miroslav Napisano 12 Grudzień 2024 Napisano 12 Grudzień 2024 Jak zapewne zauważyło kilka Osób - Składowisko Mokra III obok krzyżówki . Co nowego na ujęciu ? Więcej informacji o uszkodzeniach czołgu po prawej oraz kontur lasu w zachodniej części polany Mokra . Sądzę przyda się do rozpoznania kolejnych fotografii . Cytuj
miroslav Napisano 8 Styczeń Napisano 8 Styczeń 5 Działo... Poszukuję innych ujęć z podobnym maskowaniem . Założenie banalne - grupa podobnie wyszkolonych Żołnierzy, zwłaszcza 1 dnia wojny powiela schemat wielokrotnie ćwiczony na poligonie . Ze względu na oświetlenie i inne aspekty ujęcie nr.1- może być (choć nie musi )elementem 1 Baterii skierowanym na Mokrą 1 Ach i poproszę bez uwag o kosmitach ,skoro poprzednio pomogła mi wydeptana trawa może i tym razem się uda . Wystarczy byście sprawdzili swoje zbiory pod kontem gałązek :) Proste chyba ...choć pracochłonne . Cytuj
miroslav Napisano 11 Styczeń Napisano 11 Styczeń Co dla mnie oznaczają "gałązki ". Uważam że każde z tych dział stało wcześniej w pełni zamaskowane w innym miejscu . Po nagłej zmianie pozycji zabrakło czasu na odtworzenie kamuflażu . Pozostały gałązki osłaniające celowniczego które prawdopodobnie należały do wzoru maskowania charakterystycznego dla tego oddziału . Brak odpowiedzi na moje pytanie oraz innych fotek oznacza że podobne ujęcia są rzadkie i zdają się potwierdzać związek z 2DAK. ale też niestety nie daje 100 % pewności pochodzenia ostatniego . Cytuj
miroslav Napisano 16 Styczeń Napisano 16 Styczeń Jak w kilku zdaniach opisać to co Innym zajęło całe rozdziały książek ? Może moja opinia jest tworzeniem rzeczywistości alternatywnej ale spróbuję :) W relacjach i późniejszych opisach 3 działa 1 Baterii zostały wycofane za tory . W zasadzie niemożliwe bo z czterech dwa mamy pewne na zdjęciach . Łatwiej udało się zabrać działka p.panc . W takim przypadku powodem pozostania Rtm Hollaka na pozycjach była osłona pozostawionych dział do momentu w którym istniała jakakolwiek szansa ich odzyskania . 2 ? i 3 Bateria utraciły po dwa działa . Jedynka walcząc od rana a potem w okrążeniu zgodnie z opisami jedno ?. Pomimo że była w centrum placu boju . Przy czym aby czołgi mogły swobodnie operować w kolejnych atakach i nie narażać się na ostrzał z tyłu ,działa z zachodniej części Mokrej II musiały zostać "uciszone " Być może zostały zniszczone , uległy awariom lub zabrakło amunicji . Na ile zdjęcia pozwalają zerknąłem na usterki . Działo z sadu Kocębów uszkodzona część tarczy i koło Działo 3 Bat uszkodzone koło . Prawdopodobnie musieli mieć zapas i możliwość wymiany bo to wrażliwa drewniana konstrukcja . Czyli brakło możliwości pracy pod ostrzałem i dogodnego czasu/możliwości ewakuacji. W zasadzie to druga Bateria miała największą szansę wycofania bez utraty wyposażenia . Nawet jeśli było częściowo uszkodzone . Na zapleczu las i możliwe 2 lub 3 drogi odwrotu . Cytuj
miroslav Napisano 22 Styczeń Napisano 22 Styczeń Baza zdjęć którą stworzyliście zawiera odpowiedź na "kosmiczne " wątpliwości . Kilka postów wcześniej wspomniałem o budowie drogi z podkładów ... Na zdjęciu ukończona podobna konstrukcja i chyba dało się strzelać . Cytuj
miroslav Napisano 25 Styczeń Napisano 25 Styczeń ok. 40 % Żołnierzy biorących udział w Bitwie była etnicznymi Ukraińcami . O czym należy pamiętać w związku z pojawiającymi się na Forum wrzutkami w innych tematach . Język Ukraiński w trakcie Bitwy - ależ naturalnie tak . Jeśli zechcą przypisać ten fakt do swojej historii mają pełne prawo . I owszem - czekam na pierwszego chętnego dywersanta . Ale też mam swoich faworytów/rytki :)). 1 Cytuj
Tyr Napisano 25 Styczeń Napisano 25 Styczeń etniczny ukrainiec to ci dał pozytywa... Może coś o "etniczności," może coś o składzie wojska w bitwie pod wzg wyznania, terenów poboru, nieśmiertelników bo inaczej pierdzielisz jak potłuczony... Cytuj
miroslav Napisano 25 Styczeń Napisano 25 Styczeń Och kocham cię :)- jak łatwo sprowokować aby "cuś" dało "ciała" . Rozkoszne i romantyczne - aczkolwiek sądziłem że żaden profil nie "zarydzykuje" Owszem to trochę jak cybersex i niestety również spam w temacie ale Nasi nawet po dziesiątkach lat pozwalają na odsiew plew. Jeszcze raz z sercem w podzięce za reakcję . Przemyślałem - to że się tu produkuję trochę kiepsko ale Moi - choć w w ziemi ale również mają radochę :) Cześć i Sława Walecznym Przodkom-na pohybel rusałkom . Cytuj
Tyr Napisano 25 Styczeń Napisano 25 Styczeń tylko się nie brandzluj i nie spuść bo ja hetero...daj tylko dowody na to co pierdzielisz... Cytuj
miroslav Napisano 25 Styczeń Napisano 25 Styczeń Jeśli kopiejki krasavico za produkcję już poszły na konto swoją nagrodę masz w kieszeni :. Czego jeszcze szukasz w Polsce ? Bo chyba nie męża :))) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi