Skocz do zawartości

zdjęcia z pola bitwy - Mokra 1939

1610

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 month later...
W dniu 9.12.2023 o 13:24, formoza58 napisał:

Bardzo delikatna materia. Myślę o tych spalonych zwłokach w pobliżu zgliszcz budynku gospodarskiego, ale również bardzo blisko tankietki. Czy to nie wyciągnięte już z niej spalone zwłoki plut.  pchor . Marcina Wieliczki?

Delikatna kwestia ale ja jestem przekonany, że to ciało plutonowego Wieliczko. 
Leży w miejscu gdzie stał TKS który został później odholowany w miejsce zbiórki.  Nie wierzę, że niemcy zostawili spalone ciało we wraku - zapewne kazali je wyjąć okolicznym chłopom którzy zbierali ciała z pobojowiska.
Następne zdjęcie TKSa to stacja w Kłobucku - nikt nie uwierzy, że  "ordnung" pozwalał na ewakuację zniszczonej tankietki razem z ciałem. Na żadnym zdjęciu pokazującym tankietkę (a jest ich mnóstwo), nie dostrzegłem tego ciała a raczej niemiecki sprzęt i ludzi stojących w tym miejscu. 
Wyposażenie mogło być różne - to jednostka mobilizowana i znamy wszyscy opisy o problemach ze sprzętem i wyposażeniem. Samo zdjęcie opisano jako Mokra zabity żołnierz przy czołgu 

26 minut temu, mariusz.mario napisał:

Wyposażenie mogło być różne - to jednostka mobilizowana i znamy wszyscy opisy o problemach ze sprzętem i wyposażeniem. Samo zdjęcie opisano jako Mokra zabity żołnierz przy czołgu 

Nie chciałem ciągnąć tej jak wspomniałem " delikatnej materii", ale    uważam , że to pchor. Wieliczko.  Nie wiadomo , jaki był pożar zważywszy na spalenie farby burty tankietki  raczej miejscowo. Bagnet i manierka mogły przetrwać, jw.

Co się tyczy słowom, że bagnet, maska pgaz.  i manierka to "zestaw oporządzenia, który utrudnia walkę w czołgu, to chce się zadać pytanie, gdzie miała być manierka w upalny dzień , w tym przypadku 1 września. O masce pgaz. nie wspomnę.

Edytowane przez formoza58

50 minut temu, formoza58 napisał:

Co się tyczy słowom, że bagnet, maska pgaz.  i manierka to "zestaw oporządzenia, który utrudnia walkę w czołgu, to chce się zadać pytanie, gdzie miała być manierka w upalny dzień , w tym przypadku 1 września. O masce pgaz. nie wspomnę.

Nie jestem specem w tej materii ale czy to nie jest kordzik który wprowadzony w broni pancernej?

Ja też myślę że to jest spalony plutonowy Marcin Wieliczko. Spalone ciało wygląda jakby zastygło w pozycji siedzącej. 

Zapewne spoczywa w kwaterze w Miedźnie jako jeden z wielu n/n. Tylko, czy jego pierwszy pochówek na polu walki został odnaleziony i czy dokonano ekshumacji ?

Na nagrobnej płycie napisano, że spoczywa tam 62 poległych żołnierzy WBK. 17 rozpoznanych i 46 n/n, to razem jest 63  i tutaj coś się nie zgadza.

mariusz.mario może coś wiesz i odpiszesz?

1 godzinę temu, mariusz.mario napisał:

czy to nie jest kordzik który wprowadzony w broni pancernej?

Kordziki były na dłuższych rapciach, tutaj raczej bagnet przy pasie. Ja również nie jestem i nie mam bladego pojęcia, czy podchorążowie nosili kordziki. Oficerowie broni pancernej owszem, ale przeważnie podczas uroczystości.

19 godzin temu, RDW60 napisał:

Na nagrobnej płycie napisano, że spoczywa tam 62 poległych żołnierzy WBK. 17 rozpoznanych i 46 n/n, to razem jest 63  i tutaj coś się nie zgadza.

mariusz.mario może coś wiesz i odpiszesz?

Szczerze to w życiu nie zwróciłem na to uwagi :) 
Zamieszanie mogło spowodować sprowadzenie prochów rotmistrza Kropielnickiego i coś w co nie wierzę, ale usłyszałem od żyjącego świadka, że ciało rotmistrza Hollaka zostało zabrane przez żonę i pochowane w rodzinnym grobie.
Zapytam przy okazji pana Henryka - skarbnicę wiedzy :) 

22 godziny temu, RDW60 napisał:

Tutaj są niepełne wykazy strat jednostek WBP.. Wielu z Tych znanych z nazwiska, spoczywa w Miedźnie jako NN.

I lista z wyszczególnieniem...

12 Pułk Ułanów Podolskich
1. Rtm.Hollak Jerzy-dca 3 szwadronu (umieszczony na tablicy)
2. Por.Raczkowski Czesław-dca 1 szwadronu (na tablicy)
3 .Ppor.Florkowski Kazimierz-dca 2pl. szwadronu ckm (na tablicy)
4. Ppor.Dziewicki Wladysław-dca 1pl. szwadronu ckm
5. Kpr.Nepp Jan- szwadron ckm (na tablicy)
6. Kpr.Pawliczek Antoni (na tablicy)
7. St.uł.Stępień Piotr (na tablicy)
8. Uł.Kowalik Jan (na tablicy)
9. Uł.Jędrzejak Kazimierz
10. Uł.Kipa Piotr
11. Uł.Nowak Edward
12. Uł.Smuga Stefan
13. Uł.Wójcik Mieczysław-szwadron ckm

21 Pułk Ułanów Nadwiślańskich
1. Kpr.Marszycki Henryk (na tablicy)
2. St.uł.Kician Jan (na tablicy)
3. Uł.Gustowski Leon
4. Uł.Gargel Edward
5. Uł.Guryn Tytus
6. Uł.Holon Franciszek (na tablicy figuruje jako kanonier)
7. Uł.Sieńczak Bazyli (na tablicy)
8. Uł.Kowalik Stanisław
9. Uł.Kępa Piotr (na tablicy figuruje jako bombardier)

2 Pułk Strzelców Konnych
1. Strz.kon.Pędzik Stefan
2. Strz.kon.Socha Władysław
3. Strz.kon.Kotowicz Stefan
4. Strz.kon.Bobiński Mikołaj
5. Strz.kon.Boniuk Michał (na tablicy)
6. Strz.kon.Derylak Michal (na tablicy)
7. Strz.kon.Lemański

2 Dywizjon Artylerii Konnej
1. Ppor.rez.De Pourbaix Kamil-dca 1pl 2 baterii (na tablicy)
2. Kpr.Pastuszek
3. Bomb.Jarosz
4. Bomb.Kownacki
5. Bomb.Milsztejn
6. Bomb.Tebenko Włodzimierz
7. Bomb.Wróbel Józef
8. Kan.Damianow Borys (na tablicy)

Uwaga ! Na tablicy pomnika figuruje jeszcze jedno nazwisko, porucznika Herakliusza Lubomirskiego. Sprawdzając to, nie natrafiłem go w obsadzie oficerskiej sztabu i jednostek Wołyńskiej Brygady Kawalerii.

mokra lista.JPG

Edytowane przez formoza58

7 godzin temu, mariusz.mario napisał:

Zamieszanie mogło spowodować sprowadzenie prochów rotmistrza Kropielnickiego i coś w co nie wierzę, ale usłyszałem od żyjącego świadka, że ciało rotmistrza Hollaka zostało zabrane przez żonę i pochowane w rodzinnym grobie.

Żona Go pochowała w Miedźnie. Kiedy utworzono kwaterę wojenną, grób rtm. Hollaka znajdował się w jej obrębie. Potem zniknął w 1988 roku, kiedy nastąpiło gruntowne odnowienie kwatery i postawienie nowej tablicy z nazwiskami poległych. Notabene, od tej chwili idąc do tablicy, kroczy się po tam  pochowanych :-(

Również uważam, że rtm. Hollak do tej pory tam spoczywa.

hollak2.JPG

hollak3.JPG

grob1.JPG

grob2.JPG

grob5.JPG

grob6.JPG

Mogę, ale nie zaznaczę, bowiem nie jestem przekonany czy w tym przypadku masz autentyczny problem, czy też marudzisz bo lubisz. Ale, pomogę i przypomnę zdjęcie tankietki , które zamieściłeś  na.stronie 23, tak pod kątem " południowego słońca świecącego z odwrotnej strony".

Co podważa związek zdjęcia z tematem . Choć miałem nadzieję na rozwinięcie i uzupełnienie o kolejne fotki  .To puzzle które należy wielokrotnie sprawdzić aby dopasować następne . Błądzić rzeczą ludzką o ile cel szczytny.

Dla mnie to po prostu rodzinne okolice więc cel jasny i oczywisty .

Porównaj i wykaż bezzasadność moich lokalnie rodzinnych wątpliwości .
Chętnie na mapie . Jako że  jestem spokrewniony z większością populacji tej okolicy -wspólne pochodzenie wyjaśnia iskrzenie :)

• Haha 1

Nie chcę  czytać pierdół, zadałem konkretne pytanie. Czyli tradycyjnie brak możliwości kontaktu i " leci kabarecik". :-) Oj miroslaw, miroslaw cne igraszki zostaw.

