslav Napisano 12 Marzec Napisano 12 Marzec Ojj wrr - jak znam źródło dodaję , tym razem zdjęcia pochodzą z FB i jest Nazwisko. Przy czym na 100% obserwuje ten temat i zapewne irytuje . Empatia .
formoza58 Napisano 12 Marzec Napisano 12 Marzec 4 godziny temu, miroslav napisał: Przy czym na 100% obserwuje ten temat i zapewne irytuje . Empatia . Nie, swoimi efektami obserwacji, zakłócasz normalne funkcjonowanie tego wątku. Na stronce PR też mędliłeś i zamęczałeś kameradów? 4 godziny temu, miroslav napisał: tym razem zdjęcia pochodzą z FB i jest Nazwisko. Jakie zdjęcia? Te , które wrzucił Krzysztof? Reasumując, Mirosław, " wstrzymaj konia" , potrzymaj się grzywy . I bezgłośnie obserwuj sobie temat.
formoza58 Napisano 12 Marzec Napisano 12 Marzec W dniu 25.01.2025 o 19:54, miroslav napisał: ok. 40 % Żołnierzy biorących udział w Bitwie była etnicznymi Ukraińcami I jeszcze jedno . Mam konkretne pytanie, skąd te ok. 40 %.?
MarekA Napisano 12 Marzec Napisano 12 Marzec 2 godziny temu, formoza58 napisał: I jeszcze jedno . Mam konkretne pytanie, skąd te ok. 40 %.? W "GO Piotrków 1939" M. Bielski na s. 49 jest informacja że 40% rezerwistów brygady pochodziło z Wołynia. To jednak nie oznacza że wszyscy oni byli Ukraińcami. Chyba że jest jakieś dokładniejsze źródło informacji. 1
Landszaft Napisano 12 Marzec Napisano 12 Marzec Miroslav jak 40 % brygady pochodzi z Wołynia i to są rdzenni Ukraińcy to znak że na Wołyniu nie było w latach 40 rzezi Polaków przez Ukraińców i nawzajem a była rzeź Ukraińców miedzy sobą . Bo tam tylko mieszkali rdzenni Ukraińcy. Z Miroslava jest taki historyk i jego wiedza jak słuchać obecnej Россия ТВ i jej wizji historii świata .
formoza58 Napisano 12 Marzec Napisano 12 Marzec 2 godziny temu, MarekA napisał: W "GO Piotrków 1939" M. Bielski na s. 49 jest informacja że 40% rezerwistów brygady pochodziło z Wołynia. To jednak nie oznacza że wszyscy oni byli Ukraińcami. Chyba że jest jakieś dokładniejsze źródło informacji. Dzięki Marek, przynamniej jedno pytanie , na które odpowiedzi , pewnie bym od niego nie uzyskał. A spytałem się, bo przy okazji odsłonięcia kamienia pamiątkowego w rej. stanowisk 3 baterii. Rozmawiałem z Ukraińcami z Dubna i podczas jednej z nich dowiedziałem się, że przyjechali , bo Dubno było macierzystym garnizonem 2 DAK-u. Tylko tyle i Aż tyle.
miroslav Napisano 12 Marzec Napisano 12 Marzec jpr - skoro zakłócam twoje nigdy nie milknące gaworzenie /galerie i jeśli zaczynasz grać w drużynie landszafta , stopuję w podziwie nad przenikliwością i głębią intelektu :) Nie mam powodu i nie mam parcia by się tu logować . Czy temat rozwinąłem czy udupiłem niech rozważają uczestnicy forum. Dodam jedynie słowa wieszcza z "Ody do młodości" jest zwrotka która warto byś poczytał :))) a byś się nie zamęczał domysłami dodam druga i może trochę trzeciej :) Zdrowia - mimo wszystko będzie ci potrzebne aby w nieskończoność komentować wszystkie tematy forum . Sława Ukrainie - tak mnie wychowano i w takiej wierze - wspierać słabszych gdy czerwona zaraza niszczy nasz świat . Czy 40% czy 20% - wiedziałem że niezależnie co napiszę ruskie nożyce się odezwą . Jeśli skoszę choć jeden profil tatiany dla mnie jest ok. Zresztą sama rzuciła go na żer więc się nie smuć :))) Bitwa pod Mokrą trwa tu i teraz . Bezwarunkowo zapisz i cytuj - daję placet .
