Skocz do zawartości

zdjęcia z pola bitwy - Mokra 1939

1610

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 10.09.2009 o 00:13, 1610 napisał:

14
Mokra II - obok Szkoły

zdjęcie ze Szkolnej Izby Pamięci w Mokrej - niestety bez opisu i inf. kto i kiedy je tam umieścił.

Widoczny jest 1 piętrowy murowany budynek kryty dachówką , obok niego sylwetki 3 lub 4 czołgów (?) , na 1 -szym planie jaszcz amunicyjny i kilka zabitych koni .

Wg. mieszkańców Mokrej - tak właśnie wyglądała stara szkoła rozebrana w latach 90 -tych (?) i był to jedyny tego typu budynek w 1939 r. w Mokrej .

mokra_____jaszcz_amunicyjny_k._szkoy.jpg

Zdjęcie to było licytowane na Allegro w zeszłym roku, za bodajże 333 PLN. Nie było chętnego. Szkoda, ze nie było w pobliżu  naszego "agitatora na wspólne zakupy". Swoją drogą, liczba kolejności w sesji na odwrocie zdjęcia z lekka działa na wyobraźnię ;-)...

mokra1.jpg

mokra2.jpg

1 godzinę temu, miroslav napisał:

Jeśli można prosić - poświęć swój wysiłek intelektualny
na komentowanie ważnych i aktualnych zdjęć .
Może to zbyt ciężkie zadanie ? :)
Przecież i tak zajmujesz swoją "produkcją " całą przestrzeń informacyjną na forum .
Buty moją osobą już wycierałeś choć wódki razem nie piliśmy .
Fotka była do wzięcia na aukcji eb lecz nie pasjonuje mnie to co już znam od lat .
Sorki - emerytury mundurowej nie dostaję - "kasa z nieba nie leci"
a jeśli działań społecznych nie popierasz po co tu się produkujesz ?
Oczywiście rano wpis usunę .Tak dla sportu chciałem ci zepsuć wieczór :))))

Jak Boga noga, nie popsułeś :-))) Wyjaśnię, choć nie muszę- nie jestem emerytem  wojskowym i " kasa z nieba nie leci". W tym roku dopiero wskoczę na emeryta, jak Bóg przykazał ;-) A swojego wpisu i Twoich wypocinek nie usunę. Tak dla sportu, by wiadomo było, jaką jesteś " poważną figurą".

PS. Odnośnie tych " butów", to jest pełen zapis wątku ( bez Twoich usuwanych przez Ciebie " w porywach" swoich  postów ) i każdy może się przekonać, kto kogo.

Dobrej nocki

18 minut temu, miroslav napisał:

gościu to oczywiste że nie jesteś moim "faworytem" - starałem się być delikatny ale nie doceniłeś .
Otwarcie mówiąc twój ostatni wpis ze zdjęciem to spam, konieczny jedynie po to aby mi wbić szpileczkę Prawdopodobnie z natury dręczenie sprawia ci przyjemność .:) Ad rem :
Na 169 postów w tym temacie udostępniłeś jedynie 1 lub 2 nowe fotki .                                        

Reszta to spam , powtórki i pompowanie własnego ego . Nic odkrywczego .
Sorki - był na forum jeden unikalny utwór literacki bodaj "Oda do glizdy " się to nazywało ? :)))
Wiekopomny wiersz .Myślę że w olgano dostałeś ksywę "poeta"i zakładkę na kolejne utwory .
Zresztą w tym aspekcie Natasza/Tatiana była przydatna - tak pięknie wkręcała cię na obroty :)
Teraz moją wypowiedź możesz archiwizować i dołączyć do każdego tematu w którym się wypowiadasz
Dam szansę obrony - wskaż w temacie unikalne zdjęcia pozbawione opisu ,
które odnalazłeś samodzielnie i bez zaawansowanej procedury kopiuj/wklej .
Prawdopodobnie rano wpis skasuję a może nie ? - podoba mi się ten tekst :)
Dziękuję forum za aplauz i oklaski :))

A to też niezła reklama Twojej " twórczości", więc pozwól, że zachowam,na wypadek, kiedy " ochłoniesz" i tradycyjnie będziesz chciał  usunąć. ;-). I pajacuj dalej.

Kto ??? Wszyscy .
Dokładniej wszyscy biorący udział w tej "grze o sumie ujemnej" tracą .
Skoro masz wątpliwości tracisz u efa i u mnie :))
f traci bo uznał że skoro kończy mi się czas warto po zdechlaku poskakać :)
ja tracę bo nie po to siedzę przy fotkach a i nie lubię być "skakany" :) .
Amen .

• 1 month later...
W dniu 22.11.2018 o 06:44, Edmundo napisał:

Wracając do tornistrów piechoty (zdjęcie z 2018-11-20 19:12:50) to przed poległym żołnierzem z Adrianem" na kolanie leży ewidentnie otwarty polski tornister wz. 33 (usztywniany). Co do tego nie mam wątpliwości. Po lewej to nie wygląda na tornister tylko rzeczywiście na jakąś orbę".

Koledzy Edmundo i RDW60, ten po lewej nie daje mi spokoju. A może to torba brezentowa obsługi armatki ppanc?. Na kadrze umieszczona na boforsiku ..

mokra1.JPG

k artyl ppanc.JPG

• 7 months later...

Nie sądzę . Maska p.gaz wz. 32 , bagnet przy pasie  i manierka która przy temperaturach
płonącego pojazdu powinna się stopić .
Zestaw oporządzenia który utrudnia walkę w czołgu .
Może został trafiony ratując Załogę lub we wcześniejszych walkach
a pożar domostwa pozostawił obraz jaki widzimy .
Jakkolwiek było - Cześć Jego Pamięci .

W dniu 10.03.2021 o 20:32, miroslav napisał:

Poprzednie zdjęcie posiadało numer rolki  i kolejny w serii b5a .
Istnieje inne dla mnie ważniejsze z numerem b20a .
Skoro pierwsze pochodzi z Opatowa następne powinny dotyczyć Mokrej .
Dobry Duch tego forum podesłał mi onegdaj kilka fotek z zestawów w których znalazły się ujęcia 2 Baterii .    Jakoś tak się składa że jeśli nad czymś się zastanawiam na aukcjach ukazują się dodatkowe uzupełniające informacje - obrazy .
Tym razem było podobnie , jak sądzę ... cdn .

pr36 mokra.jpg

To czasami nie będzie nasz wz 29?

750763206_pr36mokra.jpg.1a3aa5d9b3147836cc8ffc73e1a51a11 (1).jpg