A tak na powagę, porównałeś obie fotografie i już nie masz problemu?

1. Zdjęcie dramatycznej jakości więc  tradycyjnie wycięte z większego .
2. Pojazdy w tle ,przyjmując oświetlenie za wyznacznik , kierują się w przeciwną stronę.
    czyli jadą na Mokrą od strony przepustu kolejowego ?.
   ( z tego powodu prosiłem o naniesienie na mapę )
3. Światło na zdjęciach pozwoliło na dokładną lokalizację
    tankietki więc nie pomijaj tego aspektu .
4. Forum nie zakazuje żartów i swobodnej treści wypowiedzi
   a galerie fotek bez interakcji mnie nie interesują .
   Nie rozwijają tematu i nie dają szans na przemyślenie i wnioski .
5. Osobiste wycieczki  pozostaw na czas gdy się spotkamy ,
    masz zgubną tendencję do  personalnej destrukcji oponentów .
6. Buty mojego Dziadka - Kawalerzysty walczącego w tej okolicy
    chętnie bym wyczyścił  . Niestety nigdy Go nie poznałem ale się staram .

• Haha 1

40 minut temu, miroslav napisał:

1. Zdjęcie dramatycznej jakości więc  tradycyjnie wycięte z większego .
2. Pojazdy w tle ,przyjmując oświetlenie za wyznacznik , kierują się w przeciwną stronę.
    czyli jadą na Mokrą od strony przepustu kolejowego ?.
   ( z tego powodu prosiłem o naniesienie na mapę )
3. Światło na zdjęciach pozwoliło na dokładną lokalizację
    tankietki więc nie pomijaj tego aspektu .
4. Forum nie zakazuje żartów i swobodnej treści wypowiedzi
   a galerie fotek bez interakcji mnie nie interesują .
   Nie rozwijają tematu i nie dają szans na przemyślenie i wnioski .
5. Osobiste wycieczki  pozostaw na czas gdy się spotkamy ,
    masz zgubną tendencję do  personalnej destrukcji oponentów .
6. Buty mojego Dziadka - Kawalerzysty walczącego w tej okolicy
    chętnie bym wyczyścił  . Niestety nigdy Go nie poznałem ale się staram .

Ty doprawdy  nie masz umiaru, ale :

1. Zdjęcie nie jest wycięte z większego, a jakość mimo jego  stanu czytelna.

2. Nie , nie jadą od, tylko w kierunku nasypu.

3. To raczej Ty pomijasz, skoro tak uważasz

4.To żartuj sobie do woli, ale raczej w hyde parku. A jeśli nie interesują zdjęcia które znasz lub sa zamieszczane  bez " interakcji", to proste, nie oglądaj. Nie jesteś jedynym uczestnikiem tego wątku. i zapewniam Ciebie, że wbrew pozorom, dzieje się w oparciu o ten watek wiele.

5. Tutaj w zasadzie nie powinienem dać się prowokować., ale... Jak wspomniałem wcześniej, czytelnicy mają podgląd i  osąd, kto robi " wycieczki" na kogo. Czy mam " zgubną tendencję..."?  Miroslavie, dalibóg, opanuj się , daj na wstrzymanie. I  zapamiętaj dobrze, nigdy nie traktuję na forum nikogo jako oponenta. Ciebie również, od pierwszej naszej wymiany zdań w tym wątku. I nie rób z siebie niewiniątka, bo najpierw próbujesz dopiec, a potem ach och jaki ja jestem  destrukcyjny  i  dołuję Miroslava. Nie kolego, będziesz be , to będzie be. A jak będziesz traktował poważnie, to będziesz traktowany  poważnie, proste.

6. To są Twoje osobiste myśli i uczucia, więc szczerze je szanuję. Ponieważ wiem co to niemożność rozmowy, choćby chwili z Bliskim, którego nie mogłem poznać. A mogę się tylko pomodlić o Jego spokój.

W dniu 9.12.2023 o 22:15, miroslav napisał:

Maska p.gaz wz. 32 , bagnet przy pasie  i manierka która przy temperaturach
płonącego pojazdu powinna się stopić .
Zestaw oporządzenia który utrudnia walkę w czołgu .

Patrząc na wrak tankietki, to wg punktowego spalenia jej  kadłuba,  może nie na tyle temperatura, aby stopić bagnet i manierkę...

mokra89.JPG

mokr tan.JPG

mokr tan2.JPG