formoza58 Napisano 12 Marzec Napisano 12 Marzec 1 godzinę temu, miroslav napisał: jpr - skoro zakłócam twoje nigdy nie milknące gaworzenie /galerie i jeśli zaczynasz grać w drużynie landszafta , stopuję w podziwie nad przenikliwością i głębią intelektu :) Nie mam powodu i nie mam parcia by się tu logować . Czy temat rozwinąłem czy udupiłem niech rozważają uczestnicy forum. Dodam jedynie słowa wieszcza z "Ody do młodości" jest zwrotka która warto byś poczytał :))) a byś się nie zamęczał domysłami dodam druga i może trochę trzeciej :) Zdrowia - mimo wszystko będzie ci potrzebne aby w nieskończoność komentować wszystkie tematy forum . Sława Ukrainie - tak mnie wychowano i w takiej wierze - wspierać słabszych gdy czerwona zaraza niszczy nasz świat . Czy 40% czy 20% - wiedziałem że niezależnie co napiszę ruskie nożyce się odezwą . Jeśli skoszę choć jeden profil tatiany dla mnie jest ok. Zresztą sama rzuciła go na żer więc się nie smuć :))) Bitwa pod Mokrą trwa tu i teraz . Bezwarunkowo zapisz i cytuj - daję placet . Kiedy zobaczyłem posty innych uczestników, wiedziałem, ze sobie mimo wszystko nie odmówisz. Nawet wiadomo było na jaką " nutkę" zagrasz. Wtedy straciłem nadzieję, że merytorycznie odpowiesz na moje pytania. Miałeś pretekst, żeby jeszcze bardziej przemienić ten wątek w " hayde parkowe wypociny" Jpr. teraz schodzisz na pożałowania godnego trusia biednego Miroslava, którego ja staram się obrazić, stłumić i Bóg wie co jeszcze. Będę powtarzał w nieskończoność. Każdy sam może sprawdzić, kto kogo. A Twoje "...Nie mam powodu i nie mam parcia by się tu logować"? . Obyś był konsekwentny i Zdrowia życzę
miroslav Napisano 14 Marzec Napisano 14 Marzec ooo!- chłopaczku przeterminowany nie będziesz decydował o tym co mogę lub nie , tudzież z żalem? nie możesz zarządzać wpisami na tym forum :))) Oczywiście rusałkom i tobie powodów i efektów mojej pracy nie mam ochoty udostępniać :) Pozostają Koledzy których na kolanach przepraszam za to co muszą czytać i znosić w pokorze :) "per aspera ad astra". Mirek
formoza58 Napisano 14 Marzec Napisano 14 Marzec 5 minut temu, miroslav napisał: ooo!- chłopaczku przeterminowany nie będziesz decydował o tym co mogę lub nie , tudzież z żalem? nie możesz zarządzać wpisami na tym forum :))) Oczywiście rusałkom i tobie powodów i efektów mojej pracy nie mam ochoty udostępniać :) Pozostają Koledzy których na kolanach przepraszam za to co muszą czytać i znosić w pokorze :) "per aspera ad astra". Mirek :-))) Chłopaczka to sobie znajdź, wiesz gdzie... "Oczywiście rusałkom i tobie powodów i efektów mojej pracy nie mam ochoty udostępniać :)". Jak bonie dydy, dzidzia w piaskownicy. Ja nawet nie mam ochoty czytać efektów Twojej pracy. To nie spam, nie pomyłka, nie zagadka, zwykła prośba. I wszystko.
formoza58 Napisano 21 Marzec Napisano 21 Marzec W dniu 9.03.2025 o 23:39, formoza58 napisał: Poglądowe przykłady maskowania dział w DAK-ach... Te zdjęcia, które zamieściłeś, dotyczą kilku lub pary dział, z wyszczególnieniem działa 2 baterii, tyle, że po boju W przypadku gałązek wetkniętych między tarcze może by to była oki sugestia, tylko, małe ale ... na bojowo górną tarczę się podnosiło. I co , ano trzask prask po maskowaniu . Uzupełnienie do tematu maskowania w 2 DAK-u. Nabyłem kiedyś kilkadziesiąt fotografii, przedstawiających ludzi i sprzęt dywizjonu na ostatnich manewrach przed wybuchem wojny, w Przewursku latem 1939 roku. Na kilku zdjęciach widoczne siatki maskujące, o których nie wspomniano w wątku. I tak dowódca dywizjonu płk. Kamiński.
formoza58 Napisano 21 Marzec Napisano 21 Marzec Jw. Dowódca dywizjonu i jego zastępca mjr. Stojowski.
formoza58 Napisano 21 Marzec Napisano 21 Marzec Jw. Mjr. Stojowski. We wrześniu został z II rzutem dywizjonu.
formoza58 Napisano 21 Marzec Napisano 21 Marzec "Maskowanie indywidualne" na przykładzie oficera ogniowego 3 baterii, por. Pokornego.
formoza58 Napisano 21 Marzec Napisano 21 Marzec Dzięki Bjar ;-) Podobnie bywało z opisami Powurska. Raz " Powursk", gdzie indziej " Powórsk".
miroslav Napisano 21 Marzec Napisano 21 Marzec A na jakiej podstawie takie twierdzenia . Podpisów na zdjęciach nie widzę , może są na odwrocie ??? Były też piękne wrzutki/ fotki " Mokra"w przeszłości - bodaj z ćwiczeń Łuck? :))) Ogólnie przy takiej masie zakupionych zdjęć dla forum Milioner delikatne określenie :). Zdrowia i jeszcze więcej kasy :)
formoza58 Napisano 21 Marzec Napisano 21 Marzec 4 minuty temu, miroslav napisał: A na jakiej podstawie takie twierdzenia . Podpisów na zdjęciach nie widzę , może są na odwrocie ??? Były też piękne wrzutki/ fotki " Mokra"w przeszłości - bodaj z ćwiczeń Łuck? :))) Ogólnie przy takiej masie zakupionych zdjęć dla forum Milioner delikatne określenie :). Zdrowia i jeszcze więcej kasy :)
formoza58 Napisano 21 Marzec Napisano 21 Marzec Przy okazji, zdjęcia z przeglądu 2 DAK-u, latem 1939 roku. Dywizjon na polowo z pocztem sztandarowym włącznie, natomiast pluton trębaczy w " gali".
miroslav Napisano 21 Marzec Napisano 21 Marzec a i słusznie - w tle mikrodruk z datą i okolicznościami wydarzenia .Wszystkich którzy potrafią zerkać w przeszłość bez narzuconych "ramek" i z odrobiną luzu .Pozdrawiam :)
Rekomendowane odpowiedzi