wrocław Posted December 27, 2008 Author Share Posted December 27, 2008 jeśli ktoś zna model samolotu- byłbym wdzięczny Link to comment Share on other sites More sharing options...
Woodhaven Posted December 31, 2008 Share Posted December 31, 2008 Bartel BM-4 http://pl.wikipedia.org/wiki/Bartel_BM-4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wrocław Posted December 27, 2008 Author Share Posted December 27, 2008 jeśli ktoś zna model samolotu- byłbym wdzięczny Link to comment Share on other sites More sharing options...
Graudenz 18 Posted December 27, 2008 Share Posted December 27, 2008 Jakieś może wymiary? :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
sudajew Posted December 27, 2008 Share Posted December 27, 2008 żadnym ekspertem nie jestem, ale by było w ciort łatwiej jak dał byś jakieś wymiary,i z jakiego materiału jest te śmigło, i mógłbyś porozglądać się za sygnaturami.pzdr. Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal16 Posted December 27, 2008 Share Posted December 27, 2008 i jakieś lepsze fotki daj .pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
wrocław Posted December 27, 2008 Author Share Posted December 27, 2008 wymiary niestety nie od ręki-jestem poza domem, przy sobie tylko te zdjęcia mam, śmigło w całości drewniane podobno używane w samolocie w okresie międzywojennym i w kamp.wrześniowej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wrocław Posted December 30, 2008 Author Share Posted December 30, 2008 Witam!Długość śmigła 255 cmoznaczenia:RHONE-30.KMD-255S-195-217N-4578 PŁAT-B-M-4W.SZOMANSKIWARSZAWAJeśli ktoś coś wie o typie silnika lub samolotu prosze o info. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Swiety82 Posted December 27, 2008 Share Posted December 27, 2008 Trzymasz śmigło w pokoju na ścianie??? Ja też tak chce :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
Swiety82 Posted December 27, 2008 Share Posted December 27, 2008 Poszukałem trochę i myślę że pochodzi od jakiejś lekkiej maszyny, co sugeruje choćby 2 płaty śmigła. Myślę nawet że może być od jakiegoś dwupłatowca. Tak jak ten na zdjęciu obok polski PWS-26. Ale to tylko sugestia, znawcą tematyki lotniczej nie jestem.Pozdrawiam! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trooper85 Posted December 27, 2008 Share Posted December 27, 2008 Szukaj czy na śmigle są jeszcze jakieś sygnatury. Często na śmigle znajdowały się oznaczenia do jakiego silnika jest ono przystosowane.Zdrów! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trooper85 Posted December 31, 2008 Share Posted December 31, 2008 Noto kolego Wrocław, zakończyłeś rok na forum mocnym akcentem! Piękny fant!Zdrów! Link to comment Share on other sites More sharing options...
ERWIN Posted December 29, 2008 Share Posted December 29, 2008 Stawiam na Fokkera ale podaj wymiary. Link to comment Share on other sites More sharing options...
esterendensen Posted December 31, 2008 Share Posted December 31, 2008 Witam.Czy napis Napis RHONE istieje samodzielnie? Byly motocykle o nazwie Gnome Rhone,moze firma produkowala tez silniki lotnicze ?! Link to comment Share on other sites More sharing options...
wrocław Posted December 31, 2008 Author Share Posted December 31, 2008 witam! RHONE - samodzielny napis. Pozdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
bandolero Posted December 31, 2008 Share Posted December 31, 2008 Kolego Wrocław, czy upewniłeś się co do pochodzenia tego śmigła? Zmierzam do tego, że takie śmigła bywają kradzione z cmentarzy (śmigła były elementem krzyża na grobach lotników, kto mieszka np. w Bydgoszczy, ten wie o co chodzi) i sprzedawane kolekcjonerom. Nie twierdzę, że Twoje śmigło przeszło taką drogę, nie obrażaj się, po prostu chcę ostrzec kolekcjonerów przed pochopnym nabyciem śmigła, bez sprawdzenia jego pochodzenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wrocław Posted December 31, 2008 Author Share Posted December 31, 2008 Dzieki wszystkim za pomoc. Śmigło jest typowym strychowcem, a jego historię juz wyjasniłem. Okazuje się, że jest to pamiątka po lotniku walczącym w Polsce, a nastepnie w obronie Wysp Brytyjskich. Pozostają do wyjasnienia pełne losy lotnika i historia samolotu BM-4 co zamierzam uczynić. Życząc wszystkim udanych łowów w 2009r. pzdr. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
wrocław
jeśli ktoś zna model samolotu- byłbym wdzięczny
16 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.